Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2015 WAKACYJNY TORT- ROVINJ I MURTER+2 WISIENKI

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 16.11.2015 12:00

Roxi napisał(a):Udane nurkowanie zawsze cieszy! :)

Roxi jesteś wytrawnym nurkiem , więc Tobie mogę napisać ,że to udane nurkowanie było z katarem :roll: 8O
i chorwackimi kroplami do nosa typu AFRIN :!:

O mało nie dostałam zawału ze zmartwienia , że ten d..... -mój Misiek zanurkuje nie wypłynie.

Ale ponieważ w okresie od maja do lipca Misiek ma katar sienny i nurkował już na kroplach w czerwcu na Zakrzówku ,to się uparł i już , choć był ewidentnie przeziębiony.

Całe szczęście ,że nurkowanie zakończyło się szczęśliwie - tylko przytkanym uchem. :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.11.2015 13:17

14.09 - poniedziałek

Poranek przywitał nas bardzo wietrzną pogodą , ale był to nasz ostatni dzień pobytu więc nie mogliśmy sobie odmówić plażowania na naszej ulubionej Lucicy.
Na plaży wiało jeszcze bardziej od strony morza , ale o dziwo morze było spokojne i nie zmącone. Zaletą tej plaży jest to ,że jest osłonięta z 3 stron.
Morze było spokojne tylko do grobli . Po drugiej stronie grobli przy plaży Podvrske było wzburzone i mętne.

Plaża Lucica:
P1100599.JPG

P1100602.JPG

P1100604.JPG

P1100610.JPG

P1100623.JPG

P1100630.JPG

P1100637.JPG

10 metrów dalej plaża Podvrske:
P1100637a.JPG

P1100656.JPG

P1100657.JPG

Ok.14 dość poważnie zaczęło się chmurzyć , więc szybko się zwinęliśmy do apartamentów mieliśmy 20 minut piechotką i nie chciałam żeby po drodze (droga piękna -przez oliwny gaj) złapała nas burza.

Burzy jednak nie było , deszczu też , a chmury pod wieczór rozeszły się.

Po południu poszliśmy na ostatni spacer po miasteczku i przy okazji coś przekąsić.
Zjedliśmy przepyszne kalmary w pobliskiej konobie Boskin Skver nieopodal konzumu.
Żałowałam ,że wcześniej tam nie trafiliśmy.

Konoba:
IMG_20150914_175259.jpg

IMG_20150914_180132.jpg

Oryginalny znaczek mercedesa:
P1100054a.JPG

P1100054b.JPG

We wrześniu też coś kwitnie:
P1100054c.JPG

Domek w "centrum" :
P1100054.JPG

P1100051.JPG

Moja ulubiona sprzedawczyni (na pewno znana bywalcom Murteru), która nie chciała żeby robić je zdjęcia - to jest zrobione z zaskoczenia komórką:
IMG_20150914_182931~2.jpg

IMG_20150914_182931~5.jpg

A wieczorem Murter pożegnał nas pięknymi widokami:
P1100556.JPG

P1100558.JPG

P1100561.JPG

I na koniec trochę rozmazana rózowość :
P1100573.JPG

We wtorek rano "zaklepałam" apartament na przyszły rok i ruszyliśmy do domu :papa: :papa: :papa:
marecky
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky » 20.11.2015 15:02

A mnie nurtuje jedno - jaki model fordziny?:)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 21.11.2015 19:08

marecky napisał(a):A mnie nurtuje jedno - jaki model fordziny?:)

A taka fordzina- mondzina :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.11.2015 18:00

A co było po drodze do domu :?: :?:

:wink:

Pozdrawiam
Piotr
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 25.11.2015 12:33

piotrf napisał(a):A co było po drodze do domu :?: :?:

:wink:

Pozdrawiam
Piotr

Droga do domu .......... była nudna.

Przez pół Chorwacji autostrada była prawie pusta . Ale to był wrześniowy wtorek.

Podróż trwała coś ok.13 godzin i w domu byliśmy ok.21 .
Mam to szczęście ,że mieszkam blisko czeskiej granicy i z Murteru mieliśmy tylko 1100km.

Korków do bramek na autostradzie nie było . Mam na myśli te ostatnie bramki za Zagrzebiem na północy Chorwacji.

W 2014r w pewną wrześniową sobotę cudem ominęliśmy chyba z 5-cio kilometrowy korek do tych bramek , zjeżdżając na drogę do bramek dla płacących kartą :mrgreen:

Ale nie myślcie ,że obyło się bez korków.

Mega korki były we Wiedniu - był wtorek popołudniu i wiedeńczycy pewnie wracali do domu a do tego jeszcze jakieś drogowe remonty.

Za Wiedniem kończy się autostrada a ruch na drodze do granicy jest straszny - co drugi to tir.

Najbliższe przejście graniczne do czeski Mikulov , ale trzeba jeszcze przejechać piękne i zakorkowane przez tiry austriackie miasteczko POYSDORF - wąskie ulice i kilka świateł

Dlaczego to miasteczko w tak cywilizowanym kraju nie ma obwodnicy :roll: :?: :?: :?: :?:

To jest koszmar :!:

Dlaczego Austriacy nie wybudują w końcu autostrady do granicy z Czechami :!: :?:

To jest droga międzynarodowa , a czas jakby tu się zatrzymał.

Jakieś 5 albo więcej kilometrów przed Poysdorfem zaczynał się korek .

O nie ja tu nie będę tkwić co najmniej 1 godzinę :!:

Zawracamy i skręcamy w prawo w drogę nr 47 w stronę czeskiego Brzecławia a stamtąd na autostradę w stronę Brna- jakieś 10 km dalej.

Jeszcze jakieś 30km przed polską granicą nawigacja poprowadziła nas na skróty przez jakieś czeskie za.....pia (ciemno już było ,a w dzień na pewno byśmy tam nie skręcili).

I tak jak wcześniej pisałam ok.21 szczęśliwie dotarliśmy do domu.

KONIEC :papa: :papa: :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.11.2015 14:18

travel napisał(a):... trzeba jeszcze przejechać piękne i zakorkowane przez tiry austriackie miasteczko POYSDORF - wąskie ulice i kilka świateł ...

Chyba mam szczęście, ciągle czytam o korkach w Poysdorf a nigdy mnie nie dopadły :D i oby tak dalej :)
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 25.11.2015 20:08

Szkoda że to już koniec. Piękne zdjęcia i fajny opis. A ode mnie buźki wysyła moja czteroletnia dziewczynka.
:hut: :papa: :oops: :o :mrgreen: 8O :lol: :D :twisted: :? :boss: :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 27.11.2015 09:18

gusia-s napisał(a):
travel napisał(a):... trzeba jeszcze przejechać piękne i zakorkowane przez tiry austriackie miasteczko POYSDORF - wąskie ulice i kilka świateł ...

Chyba mam szczęście, ciągle czytam o korkach w Poysdorf a nigdy mnie nie dopadły :D i oby tak dalej :)

Szczęściara :D

A mnie w sobotę nad ranem i we wtorek wieczorem dopadły :evil:

Teraz już będę jeździć przez Brzecław :papa:

marosmaro napisał(a):Szkoda że to już koniec. Piękne zdjęcia i fajny opis. A ode mnie buźki wysyła moja czteroletnia dziewczynka.
:hut: :papa: :oops: :o :mrgreen: 8O :lol: :D :twisted: :? :boss: :papa:

:oops: :oops: :oops:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.11.2015 18:11

Korki w Poysdorf - miałem okazję tylko raz tam stać . Myśleliśmy nawet , że to jakiś mega wypadek zakorkował drogę , a jak już wreszcie ruszyliśmy , to w często przerywanym , ślimaczym tempie . . .

Dziękuję za tort z wisienkami :D

Pozdrawiam
Piotr
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 27.11.2015 23:22

piotrf napisał(a): Dziękuję za tort z wisienkami :D

Pozdrawiam
Piotr

Te wisienki trochę niesmaczne :roll:
rybkagzo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybkagzo » 14.01.2016 09:45

Witaj,
Fajne wakacje i relacja:-)
Ja w tym roku też zastanawiam sie nad Murterem tyle , że w sierpniu.
Rozglądam sie za ciekawa kwaterka . Twoja wygląda interesująco i ten widok z tarasu:-)
MOgłabym prosić o namiar na prive:-)
Jeśli nie będziesz korzystac w tym czasie .

Pozdrawiam,
MARIOW
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARIOW » 15.01.2016 22:38

Witaj,
Czy możesz na PV wysłać jakiś namiar na tą kwaterkę. Będę wdzięczny za jakieś info.

Pozdrawiam

Nasz apartament- na I piętrze po prawej:
P1090987a.JPG

P1090987b.JPG
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 21.01.2016 14:43

MARIOW napisał(a):Witaj,
Czy możesz na PV wysłać jakiś namiar na tą kwaterkę. Będę wdzięczny za jakieś info.

Pozdrawiam

Nasz apartament- na I piętrze po prawej:
P1090987a.JPG

P1090987b.JPG

rybkagzo napisał(a):Witaj,
Fajne wakacje i relacja:-)
Ja w tym roku też zastanawiam sie nad Murterem tyle , że w sierpniu.
Rozglądam sie za ciekawa kwaterka . Twoja wygląda interesująco i ten widok z tarasu:-)
MOgłabym prosić o namiar na prive:-)
Jeśli nie będziesz korzystac w tym czasie .

Pozdrawiam,

Sorry :oops: ale dawno nie zaglądałam na forum.

Namiary na kwaterkę wysłałam na PV
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.02.2016 21:49

Franz napisał(a):
travel napisał(a):zatrzymaliśmy się jeszcze w najmniejszym mieście świata liczącym 14 mieszkańców Hum .

Również bardzo miło wspominam Hum. :)

Ja również. To nic, że kropiło...w bramie wejściowej pięknie grał człowiek na gitarze.

Dziękuję za Murter, którego nie znam.

Pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

2015 WAKACYJNY TORT- ROVINJ I MURTER+2 WISIENKI - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies