Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2018 - Kierunek Kefalonia.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 14.02.2019 20:52

lotnikwsk napisał(a):Wolno w klasztorach fotografować ? :roll:
czy tylko z ukrytej kamery? :mrgreen:

Co kraj to obyczaj :D

piotrf napisał(a): Nas wessała Albania , więc w 2018 roku Grecja kontynentalna tylko przelotem . . .
Dziękuję za Bułgarię 8) i czekam na więcej . . .

Pozdrawiam
Piotr

W tym roku mam Albanię, a możesz zdradzić Twoje odwiedzone miejsca w Krainie Orłów?
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 14.02.2019 21:18

Objechaliśmy wszystkie punkty widokowe na skałach.
Często trafialiśmy na sesje fotograficzne - ba czasami były kolejki.
IMG_3023.jpg

IMG_3026.jpg

IMG_3033.jpg

IMG_3036.jpg

IMG_3038.jpg

IMG_3039.jpg

IMG_3041.jpg

IMG_3044.jpg

IMG_3047.jpg

IMG_3048.jpg

Przyjechaliśmy dość wcześnie, ale mimo to pod Wielkim Meteorem parking był prawie pełny. Wyjazd z parkingu po zwiedzaniu to już walka o życie. Wszystkie miejsca zajęte, samochody na drodze z lewej i prawej, zjeżdżam na dół, a pod górę ciśnie się duży autubus 8O . Niestety musiałem cofnąć pod górka ze 100m. Tylko ciekawe gdzie ten autobus się zmieści?
IMG_3051.jpg

IMG_3054.jpg

IMG_3059.jpg

IMG_3060.jpg

IMG_3062.jpg

IMG_3066.jpg

IMG_3068.jpg

IMG_3070.jpg

IMG_3071.jpg

IMG_3074.jpg

Ten klasztor wygląda jakby wyrastał z tej niesamowitej skały.
IMG_3077.jpg

IMG_3078.jpg

Skałka do zdjęć.
IMG_3079.jpg

IMG_3085.jpg

IMG_3089.jpg

IMG_3091.jpg

IMG_3093.jpg

CDN.

Steftes. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.02.2019 22:06

Meteor Warłama z zewnątrz chyba najciekawiej się prezentuje....
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 15.02.2019 19:33

piekara114 napisał(a):Meteor Warłama z zewnątrz chyba najciekawiej się prezentuje....

Jak dla mnie to Klasztor Świętej Trójcy. To właśnie w tym klasztorze kręcono sceny do filmu z Jamesem Bondem.
IMG_3141.jpg

IMG_3142.jpg

IMG_3145.jpg

IMG_3146.jpg

IMG_3147.jpg

I dalej seria zdjęć z punktów widokowych. Jesteśmy tu drugi raz, więc nie wchodzimy do wszystkich klasztorów.
IMG_3094.jpg

IMG_3095.jpg

IMG_3097.jpg

IMG_3098.jpg

IMG_3100.jpg

Klasztor św. Stefana jest jednym z dwóch żeńskich klasztorów w Meteorach. Skała, na której stoi klasztor, oddzielona jest od masywu głęboką przepaścią, nad którą przerzucono stały most.
IMG_3152.jpg

IMG_3153.jpg

IMG_3159.jpg

IMG_3163.jpg

IMG_3165.jpg

IMG_3166.jpg

IMG_3105.jpg

Klasztorem znajdującym się najniżej ze wszystkich jest Klasztor Świętego Mikołaja Odpoczywającego, Moni Ajiu Nikolau Anapafsa - pierwszy z lewej.
IMG_3106.jpg

IMG_3121.jpg

IMG_3122.jpg

IMG_3128.jpg

IMG_3131.jpg

I jeszcze kilka zdjęć malowniczych skałek.
IMG_3133.jpg

IMG_3134.jpg

IMG_3136.jpg

IMG_3139.jpg

Dalej beż pośpiechu obiad i moczenie w basenie, odpoczynek przed jutrzejszą trasą ( do promu w Nidri na Lefkadzie mamy 235km ). Dotrzemy nareszcie do Kefalonii.
IMG_3167.jpg

IMG_3168.jpg

CDN.
Nie wiem czy jutro będzie kolejny odcinek bo dzisiaj mam urodziny. :D :D :D :papa:

Steftes.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 15.02.2019 19:56

No to wiesz - Wszystkiego Najlepszego i na pewno Hucznych Urodzin :D.
Dla mnie też Św. Trójca jest najlepsza :hut: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.02.2019 21:08

Wszystkiego co Najlepsze z okazji urodzin :papa:

steftes napisał(a):W tym roku mam Albanię, a możesz zdradzić Twoje odwiedzone miejsca w Krainie Orłów?

To nie jest tajemnica :wink: , Albania była jednym z krajów w październikowym spacerze , wjechaliśmy do niej od strony Ochrydy ( to była nasza macedońska baza ) przez Strugę , Mali Vlaj , Kotodesh , Proptisht , Trebinje do Pogradec ( droga bardzo widokowa , ale na jej końcu dziękowałem losowi , że samochody nie mówią :wink: ) , potem drogą SH3 do Korczy , a następnie SH75 do Leskowik i SH65 do Grecji .
Z Grecji wjechaliśmy przez Kakavię do Sarandy ( baza ) , Ksara , Butrint , Ksamil , Gjirokastra , Mazopotam , Muzine ( Blue Eye ) a potem na północ wzdłuż granicy morskiej przez Porto Palermo , Himare , Wlorę , Durres , omijając Szkodrę , z uwagi a brak czasu , który się jej należy , bo następną bazą był czarnogórski Kotor.
Bazą nazywam miejsce , gdzie spędzamy więcej niż jedną noc .

W tym roku mam w planie północno-wschodnią Albanię - Theth , jeziora ( np. Koman ) itd.
Znając Twoje perfekcyjne panowanie bardzo jestem ciekawy co znalazło się w Twoim planie wyjazdowym :?:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.02.2019 13:09

Piotr, mam nadzieję, że pokusisz się o relację....
A namiar na Ochrydę z przyjemnością przyjmę. :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2019 20:49

piekara114 napisał(a):Piotr, mam nadzieję, że pokusisz się o relację....

Wysłane na PW .

Pozdrawiam
Piotr
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 16.02.2019 21:14

Buber napisał(a):No to wiesz - Wszystkiego Najlepszego i na pewno Hucznych Urodzin :D.
:hut: .

piotrf napisał(a):Wszystkiego co Najlepsze z okazji urodzin :papa:

Piotr

Dzięki za życzenia.

piotrf napisał(a):
steftes napisał(a):W tym roku mam Albanię, a możesz zdradzić Twoje odwiedzone miejsca w Krainie Orłów?

To nie jest tajemnica :wink: , Albania była jednym z krajów w październikowym spacerze , wjechaliśmy do niej od strony Ochrydy ( to była nasza macedońska baza ) przez Strugę , Mali Vlaj , Kotodesh , Proptisht , Trebinje do Pogradec ( droga bardzo widokowa , ale na jej końcu dziękowałem losowi , że samochody nie mówią :wink: ) , potem drogą SH3 do Korczy , a następnie SH75 do Leskowik i SH65 do Grecji .
Z Grecji wjechaliśmy przez Kakavię do Sarandy ( baza ) , Ksara , Butrint , Ksamil , Gjirokastra , Mazopotam , Muzine ( Blue Eye ) a potem na północ wzdłuż granicy morskiej przez Porto Palermo , Himare , Wlorę , Durres , omijając Szkodrę , z uwagi a brak czasu , który się jej należy , bo następną bazą był czarnogórski Kotor.
Bazą nazywam miejsce , gdzie spędzamy więcej niż jedną noc .

W tym roku mam w planie północno-wschodnią Albanię - Theth , jeziora ( np. Koman ) itd.
Znając Twoje perfekcyjne panowanie bardzo jestem ciekawy co znalazło się w Twoim planie wyjazdowym :?:

Pozdrawiam
Piotr

Ta droga ze Strugi - Mali Vlaj , Kotodesh , Proptisht , Trebinje do Pogradec - to jak dla traperów. Jechałem w 2016 roku z Korczy do Ereske i był tam fatalny odcinek drogi ( około 12 km) tuż za Korczą z ograniczeniem do 10km/h. Czy już to naprawili?

Poniżej mapka poglądowa mojej planowanej tegorocznej północnej Albanii. ( wjazd z Czarnogóry).
Trasa 2018 Czarnogóra - Albania.jpg

Pozdrawiam.

steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 16.02.2019 21:46

15 lipca wyjeżdżamy z campingu na Lefkadę do Nidri. Trochę męczący jest górski odcinek drogi do Via Egnatia.
Port promowy w Nidri jest chyba tymczasowy, na czas remontu w Vasiliki i panuje tutaj w sezonie spory tłok. Ruch na Kefalonię wyraźnie się zwiększył, bilety trzeba rezerwować. My bez rezerwacji wjeżdżamy jako jedni z ostatnich, ale kupuję w budce bilety powrotne. Prom jak zwykle ten sam - kapitan Aristidis.
IMG_3169.jpg

IMG_3170.jpg

IMG_3171.jpg

IMG_3172.jpg

IMG_3175.jpg

IMG_3176.jpg

Prom jest pełny.
IMG_3177.jpg

I mamy ponad godzinkę rejsu na wyspę.
IMG_3178.jpg

IMG_3180.jpg

IMG_3181.jpg

IMG_3182.jpg

IMG_3184.jpg

IMG_3186.jpg

IMG_3187.jpg

IMG_3188.jpg

Z Fiskardo jedziemy do Sami zatrzymując się jednak przy drodze z widokiem na Assos i na Myrtos oczywiście.
IMG_3190.jpg

IMG_3191.jpg

IMG_3192.jpg

IMG_3194.jpg

Początek sezonu, samochodów już sporo, ale leżaków i parasoli jeszcze nie ma.
IMG_3202.jpg

IMG_3205.jpg

IMG_3207.jpg

CDN.

JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 17.02.2019 14:02

lotnikwsk napisał(a):Wolno w klasztorach fotografować ? :roll:
czy tylko z ukrytej kamery? :mrgreen:

W niektórych można, w niektórych nie. Mi np. w Klasztorze Św, Stefana zwrócono mi uwagę, że wolno fotografować tylko z zewnątrz.

steftes - piękne zdjęcia tych Meteorów (pozostałe oczywiście też) . Żadne zdjęcia nie oddadzą prawdziwego ducha tego miejsca ale Twoje są chyba najlepsze jakie widziałem w relacjach. Cieszę się, że w końcu dojechaliśmy na Kalofonię.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.02.2019 15:06

piotrf napisał(a):
piekara114 napisał(a):Piotr, mam nadzieję, że pokusisz się o relację....
Wysłane na PW .
:D
pietruszeczki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietruszeczki » 17.02.2019 18:57

Spóźnione 100 lat Steftes :D . My też trochę opóźnieni w czytaniu byliśmy, ale już nadrobione :roll: . Tak obfotografowanych Meteorow jeszcze chyba nie było :lol: Zdjęcia super, ujęcia też, ale najważniejsze ze w końcu dotarliście na Kefalonię. Czekamy z niecierpliwościa na ciąg dalszy :papa:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 17.02.2019 19:25

JurekM73 napisał(a):
steftes - piękne zdjęcia tych Meteorów (pozostałe oczywiście też) . Żadne zdjęcia nie oddadzą prawdziwego ducha tego miejsca ale Twoje są chyba najlepsze jakie widziałem w relacjach. Cieszę się, że w końcu dojechaliśmy na Kalofonię.

pietruszeczki napisał(a):Spóźnione 100 lat Steftes :D . My też trochę opóźnieni w czytaniu byliśmy, ale już nadrobione :roll: . Tak obfotografowanych Meteorow jeszcze chyba nie było :lol: Zdjęcia super, ujęcia też, ale najważniejsze ze w końcu dotarliście na Kefalonię. Czekamy z niecierpliwościa na ciąg dalszy :papa:

Dzięki za życzenia. Miło mi, że zdjęcia się podobają, ale i temat jest niecodzienny. Pokusiłem się jeszcze o zdjęcia w wymiarze panoramicznym z Meteorów. Zapomniałem je dołączyć w poście o klasztorach, więc nadrabiam i niebawem przechodzę zgodnie z planem do zjawiskowej plaży Myrtos.
Panorama Meteory 1.jpg

Panorama Meteory 2.jpg

Panorama Meteory 4.jpg

Panorama Meteory 6.jpg

W temacie panoram jeszcze dwie takie.
Panorama Myrtos 2018 2.jpg

Panorama Myrtos 2018.jpg

CDN.

piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.02.2019 19:39

steftes napisał(a):Ta droga ze Strugi - Mali Vlaj , Kotodesh , Proptisht , Trebinje do Pogradec - to jak dla traperów. Jechałem w 2016 roku z Korczy do Ereske i był tam fatalny odcinek drogi ( około 12 km) tuż za Korczą z ograniczeniem do 10km/h. Czy już to naprawili?

Niestety , ale są w trakcie remontowania , wzmacniają krawędzie murami , jest bezpiecznie . W górach jest kilka odcinków wręcz "autostradowych" ( pomiędzy Kamenice a Mollas ) , ale na całą SH75 w takim wydaniu trzeba będzie jeszcze poczekać , póki co są też i takie odcinki , że ciężarówka jadąca w przeciwnym kierunku podnosi poziom adrenaliny :wink:

SH75 ...jpg

Alb.SH75.jpg

Twoje zdjęcia jak zawsze piękne 8)

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα