Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2018 - Kierunek Kefalonia.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ZytaS
Cromaniak

Postnapisał(a) ZytaS » 05.01.2019 19:18

Brawo za wspaniałą, drobiazgową wręcz, logistykę :papa: Jesteśmy pod wrażeniem, bo my to raczej "spontan" :wink:
agata26061
Cromaniak

Postnapisał(a) agata26061 » 06.01.2019 11:36

Pięknie prezentują się te formy solne. Skojarzyły mi się z górą lodową, chyba za dużo "Titanica" się naoglądałam ;)
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 06.01.2019 22:47

ZytaS napisał(a):Brawo za wspaniałą, drobiazgową wręcz, logistykę :papa: Jesteśmy pod wrażeniem, bo my to raczej "spontan" :wink:

Zdarzało mi się wcześniej jeździć bez takiego przygotowania, ale jak po powrocie zobaczyłem jakie atrakcje uciekły mi po drodze to postanowiłem już wcześniej przejrzeć trasę, a właściwie też dopasować ją do ciekawych miejsc. I tak mam już prawie gotowy plan na tegoroczny wyjazd na Bałkany oczywiście.

agata26061 napisał(a):Pięknie prezentują się te formy solne. Skojarzyły mi się z górą lodową, chyba za dużo "Titanica" się naoglądałam ;)

Ciekawe zjawisko. Nie wiem, czy jeszcze gdzieś jest coś takiego.
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 06.01.2019 23:21

Na ulicznych straganach króluje ceramika z Corund. Tutaj jest ta oryginalna i specjalnie oznaczona.
Ale jak widać można też kupić haftowane obrusy i sporo innych pamiątek dla turysty.
IMG_1066.jpg

IMG_1067.jpg

IMG_1068.jpg

A tak wygląda przystanek autobusowy.
IMG_1069.jpg

IMG_1070.jpg

Szybko przechodzimy cały pasaż handlowy, kupujemy skorupki i wracamy do Sovaty nad Jezioro Niedźwiedzie (Lacul Ursu).
Jest największym heliotermicznym zbiornikiem wodnym Europy. Powierzchnia 40235 m2 maksymalna głębokość 18.4 m. Powstało w 1875 roku w wyniku zapadania gruntu nad pustką powstałą w wyniku rozpuszczania przez wodę pokładów soli. Woda w jeziorze jest słona i ciepła.
IMG_1071.jpg

IMG_1072.jpg

Specyficzne warunki geologiczno-hydrologiczne ukształtowały unikalny reżim zasolenia i temperatury wód jeziora. Potoki Toplita i Auriu wnoszą do jeziora wodę słodką, która nie miesza się z wodą słoną, lecz tworzy na powierzchni warstwę wód o małym zasoleniu, które gwałtownie rośnie na głębokości 2-3m do wartości 240-280 g/l. Głębiej, aż do dna zasolenie wynosi 250 – 290 g/l, a maksymalne stężenie soli w wodach jeziora to 310 g/l.
IMG_1075.jpg

Temperatura wody przy powierzchni jest uzależniona od pogody i od pory roku. Na głębokości 1.5-2.5 m wzrasta gwałtownie i na głębokości 5-6 m i głębiej temperatura utrzymuje się w ciągu całego roku na poziomie nawet do 260C.
IMG_1076.jpg

IMG_1077.jpg

Wody jeziora oraz słone namuły są wykorzystywane dla celów leczniczych. Jezioro Niedźwiedzie wchodzi w skład rezerwatu przyrody, który obejmuje ponadto sąsiednie obszary leśne wraz z kilkoma innymi słonymi jeziorami.
IMG_1103.jpg

Niestety kapać się można było tylko do 18.00, pospacerowaliśmy tylko dookoła jezior.
Odłożyliśmy więc kąpiel na jutro przed wyjazdem.
A jutro będziemy już w Sighisoarze.
IMG_1116 Sighișoara jest znana z powodu znakomicie zachowanego Starego Miasta..jpg

CDN.

Sreftes. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 07.01.2019 10:12

steftes napisał(a):Temperatura wody przy powierzchni jest uzależniona od pogody i od pory roku. Na głębokości 1.5-2.5 m wzrasta gwałtownie i na głębokości 5-6 m i głębiej temperatura utrzymuje się w ciągu całego roku na poziomie nawet do 260C.
Tożto się poparzyć można.... :wink:
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 07.01.2019 17:50

Piękną i ciekawą trasę wybrałeś sobie do Kefalonii , a Sighisoara to perełka ( moim zdaniem ) na niej 8)
Czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 07.01.2019 20:17

piekara114 napisał(a):
steftes napisał(a):Temperatura wody przy powierzchni jest uzależniona od pogody i od pory roku. Na głębokości 1.5-2.5 m wzrasta gwałtownie i na głębokości 5-6 m i głębiej temperatura utrzymuje się w ciągu całego roku na poziomie nawet do 260C.
Tożto się poparzyć można.... :wink:

I niestety na drugi dzień nie sprawdziliśmy tej temperatury. Nikt się nie przyznał, ale pewnie niektórzy się bali. Będę musiał pojechać tam jeszcze raz.

piotrf napisał(a):Piękną i ciekawą trasę wybrałeś sobie do Kefalonii , a Sighisoara to perełka ( moim zdaniem ) na niej 8)
Czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr

Czytałem w relacjach o dużym zainteresowaniu tym miastem i mnóstwem turystów, lecz my trafiliśmy zupełnie odwrotnie.
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 07.01.2019 21:40

I tak następnego dnia czyli 5 lipca bez moczenia tyłków w ciepłej i słonej wodzie ruszany w kolejny odcinek trasy w okolice Braszowa. Po drodze jest najpierw Sighisoara.
Sighișoara jest znana z powodu znakomicie zachowanego Starego Miasta, a najbardziej charakterystycznym jej obiektem i symbolem miasta jest wieża zegarowa. Wzniesiono ją w XIV wieku jako główną bramę broniącą dostępu do twierdzy i do połowy XVI wieku pełniła funkcję ratusza. Dwumetrowej grubości mury chroniły znajdujący się w środku skład amunicji, skarbnicę oraz archiwum. Piękny zegar wmontowano na początku XVII stulecia, posiada on dwie tarcze oraz figurki symbolizujące dni tygodnia. Cztery wieżyczki, jakie widzimy u podstawy dachu były symbolem niepodległości Sighisoary, teraz stały się jedną z wielu ozdób. Obecnie w budowli mieści się Muzeum Historyczne.
IMG_1118.jpg

IMG_1122 Turnul cu Ceas - wieża zegarowa z 1556 roku.jpg

IMG_1126.jpg

IMG_1189.jpg

IMG_1127.jpg

Dużym zainteresowaniem turystów cieszy się Dom Drakuli. Casa Dracula to jeden z najstarszych budynków w mieście. Prawdopodobnie podczas swojego pobytu tutaj w latach 1431-35 mieszkał w nim Wład Dracul, ojciec Włada Palownika. Obecnie mieści się tam restauracja oraz oddział muzeum miejskiego. W nim właśnie miał się urodzić jego syn. Po drugiej stronie ulicy jest tzw. Dom Wenecki. Casa Venetiana to XIII-wieczna kamieniczka, pomalowana na seledynowo.
IMG_1128  Dom Draculi (Casa Dracula).jpg

IMG_1129.jpg

IMG_1170.jpg

IMG_1171.jpg

IMG_1172.jpg

IMG_1176.jpg

Niedaleko domu Drakuli, również przy tym samym placu, stoi kościół klasztorny NMP. Biserica manastirii Sf. Maria została założona przez dominikanów w 1298 roku. Jej obecny wygląd to efekt przebudowy z lat 1677-78.
IMG_1131 Sighişoara – Kościół Dominikanów.jpg

Wewnątrz kościoła można podziwiać cenne obiekty artystyczne, takie jak ościeżnice kamienne wyrzeźbione w 1570 roku w Transylwanii, w stylu renesansowym i wbudowane w północnej ścianie kościoła, biblioteka, orientalne dywany, barokowe organy i ołtarz z 1680 roku. W kościele odbywają się koncerty organowe.
IMG_1133.jpg

Teraz kościół służy jako luterański kościół parafialny.
IMG_1134.jpg

IMG_1135.jpg

IMG_1137.jpg

IMG_1139.jpg

IMG_1140.jpg

Świątynia składa się z trzech jednakowej wysokości naw i kwadratowego prezbiterium, zamkniętego wielokątną absydą.
IMG_1146.jpg

Wracamy przez Plac Cytadeli i ponownie mijając wieżę zegarową kolorowymi uliczkami idziemy w kierunku Szkolnych Schodów i kościoła Na Wzgórzu.
IMG_1148.jpg

IMG_1149.jpg

IMG_1150.jpg

IMG_1151.jpg

IMG_1151a.jpg
;'
Schody Szkolne pochodzące z 1642 roku - drewniane Scara scolarilor prowadziły do znajdującej się na ich szczycie, jak łatwo się możecie domyślać – szkoły. Miały chronić uczniów i nauczycieli przed kapryśną aurą. Malutki budynek szkolny z 1619 roku stoi na wprost wyjścia z nich. Po lewej stronie jest nowe Liceum Josepha Haltricha, wybudowane na przełomie XVIII i XIX wieku.
IMG_1152.jpg

IMG_1154 Sighișoara, Schody Szkolne (Scara şcolarilor) z 1662r..jpg

Zaraz powyżej schodów jest kościół Na Wzgórzu. Stojący na szczycie liczącego 429 m n.p.m. Wzgórza Szkolnego jest najcenniejszą budowlą Sighisoary. Jego początki sięgają XIII wieku, kiedy wybudowano trójnawową bazylikę.Następnie dwukrotnie ją przebudowywano. Obecny wygląd świątyni to efekt renowacji z 1934 roku. Sama biserica to mozaika gotyku, renesansu i baroku. Warto do niej zajrzeć, ponieważ w środku zachowało się sporo oryginalnego wyposażenia.
IMG_1155 Sighișoara, Kościół na Wzgórzu (Biserica din Deal) 1345–1525.jpg

IMG_1156.jpg

Obok kościoła znajduje się cmentarz ewangelicki (Vechi cimitir evanghelic).
IMG_1158 Sighișoara, Cmentarz ewangelicki (Vechi cimitir evanghelic).jpg

CDN.

Steftes. :papa:
Darkos
Cromaniak

Postnapisał(a) Darkos » 09.01.2019 13:45

-
Super wycieczka.

Nie wiem czy nie było, czy nie doczytałem: czy przedstawiałeś (z grubsza oczywiście) uczestników waszego turu?

Jedziemy dalej?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 09.01.2019 18:12

Śliczne to Stare Miasto...
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 09.01.2019 18:25

Darkos napisał(a):-
Super wycieczka.

Nie wiem czy nie było, czy nie doczytałem: czy przedstawiałeś (z grubsza oczywiście) uczestników waszego turu?

Jedziemy dalej?

Nie doczytałeś, bo nie mogłeś doczytać.
Nadrabiam więc. Stoją od lewej: Zbyszek, Basia i Danka, a w parterze Wiesia i Asia. Ja stoję za aparatem.
Zdjęcie z widokiem na Bucegi zrobione z podwórka naszej późniejszej kwatery(Casa Elena) koło Bran.
IMG_1356.jpg
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 09.01.2019 19:31

piekara114 napisał(a):Śliczne to Stare Miasto...

Ma swój urok.

Wracamy tymi samymi schodami na dół i przy wejściu za parę lei kupuję wiązankę polnych kwiatów.
Dalej spokojny spacerek kolorowymi uliczkami.
IMG_1161.jpg

IMG_1162.jpg

IMG_1164.jpg

IMG_1166.jpg

IMG_1169.jpg

IMG_1173.jpg

IMG_1174.jpg

Nie można też pominąć pomnika tej osoby. Ale zdjęcie trzeba było zrobić właśnie pod słońce.
IMG_1177.jpg

IMG_1178.jpg

IMG_1179.jpg

Jeszcze kilka zdjęć z głównym motywem tego miasta.
IMG_1180.jpg

IMG_1181.jpg

IMG_1182.jpg

IMG_1184.jpg

IMG_1186.jpg

IMG_1187.jpg

IMG_1189.jpg

Wracamy do parkingu tymi samymi schodami.
IMG_1190.jpg

IMG_1194.jpg

Po drodze mijamy jeszcze Katedrę Świętej Trójcy.
Katedra powstała w latach 1934–1937. Z zewnątrz reprezentuje styl bizantyjski, natomiast wnętrza są proste, stylizowane na renesans. Wygląda okazale, ale zobaczymy ją nastepnym razem.
IMG_1195.jpg

Trasa dnia dzisiejszego (czerwony kolor) liczyła tylko 211km.
Trasa GPS HOLUX SOVATA - bRAN.jpg

Na trasie następny punkt do zwiedzania - ufortyfikowany Kościół w Saschiz z 1496 roku.
IMG_1197 Kościół ufortyfikowany w Saschiz 1496 UNESCO.jpg

IMG_1198.jpg

Saschiz jest niewielką miejscowością w środkowej Rumunii, położoną w południowej części Siedmiogrodu około 15 km w kierunku południowo-wschodnim od Sigiszoary. Najcenniejszym zabytkiem jest tu średniowieczny gotycki kościół warowny. W swoim obecnym kształcie świątynia ta wzniesiona została pod koniec XV wieku, ku chwale dawnego króla węgierskiego - Stefana I Świętego (969-1038). Charakterystycznym elementem kościoła jest rzadko spotykana w tego typu budowlach dodatkowa kondygnacja pełniąca funkcje obronne. Obok kościoła znajduje się dzwonnica, wybudowana na wzór jednej z wież jakie można zobaczyć w pobliskiej zabytkowej Sigiszoarze. W 1999 roku warowny kościół w Saschiz wraz sześcioma podobnymi obiektami warownymi wznoszonymi w średniowieczu przez mieszkańców Siedmiogrodu został wpisany Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
IMG_1199.jpg

IMG_1200.jpg

IMG_1202.jpg

IMG_1203.jpg

Niedaleko kościoła jest restauracja. Zatrzymujemy się na kawę i ciastko.
IMG_1204.jpg

IMG_1205.jpg

IMG_1214.jpg

IMG_1215.jpg

Przejście na tył restauracji. Tutaj jest coś w rodzaju wystawy, albo może i muzeum etnograficznego. A w środku wyglądało na ufortyfikowane gospodarstwo.
IMG_1207.jpg

IMG_1208.jpg

IMG_1209.jpg

IMG_1210.jpg

IMG_1211.jpg

I jeszcze dwie fotki i ruszamy na -
IMG_1217.jpg

IMG_1219.jpg

- Zamek Rupea.
IMG_1261.jpg

CDN.

Steftes. :papa:
tompakosc
Odkrywca

Postnapisał(a) tompakosc » 09.01.2019 20:18

Stef,
Sighisoara gdzieniegdzie niczym uliczki Sandomierza .... :D Od razu mi się takie podobieństwo w oczy rzuciło.
W życiu nie słyszałem o tym mieście, o Timisoarze w RO owszem, ale o Sighi nigdy :roll:
Bardzo klimatycznie. :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 09.01.2019 22:26

Kuszą nas te kierunki, które tak ładnie pokazujecie "po drodze".
Jak na RO bardzo ładnie zachowane miasteczka.
steftes
Cromaniak

Postnapisał(a) steftes » 11.01.2019 18:13

tompakosc napisał(a):Stef,
Sighisoara gdzieniegdzie niczym uliczki Sandomierza .... :D Od razu mi się takie podobieństwo w oczy rzuciło.
W życiu nie słyszałem o tym mieście, o Timisoarze w RO owszem, ale o Sighi nigdy :roll:
Bardzo klimatycznie. :papa:

Nam też bardzo się podobała, ale byliśmy tam stanowczo za krótko.

te kiero napisał(a):Kuszą nas te kierunki, które tak ładnie pokazujecie "po drodze".
Jak na RO bardzo ładnie zachowane miasteczka.

Mam jeszcze sporą listę ciekawych miejsc do odwiedzenia w Rumunii( nie tylko po drodze).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα