Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2018 - Kierunek Kefalonia.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 14.03.2019 14:32

ZytaS napisał(a):A targi w Berlinie to wyjazd służbowy czy "amatorski" :?: 8O Relacja jak i zdjęcia super :papa:

Amatorski oczywiście. Co roku w Berlinie odbywają się kilkudniowe targi turystyczne ITB. To taki "świat w pigułce", wystawiają się prawie wszystkie państwa i regiony, biura turystyczne, linie lotnicze itp. Pierwsze dni są biznesowe, a w weekend dla publiczności. W tym roku pojechaliśmy w sobotę 9 marca, wstęp 15 euraków. Oprócz wszelkiego rodzaju darmowych folderów, map, broszur, plakatów, gadżetów można pooglądać mnóstwo występów prezentujących kulturę ludzi mieszkających w tych krajach, jak również popróbować ichnich smakołyków. Targi są ogromne i jeszcze nigdy nie udało mi się zobaczyć wszystkiego w ciągu jednego dnia. Pozdrawiam :D Steftes :papa:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 14.03.2019 17:42

piekara114 napisał(a):
agata26061 napisał(a): Niestety teraz na naszej wsi, gdzie mieszkamy nie ma ich prawie w ogóle 8O
:lol: :lol: Na wsi, na której mieszkałam, to kilka traktorów to jest, ale koń czy krowa to już egzemplarze na wyginięciu.....

Oooo, moje dziecko zachwycało się krowami na polach jak jechaliśmy w zeszłym roku do Cro. Już nie pamiętam czy to było w Austrii, czy w Czechach, ale jakieś ogromne stado brązowych krów pasło się na łące. Dzieci były w szoku...
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 17.03.2019 22:26

Relacja super, zdjęcia jak zawsze rewelacja :lol:
Dziękuję za spędzony czas. Cudownie raczyłam się słońcem piaskiem po prostu widokami w zimowe wieczory.
Pozdrawiam
Monika
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 29.03.2019 12:05

-
Super przygoda!
Super foty! - jak zawsze od Steftesa.
Ale Ta Kefka trochę krótkawa , co nie?

Masz coś jeszcze w zanadrzu?

Pozdrowionka
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 29.03.2019 18:33

Darkos napisał(a):-
Super przygoda!
Super foty! - jak zawsze od Steftesa.
Ale Ta Kefka trochę krótkawa , co nie?

Masz coś jeszcze w zanadrzu?

Pozdrowionka

Takie podróżowanie jest zaraźliwe, wymyślam coraz dłuższe (czasowo) wyjazdy i tuż po przyjeździe mam plan na następny.
Fascynują mnie Bałkany podobnie jak wielu czytelników tego forum, ale też niedawno miałem okazję być w Gruzji na polsko-gruzińskim weselu połączonym ze zwiedzaniem. Między wakacyjnymi dłuższymi wyjazdami mam też zawsze bliższe po Polsce i niedaleko za granicą.
W zeszłym roku jesienią byłem tu, na południu Polski. Ciekawe czy zgadniesz gdzie to jest?
IMG_4952.jpg

IMG_4853.jpg

A jeszcze wcześniej w takim miejscu.
IMG_9049.jpg

IMG_7171.jpg

Zdjęcia to moje hobby, a z tych widokowych najbardziej lubię robić i oglądać panoramiczne.
Z ubiegłorocznego wyjazdu mam prawie 2000 zdjęć, nie sposób wszystkie umieścić w relacji.
Kefka jak to określiłeś krótkawa, a to dlatego, że byliśmy tam drugi raz i niektóre miejsca tym razem pominęlismy.

Pozdrawiam.

Steftes.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 29.03.2019 19:35

steftes napisał(a):W zeszłym roku jesienią byłem tu, na południu Polski. Ciekawe czy zgadniesz gdzie to jest?
Steftes.

Ten wodospad jest WIELKI ;)

A platforma widokowa nad Popradem :)
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 29.03.2019 20:22

Darkos napisał(a):
Ten wodospad jest WIELKI ;)

A platforma widokowa nad Popradem :)

Dobrze. A dwa pozostałe?
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 30.03.2019 15:41

-

Myślałem, że ktoś inny odpisze . . .

4.Broumowskie Steny - Kamenna Brana

3.Pośna i któryś z jej wodospadów ?
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 30.03.2019 21:18

Darkos napisał(a):-

Myślałem, że ktoś inny odpisze . . .

4.Broumowskie Steny - Kamenna Brana

3.Pośna i któryś z jej wodospadów ?

3 - tuż za granicą Polski w Czechach Wodospad Czarnego Potoku.

Pozdrowionka

Steftes.
terazpolska
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) terazpolska » 14.05.2019 23:29

Steftes, rewelacyjne zdjęcia! Takie lubię i takie chcę robić. Gratuluję!
Kadry są świetne, światło obiektów odpowiednie na zewnątrz i w pomieszczeniach, ładne niebo. Miło się ogląda!
Czy możesz zdradzić jaki sprzęt zabierasz na taką wyprawę, ile i jakie obiektywy, itp.?
Pozdrawiam serdecznie!
Adam
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 15.05.2019 13:41

terazpolska napisał(a):Steftes, rewelacyjne zdjęcia! Takie lubię i takie chcę robić. Gratuluję!
Kadry są świetne, światło obiektów odpowiednie na zewnątrz i w pomieszczeniach, ładne niebo. Miło się ogląda!
Czy możesz zdradzić jaki sprzęt zabierasz na taką wyprawę, ile i jakie obiektywy, itp.?
Pozdrawiam serdecznie!
Adam

Witam miłośnika fotografii!
Na takie wyjazdy turystyczne nie sposób zabrać wszystkiego co może się przydać podczas podróży. Zwykle zabieram aparat Canon EOS 80D ( z trzema akumulatorami i trzema kartami 32GB), uniwersalny obiektyw canon 18-135 (do większości krajobrazów i panoram), obiektyw canon 10-18 (szeroki kąt - wnętrza, jaskinie), manualny 8mm Samyang - rybie oko - podobnie jak poprzedni (ósemką były robione zdjęcia w jaskini Melissani i w cerkwiach, ale też i Czudowite Mostowe w Bułgarii). Do tego filtry: polaryzacyjny i szary ND16 ( wodospady), statyw i lampa błyskowa. Wszystko oprócz statywu mieści się w niedużej torbie Lowerpro Nova 180 AW. Jak nie potrzebuję lampy błyskowej to w zamian wchodzi puszka piwa.
Wszystkie zdjęcia w formacie RAW.

Pozdrawiam.

Steftes :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 13.06.2019 17:35

Wspaniała relacja,jak wszystkie Twoje z resztą :) cudnie się czytało i oglądało .Bardzo dziękuję za Twój czas aby podzielić się swoimi wrażeniami i wspomnieniami .Na pewno jest wiele osób ,jak ja m.in ,które korzystają z Twoich wskazówek :)
Będę w tym roku w Kastraki podziwiać Meteory ,co prawda mam już nocleg zaklepany ,ale bardzo mi się spodobał Camping Vrachos ,niestety nie bierzemy ze sobą namiotu i w związku z tym moje pytanie,czy na tym campingu są też jakieś domki? pokoje?
pozdrawiam serdecznie :)
aga_stella
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga_stella » 13.06.2019 18:49

Świętna relacja. Piękne zdjęcia ukazujące cuda natury i te stworzone ręką człowieka.
Dziękuję.
Mam nadzieję, że kiedyś choć w części wykorzystam Twoją relację. Bo trasa jest wspaniała.
:papa:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 14.06.2019 06:02

andeo napisał(a):Wspaniała relacja,jak wszystkie Twoje z resztą :) cudnie się czytało i oglądało .Bardzo dziękuję za Twój czas aby podzielić się swoimi wrażeniami i wspomnieniami .Na pewno jest wiele osób ,jak ja m.in ,które korzystają z Twoich wskazówek :)
Będę w tym roku w Kastraki podziwiać Meteory ,co prawda mam już nocleg zaklepany ,ale bardzo mi się spodobał Camping Vrachos ,niestety nie bierzemy ze sobą namiotu i w związku z tym moje pytanie,czy na tym campingu są też jakieś domki? pokoje?
pozdrawiam serdecznie :)

Nie zauważyliśmy, żeby były jakieś pokoje na campingu, ruch był tam dość duży, ciągle ktoś wjeżdżał i wyjeżdżał. Na pewno znajdziecie coś w miasteczku, bo było pełno ogłoszeń o pokojach. Życzymy wspaniałej podróży i niezapomnianych wrażeń. Pozdrawiam! Steftes :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 17.06.2019 20:42

A dzięki. W mieście już zarezerwowałam ,ale jak zobaczyłam ten basen z widokiem na skały ..ech ... przerzuciłabym się na przyczepę chętnie. Napisałam do nich ,ale na razie brak odpowiedzi :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα