Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
21monika
Cromaniak
Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 13.01.2016 11:43

Kanapki............ ha to dobre sobie.
W Ustroniu obok Muzeum Rdzawe Diamenty jest sklep spożywczy ............. ze śledziem, pastą z ryby wędzonej i sałatką. Palce lizać. :D
W Cieszynie w Nowy Rok było zamknięte.
W Trzyńcu na Starym Mieście w sklepie Społem ze śledziem. Marzenie............ :D
I w Wiśle na deptaku widzieliśmy, ale tam nie próbowaliśmy, oscypki były na widelcu :mrgreen:

Nigdzie indziej w Polsce a troszkę ją zjechałam nie spotkałam się z kanapkami w sklepie spożywczym.
BRAWO WY :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 13.01.2016 12:09

No i koniec tych dysput nad wyższością Waszego Śląska Cieszyńskiego.

'Spadamy" z tej Czantorii bo do czerwca nie skończę tych wyjazdów weekendowych 2015, a o 2016 już myślę. :D

1-DSC_0184.JPG

1-DSC_0185.JPG

1-DSC_0187.JPG

Kilka widoczków za nami.

1-DSC_0190.JPG

1-DSC_0192.JPG

1-DSC_0194.JPG

Zadziwiła mnie wysokość i równość tych drzew. 8O

1-DSC_0196.JPG

1-DSC_0202.JPG

I po postawieniu się do pionu jak mijane drzewa kierujemy się powoli w stronę ul. Akacjowej wzdłuż 3 Maja.

Mijamy kolejne strumyki które bardzo mi się podobają.

1-DSC_0211.JPG

Zaglądamy po chleb i pod górę.

1-DSC_0214.JPG

Spojrzę jeszcze przed siebie.
Mam wrażenie jak by to ludziska się wspinali na szczyt 8O
No ale może z tych wrażeń jakieś zwidy mam :?:

1-DSC_0218.JPG

I za siebie.

1-DSC_0206.JPG

Idziemy się troszkę ogrzać.

Z tak fajnie zapowiadającym się dniem nie można się za długo ogrzewać :evil: :evil: wyskoczymy na przed wieczorny rekonesans Wisły w końcu mamy rzut beretem. :D

Ale o tym co w Wiśle to troszkę później.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.01.2016 12:51

21monika napisał(a):No i koniec tych dysput nad wyższością Waszego Śląska Cieszyńskiego.

no akurat :) ledwo liźnięte, a ta kończyć chce :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

21monika napisał(a):Nigdzie indziej w Polsce a troszkę ją zjechałam nie spotkałam się z kanapkami w sklepie spożywczym.
BRAWO WY :papa:

Dodaj z tak pysznymi kanapkami :) :) ;)

Coś czuję, że tego też nie znasz :)
Załączniki:
cesarskie_nalesniki2014.jpg
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.01.2016 13:09

21monika napisał(a):Idziemy się troszkę ogrzać.

Po tych krzesełkach w taki mróz to innego wyjścia nie było :mrgreen:

Najlepszy w takim przypadku jest dobry grzaniec. Ja najbardziej lubię ten na Równicy w Zbójnickiej Chacie :D Próbowaliście?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.01.2016 14:24

greenrs napisał(a):Najlepszy w takim przypadku jest dobry grzaniec. Ja najbardziej lubię ten na Równicy w Zbójnickiej Chacie :D Próbowaliście?

A jaki pyszny jest Pod Czarcim Kopytem, też Równica. Warto odwiedzić to miejsce; ciekawe wnętrza i pyszne żarełko, choć tanio tam nie jest 8)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.01.2016 14:54

maslinka napisał(a):
greenrs napisał(a):Najlepszy w takim przypadku jest dobry grzaniec. Ja najbardziej lubię ten na Równicy w Zbójnickiej Chacie :D Próbowaliście?

A jaki pyszny jest Pod Czarcim Kopytem, też Równica. Warto odwiedzić to miejsce; ciekawe wnętrza i pyszne żarełko, choć tanio tam nie jest 8)

Zaliczony :D Dobry też jest w Karczmie Góralskiej w Ustroniu :wink:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 16.01.2016 10:54

Odpisuje Wszystkim :evil: za krótko :evil: byłam aby wszystko spróbować, ale tu i tam byliśmy, a z tym grzańcem to jest tak, pijesz nie jedziesz :mrgreen: a tu tyle miejsc do odwiedzenia - zobaczenia. :wink:

Po herbatce i coś na ząb :D osuszyłam szkło i co dalej. Słońce powoli chyli się ku zachodowi, mroźno, :mrgreen: no coś trzeba wymyślić. :idea: :idea: :idea:

W samochód i do Wisły.

I od razu zaznaczę to był błąd.

Według Yanosika mieliśmy jeszcze 5 km do Wisły czyli dobrze się jeszcze nie rozpędziliśmy a tu koooooooorek. :evil:

Dobiliśmy do Stacji Kolejowej Wisła Uzdrowisko i szluz dalej nie jadę. Jakaś paranoja na drodze, ludzie jak ćmy chodzące, jeden przez drugiego trąbi, miga światłami.
Ja wszystko rozumiem godziny szczytu 15- 15,30 h, każdy pędzi aby się do fryzjera jeszcze dobić i w kreację wbić, toć to noc sylwestrowa, ale tłumy jakie tam zobaczyłam. Od Krupówek daleko nie stoją. :evil: nawet na Mapach Google

Opelka udało się zaparkować, a nie było łatwo. 8O I w miasto.

1-DSC_0225.JPG

Deptak ul. 1 Maja nas rozczarował człek na człeku po grzańcu już dobrze w czubie i ten jarmarczny spęd wszelkiej maści tandety :evil: Znaleźć coś z klimatem gór prócz oscypków ciężko. Nawet budynki przypominają zbieraninę pomysłów szalonego architekta. Dobrze, że jeszcze widno :mrgreen: to na ziemię sprowadzały nas okoliczne góry, bo klimatu w tym uzdrowisku zeeroo. :twisted:

1-DSC_0226.JPG

1-DSC_0230.JPG

Kurczę nie było gdzie cyknąć nawet fotki.

I tu mi mój M przypomina jak w poprzednim roku w Ustce w jednym sklepie na wystawie wypatrzył ciupagę. No taki mamy klimat na tandetę do kupienia z wyjazdu. :wink:

Nooo ale teraz już będzie tylko lepiej :D
Kościół Ewangelicko-Augsburski Ap. Piotra i Pawła i troszkę luźniej.

1-DSC_0232.JPG

Idziemy szukać skoczni A. Małysza jak każdy porządny turysta. Nooo nie darujemy sobie zwłaszcza, że korek nadal snuje się w kierunku skoczni.

1-DSC_0234.JPG

Bardzo nas zaintrygowały obiekty po stronie Skolnity Kolej Linowa, istny małpi gaj a człeków zupełnie pusto, a to tylko po drugiej stronie drogi.

1-DSC_0242.JPG

Widoki jak widać, w tle moloch Gołębiewski

I skocznia młodzików, z "lądowiskiem" praktycznie na torach kolejowych i drodze krajowej 941

1-DSC_0244.JPG

Ten obiekt nas bardzo zaintrygował, bo jeśli się odbywają zawody to ja się pytam :?: :mrgreen: gdzie widzów ustawią. Pociągi odwołują i drogę zamykają.

Wisła zupełnie nie powaliła nas,
ale może to był nie właściwy czas
na jej zwiedzanie wśród mas. :?:

przed nami powrót do P. Stanisława.

Po powrocie gospodarz zaprosił na grzańca do wspomnianego Baru Kufelek. To taki miejscowy bar, gdzie stali bywalcy mają swoje kufle i zajadają swoje ulubione dania.
Właściciel sam wędzi i w raz z żoną z tych wędzonek robią dania palce lizać :D w bardzo przystępnych cenach.
I tu polało się "może" Brackiego i odbyły się degustacje wszelakiego dobra.

O godzinie 22.30 udaliśmy się w bardzo dużej kompanij na rynek Ustronia, aby wznieść toast Noworoczny :D :hearts:

A przygrywał zespół Redlin

https://www.youtube.com/watch?v=m7c6-G4yL7w

I ktoś mi powie co znaczy "Welewetka"

Kurczę tak dobrze nie bawiliśmy się od kilku lat.

cdn.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.01.2016 11:22

Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś o Wiśle. Też jej nie lubię w przeciwieństwie do Ustronia :?
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 16.01.2016 20:51

greenrs napisał(a):Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś o Wiśle. Też jej nie lubię w przeciwieństwie do Ustronia :?

Ale to tylko moje zdanie co by nie urazić KOGOŚ kto lubi Wisłę. :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.01.2016 20:57

21monika napisał(a):
greenrs napisał(a):Zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś o Wiśle. Też jej nie lubię w przeciwieństwie do Ustronia :?

Ale to tylko moje zdanie co by nie urazić KOGOŚ kto lubi Wisłę. :wink:

Wisła to takie Krupówki na końcu wiślanki :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.01.2016 21:37

Centrum Wisły nie jest najładniejsze, ale Wisła to także urocze doliny, góry, skocznia im. Małysza 8)

Masowy turysta często lubi taką atmosferę jak na deptaku w Wiśle czy na Krupówkach w Zakopanem, czy w Ustce :roll:
Brak zmysłu estetycznego przeraża, no ale bardzo dużo miast w Polsce jest bardzo brzydkich, ich brzydota powala ( nie mylić z biedą :roll: ).
Więc gdzie ci ludzie mają się uczyć estetyki :?:
Za granicą, ale samodzielnie tam nie pojadą, bo się boją. :roll:
A z biurem podróży trafią do zamkniętych hoteli i tam będą siedzieć, bo wycieczki kosztują 8)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 17.01.2016 12:49

Lednice napisał(a):Centrum Wisły nie jest najładniejsze, ale Wisła to także urocze doliny, góry, skocznia im. Małysza 8)

Masowy turysta często lubi taką atmosferę jak na deptaku w Wiśle czy na Krupówkach w Zakopanem, czy w Ustce :roll:
Brak zmysłu estetycznego przeraża, no ale bardzo dużo miast w Polsce jest bardzo brzydkich, ich brzydota powala ( nie mylić z biedą :roll: ).
Więc gdzie ci ludzie mają się uczyć estetyki :?:
Za granicą, ale samodzielnie tam nie pojadą, bo się boją. :roll:
A z biurem podróży trafią do zamkniętych hoteli i tam będą siedzieć, bo wycieczki kosztują 8)

100% ZGODY
Bardzo trafnie to ująłeś. :papa:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 17.01.2016 13:41

I tu powinno powstać podsumowanie 2015r.
Nasze wyjazdy, ciekawostki :?: :?: :?:

Ale dokończymy relację z tego wyjazdu i później podsumujemy ten rok.

Tak więc nadszedł 2016r
Po szaleństwie na rynku i śpiewach w drodze powrotnej. Rano o 8 wstałam i myślę co dalej. To dziś była w planach Wisła, ale no właśnie ale, nie.
Dość gęste chmury i mróz skłaniały nas do wyjazdu do Cieszyna.
:evil: Poczekaliśmy do 11 :mrgreen: i po sowitym śniadaniu ruszyliśmy.

W Cieszynie z rozpędu przejechaliśmy Most Przyjaźni i zaparkowaliśmy w pobliżu Rynku.
Tak to przynajmniej nam się wydawało.

Obok zaparkowaliśmy.

1-DSC_0245.JPG

Mijamy kolejne uliczki. Domy i ich elewacje wskazują, że wiele lat temu było to miasto o wielkim znaczeniu na szlaku Północ - Południe.

1-DSC_0246.JPG

Ten budynek jak na mijane do tej pory jest dość ......... ekscentryczny :?: I obstawiam, że to Ratusz.

1-DSC_0248.JPG

Ale choinkę mieli najładniejszą ze spotkanych w trakcie tego wyjazdu.

1-DSC_0249.JPG

I tu moje zadziwienie wiele budynków na narożach ma wejście 8O
Przyznam się, że nie spotkałam się nigdzie z takim rozwiązaniem albo nie zwróciłam na to uwagi.

1-DSC_0251.JPG

1-DSC_0253.JPG

Dla sprostowania jesteśmy w Český Těšín, :D

1-DSC_0257.JPG

1-DSC_0252.JPG

Zbliżamy się do Olśe - Olza

1-DSC_0258.JPG

A to tak dla udowodnienia, że tej nocy mróz był tęgi i po rzece biegały całe rodziny i się ślizgały. :twisted:
I co ponownie mnie zdziwiło 8O kamienie w rzece są po skosie jak w Cro.

cdn.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2016 13:50

21monika napisał(a):Ten budynek jak na mijane do tej pory jest dość ......... ekscentryczny :?: I obstawiam, że to Ratusz.

To Ratusz i choinka na placu ČSA - Československá armáda (Wojsko Czechosłowacji - siły zbrojne państwa czechosłowackiego w latach 1918-1938) ;)

Po polskiej stronie też byliście? Bo póki co ani Wzgórza Zamkowego, ani ul. Głębokiej w stronę polskiego Rynku :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 17.01.2016 13:59

Bea.ta napisał(a):
21monika napisał(a):Ten budynek jak na mijane do tej pory jest dość ......... ekscentryczny :?: I obstawiam, że to Ratusz.

To Ratusz i choinka na placu ČSA - Československá armáda (Wojsko Czechosłowacji - siły zbrojne państwa czechosłowackiego w latach 1918-1938) ;)

Po polskiej stronie też byliście? Bo póki co ani Wzgórza Zamkowego, ani ul. Głębokiej w stronę polskiego Rynku :)

Beatko teraz będzie to co mi poleciłaś jako swoje miejsce na ziemi. :D

Wenecja Cieszyńska
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone