Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
21monika
Cromaniak
Re: Kolejny rok weekendowych wyjazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.02.2016 21:58

Mikeee napisał(a):
21monika napisał(a):
Mikeee napisał(a):Ależ Cię rzuciło na drugi koniec Polski :)
Fajnie - proszę nadawać dalej...
pozdrawiam,
Michał

Oj będzie mnie rzucać w tym roku. :D

Na pewno weekend majowy Węgry 8) (w ramach urlopu) już zarezerwowane, urlop masakra chyba na działce :twisted: , wrzesień może Rumunia :( i listopad Niemcy 8O (konieczność rodzinna) . I moooże Norwegia, ale ten region to jeśli nie w tym roku to za rok pewny jak w banku :mrgreen:(moi kucharze tam na staż się szykują).
Cro i Rab musi poczekać :x :x :x (no chyba, że w totka wygram) to Was zaproszę na Rab. :D

ooo ambitnie :wink: . I przypuszczam, że wszystkich weekendów też nie spędzicie w domu?
A dlaczego Rumunia ze smutną buźką?
pozdrawiam,
Michał

Bo "może" we wrześniu złapiemy kilka dni wolnego i jeśli nic się nie wydarzy to Rumunia i teee domy drewniane, te cerkwie malowane... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2016 22:20

Rumunia i kilka dni - to trochę za mało te kilka dni :roll:

Gdynia zimą ciekawa 8)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 23.02.2016 22:40

Lednice napisał(a):Rumunia i kilka dni - to trochę za mało te kilka dni :roll:

Tak się składa, że ostatni raz na urlopie dłuższym niż tydzień byłam jak stawiali nam dom a i tak w trakcie dwa razy byłam w pracy. :(
Marzeniem jest :wink: trzy tygodnie bez telefonu i z dala od domu. Od 2005r nie miałam porządnego wolnego i to jest powód wykorzystania każdej dłuższej przerwy w pracy na wyskok gdzieś w dalsze rejony. Nawet do Cro jeździmy na 7 góra 8 dni.

Ale jest coś w zamian w piątek od 10 do poniedziałku 12 mam wolne, co prawda jestem pod telefonem, no ale już mogę gdzieś wyskoczyć. :wink:

I na Rumunię 7 dni musi wystarczyć.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 24.02.2016 21:42

Dalej pomykamy po płaskim :mrgreen: tzn. po plaży :D
Kierujemy się do Gdyni. :wink:

1-DSC_0039.JPG

1-DSC_0040.JPG

1-DSC_0042.JPG

1-DSC_0044.JPG

I spotykamy wiele ciekawych latających .... strzał :lol:

1-DSC_0045.JPG
1-DSC_0046.JPG

1-DSC_0047.JPG
1-DSC_0048.JPG

1-DSC_0049.JPG

I .... prawie jak Robin Hood :oczko_usmiech:

1-DSC_0051.JPG

Trafiają do celu :mrgreen:

1-DSC_0052.JPG

I z płaskiego wchodzimy na podium .... no bo obmywanie nóg o tej porze roku :?: :?: :?: nie w smak mi. :lol:

1-DSC_0053.JPG

Jeszcze chwila i jesteśmy na ........... deptaku w Gdyni. :D
Około 6km. ............ nawet nie wiem kiedy tyle do obejrzenia, a trasa nawet nas nie zmęczyła :wink: pewnie byśmy teraz zamienili kolejność i wracali najpierw górą a następnie dołem noooo ale ....... Gdynia przed nami :!: :D

1-DSC_0054.JPG

cdn.
bo jeszcze latające przed nami.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 25.02.2016 09:40

No więc latających nad Polskim Morzem cd.

Ci to :twisted: :twisted: :twisted:
Trochę hałasowali....

1-DSC_0055.JPG

Dość nisko próbował robić jakiś dziwne ewolucje.......... ciekawe czy tam dalej nie zamoczył kostek. :mrgreen:

1-DSC_0057.JPG

A temu na amory się zebrało .......... :? :x :P

1-DSC_0058.JPG

Noooo dobra jutro Walentego to darujmy mu dziś. :wink:

1-DSC_0059.JPG

Do centralnego punktu czyli Al. Jana Pawła II to tam gdzie wszelkie okręty, statki muzea nie zbliżamy się - odpuszczamy sobie :P już tam byliśmy 8)
Skręcamy dalej na tyły Muzeum Marynarki Wojennej.

1-DSC_0064.JPG
1-DSC_0065.JPG
1-DSC_0066.JPG

Troszkę tego tam stoi, ale nas jak magnes coś innego przyciąga 8O
Pamiętacie Ustroń i jego piramidy - hotele, które mój M nazywał "goframi" i tak bardzo nam się spodobały. :lol:

1-DSC_0067.JPG

Kurczę latem to go chyba nie widać za bardzo, drzewa, liście ale teraz odsłonięty, samiuteńki stoi na w prost plaży miejskiej na skarpie. Obok flota strzeże go co by komuś nie przyszło do głowy rozebrać i postawić coś ze stali i szkła.

1-DSC_0068.JPG

1-DSC_0070.JPG

A kawałek dalej mijamy Muzeum Miasta Gdyni, nie skorzystamy jakoś brak nastroju a i tak fajnie się maszeruje

1-DSC_0072.JPG

IDZIEMY W MIASTO
bo dookoła nas zbierają się coraz większe rzesze fanów biegów miejskich. O 14 rozpoczynał się Maraton Miasta Gdyni i iPKO

Kierując się Armii Krajowej dochodzimy do Świętojańskiej.

Ale co tam zobaczymy i co nas zaciekawi :?: o tym później.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 25.02.2016 10:38

Ale Was nosi po Polsce :D
Macie dobrze, bo wszędzie blisko :oczko_usmiech:
Plany wyjazdowe ambitne, zazdroszczę Rumunii :roll:
My tam pojedziemy dopiero za rok ( oczywiście jak wszystko będzie dobrze) :o
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 25.02.2016 12:29

krakusowa napisał(a):Ale Was nosi po Polsce :D
Macie dobrze, bo wszędzie blisko :oczko_usmiech:

Ale to Wy macie o około 5h bliżej do Cro :D Większość to konieczność rodzinna - dzieci mi się po Eurolandzie rozjeżdżają i tża ich czasem odwiedzić

Plany wyjazdowe ambitne, zazdroszczę Rumunii :roll:

Ten temat jest bardzo może ale dla chcącego nic trudnego. :wink:

My tam pojedziemy dopiero za rok ( oczywiście jak wszystko będzie dobrze) :o

Ale jeśli nie w tym to na pewno za rok 8)
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 25.02.2016 12:37

Pięknie pokazujesz Gdynię.
To bardzo ciekawe miasto, trochę w cieniu Gdańska, a na pewno warte odwiedzin. :wink:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 25.02.2016 19:10

Nefer napisał(a):Pięknie pokazujesz Gdynię.
To bardzo ciekawe miasto, trochę w cieniu Gdańska, a na pewno warte odwiedzin. :wink:

To był taki bardzo spontaniczny wyjazd. :D
Jednodniowy poza sezonem pobyt pokazuje to miasto w zupełnie innym świetle. :wink:
My tak mamy jeśli tylko pogoda pozwala "wychodzimy" z domu. Wiadomo dom to też obowiązki, ale troszkę organizacji i zawsze znajdzie się czas na spacer, lub wyskoczenie gdzieś opodal. Kasa nie jest potrzebna jakaś wielka, po prostu herbata w termos, kanapki w torebkę, jakieś jabłko lub banan i w samochód, lub na rower. A widoki 8O na pewno fajniejsze, niż w serialu. :mrgreen:

Cieszę się, że zaglądasz i się podoba. :P
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 29.02.2016 09:06

Trafiliśmy na plac i kościół Parafii rzymskokatolickiej NMP Królowej Polski.
Przed kościołem jest wystawa zdjęć Gdyni przed budową portu i dziś. Super sprawa :D
Zapatrzyliśmy się na chwilkę i dopiero po czasie przykuły moje oko 8O

1-DSC_0075.JPG

Latarnie bardzo stylowe.

1-DSC_0073.JPG

Ogólnie bardzo zaciszne miejsce, pomimo bałaganu architektonicznego po drugiej stronie ulicy. :oops:
Po prostu się nie oglądałam. :lol:

1-DSC_0076.JPG

Fajne miejsce na mapie Gdyni.

Bardzo nam się tam podobało i troszkę się zasiedzieliśmy patrząc na Gdynię z innej perspektywy, mniej turystycznej. 8)

cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 02.03.2016 10:33

No to teraz idziemy gdzie od kilku lat mieliśmy zajrzeć jako smakosze Bałtyckiej flądry, dorsza i śledzia.

Miejskie Hale Targowe w Gdyni – zabytkowy zespół hal, mieszczący się na ul. Wójta Radtkego 36/40 w Śródmieściu Gdyni.

Zostały zbudowane w latach 1935-1938 według projektu Jerzego Müllera i Stefana Reychmana. Stanowią jeden z nielicznych przykładów konstruktywizmu w polskiej architekturze[2]. Na zespół hal składały się: największa owocowo-warzywna, połączona z mięsną w kształcie litery L i osobna rybna.

Największa hala posiada dachowe przykrycie o parabolicznym kształcie, opartym na dwuprzegubowych łukach o konstrukcji stalowej z wypełnieniem ceramicznym, według systemu Förstera[2] Hala mięsna została przykryta niemal płaskim, dwuspadowym dachem, opartym na konstrukcji dwuprzegubowych więzarów. Hala rybna posiadała konstrukcję stalową, wspartą na żelbetowych podporach. Według badaczki architektury gdyńskiej, Marii Sołtysik, zadaszenie hali mogło wzorować się na hangarze lotniska Orly Le Corbusiera z 1916 roku[2]. Zespół gdyńskich hal targowych został wpisany do rejestru zabytków nieruchomych[3].

To tak za Wikipedią a my tak za rybą, no jakże tak dzieckom rybki nie przywieźć. W Orłowie to trzeba, być baaardzo rano co by się załapać, a tu dostatek i różnorodność.

1-DSC_0078.JPG

1-DSC_0079.JPG

1-DSC_0080.JPG

Po zakupach szwendamy się uliczkami w stronę Orłowa i Opelka

1-DSC_0082.JPG

Cosik jak nasz KOPERNIK

Centrum Nauki Experyment zostało otwarte w 2007 roku w Pomorskim Parku Naukowo–Technologicznym w Gdyni, jako jedna z pierwszych placówek tego typu w Polsce. Zostało rozbudowane w 2010 r. a w 2013 Centrum rozpoczęło działalność w nowej siedzibie. Centrum Experyment powstało z inicjatywy gdyńskiego samorządu w ramach projektu „creActiveNET", a sfinansowane zostało z programu INTERREG, Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Od 2012 przekształciło się w samorządową instytucję kultury.

W sierpniu 2014 roku Centrum odwiedziło blisko 33 tysiące zwiedzających, a łączna roczna liczba gości w 2014 roku sięgnęła niemal 300 tysięcy[2].

1-DSC_0083.JPG

A to już ............. wizja budynku szalona przynajmniej jak dla mnie.
cdn.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 02.03.2016 19:21

Rzeczywiście architektura tego Experymentu bardzo oryginalna i moderna :wink: .
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 02.03.2016 22:08

21monika napisał(a):No to teraz idziemy gdzie od kilku lat mieliśmy zajrzeć jako smakosze Bałtyckiej flądry, dorsza i śledzia.

Miejskie Hale Targowe w Gdyni

To tak za Wikipedią a my tak za rybą, no jakże tak dzieckom rybki nie przywieźć. W Orłowie to trzeba, być baaardzo rano co by się załapać, a tu dostatek i różnorodność.

Też musowo poszedłbym w tym kierunku będąc w Gdyni. Uwielbiam dary morza :)
pozdrawiam,
Michał
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 03.03.2016 07:58

Nefer napisał(a):Rzeczywiście architektura tego Experymentu bardzo oryginalna i moderna :wink: .

Budynek EXperymentu jest ok. ale ta moderna jak ją nazwałaś stoi obok i wygląda na biurowiec. :D
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 03.03.2016 08:00

Mikeee napisał(a):
21monika napisał(a):No to teraz idziemy gdzie od kilku lat mieliśmy zajrzeć jako smakosze Bałtyckiej flądry, dorsza i śledzia.

Miejskie Hale Targowe w Gdyni

Też musowo poszedłbym w tym kierunku będąc w Gdyni. Uwielbiam dary morza :)
pozdrawiam,
Michał

Jak widać na ostatnim zdjęciu nie poskąpiliśmy sobie. Moje M targało - spore białe wiadro obfite w różności z Bałtyku. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone