napisał(a) travel » 12.06.2016 16:59
mirasowski napisał(a):Witam.
Fajna relacja
przeczytałem i oglądałem przepiękne zdjęcia
jednym tchem.
Murter bardzo mnie zainteresował , za rok chcemy jechać do Cro. właśnie rozważamy wrzesień. Martwią mnie te krótkie już dni.
3 razy w Chorwacji byliśmy w czerwcu i raz w sierpniu. Czerwiec lepszy mniej ludzi, taniej ( dla mnie duży plus) , zieleni mnóstwo , minusem chłodniejsza woda w Jadranie.
Byliśmy już 4 razy w Chorwacji
sporo już zwiedziliśmy ale po tych wszystkich przeczytanych tutaj relacji jeszcze widzę że dużo dużo jeszcze przed nami.
Możesz mi odpisać jaką mieliście pogodę ( temp . słońce , czy chmury). I czy z rocznym dzieckiem i wózkiem dało by się pospacerować po okolicy Murter i jak z dojściem do plaży. ??
Coś chciałem jeszcze ....ale wypadło mi teraz z głowy.
Pozdrawiam serdecznie.
Przez cały okres naszego pobytu była piękna pogoda . W Rovinju tylko raz wieczorem była burza - taka typowa chorwacka nawałnica. W ostatni dzień pobytu na Murterze popołudniu trochę się zachmurzyło.
Temperatura oscylowała w okolicach 24-26 stopni w cieniu i było bardzo przyjemnie. Za to w słońcu można było się nieźle spocić.
Woda w morzu była ciepła- można siedzieć cały dzień.
Wieczory we wrześniu są chłodne, ale bez przesady. Cienki sweterek narzucony na krótki rękaw wystarczy.
Dzień jest zdecydowanie krótszy niż w czerwcu. Słońce zachodzi po 19 i o 20 jest już ciemno. Jednak wieczorne spacery są bardzo klimatyczne. We wrześniu jest dużo owoców sprzedawanych przez miejscowych : fig, arbuzów, brzoskwiń, winogron.
W samej miejscowości Murter są 3 plaże :
-plaża Luke koło centrum koło konzumu -woda........ jak to w zatoce przy porcie
-plaża Slanica ok.1 km od centrum - piaszczysta ,z płytką wodą i całą "plażową" infrastrukturą typu zjeżdżalnia, bary
-plaża Lucica i obok plaża Podvrske ok.1,6km od centrum - dla mnie ideał:mało ludzi, na plaży żwir, w wodzie delikatny biały piasek, płytko, przebieralnia, toytoy, pinie dające cień, 2 straganiki z langoszami i naleśnikami przygotowywanymi na bieżąco .
Do każdej z plaż można dojść z wózkiem bo prowadzą do nich asfaltówki. Generalnie miasteczko jest przystępne dla wózków- nie ma tu schodów i wysokich górek .
Z Murteru można się wybrać na rejs po Kornatach.