Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Bea.ta
Legenda
Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2016 16:48

21monika napisał(a):Beatko teraz będzie to co mi poleciłaś jako swoje miejsce na ziemi. :D

Wenecja Cieszyńska

no to czekam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2016 16:56

Obrazek

Nie ma w tym nic dziwnego 8)
Tam była knajpa :lol:

Za komunistów większość knajp pozamykano, wejścia zostały :lol:

Obrazek
Tak to oczywiście ratusz, zbudowano go po 1920, bo po podziale miasta czeska część nie miała ratusza :!:
Cmentarza też nie było, ani jednego i przez kilka lat nieboszczyków chowano w Polsce. 8)
W Czeskim Cieszynie mieszka dużo Polaków, więc miasto jest oficjalnie dwujęzyczne
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2016 17:10

Lednice napisał(a):Nie ma w tym nic dziwnego 8)
Tam była knajpa :lol:

Wszystkie budynki na Hlavní trida mają wejście na winklu :) nie pamiętam czy na pozostałych tak samo :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2016 17:34

Kiedyś była to bardzo ruchliwa ulica 8)
Taka handlowa i towarzyska :D
Knajpy po czeskiej stronie były bardzo popularne wśród mieszkańców polskiej części.

Łączyła historyczne stare miasto z dworcem kolejowym
Po podziale Cieszyna stare miasto znalazło się w Polsce, a dworzec kolejowy w Czechosłowacji.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2016 19:52

Lednice napisał(a):Kiedyś była to bardzo ruchliwa ulica 8)
Taka handlowa i towarzyska :D

zwłaszcza handlowa ;)

Lednice napisał(a):Knajpy po czeskiej stronie były bardzo popularne wśród mieszkańców polskiej części.

Nadal tak zostało, bo nigdzie nie ma takich serów jak tam :) pomijam kwestię palenia w knajpach ... masakra :roll:
No i aktualnie ... jak zielsko tam jest legalne, to niektóre miejsca zrobiły się jeszcze bardziej popularne :roll: uwaga - wywozić przez most nie wolno ... tzn wolno ale koszty wzrastają i w papierach ślad zostaje ;)

Lednice napisał(a):Łączyła historyczne stare miasto z dworcem kolejowym
Po podziale Cieszyna stare miasto znalazło się w Polsce, a dworzec kolejowy w Czechosłowacji.

taka kopia dworca z B-B :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2016 20:49

Ulica upadła za komunistów, a po 1989 się nie pozbierała.
Sklepy i kamienice należały przed wojną w dużej części do Żydów i Niemców,
teraz ich miejsce zajmują Wietnamczycy i dość podejrzane salony gier hazardowych :roll:

Co do zioła, trawy, itp., to handel nim jest zabroniony, sprzedaż jest zakazana pod karą więzienia, także Polakom z drugiej strony Olzy :wink:
To że policja toleruje miejscowych miłośników zielska, to oznacza tylko to, że ci w zamian kablują na gości z zagranicy :roll:

A potem w kronice kryminalnej podają, jak to nasza SG przy współpracy z czeską policją złapali tego czy tamtego :roll:
Ostatnio edytowano 17.01.2016 20:56 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2016 20:53

Lednice napisał(a):Co do zioła, trawy, itp., to handel nim jest zabroniony, sprzedaż jest zakazana pod karą więzienia, także Polakom z drugiej strony Olzy :wink:
To że policja toleruje miejscowych miłośników zielska, to oznacza tylko to, że ci w zamian kablują na gości z zagranicy :roll:

A potem w kronice kryminalnej podają, jak to nasza SG przy współpracy z czeską policją złapali tego czy tamtego :roll:

No to na jakiej zasadzie działa ta legalność?? nie, żeby mnie to dla mnie interesowało, ale wiem, że jeżdżą jak inni na ser - bo tam wolno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2016 21:00

Dla turystów nie ma legalności :!:

Natomiast jak ktoś jest obywatelem Republiki Czeskiej, może sobie w domu mieć do 2 krzaczków z marychą.
Może mieć przy sobie bardzo niewielkie ilości marychy.
Jakby próbował tym handlować, to są za to kary jak w Polsce :!:

Policja i sądy mają mniej roboty :roll:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 18.01.2016 09:57

Marycha, marychą, ale nie próbowałam, bo wszystko o 12 było zamknięte. :evil:
Choć Wietnamczyki czuli, że tym razem się obłowią. :mrgreen:
Sporo skacowanej młodzieży wałęsało się i śpiewało ......PIWA PIWA DAJCIE........ :lool: a tu pustki i klamki całować.

A skoro pustki to na most Przyjaźni i....

1-DSC_0260.JPG
1-DSC_0261.JPG

I jest ul. Przykopa

Cieszyńska Wenecja - dawna dzielnica tkaczy, garbarzy, sukienników i kowali, rozlokowana nad potokiem Młynówki (dawny kanał doprowadzający wodę do młynów miejskich). Urokliwy klimat - niskie domy z drewnianymi galeryjkami i mostkami, powstałe głównie w XVIII i XIX w.

Kuuurde 8O jak tu musi być pięknie wiosną, latem. Pocieszam się tylko, :wink: że w tych miesiącach to i ludziów musi być tam masa.

1-DSC_0263.JPG

Tak więc proszę wycieczki bierzemy zakręt na prawo i zagłębiamy się w uliczkę między mury a kanał.

1-DSC_0266.JPG

A ten malunek ... od razu wiem, że jestem na śląsku.
To o ile mnie pamięć nie myli biblioteka.

1-DSC_0267.JPG

I gdyby ktoś chciał się bardziej zagłębić w historię tego miejsca.

1-DSC_0268.JPG

I dachy, które przypominają trochę "płaczące dachy" z wypraw naszych forumowiczów do Rumunii.

1-DSC_0269.JPG

Na całej długości ulicy spotkaliśmy tylko te dwie Panie , czy to o czymś świadczy. :?: Podobnie było w zeszłym roku w Ustce. To w tedy można zobaczyć w całej krasie dane miejsca. Ta cisza i spokój. Podejrzewam, że latem tego nie doświadczy nigdzie. Nooo chyba, że o 5 rano. Tak się kilka lat temu wypuszczaliśmy w Poreću na starówkę.

1-DSC_0272.JPG

1-DSC_0273.JPG

1-DSC_0274.JPG

1-DSC_0275.JPG

1-DSC_0276.JPG

Idziemy tak sobie i zaczyna nas w nos szczypać mróz. Ale to nic :wink: mamy w tym wprawę.
Przed nami Młyn i Brama - Furta.

1-DSC_0277.JPG

1-DSC_0278.JPG

1-DSC_0279.JPG

1-DSC_0280.JPG

Ta Brama to jakaś ściema :?: :evil: Tyle schodów pod górę, a kto to tak wymyślił i jakaś szczupła. :evil: 8O
To tak w ramach narzekań, bo to tak zawsze jest pod górę lub z góry :twisted: mój M zastanawiał się głośno a zapomniał jak latał za dziećmi na Podzamczu Zamku Królewskiego i tyż było pod, albo z góry. :D

Ta część uliczki najbardziej nam się spodobała. Podejrzewa, że również latem jest najpiękniejsza.

1-DSC_0282.JPG

1-DSC_0283.JPG

1-DSC_0284.JPG

1-DSC_0288.JPG

Tu musi być magicznie, bo nawet teraz chciało się przysiąść i poczuć ten klimat 8O :D :roll:
Ale zimno i chwilka musiała mi wystarczyć WRÓCĘ TU :mrgreen:

1-DSC_0289.JPG

A tu coś dla Beaty :papa: Ten obiekt jest na sprzedaż. Sama myślałam nad zakupem, ale na Dorsza i Śledzia za daleko. :D

1-DSC_0290.JPG

I ponownie magia tu nawet drzewa rosną inaczej :idea:

1-DSC_0292.JPG

No i co włazim pod górę w poszukiwaniu Studni, może i Trzech Braci spotkamy.

1-DSC_0293.JPG

CDN
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.01.2016 10:34

21monika napisał(a):Kuuurde 8O jak tu musi być pięknie wiosną, latem. Pocieszam się tylko, :wink: że w tych miesiącach to i ludziów musi być tam masa.

Spokojnie :) to nie Dubrownik :) pusto jest prawie zawsze :) byłam tam setki razy i nigdy tłumów nie było :)

21monika napisał(a):A ten malunek ... od razu wiem, że jestem na śląsku.
To o ile mnie pamięć nie myli biblioteka.

Gospoda kochana, gospoda ;) znaczy się Dworek cieszyński :)

21monika napisał(a):A tu coś dla Beaty :papa: Ten obiekt jest na sprzedaż. Sama myślałam nad zakupem, ale na Dorsza i Śledzia za daleko. :D

Dziękuję bardzo :) od dawna jest na sprzedaż :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.01.2016 10:41

21monika napisał(a):Kuuurde 8O jak tu musi być pięknie wiosną, latem.

Zdecydowanie :)
Właśnie zachęciłaś mnie do odwiedzenia Cieszyna... Dawno tam nie byłem.
Gdy tylko zrobi się cieplej... Nie lubię marznąć a wiosną i latem wszystko jest piękniejsze :oczko_usmiech:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 18.01.2016 14:44

Ja byłem w Cieszynie dokładnie 15 sierpnia 2015 roku i dużo ludzi tam nie było.
Na zdjęciach widzę znajome miejsca. Przykopa też nam się bardzo podobała. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2016 15:42

Przykopa jest bardzo sympatyczna, nigdy nie ma tam tłumów 8)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 19.01.2016 06:15

No to się wyjaśniło Cieszyn na stałe zagości w naszych weekendowych wypadach. :wink: Na syr i piwo o innych atrakcjach nie wspomnę, bo może jakieś ziółko się spali. :?: :mrgreen:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 19.01.2016 16:00

szczerze mówiąc mnie również zachęciliście do odwiedzenia Cieszyna na dłużej 8)

a propos Wisły, to za smarkacza jeździłem w ferie z ojcem i bratem na narty do Wisły Jarzębatej. Często schodziliśmy na dół do centrum coś zjeść i połazić. Wtedy bardzo lubiłem to miasto. Do tej pory lubię tam czasem zajrzeć, ale tylko w okresie nieturystycznym - żeby powspominać. Fajnie tak podjechać do Jarzębatej, do Wisły Czarne.
Dużo się zmieniło przez te 30 lat...
pozdrawiam,
Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone