Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
21monika
Cromaniak
Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 10.01.2016 20:29

Ale dość o jedzeniu. :twisted:

Teraz mamy jeszcze 31.12.2015 r. :mrgreen:

Wjechaliśmy wyciągiem na Czantorię i po zabawie na śniegu, czas na szlak. :wink:

Ale zacznę od legendy, którą usłyszeliśmy na dole od Pani z Kolei Linowych.

…Już dawno temu starzy ludzie opowiadali o śpiących rycerzach w jaskini na górze Czantorii. Legenda mówi, że to rycerze króla Sobieskiego, którzy zmierzali pod Wiedeń, żeby rozprawić się z Turkami. Zostali oni zaskoczeni przez burzę i uwięzieni przez złośliwego ducha w jaskini Czantorii, razem z dukatami, które wieźli ze sobą. Wejście do jaskini otwierało się tylko raz w roku i żeby zdobyć skarby, trzeba było najpierw sporządzić, z ogarków niedopalonych świec w Dzień Zaduszny - grubą świecę. Następnie w noc świętojańską wejść do jaskini. Przebywać w niej można było tylko tak długo, jak długo paliła się świeca. Śmiałek, którego by zaślepiła chciwość i pozostałby w jaskini dłużej, nie mógł się już wydostać, bo jaskinia zamykała się po dopaleniu się świecy. Wielu próbowało szczęścia, ale zaślepieni skarbami pozostawali w jaskini na zawsze, a ich pokutujące dusze straszą turystów i pijaków zabłąkanych nocą wokół Czantorii.
W Ustroniu u kowala Feliks Drzystonia terminował młody kowalczyk Karlik. Pewnego razu majster poszedł do gospody, a Karlikowi kazał kuć podkowy. Wtedy przed kuźnią pojawił się jakiś człowiek i poprosił o podkucie kilka koni. Konie te miały stać pod Czantorią. Wieczór już zapadał kiedy Karlik z obcym poszli w kierunku góry. Zatrzymali się pod skałą, nieznajomy coś mruknął i skała się rozstąpiła. Weszli do ogromnej groty pełnej rycerzy i skrzyń z dukatami, na których siedziały wielkie żaby z wytrzeszczonymi oczami. Karlik podkuł pięć koni i jako zapłatę wziął jednego najmniejszego dukata. Nieznajomy obiecał kowalczykowi wielkie bogactwo, ale warunkiem było zachowanie tajemnicy. Pieniądz, który chłopak otrzymał od dziwnego człowieka, miał czarodziejską moc, bo chociaż Karlik kupował różne rzeczy, następnego dnia zawsze znajdował ten sam pieniądz w kieszeni. Od tego czasu Karlik stał się bogatym człowiekiem. Wybudował matce porządny dom, kupił krowy, świnie i kury. A ludzie w Ustroniu dziwili się, skąd nagle Karlik stał się tak zamożny, ale on zachował tajemnicę. Żył szczęśliwie i dostatnio do końca życia. I tylko szary duży kot, który był przyjacielem Karlika znał jego sekret. Do dzisiaj potomkowie karlikowego kocura mieszkają w Muzeum ustrońskim....

więc idziemy szukać wejścia do jaskini choć to nie ten dzień w roku, ale może się mylą i w niewłaściwy dzień idą szukać skarbów.

mapa i w drogę

1-DSC_0123.JPG

sprawdzimy jeszcze raz bo my nie tacy z gór ludzie ale z płaskiego mazowsza.

1-DSC_0124.JPG

kierunek obrany więc w drogę, człowieków mało bo drakońsko zimno i jeszcze rano.

1-DSC_0124-001.JPG

te wężownice to może jakieś ostrzeżenie co by nie iść dalej, ludziów jakoś mało.

1-DSC_0125.JPG

ale co tam trza być twardym a nie miętkim jak mawia moja najmłodsza latorośl, bo jakieś przeszkody na drodze się pojawiają.

1-DSC_0126.JPG

trasa nie jest jakaś wymagająca, bo mój M od razu by zawrócił

1-DSC_0127.JPG

widoki, OK

1-DSC_0128.JPG

i na szczycie Czeska karczma i wieża widokowa, tylko jeszcze zamknięta za 15 min.

1-DSC_0130.JPG

tak więc się rozglądniemy

1-DSC_0131.JPG

1-DSC_0132.JPG

na Czeską stronę ładniejszy.

1-DSC_0134.JPG

1-DSC_0135.JPG

ale troszkę hulał wietrzyk i -10 st C po cieple jaki jeszcze dwa dni temu było, to Syberią zaleciało.

1-DSC_0137.JPG

cdn.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2016 20:45

Karczmę po czeskiej stronie otworzyli :?: :roll:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 10.01.2016 20:53

Lednice napisał(a):Karczmę po czeskiej stronie otworzyli :?: :roll:

Otworzyli ale my poszliśmy dalej......... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.01.2016 20:56

Ale to chyba chodzi o stare schronisko turystyczne niedaleko wieży widokowej,
schronisko otwarto prawie 100 lat temu :roll:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.01.2016 15:07

Lednice napisał(a):Ale to chyba chodzi o stare schronisko turystyczne niedaleko wieży widokowej,
schronisko otwarto prawie 100 lat temu :roll:

Otwarte znaczy się otwarte dziś w godzinach 10.30-15.00 i to taka raczej jadłodajnia. :D być może schronisko, ale mi nie wyglądało ... może się mylę. :?:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.01.2016 15:53

Znaki, strzałki prowadzą dalej w kierunku Małej Czantorii i takich przybytków.
Pierwszy zapchany po brzegi czeską młodzieżą wskazującą na ... :mrgreen:

1-DSC_0138.JPG

Za to drugi oaza spokoju i ciszy :D

1-DSC_0139.JPG

1-DSC_0141.JPG

Fakt z czasem słoneczko zaczęło przygrzewać i turystów zrobiło się mnogo. :(

1-DSC_0142.JPG

Po małym rekonesansie idziemy z powrotem. Za chłodno i słabe z nas góro - łazy na wyzwanie do dalszej wędrówki.

1-DSC_0144.JPG

1-DSC_0146.JPG

Na wiosnę spróbujemy podejść od strony ul Akacjowej i dalej do Poniwiec Mała Czantoria a następnie do Czantorii, może i tym razem dali byśmy radę ale nie chciałam zrazić mojego M do spaceru ..."z góry albo do góry"... czasami tak ma
- "...czy tu jakoś inaczej się spaceruje, bo albo jest pod górę, albo z góry" .

I chyba się udało skoro nadal jest za wyjazdem na wiosnę w góry. :wink:

1-DSC_0151.JPG

1-DSC_0152.JPG

A tu widok na Ustroń i jego piramidy.

1-DSC_0154.JPG

Jednym się podobają innym nie :?:

Nam ogólnie tak, wbrew ogólnej krytyce wydają się całkiem fajnie w komponowane w otoczenie. Ktoś powie rzecz gustu a z gustami się nie dyskutuje. :hut: PRAWDA

Ogólnie w Ustroniu widoczny jest brak Planu Zagospodarowania Przestrzennego, z resztą nie tylko tu. Misz masz urbanistyczny psuje widoki, na miasto oczywiście. :!:

1-DSC_0156.JPG

1-DSC_0169.JPG

Mam kilka jeszcze z innej perspektywy i tu już lepiej.

1-DSC_0179.JPG

Ale i inne ciekawe cuda mamy uwiecznione z wyprawy na Czantorię.

1-DSC_0158.JPG

Ośmiornica prawie jak z Piratów z Karaibów :?:

1-DSC_0162.JPG

Tak więc w Ustroniu przemierzyliśmy kilka stref czasowych Piramidy i Karaiby :D noooo nigdzie indziej, sami oceńcie. :?:
Ogólnie jest SUPER.

Ach o legendzie zapominałam :mrgreen: aaa i tak nie takie obuwie mieliśmy :!: :mrgreen:

1-DSC_0165.JPG

Jeszcze kilka widoczków.

1-DSC_0172.JPG

1-DSC_0174.JPG

1-DSC_0177.JPG

I powoli "spadamy" w dół

Ale o tym później.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.01.2016 15:55

Piramidy to wizytówka Ustronia :)
z bliska też fajnie wyglądają :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 11.01.2016 16:01

Bea.ta napisał(a):Piramidy to wizytówka Ustronia :)
z bliska też fajnie wyglądają :)

No właśnie te obok "wypasione" już nie koniecznie współgrają. Tak jak w Wiśle Gołębiewski. Pierwszy - stary obiekt fajnie wyglądał, ale to co dostawili i co zobaczyłam ostatnio :?: :mrgreen: zgroza, przynajmniej dla mnie, zaznaczam bo mogę zaraz niechcący wywołać lawinę krytyki. :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.01.2016 16:04

21monika napisał(a):No właśnie te obok "wypasione" już nie koniecznie współgrają. Tak jak w Wiśle Gołębiewski. Pierwszy - stary obiekt fajnie wyglądał, ale to co dostawili i co zobaczyłam ostatnio :?: :mrgreen: zgroza, przynajmniej dla mnie, zaznaczam bo mogę zaraz niechcący wywołać lawinę krytyki. :lol:

A bo wiesz, jak to z tymi .... "wypasionymi" ma być na bogato .... a kasa z klasą, rzadko w parze idą :roll:

:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.01.2016 16:15

Koło wieży na Czantorii jest mały bufet:
Obrazek

Kawałek dalej jest schronisko, pokazane przez Was na fotce, dawne, stare i to można od biedy potraktować jako karczmę :wink:

W czasach PRL schronisko czeskie było pilnowane przez polski WOP. Żołnierz nikogo do niego nie wpuszczał z Polski :roll:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.01.2016 19:52

Fajne zdjęcia :)

21monika napisał(a):A tu widok na Ustroń i jego piramidy.

Jednym się podobają innym nie :?:

Ja należę do tych, którym się podobają :D

Mają też dla mnie duże znaczenie sentymentalne. Mam wiele fajnych wspomnień związanych z niektórymi z nich :wink:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 11.01.2016 20:03

Pszczyna i Bielsko to jedne z moich ulubionych miast. Lubie tam wpaść.
Pogodę mieliście fajną mimo, że praktycznie bez śniegu.
Świetna wycieczka na Czantorię. Ja miałem kiedyś taką widoczność, że widziałem Tatry 8)

Lednice napisał(a):No, na Śląsku Cieszyńskim na 100% i dziwi mnie, że na Górnym go nie znacie

też tego nie znam, ale jak będę w Cieszynie to spróbuję

pozdrawiam,
Michał
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 11.01.2016 20:30

greenrs napisał(a):Mają też dla mnie duże znaczenie sentymentalne. Mam wiele fajnych wspomnień związanych z niektórymi z nich :wink:

Kurcze ... była tam kiedyś firmowa impreza integracyjna :roll: ... ale jakoś szczegółów nie pamiętam :roll: chyba dlatego, że dawno to było :D :D
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 11.01.2016 20:51

Czantorię znajomą widzę :wink: .
Wspinałem się niegdyś na nią i pamiętam, że szlak był dość sztywny, ale widoki z góry wynagrodziły ten podjęty wysiłek :wink: .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 11.01.2016 22:42

Bea.ta napisał(a):
greenrs napisał(a):Mają też dla mnie duże znaczenie sentymentalne. Mam wiele fajnych wspomnień związanych z niektórymi z nich :wink:

Kurcze ... była tam kiedyś firmowa impreza integracyjna :roll: ... ale jakoś szczegółów nie pamiętam :roll: chyba dlatego, że dawno to było :D :D

Moje wspomnienia dotyczą czasów, kiedy Ty na kominiarza mówiłaś bobo :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone