Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda
Re: Kolejny rok weekendowych wyjazdów Otrębusy, Guzów, Czers

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.06.2016 14:55

21monika napisał(a):A o dalszych losach na madziarskiej ziemi już wkrótce coś skrobnę.

Węgry mnie jakoś nie pasjonują, niemniej będę zaglądał.

Pozdrawiam,
Wojtek
21monika
Cromaniak
Re: Kolejny rok weekendowych wyjazdów U madziarskiego artyst

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 02.06.2016 19:56

piotrf napisał(a):Przejeżdżałem tamtędy w piątek , ale zabrakło czasu na zakupy i degustacje :roll:

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr

Nooo właśnie ten czas.
:evil:
Wracałeś podejrzewam z Rumuni. Czytałam u Wojtka szykowałeś się tak jak my na pierwszy weekend majowy tylko coś z pogodą nie wyszło a u nas z urlopem.
:D

Pozdrawiam
Monika
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 02.06.2016 20:04

Franz napisał(a):
21monika napisał(a):A o dalszych losach na madziarskiej ziemi już wkrótce coś skrobnę.

Węgry mnie jakoś nie pasjonują, niemniej będę zaglądał.

Pozdrawiam,
Wojtek

Kraj jak raj wodami i basenami stojący, a to miała być namiastka wakacji więc woda i słońce - rozumiesz dzieci stawiały troszkę warunki.
:roll:

A komunikacje między bratankami ............ ooooo biła rekordy śmiechu :lol: :lol: :lol:
Nooo ubaw po pachy.

I zaglądaj, chociaż będzie więcej miast niż przyrody, ale miło będzie jak zajrzysz.

Pozdrawiam
Monika
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.06.2016 20:20

21monika napisał(a):A komunikacje między bratankami ............ ooooo biła rekordy śmiechu :lol: :lol: :lol:
Nooo ubaw po pachy.

Jeśli chodzi o komunikację z bratankami, bywa i śmieszno, i straszno :?

Będę śledzić z uwagą. Dwa razy, wracając z Cro, byliśmy w Bogacsu (niedaleko Egerszalok) - kąpielisko termalne plus winne piwniczki :)

Węgry mają swoje zalety. Największa dla mnie to węgierska kuchnia. Uwielbiam :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 02.06.2016 20:41

U madziarskiego artysty

Z folklorem w tle Egerszolok, Eger, Budapeszt i Miszkolc w maleńkiej pigułce

Zaczeło się tak 8O

Przy pierwszym naszym wyjeździe do Cro wracając zabłądziliśmy na M 0 i trafić nie szło na M 7 przejechaliśmy przez centru Budapesztu i zostało 8O
JA TU WRÓCĘ
Tylko, że nie było jakoś po drodze do tej pory a i ten wyjazd miał mieć miejsce w pierwszym weekendzie majowym a wyszło dopiero teraz........... ale wyszło i :D szczerzę się do dziś.
Noooo dobra trochę mało czasu było i upał :evil: ale było większość co zaplanowane.

A dlaczego Folklor i Artysta :wink:

Booo tak się złożyło, że naszym gospodarzem, był zapalony etnolog, malarz, rzeźbiarz w drewnie, śpiewak itd. pokrótce człowiek orkiestra.

Sandor Gelsei

Gawędziarz i świetny kucharz.
I tak w trakcie relacji będę wplatać akcenty folklorystyczne.

A zaczęło się startem z Warszawy o 22 i postojem o 4 w Boże Ciało na przejściu Łysa Polana.

1-_DSC7976.JPG

Ktoś się spyta dlaczego nie na Rzeszów pojechaliśmy, a bo tak nam się jakoś chciało koniecznie Chorwackich klimatów - serpenty-nek. :lol: Nie no młody kierowca musi się szkolić w różnych warunkach, a i widoki od Krakowa zacne, bo Mazowsze płaskie jak deska do krojenia.

1-_DSC7981.JPG

Tak więc przerwa w podróży.

1-_DSC7984.JPG

1-_DSC7987.JPG

Widoki troszkę nam jakieś chmurki zakłóciły a liczyliśmy na piękny wschód słońca. :(

cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 02.06.2016 20:52

maslinka napisał(a):
21monika napisał(a):A komunikacje między bratankami ............ ooooo biła rekordy śmiechu :lol: :lol: :lol:
Nooo ubaw po pachy.

Jeśli chodzi o komunikację z bratankami, bywa i śmieszno, i straszno :?

Będę śledzić z uwagą. Dwa razy, wracając z Cro, byliśmy w Bogacsu (niedaleko Egerszalok) - kąpielisko termalne plus winne piwniczki :)

Węgry mają swoje zalety. Największa dla mnie to węgierska kuchnia. Uwielbiam :)

O rany :roll: miło mi

Do tej pory to ja zaczytywałam się twoimi relacjami, a nawet jeden z wyjazdów był troszkę po twoich śladach :D

I straszno czasami bywa to fakt.
W Miszkolcu nie szło nam wytłumaczyć zaznaczę w dobrej knajpie, że chcemy kebab - gyros na wynos, ale ciepły a nie zimny o kawałku pizzy nie wspomnę. Mój M walczył jak lew i w końcu po dobrych 20 min. kelner poszedł podgrzać i po 5 min przyniósł letniego Kebaba wszyscy padliśmy ze śmiechu.
A mówiłam usiądź i zjedz jak człowiek na talerzu a nie z pajdą w łapie. No ale każdy ja jak chce. :D

Pozdrawiam
Monika
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 02.06.2016 21:14

Popatrzę sobie na Węgry :D

A co do komunikacji, to kiedyś w Budapeszcie w pociągu jedna bratanka wysiadła z moim swetrem, a potem na peronie wydzierała się "andere Leute, andere Leute- chyba chciała tak wyrazić, że to sweter innych ludzi :mrgreen: . No, ale jakoś go szczęśliwie odzyskałam :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 02.06.2016 21:32

ruzica napisał(a):Popatrzę sobie na Węgry :D

A co do komunikacji, to kiedyś w Budapeszcie w pociągu jedna bratanka wysiadła z moim swetrem, a potem na peronie wydzierała się "andere Leute, andere Leute- chyba chciała tak wyrazić, że to sweter innych ludzi :mrgreen: . No, ale jakoś go szczęśliwie odzyskałam :)

Zapraszam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.06.2016 22:14

Przypomnę sobie :wink: jak jest na Węgrzech :lol:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 05.06.2016 22:30

Janusz Bajcer napisał(a):Przypomnę sobie :wink: jak jest na Węgrzech :lol:

Januszu super, szkoda tyko, że czasu jest zawsze za mało. :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 05.06.2016 23:16

Nooo to jedziemy, ale jeszcze jedno małe cyk.

1-_DSC7989.JPG

Tłem tej relacji będzie Sandor. postaram się zawsze rozpocząć od fotki jego twórczości. :D

1-_DSC8225.JPG

W drugim planie meble, które sam tworzy, i mieszka wśród nich. A na pierwszym twórca w własnej osobie.

1-_DSC8278.JPG

A tu mieszkaliśmy.

1-DSC_0012.JPG

Tak więc mamy czwartek Boże Ciało.
I nasz pierwszy mały rekonesans.

1-DSC_0003.JPG

1-DSC_0004.JPG

1-DSC_0009.JPG

Jak Węgry i Egerszalok to koniecznie wino, trzeba zajrzeć po coś do kolacji.

1-DSC_0010.JPG

W piwniczkach - cha :wink: piwniczki to tak troszkę chyba pieszczotliwie zwane profesjonalne piwnice pełne płynącego, schłodzonego trunku.

1-DSC_0011.JPG

Przeważają Merloty i na dziś jest ok. Jesteśmy odrobinę zmęczeni i oszołomieni próba w każdej piwniczce proponują PRÓBĘ przed zakupem.

1-DSC_0014.JPG

A tam zajrzymy tylko nie dziś.

1-DSC_0019.JPG

Jak widać są przygotowani na Polskiego turystę.

1-DSC_0020.JPG

I nawet jest Informacja Turystyczna i posiada po Polsku foldery.

1-DSC_0020-001.JPG

Wioska jest urocza spełnia świetną rolę na bazę wypadową do zwiedzania Egeru, Miszkolca, a nawet Budapeszt i Tokaj można zaliczyć.
Tylko trzeba pamiętać, sklepy są tutaj otwarte 6 - 11. Oczywiście znajdziecie coś a la sklep i dłużej czynny, tylko dość skromnie zaopatrzony, jest to bardziej bar niż sklep.

1-DSC_0022.JPG

I na dziś starczy

1-DSC_0023.JPG

cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 06.06.2016 22:02

Tak więc wracamy do Sandora

1-_DSC8263.JPG

I wybieramy się na kolejną atrakcję tego wyjazdu.

1-_DSC8282.JPG

Baseny Egerszalok
Gorące źródła lecznicze – tryskające z głębokości ponad 400 m, o temp. 65-68°C

Termalne kąpieliska lecznicze – woda o wysokiej zawartości wapnia, magnezu, siarki, doskonała w leczeniu schorzeń reumatycznych i w pourazowych zabiegach rehabilitacyjnych.

Wzgórza solne - atrakcyjne tarasowe formacje wapienne tworzone przez wodę spływającą ze zbocza góry

A więc przed nami :D

Saliris Resort Spa Hotel

1-_DSC8007.JPG

Resort jest położony na obrzeżach Egerszalok kierując się na Demjen. My zawsze szliśmy spacerkiem, ale nasi współmieszkańcy podjeżdżali samochodem.
Droga do kąpieliska ukazywała jak uroczo jest położony Egerszalok.

1-DSC_0024.JPG

1-DSC_0025.JPG

A po za tym spacerek po 10h w samochodzie był jak najbardziej wskazany.

1-_DSC8014.JPG

Na teren basenów udajemy się po przez recepcję hotelową. Dalej jest Kasa i pobiera się paski z czipem. Schodzimy do przebieralni i sprawdzamy jaki numer mamy szafki a dalej to już tylko dobra zabawa.

1-DSC_0026.JPG

1-DSC_0028.JPG

Tłumów nie było :wink: co widać na zdjęciach, leżaków ogrom, basenów kilka. Szczerze nawet wszystkich nie odwiedziłam. Największe wrażenie robiły jednak wapienno - solne półki.

1-DSC_0029.JPG

1-DSC_0030.JPG

Bardzo nam się to spodobało, tak po za tym na terenie jest jeszcze staw z romantycznym mostkiem i dużo trawników, chodniczków, boisko siatkówki plażowej.

1-DSC_0031.JPG

1-DSC_0032.JPG

Po kąpieli można sobie pospacerować i poczuć bliskość natury bez kiczu hotelowego SPA.

1-DSC_0033.JPG

1-DSC_0034.JPG

1-DSC_0036.JPG

1-DSC_0037.JPG

Po nudzę Was jeszcze kilkoma fotkami.

1-DSC_0038.JPG

1-DSC_0039.JPG

1-DSC_0040.JPG

1-DSC_0041.JPG

Powoli słoneczko zachodzi i stwierdzamy, że musi być tu uroczo wiosną lub jesienią gdy baseny są podświetlane.
Ważna informacja z basenów można korzystać do 19.30 troszkę krótko no ale .... :D

1-DSC_0043.JPG

jak mawia M KACZKI Z WODY

1-DSC_0048.JPG

I do domu czas spać po nocy w drodze.

1-_DSC8017.JPG

Sprawdzian kto bardziej wymiękł.
I powoli człapiemy jak kaczki do Sandora na spanie.

1-DSC_0049.JPG

Ale w jakich okolicznościach przyrody, po prostu pięknie.

1-_DSC8020.JPG

1-DSC_0053.JPG

Tu mieściła się najlepsza restauracja rybna, ale jakoś pusto było zawsze. My się nie skusiliśmy w myśl zasady jedz gdzie miejscowi jedzą a na pewno będzie ci smakowało.

1-DSC_0058.JPG

cdn
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 22:15

No proszę 8O Pamukkale na Węgrzech :lol:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 06.06.2016 22:18

Janusz Bajcer napisał(a):No proszę 8O Pamukkale na Węgrzech :lol:

A widzisz mówiłam, że było SUPER. 8O Sama czasem nie wierzyłam w to co widzę. :D
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 07.06.2016 05:19

Jak ktoś będzie w Modlinie to zapraszam do odwiedzenia Muzeum https://www.facebook.com/muzeumtwierdzamodlin/?fref=ts ,jest wiele miejsc wartych zobaczenia w Twierdzy które nie zostały tutaj umieszczone(działobitnia Napoleona,kapliczka straceń).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone