Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2015 WAKACYJNY TORT- ROVINJ I MURTER+2 WISIENKI

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.10.2015 10:57

Roxi napisał(a):Ojjj wracają wspomnienia z najlepszej majówki. :mrgreen:
Mnie też Rovinj zaczarowało, piękne miejsce i jest u mnie w pierwszej trójce uroczych miasteczek :)

Witaj Roxi :D
W tym roku był Rovinj nad wodą i pod wodą .
Co było pod wodą widział tylko mój Misiek , bo ja niestety jestem wyłącznie stworzeniem lądowym.
Specjalnie wybrałam na nocleg kemping Porton Biondi , żeby mój nurek miał blisko do centrum nurkowego. :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.10.2015 12:08

Pora na Pulę lub Polę - jak kto woli. Jak Wam wiadomo wszystkie nazwy na Istrii są dwujęzyczne .
Pola bardziej mi się podoba.
CD soboty-5.09
Pola nie przypadła nam do gustu. Tłumy 3 razy większe niż w Rovinju , a Pola 5 razy brzydsza od Rovinja.

Początek znajomości w Polą był kiepski.
Przez godzinę w koszmarnym korku szukaliśmy miejsca parkingowego .W końcu jakimś fuksem udało się (a mieliśmy już wracać) zaparkować pod samym amfiteatrem.
Zrobiło się naprawdę gorąco , a przypominam że Młoda była jakaś niewyraźna po wczorajszym smażeniu na plaży.
Kilka lat wcześniej zwiedzaliśmy amfiteatr w Weronie, więc ten w Puli nie zrobił na nas większego wrażenia -z zewnątrz podobny , ale w środku ruina.

Kilka zdjęć z Poli :
P1090536.JPG

P1090538.JPG

P1090539.JPG

P1090540.JPG

P1090542.JPG

P1090543.JPG

P1090547.JPG

P1090549.JPG

P1090551.JPG

P1090552.JPG

P1090554.JPG

Na koniec odwiedziliśmy akwarium w Puli -Verudeli
Powiem krótko - d....py nie urywa . Duszne , zaniedbane, szyby brudne i zaparowane. Cud że udało mi się zrobić jakieś w miarę wyraźne zdjęcia:
IMG_20150905_150415~2.jpg

IMG_20150905_150758~2.jpg

IMG_20150905_150609~2.jpg

IMG_20150905_150807~2.jpg

Ogólnie zmęczeni i zniesmaczeni wróciliśmy do Rovinja z mocnym postanowieniem:
Nigdy więcej Poli :!:
Załączniki:
IMG_20150905_150452~2.jpg
Ostatnio edytowano 07.10.2015 17:52 przez travel, łącznie edytowano 1 raz
Cornugon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cornugon » 06.10.2015 13:47

Ładnie opisałaś Bale, piękne zdjęcia. Akurat z tego miasteczka mieliśmy - a zwłaszcza żona - zupełnie inne wrażenia, o czym mam nadzieję niedługo napisać. Piękny Rovinj, zgadzam się z Tobą że to piękne miasto i może masz rację że ładniejsze niż Dubrovnik (ukamienują nas za herezję, wiesz o tym, prawda ?). Chętnie wrócę na Istrię któregoś dnia.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.10.2015 14:46

Cornugon napisał(a):... Piękny Rovinj, zgadzam się z Tobą że to piękne miasto i może masz rację że ładniejsze niż Dubrovnik (ukamienują nas za herezję, wiesz o tym, prawda ?)....

No weźcie nie przesadzajcie coooo??? Rovinj co najwyżej urocze, romantyczne, klimatyczne ale żeby go porównywać z Dubrovnikiem 8O ?
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.10.2015 11:53

gusia-s napisał(a):
Cornugon napisał(a):... Piękny Rovinj, zgadzam się z Tobą że to piękne miasto i może masz rację że ładniejsze niż Dubrovnik (ukamienują nas za herezję, wiesz o tym, prawda ?)....

No weźcie nie przesadzajcie coooo??? Rovinj co najwyżej urocze, romantyczne, klimatyczne ale żeby go porównywać z Dubrovnikiem 8O ?

Byłam w Dubrovniku 2 razy - raz na kilkugodzinnym zwiedzaniu , a w zeszłym roku stacjonowałam tam 5 dni.

Po prostu dla mnie Rovinj jest piękniejszy. Jak wiadomo każdy ma inny gust . A gust nie podlega dyskusji.

Może mój jest spaczony :mrgreen:

I równie dobrze ktoś może się nie zgodzić z moją opinią o Puli :papa:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.10.2015 12:14

Rovinj , Dubrovnik , ale i tak ładniejsza jest Korcula :oczko_usmiech:

Współczuję tych korków i tłumów w Puli , będąc we wrześniu w 2009 było pusto ....... :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.10.2015 12:20

travel napisał(a):
gusia-s napisał(a):

Byłam w Dubrovniku 2 razy - raz na kilkugodzinnym zwiedzaniu , a w zeszłym roku stacjonowałam tam 5 dni.

Po prostu dla mnie Rovinj jest piękniejszy. Jak wiadomo każdy ma inny gust . A gust nie podlega dyskusji.

Może mój jest spaczony :mrgreen:

Chyba muszę się tam wybrać, do Rovinja w sensie, i wtedy Was rozsądzę :oczko_usmiech: :smo: .
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.10.2015 17:14

mysza73 napisał(a): Chyba muszę się tam wybrać, do Rovinja w sensie, i wtedy Was rozsądzę :oczko_usmiech: :smo: .

Na prawdę polecam - tylko nie w sezonie. We wrześniu było ich sporo . W lipcu -sierpniu pewnie są dzikie tłumy :roll:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.10.2015 17:56

maniust napisał(a):Rovinj , Dubrovnik , ale i tak ładniejsza jest Korcula :oczko_usmiech:

Hmmmm...... Korczula też jest niesamowita 8O
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.10.2015 18:17

Zapomniałam napisać o pewnym jak go nazwałam naganiaczu kempingowo-plażowym o imieniu Ivo .Ivo z rana, Pivo z wieczora. Ów człowiek codziennie przy każdym spotkaniu ( tak średnio 3 razy dziennie) namawiał nas na wycieczki .
W końcu zdecydowaliśmy się na tradycyjny chorwacki rejs stateczkiem po okolicznych 3 wyspach : Sveti Ivan ,Banjol i Sveta Katarina połączony oczywiście z tradycyjną rybą i mięsiwem z grilla. A taka sobie leniwa odmiana od plażowania .Wycieczka zaplanowana była na wtorek 8.09.

Teraz żałuję ,że nie zdecydowaliśmy się na 2,5 godzinny rejs katamaranem do Wenecji , a tam 6 godzin zwiedzania. W Wenecji byliśmy 13 lat temu i szwendaliśmy się tam 12 godzin, ale miło by było znów ją odwiedzić .
Jednak tegoroczne wakacje zdecydowaliśmy się spędzić na spokojnie i zbytnio się nie przemęczać.

W ciągu tych 6 dni pobytu w Rovinju mogliśmy zwiedzić wszystkie największe atrakcje Istrii.
No dobrze , ale ja chcę jeszcze tu kiedyś przyjechać . To co będę tu robić , jak wszystko "zaliczę" w tym roku :?:

6.09 niedziela

Poranek przywitał nas słońcem.

Wczoraj bardzo zmęczyła nas Pula. Dlatego niedzielę zaczęliśmy od plaży;

No więc na luzie, na spokojnie , bez zaliczania miast, miasteczek itp.

P1090582.JPG

P1090581.JPG

P1090580.JPG

P1090577.JPG

P1090571.JPG

P1090567.JPG

P1090562.JPG

P1090555.JPG

Prawda ,że piękne są te wrześniowe plaże ?
1.Słońce grzeje, ale nie pali
2.Woda morzu w 24 stopnie
3.Ludzi jak na lekarstwo
:D :D :D
Po prostu żyć nie umierać.

Nie zgadniecie co robiliśmy po południu.
No co można robić mając takie cudo w zasięgu 15min spaceru :?: :?:

Jak was jeszcze nie zemdliło to wrzucę później kilka zdjęć Rovinja :papa: :papa:
edajta
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edajta » 07.10.2015 21:58

Pięknie zachęcasz mnie do przyszłorocznego wyjazdu. Z tym że ja bede szukac kempingu z atrakcjami dla dzieci ale Rovinija piekna
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.10.2015 22:01

travel napisał(a):A Bale ?
Prawie jak Twoja Francja :mrgreen:

Bardzo ładne.
Na naszej trasie już się nie zmieściło. Pojechaliśmy na Dvigrad i Svetvincenat.

Pozdrawiam,
Wojtek
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.10.2015 08:39

travel napisał(a):Specjalnie wybrałam na nocleg kemping Porton Biondi , żeby mój nurek miał blisko do centrum nurkowego. :papa:

Oooo proszę :)
To pewnie i na Baronie Gauchu nurkował ;)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 08.10.2015 10:57

Roxi napisał(a):
travel napisał(a):Specjalnie wybrałam na nocleg kemping Porton Biondi , żeby mój nurek miał blisko do centrum nurkowego. :papa:

Oooo proszę :)
To pewnie i na Baronie Gauchu nurkował ;)

Akurat Baron Gauch :lol:
Misiek to jeszcze leszczyna z kursem podstawowym i 17 nurkowaniami .

Trochę się potaplał przy okolicznej wysepce, ale na Murterze był wrak na 28m . Będzie o tym w dalszej części :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.10.2015 11:10

travel napisał(a):Trochę się potaplał przy okolicznej wysepce, ale na Murterze był wrak na 28m . Będzie o tym w dalszej części :papa:

W takim razie na pewno mnie tutaj nie zabraknie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

2015 WAKACYJNY TORT- ROVINJ I MURTER+2 WISIENKI - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies