...
Najwyższy czas na ścisłe centrum miasta czyli
Ciutat Vella.
To nie jest jednolity obszar - składa się z kilku "podjednostek" - od zachodu kolejno to
Raval, potem
Barri Gotic, następnie
Ribera, niektórzy włączają w ten teren leżący na wschód od Ribery
Parc de la Ciutadella ...a na południe od tego wszystkiego do Ciutat Vella dołacza się portowa
Barceloneta.
Zacznę do
Ravala/u .
Jego granicą (z Motjuicem) jest Avenida del Parai-lel, a najlepsze punkty wypadowe to stacja metra L2, L3
Paral-lel (ewentualnie następne stacje na L2 - Sant Antoni, Universitat, bądź ... Rambla).
5 minut od przystanku Paral-lel znajduje się gratka dla miłośników architektury - w dużej mierze romański kościół i klasztor
Sant Pau de Camp - czyli św. Pawła zna polu, lub za murami. Pewnego rodzaju unikat, ze względu na styl architektoniczny.
Niestety nie weszliśmy, bo było zamknięte, tudzież odbywało się tam jakieś sprzątanie, więc doceniliśmy tylko piękne otoczenie.
Z kolei w niecałe 5 minut od kościoła, możemy dojść do centrum Ravala, czyli przyjemnej Rambla del Raval ze słynnym
El Gat de Botero.
Ja wiem, ze piękne są koty chorwackie, greckie i moje, ale ten jest wyjątkowy ...
.
Myślę, że gratka dla dzieci i dorosłych, a fotka z kotem to taki znak: " BYŁEM TU"
.
W
Ravalu znajdziemy jeszcze Muzeum Sztuki Współczesnej, Szpital św. Krzyża, Boquerię, teatr Liceu i Palau Guell.
Te 3 ostatnie obiekty naprawdę leżą przy Rambli, więc stamtąd są najlepiej dostępne.
Raval ma opinię niebezpiecznej dzielnicy, może tak jest wieczorem, rano jest po prostu opustoszały ...
W Ravalu byliśmy jeszcze raz ale na "nocnych uciechach"
...o czym później napiszę .