Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
piotrf
Weteran
Re: Kolejny rok weekendowych wyjazdów U madziarskiego artyst

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.06.2016 14:30

21monika napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):No proszę 8O Pamukkale na Węgrzech :lol:

A widzisz mówiłam, że było SUPER. 8O Sama czasem nie wierzyłam w to co widzę. :D

Bo to jedyne w Europie takie miejsce :D

Pozdrawiam
Piotr
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 07.06.2016 20:40

Z napisał(a):Jak ktoś będzie w Modlinie to zapraszam do odwiedzenia Muzeum https://www.facebook.com/muzeumtwierdzamodlin/?fref=ts ,jest wiele miejsc wartych zobaczenia w Twierdzy które nie zostały tutaj umieszczone(działobitnia Napoleona,kapliczka straceń).

Zbyszku fajnie, że podajesz namiar. My przez Modlin przemykamy czasem na działkę, a opisany wcześniej wypad był podyktowany walorem piękna Spichlerza. O Twierdzy Modlin można wiele napisać i tak wybieramy się tam rowerami przy najbliższym wolnym weekendzie.
Pozdrawiam
Monika
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 07.06.2016 20:42

piotrf napisał(a):
21monika napisał(a):

A widzisz mówiłam, że było SUPER. 8O Sama czasem nie wierzyłam w to co widzę. :D

Pozdrawiam
Piotr

I do tego w fajnej krainie położone. :D

Pozdrawiam
Monika
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 07.06.2016 21:03

I tak nastał
Piątek
dzień zwiedzania EGER przed nami.

Ale ale zobowiązanie względem Sandora

1-_DSC8228.JPG

1-_DSC8206.JPG

Dziś przemieszczamy się komunikacją podmiejską.

Plany zwiedzanie, baseny, Dolina Pięknej Pani.

A tu niespodzianka Sandor zaprosił nas na obiadokolację w własnym przygotowaniu.
Oooooo :lol: nasi kucharze prze szczęśliwi :mrgreen: i dopa z ............ ale o tym dalej napiszę.

Tak więc spacerkiem udajemy się na przystanek autobusowy.

1-DSC_0071.JPG

1-DSC_0072.JPG

A nuż ktoś się skusi :P

1-DSC_0077.JPG

1-DSC_0078.JPG

Wioska jest urocza, taka sielska i spokojna.

1-DSC_0080.JPG

1-DSC_0083.JPG

A to ogrodzenie będzie nas troszkę prześladować po prostu dla mnie jest urocze.

1-DSC_0087.JPG

1-DSC_0088.JPG

I ta brama

1-DSC_0089.JPG

Autobusy kursuję praktycznie co 15 min. z centrum wioski.

I Eger przywitał nas socrealistycznym dworcem, z bazyliką w tle.

1-_DSC8041.JPG

cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 08.06.2016 12:02

Dzieła Sandora i warsztat.

1-_DSC8230.JPG

1-_DSC8205.JPG

Jesteśmy w Egerze i tuż obok dworca autobusowego mamy

Bazylikę egerską (Esterházy tér/Kossuth Lajós utca) – największą i imponującą świątynię w mieście, drugą co do wielkości na Węgrzech, szczególnie zachwycające są malowidła na sklepieniach. 8O
Hahaha tu nawet Święci na cokołach toast wznoszą. :lol:

1-DSC_0116.JPG

A tak na poważnie to robi wrażenie.

1-_DSC8043.JPG

Wchodzimy do środka bardzo ochoczo na zewnątrz wzmaga się upał.

1-DSC_0103.JPG

8O

1-DSC_0104.JPG

1-DSC_0108.JPG

1-DSC_0109.JPG

1-DSC_0095.JPG

1-DSC_0096.JPG

1-DSC_0098.JPG

1-DSC_0099.JPG

1-DSC_0100.JPG

1-DSC_0101.JPG

1-DSC_0110.JPG

1-DSC_0111.JPG

1-DSC_0112.JPG

1-_DSC8047.JPG

1-_DSC8053.JPG

I taki śmieszny wehikuł stoi sobie w bocznej nawie.

1-DSC_0113.JPG

To trzeba zobaczyć nić dodać tylko patrzeć.
cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 08.06.2016 21:15

Na początku winna jestem pewne wyjaśnienie: otóż w różnych źródłach występują dwie nazwy świątyni – używane są zamiennie słowa bazylika i katedra. Ze względu na charakter i rozmiary przybytku (drugi pod względem wielkości kościół na Węgrzech) osobiście zdecydowałam się na wykorzystanie tej pierwszej.

Bazylika jest jedyną klasycystyczną świątynią w Eger. Wybudowano ją w latach 1831-1837 według projektu słynnego architekta Józsefa Hilda, autora planów Bazyliki w Esztergom. Długa na 93 i szeroka na 53m zachwyca swym ogromem, jej wieże wznoszą się na wysokość 54m., zaś kopuła – na wysokość 40m. Wnętrze świątyni zdobią piękne freski J.L. Krackera, przedstawiające triumf Królestwa Boskiego nad nieprawymi, a także wspaniałe płaskorzeźby weneckiego artysty Marco Casagrande.

Do Bazyliki prowadzą długie schody, ozdobione przez cztery postaci przedstawiające świętych Stefana i Władysława oraz apostołów Piotra i Pawła. Front świątyni również ozdobiony jest statuami, będącymi alegorycznymi reprezentantami Wiary, Nadziei i Czułości – wszystkie wyszły spod dłuta wspomnianego już włoskiego rzeźbiarza.

1-DSC_0115.JPG

W około Bazyliki mamy taki widok

1-DSC_0114.JPG

Liceum znajduje się naprzeciwko Bazyliki i stanowi jeden z najwspanialszych przykładów późnej sztuki barokowej na Węgrzech. Wzniesiono je podług projektu Józsefa Gerla i Jakaba Fellnera w latach 1765-1785, z inicjatywy i ze środków Károly’a Eszterházy, którego pierwotnym zamysłem było powołanie w jego murach pierwszego uniwersytetu w tym regionie. Gdy cesarzowa Maria Teresa odrzuciła pomysł utworzenia uczelni, w liceum otwarto Wyższą Szkołę Pedagogiczną, funkcjonującą po dziś dzień.

1-DSC_0117.JPG

Gmach liceum jest imponujący. Wybudowany na planie kwadratu z wewnętrznym dziedzińcem mierzy 85 metrów długości, zaś nad jego wschodnim skrzydłem wznosi się na wysokość 53m specjalna wieża, będąca obserwatorium astronomicznym. Sławą cieszy się olbrzymia biblioteka, w której zgromadzono 80.000 woluminów (w tym oryginalny list Mozarta napisany na Węgrzech), jednak większość odwiedzających ją baczniejszą uwagę niż na książki zwraca na sklepienie, ozdobione monumentalnym freskiem J.L. Krackera (inne źródła podają jako autora F.A. Maulbertscha) przedstawiającym sobór trydencki.
Niestety tym razem do środka nie zajrzeliśmy. :x

1-DSC_0092.JPG

1-DSC_0093.JPG

Pałac Arcybiskupi stoi na północ od Bazyliki, przy Széchenyi utca. Barokowy gmach wybudowano na początku XVIII wieku, zaś neoklasyczne skrzydła dobudowano w latach 1829-1846. Dziś budynek w kształcie litery U odgrodzony jest od ulicy piękną kutą bramą i wysokim ogrodzeniem.

Pałac arcybiskupi był siedzibą dostojników kościelnych od 1740r., dziś dużą jego część zajmuje wystawa sztuki kościelnej i złotniczej. Zbiory obejmują przedmioty liturgiczne (kielichy, monstrancje, tabernakula i biskupią biżuterię) oraz szaty noszone przez księży. Wśród nich znajdują się prawdziwe arcydzieła sztuki krawieckiej oraz skarby – jak choćby suknia koronacyjna cesarzowej Marii Teresy.

1-DSC_0090.JPG

O naszym gospodarzu nie zapominając

1-DSC_0064.JPG

Co wy na to takie cudne grzejniki mieć w domu :?: 8O 8O 8O
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 09.06.2016 20:46

Herbaciarnia naszego gospodarza.

1-DSC_0063.JPG

1-DSC_0060.JPG

Nawet są woreczki z suszem.

1-DSC_0062.JPG

Ale my tu nie o herbacie, tu EGER

Kierujemy się w stronę zamku,

1-DSC_0119.JPG

1-DSC_0120.JPG

1-DSC_0121.JPG

Spacerując ul. Kossutha przy której znajduje się najwięcej zabytkowej zabudowy. Gapię 8O się dosłownie na detale i zdobienia kamienic. Pod nr. 4 znajdziecie rokokowy Pałac Kispreposti.

1-DSC_0123.JPG

1-DSC_0124.JPG

ale maruderzy chowają się w bok, a tak dla zasady bo tu ciekawiej. :twisted: :twisted: :twisted: Bo ile można się gapić.

1-DSC_0127.JPG

1-DSC_0128.JPG

1-DSC_0129.JPG

I tak się gapię 8O :P :P :P

1-DSC_0130.JPG

1-DSC_0131.JPG

1-DSC_0132.JPG

I te detale

1-_DSC8080.JPG

1-_DSC8082.JPG

I niechcący trafiamy na Plac Dobo

cdn.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 10.06.2016 06:33

21monika napisał(a): Gapię 8O się dosłownie na detale i zdobienia kamienic.
...I te detale...

Ja też bardzo lubię detale :D i często je fotografuję :roll:

Ładny ten Eger, nie byłam tam jeszcze, może się skusimy na jakiś wolny weekend :|

Aaa, super gospodarz się Wam trafił :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.06.2016 14:13

piotrf napisał(a):
21monika napisał(a):

Można znaleźć również w Toskanii.

Pozdrawiam,
Wojtek
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2016 14:39

krakusowa napisał(a):
21monika napisał(a): Gapię 8O się dosłownie na detale i zdobienia kamienic.
...I te detale...

Ja też bardzo lubię detale :D i często je fotografuję :roll:

Ładny ten Eger, nie byłam tam jeszcze, może się skusimy na jakiś wolny weekend :|

Aaa, super gospodarz się Wam trafił :lol:

Bardzo taki etno... durzo opowiada i jeśli coś się dzieje w okolicy to na pewno zaprosi.
I jak przystało na prawdziwego gospodarza to i kociołek i wino było.
:D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.06.2016 14:44

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):
21monika napisał(a):

Można znaleźć również w Toskanii.

Pozdrawiam,
Wojtek

A również myślałam że tylko w Turcji.

Pozdrawiam
Monika
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 14.06.2016 15:06

1-_DSC8203.JPG

1-_DSC8253.JPG

Jak wcześniej pisałam uznano mnie za marudera i popędzano.

1-DSC_0133.JPG

1-DSC_0134.JPG

Jednym z ładniejszych zabytków jest Kościół Franciszkanów przy placu Dobo. Mimo pokaźnych rozmiarów sprawia wrażenie w miarę lekkiego i smukłego, zupełnie inaczej niż kolos neoklasycystycznej Katedry. Barokowi architekci byli mistrzami w tworzeniu iluzji i nadawaniu swoim budowlom przyciągających wzrok kształtów i wystrojów.

1-DSC_0139.JPG

1-DSC_0140.JPG

1-DSC_0141.JPG

1-DSC_0142.JPG

Kościół Minorytów jest dziełem słynnego Kiliana Ignacego Dientzenhofera. Został wybudowany w drugiej połowie XVIII wieku. Na różowej wypukłej fasadzie jest herb Franciszkanów i sentencja "Dla Boga nic nie jest wystarczające". Majestatu budowli dodają dwie prawie 60-metrowe wieże. Bogate jest też wnętrze, niezbyt jasne, ale z pięknymi freskami i - co rzadkie w naszych kościołach - hebrajskim tetragramem JHWH nad ołtarzem.

1-DSC_0137.JPG

1-DSC_0138.JPG

Plac Dobo jest głównym placem w mieście. Stojący tu pomnik przedstawia kapitana zamku Istvana Dobo i przypomina chwalebne zwycięstwo nad przeważającymi siłami tureckimi w 1552 roku. Otaczający plac potok Eger wielokrotnie wylewał, powodując powódź. Niektórzy uważają, że miasto otrzymało nazwę od drzewa Egerfa (olsza czarna), porastającego brzegi tego potoku.

1-DSC_0135.JPG

1-DSC_0136.JPG

Położony ok. 140 km na wschód od Budapesztu Eger to jedno z najpiękniejszych miast w tej części kraju. Przesycone jest patriotyzmem, węgierskim umiłowaniem wina i klimatem iście śródziemnomorskim ( oj doświadczyliśmy tego ), mimo że od Morza Śródziemnego te niewielkie miasteczko dzielą setki kilometrów.
Klimatyczne uliczki.

1-DSC_0143.JPG

1-DSC_0145.JPG

1-DSC_0146.JPG

I oj ...... wino rządzi w tych uliczkach

1-DSC_0147.JPG

cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 14.06.2016 15:21

I tak kluczymy uliczkami w stronę zamku.

1-DSC_0148.JPG

1-DSC_0149.JPG

Ścisłe centrum Eger to okolice Dobó Tér. W ciągu jednego dnia, możemy poznać najważniejsze i najciekawsze punkty historyczne miasta.

1-DSC_0150.JPG

1-DSC_0151.JPG

Dobó István tér –to zabytkowy plac, przy którym znajduje się nie tylko barokowy Kościół Minorytów, (tutaj znajdują się relikwie św. Jadwigi), pomnik Istvana Dobó to również miejski ratusz (ze względu na bogaty i historyczny wystrój, warto do niego zajrzeć, jeśli nadarzy się okazja) niestety pominęliśmy ten zabytek.

1-DSC_0152.JPG

1-DSC_0153.JPG

Ach te moje marudzenie 8O :wink:

1-DSC_0154.JPG

1-DSC_0155.JPG

Dobó utca – wąska brukowana uliczka prowadzi w kierunku zamku (Vár); po drodze można odpocząć w restauracjach i kawiarniach, przy nr. 12 znajduje się małe muzeum etnograficzne

1-DSC_0156.JPG

1-DSC_0157.JPG

1-DSC_0158.JPG

1-DSC_0160.JPG

Spacerujemy, podziwiamy ilość butelek i baryłek z winem.

1-DSC_0161.JPG

1-DSC_0162.JPG

Ale my stanęliśmy u bram Zamku
cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 14.06.2016 22:03

Zamek (Vár) – warownia z XIII wieku góruje nad Eger i widać ją prawie z każdego miejsca miasta, wstęp na sam teren zamku (dziedzińce, mury).

1-DSC_0163.JPG

Tu znajduje się wejście do egerskiego zamku. Stoi on w mieście od XIII wieku, jednak dopiero w wieku XVI nadeszły dni jego prawdziwej chwały. W 1552 roku, najsłynniejszym w dziejach Egeru, kapitan zamku Dobo podjął nierówną walkę z potęgą turecką, mimo że miał pod sobą jedynie dwa tysiące ludzi. Dzięki odwadze i wytrwałości obrońców, po prawie 40-dniowym oblężeniu, Turkom nie udało się zdobyć miasta. Podczas kolejnego oblężenia w 1596 roku wojska tureckie zajęły zamek i Turcy rządzili Egerem przez kolejne 91 lat. Obecnie znajduje się tu Muzeum Zamkowe im. Istvana Dobo, a najciekawszą jego częścią jest system podziemnych umocnień i tuneli. Prace wykopaliskowe wciąż trwają i nawet archeolodzy nie wiedzą, jakie skarby kryją się jeszcze w tufowych skałach pod zamkiem.

1-DSC_0164.JPG

1-DSC_0165.JPG

Widok jest piękny, ale bunt moich współtowarzyszy pozbawił nie wejścia na mury.
Mój M żądał kawy i cukru, bo mu cukier spada z upału i dreptania.

1-DSC_0167.JPG

1-DSC_0169.JPG

Młodzież poparła M i schodzimy kawałek w duł i .......

1-DSC_0220.JPG

Pierwsza atrakcja kulinarna tego dnia. Marjan Cukraszda, miejsce ze wspaniałymi torcikami w ogromnym wyborze, ciastkami , kawą , gorącą czekoladą, lodami. Jedno z ulubionych miejsc w Egerze.

1-DSC_0212.JPG

1-DSC_0213.JPG

1-DSC_0214.JPG

To zielone to prezent od dziecków na Dzień Mamy.

1-_DSC8150.JPG

Rewelacja to to nie było, po prostu bajaderka ( przegląd tygodnia ) w marcepanie, ale torcik zaskoczenie pianka kawowa+spód biszkopt czekoladowy z mąki Pełne Ziarno+marmolada morelowa. mniam mniam mniam :D
Dlaczego odwiedziliśmy akurat to miejsce.

Muzeum Marcepanu w Egerze to gratka nie tylko dla podniebienia, ale przede wszystkim dla oczu. W muzeum znajdziemy całe spektrum rzeczy, które wykonano z marcepanu - począwszy od standardowych ciast, przez poduszki, instrumenty, piłki do gry i karty, na całym barokowym saloniku skończywszy. Autorem tych cudeniek jest Lajos Kopcsik, mistrz cukierniczy, zdobywca wielu nagród, który za wykonanie barokowego saloniku znalazł się nawet w Księdze Guinnessa. Obok muzeum znajduje się sklep z pamiątkami, w którym można kupić, a jakże! wyroby z marcepanu.

Tyle że muzeum nie mogliśmy zlokalizować, ale marcepan w Egerze to jak kremówki w Wadowicach.

1-_DSC8148.JPG

Mój M wybrał kawałek torciku marcepanowego i zanim cyknęłam już go nie było......... 8O :roll:
REWELACJA :lol:

Pewna blogierka kulinarna pisze ;
Od pierwszej wizyty cukiernię tę odwiedzam regularnie, zawsze co najmniej raz lub dwa podczas pobytu w Egerze. Lokal położony jest w centrum Egeru, rzut beretem od średniowiecznej twierdzy. W zasadzie tylko ulica dzieli ją od zabytkowej starówki. Mieści się w nowym budynku przy ulicy Kossutha 28. Przy wejściu skręcając w lewo trafimy do restauracji Dorner, do cukierni należy się kierować na wprost.
Marjan Sandor cukiernictwo ma we krwi. Jego dziadek ze strony matki miał cukiernię w Budapeszcie, a ojciec był piekarzem i przed, jak i po wojnie miał własną piekarnię. Fachu uczył się od najmłodszych lat w rodzinnym domu, a potem poszedł do szkół, w których pod okiem najwybitniejszych węgierskich cukierników poznawał tajniki cukiernictwa. W swoich ciastach, tortach i lodach używa wyłącznie najwyższej jakości składników i czuć to w każdym kęsie. I aż dziw bierze, że ceny są tak przystępne od wielu już lat!

1-_DSC8147.JPG

Nie pamiętam nawet kiedy po raz pierwszy trafiłam do „Marjana”. Było to dziesięć, albo pewnie i więcej lat temu. Pamiętam tylko, że wtedy zamówiłam tort marcepanowy, który w karcie jest zresztą do dnia dzisiejszego. I nadal jest bezbłędny. To najlepszy tort, jaki jadłam w życiu. Warstwy biszkoptu, jak i masy są zawsze idealnej, jednakowej grubości. Zresztą nie tylko wykonaniu tego tortu towarzyszy zegarmistrzowska precyzja. Tak jest z każdym tutejszym ciastem.

1-DSC_0215.JPG

Siadamy w ogródku

1-DSC_0219.JPG

choć nie jesteśmy sami.

1-DSC_0216.JPG

1-DSC_0217.JPG

1-DSC_0218.JPG

Polecamy to miejsce torty były super, ciastko - żabka troszkę za słodka, kawa profesjonalna a lody niebo w gębie.

cdn
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.06.2016 12:33

. . . i nowa klawiatura przestała być nowa :? , albo jest nową , obślinioną klawiaturą :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone