Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
21monika
Cromaniak
Re: Kolejny rok weekendowych wyjazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 03.03.2016 08:40

No dobra, ale starczy tego miasta, czas zagłębić się w zieleń.

Moje M wymyślił skrót. :twisted: A jak mawia porzekadło, Kto drogę skraca, ten do domu nie wra.... , żeby nie zapeszać nie dokończę. :evil:

Z al. Zwycięstwa skręciliśmy w bok i znaleźliśmy się przy Szpitalu Morskim i co mamy Kępę Redłowską od lądu strony. :mrgreen:

1-DSC_0084.JPG

Tylko w którą dróżkę skręcić do plaży :?: gdzieś w oddali słychać morze :!: a może po tej stronie, :?: od lądu, bo już i tak pokręciliśmy troszkę się i wyszliśmy do punktu wejścia :mrgreen:

1-DSC_0085.JPG

Zaczepiamy jakiegoś biegacza. Jeśli jest naszym czytelnikiem TO PIĘKNE DZIĘKUJE.

- w stronę Mola w Orłowie to daleko :?:
- no coś około 3 km.
- 8O przy Eksperymencie miało być coś około 3 km. :?:
- no tak, ale troszkę zboczyliście :D
- 8O ładne troszkę, :mrgreen: to jak Pan proponuje najszybciej dostać się do mola :?:
- najszybciej to prosto, żółtym szlakiem potem w prawo........................
- 8O prościej :?:
- to wzdłuż linii lasu około 4,5 km, ale nie zabłądzicie.
- ok. dzięki.
:twisted: :twisted: :twisted:

To co :evil: mój M nie narzekając na ciążące mu Dary Bałtyku :mrgreen: prowadzi nas trzymając się lasu.

1-DSC_0086.JPG

Spacer fajny, ale za niedługo zacznie się zmierzchać a my gdzie :?: w lesie :mrgreen:

1-DSC_0087.JPG

Pomimo, że idziemy z obciążeniem, jesteśmy zachwyceni otaczającą nas przyrodą, jej naturalnością, ciszą i spokojem.

1-DSC_0088.JPG

Tak jak widać trasy - szlaki są dobrze przygotowane i śmiało można je przemieszczać pieszo, jak i rowerem.

1-DSC_0089.JPG

Dochodzimy do rzeczki, 8O po drugiej stronie dopatrujemy się naszego parkingu.
Jaka radość w nas wstąpiła :lol: jak okazało się, że jesteśmy na dobrej drodze.

1-DSC_0090.JPG

I znajomy Domek Plastyków się pojawił.

1-DSC_0091.JPG

Moje M skierowało się do samochodu odstawić Dary Bałtyku, a ja pokręciłam się chwilkę, powoli zapadał zmrok, ale jeszcze jest młoda godzina więc po obiedzie jeszcze się przejdziemy.

cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 06.03.2016 22:26

No dobrze czas kończyć.

W końcu to był tylko jeden dzień. :wink:

Zmęczeni, troszkę pochodziliśmy, poszwendaliśmy, po człapaliśmy noga za nogą, aż poczuliśmy głód.

1-DSC_0092.JPG

W tym klimatycznym zakątku Gdyni mieliśmy rezerwację na małe co nie co.

1-DSC_0093.JPG

1-DSC_0095.JPG

A taki widok podczas obiadokolacji.

1-DSC_0096.JPG

1-DSC_0098.JPG

Zupa rybna :D palce lizać.

1-DSC_0099.JPG

Placki ziemniaczane z łososiem i szproty na podobieństwo sardeli z Cro. :wink: OK.

1-DSC_0101.JPG

Z powodu tłumów na zupę czekaliśmy około godziny a przystawki podali po zupie, dobrze, że widok był znośny ............ bo czekanie na danie główne sobie odpuściliśmy. :twisted:

1-DSC_0102.JPG

I poszliśmy na spacer promenadą.

1-DSC_0103.JPG

1-DSC_0106.JPG

1-DSC_0107.JPG

I tak powoli skierowaliśmy się do Opelka.

:mrgreen: dobrze, że kanapki zostały jeszcze, na stacji miła Pani wrzątku nam użyczyła ,
:P Z muzyką w tle, nocnych rozmowach Polaków powolutku do domku dojechaliśmy.

Taki jednodniowy wyjazd bardzo fajnie w pamięci nam zostanie i kolejny punkt na mapie zaznaczymy.

:papa:

Do następnego wyjazdu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.03.2016 23:18

21monika napisał(a):Spacer fajny, ale za niedługo zacznie się zmierzchać a my gdzie :?: w lesie :mrgreen:

To są czasami piękne, a czasami intrygujące momenty.

Spacer promenadą po zmierzchu bez wątpienia miły.

Pozdrawiam,
Wojtek
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 07.03.2016 13:16

21monika napisał(a):
Nefer napisał(a):Rzeczywiście architektura tego Experymentu bardzo oryginalna i moderna :wink: .

Budynek EXperymentu jest ok. ale ta moderna jak ją nazwałaś stoi obok i wygląda na biurowiec. :D

Ok. Myślałem, że te szklane, półokrągłe obiekty, to też część budynku Experymentu.

Bardzo interesująca wycieczka. Milo było pooglądać i poczytać. :wink:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 10.03.2016 16:07

Macie ochotę popatrzeć na mały rekonesans z trasy rowerowej wzdłuż rzeki Wkry na odcinku Żołędowo - Cieksyn - Borkowo :D

Mała zachęta. :wink:

1-DSC_0152.JPG

1-DSC_0026.JPG

1-DSC_0059.JPG

1-DSC_0061.JPG

1-DSC_0047.JPG

1-DSC_0054.JPG
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 14.03.2016 15:33

Pogoda w tym roku nas rozpieszcza.
Plusowe temperatury na początku marca zachęcają do wypadów rowerowych za miasto.

Startujemy z wsi na Mazowszu Żołędowo. Położonej nad malowniczą rzeką Wkrą 63km od Warszawy. :D

Wioska jest mała kilka gospodarstw i dawne zabudowania Dworku późniejszej szkoły z trzema oddziałami dla początkujących, niedawnych mieszkań socjalnych a dziś straszącej ruiny.

1-DSC_0054.JPG

Próbowałam coś odnaleźć w necie na temat tego dworku ale mi się nie udało.

1-DSC_0001.JPG

Będziemy się kierować wzdłuż rzeki w kierunku Mostu Kolejowego, w miejscowości Cieksyn i jego okolicy.

1-DSC_0002.JPG

1-DSC_0005.JPG

1-DSC_0006.JPG

1-DSC_0007.JPG

Wkra (na innych odcinkach Nida i Działdówka) – rzeka w północno-wschodniej Polsce, prawy dopływ Narwi, o długości 249,1 km. Powierzchnia dorzecza Wkry obejmuje obszar 5322 km².
Rzeka bierze źródła w okolicy Nidzicy.

Bieg rzeki Wkry podzielony jest na 3 odcinki o różnych nazwach:

górny bieg – Nida, od źródeł do ujścia Szkotówki,
środkowy bieg – Działdówka, od ujścia Szkotówki do ujścia Swojęcianki,
dolny bieg – Wkra, od ujścia Swojęcianki do ujścia do Narwi.

W miejscowościach Bolęcin, Sobieski oraz Strzegowo znajdują się ruiny młynów. Występują takie ryby jak: boleń, brzana, leszcz, kleń, jaź, szczupak, płoć, krasnopióra.

Wkra stanowi szlak kajakowy. W miejscowościach Rydzyn Włościański, Sochocin, Sobieski, Joniec są przystanie kajakowe bądź wypożyczalnie kajaków.

1-DSC_0008.JPG

1-DSC_0009.JPG

1-DSC_0012.JPG

Troszkę z historii Wkry

Niegdyś rzeka wypływała z południowego stoku Dylewskiej Góry i dalej płynęła na południowy zachód przez jeziora Pancerz, Rumian i Zarybinek. Następnie za Tuczkami skręcała na zachód i przepływała przez jeziora: Tarczyńskie, Grądy i Zakrocz. Po wypłynięciu z ostatniego kierowała się na południe do Ciborza i dalej do Nowego Dworu. W XIV wieku w okolicy Ciborza Krzyżacy przekopali sztuczny kanał i jej wodami zasilili rzekę Wel, później rzeki te zostały rozdzielone, a górny bieg Wkry stał się początkiem Welu.

1-DSC_0014.JPG

1-DSC_0016.JPG

1-DSC_0018.JPG

1-DSC_0019.JPG

Dzisiejsza rzeka Wkra swoje źródła ma w okolicach miejscowości Januszkowo, nieopodal jeziora Kownatki. Początkowo jako Nida, w postaci zarośniętego rowu melioracyjnego, płynie na południowy wschód w kierunku Rączek, następnie przepływa pod trasą S7 i kieruje się na Nidzicę. Przez miasto płynie już jako uregulowana mała rzeczka. Opuszczając Nidzicę kieruje się na południowy zachód i wpływa w wielkie obszary łąk i pól uprawnych, napotykając na swojej drodze liczne jazy i zastawki. Przed Działdowem przyjmuje wody Szkotówki i zmienia nazwę na Działdówka. Koryto rzeki rozszerza się do 4-5 metrów. Dalej przepływa przez Działdowo i jako uregulowany odcinek płynie na zachód, aż do Nowego Dworu mijając kolejne liczne jazy na swojej drodze. Od Nowego Dworu już pod właściwą nazwą, Wkra kieruje się na południe malowniczo meandrując przez Zieluń, Lubowidz, aż do Poniatowa. Poniżej Poniatowa zaczyna się ostatni uregulowany odcinek rzeki z jazami i progami wodnymi. Wkra sztucznie przekopanym korytem płynie tak, aż do ujścia Mławki. Następne swoje kilometry pokonuje we właściwym korycie mijając Strzegowo, Glinojeck, Sochocin, Joniec i Pomiechówek. Po drodze przyjmuje liczne dopływy, do najważniejszych należą: Mławka, Wisiołka, Rosica, Łydynia, Raciążnica, Płonka, Sona, Turka, Naruszewka i Nasielna. Do Narwi uchodzi poniżej Pomiechowa – na wysokości Okunina.

1-DSC_0022.JPG

1-DSC_0027.JPG

Most Kolei Mazowieckich trasy Nasielsk - Płońsk - Sierpc.

1-DSC_0028.JPG

1-DSC_0030.JPG
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 15.03.2016 20:44

Most kolejowy

1-DSC_0032.JPG

1-DSC_0033.JPG

1-DSC_0034.JPG

1-DSC_0037.JPG

Bardzo lubię to miejsce, często gdzieś w okolicy rozstawiamy namiot. Mój M wędkuje, ja czytam dobrą książkę i powoli w otoczeniu przyrody odbijamy się od cywilizacji.

1-DSC_0039.JPG

1-DSC_0044.JPG

1-DSC_0049.JPG

1-DSC_0052.JPG

Takie miejsca mają swój klimat.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.03.2016 20:49

21monika napisał(a):Takie miejsca mają swój klimat.

Także historię oraz tajemnicę :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 16.03.2016 21:31

greenrs napisał(a):
21monika napisał(a):Takie miejsca mają swój klimat.

Także historię oraz tajemnicę :)

Zgadza się :D

I od razu dodam filary mostu, które widać na zdjęciach są pozostałością walk z 1920 r, z resztą w okolicznych lasach jest wiele okopów, i śladów tamtych walk. 8O

Filary starego mostu nie zostały wykorzystane przy odbudowie przeprawy kolejowej, ponieważ były obawy, że są nadal podminowane.
Od wojny już minęło trochę czasu, wielu nurkowało aby coś znaleźć, a one stoją do dziś i mają się dobrze. Decyzja ówczesnych władz nadal są niezrozumiałe, i kilku mądrych ludzi doszukiwało się w niej historii rodem z programów Wołoszańskiego. :mrgreen:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 16.03.2016 21:47

Przed nami szlak kolejowy.

My skierujemy się teraz w kierunku wsi - miasteczka Cieksyn 8)

W zadłuż torów kolejowych prowadzi bardzo fajna droga w większej części zacieniona lasem Sosnowo - Brzozowym.

1-DSC_0055.JPG

1-DSC_0057.JPG

Jedziemy powoli rozglądając się trochę tu i trochę tam

1-DSC_0037-001.JPG

1-DSC_0038.JPG

I gdy tak troszkę wytężymy wzrok ........... 8O

1-DSC_0039-001.JPG

1-DSC_0040.JPG

I tu troszkę zboczyliśmy z kursu :mrgreen:

Ale mamy czas nikt nas nie pogania. :wink:

Dopiero na zdjęciach widać zazieleniające się pola idzie wiosna.
cdn
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 17.03.2016 20:21

I tu na chwilę zatrzymamy czas.

1-DSC_0041.JPG

1-DSC_0043.JPG

Ale zbieramy się, bo przed nami troszkę jeszcze "kręcenia" i "focenia"

1-DSC_0058.JPG

Śmigamy jak parowozy.
Jeszcze 10 lat temu po tej trasie kursowały do Sierpca Lokomotywy z wagonami piętrowymi. :wink: To był widok. 8O

1-DSC_0063.JPG

Młody las :D ten to już będzie inną historię opowiadał.

1-DSC_0064.JPG

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.03.2016 23:40

21monika napisał(a):Pogoda w tym roku nas rozpieszcza.
Plusowe temperatury na początku marca zachęcają do wypadów rowerowych za miasto.

Ja się na razie nie dałem skusić.

Pozdrawiam,
Wojtek
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 18.03.2016 14:51

Franz napisał(a):

Pozdrawiam,
Wojtek

Ja czasem i gdy biało na rower się skuszę. :D

Rower i pływanie to jedyne sporty, które uprawiam :wink: czasami długie spacery, ale to czasami. :D

Pozdrawiam
Monika
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 18.03.2016 22:58

Franz napisał(a):

Ja też jeszcze nie, ale czekam już w blokach startowych
pozdrawiam,
Michał
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.03.2016 05:08

Mikeee napisał(a):
Franz napisał(a):

Ja też jeszcze nie, ale czekam już w blokach startowych
pozdrawiam,
Michał

Tak więc życzę nam fajnych tras, dobrej pogody, świetnej zabawy i pięknych widoków. 8)

Pozdrawiam
Monika
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone