Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Użytkownik usunięty
Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2016 13:03

A jak tam wyjazd do Ustronia :?: :roll:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 04.01.2016 13:26

Lednice napisał(a):A jak tam wyjazd do Ustronia :?: :roll:

Właśnie zagłębiałam się w Twój Krk i Vrbrnik. :wink:

Wyjazd super się udał i powoli biorę się za zdjęcia. :P
Cieszyn, noooooooooooo kurczę 8O ciekawy i na pewno wrócimy tam. :hut:
Za mało czasu, za dużo do zobaczenia, i trochę zimno. :wink:

Pozdrawiam
Monika
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.01.2016 14:07

21monika napisał(a):
Lednice napisał(a):
Wyjazd super się udał i powoli biorę się za zdjęcia. :P
Cieszyn, noooooooooooo kurczę 8O ciekawy i na pewno wrócimy tam. :hut:
Za mało czasu, za dużo do zobaczenia, i trochę zimno. :wink:

No to fajnie 8)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 04.01.2016 22:50

No to zaczynamy lub kończymy rok wyjazdów
30.12.2015 USTROŃ

Zaczęliśmy rok w
USTCE nad morzem
a zakończyliśmy w
USTRONIU w górach. :D

Zanim podjęliśmy poszukiwania miejsca w którym przywitamy kolejny rok. Długo wierciłam dziurę mojemu M. On w ogóle nie czuje gór :?: :?: Przez ponad dwie dekady naszej znajomości dał się namówić tylko raz na góry - Polańczyk - i powiedział nigdy więcej. :(

Na jesieni miał być Nowy Targ i spływ Dunajcem, ale sprawy zawodowe ograniczyły czas i było Podlasie :D Nie żebym żałowała podobało nam się bardzo. Tylko że to nie góry i trochę tam płasko. :(

Tak więc jako nasz rodzinny menadżer od planowania wszelkich wyjazdów postanowiłam, że tym razem nie odpuszczę.
Od listopada komputer nie wychodził mi z rąk (w czasie wolnym), bo gdzie :?: Co by było na tyle płasko, żeby łańcuchów nie zakładać gdyby śnieg i lód.
I tu z pomocą przyszli forumowicze Cropli jak zawsze nie zawodni.

Dzięki Wam

Padło na Ustroń. Dojazd prosty jak po sznurku, a i atrakcji co nie miara, dla każdego znalazło się coś dobrego.

Ja miałam góry, gdyby kondycja nie pozwalała to są wyciągi ( Czantoria ) albo samochodem (Równica )
A moje M miało Cieszyn i ulubiony Kozel z pianą.

Teraz poszukiwanie kwatery i klops :idea: okazało się, że to trochę za późno na rezerwację kwatery na sylwestrowy weekend, ale dla chcącego nic trudnego jak mawia mądre przysłowie i rezerwacja została zaklepana.

Czekaliśmy tylko jaka się trafi pogoda, bo wiadomo, że lepiej gdy nie pada, "szklanki" nie ma, a i ciemno robi się zbyt wcześnie. :D

I w końcu nadszedł dzień, nie ranek 30 grudnia, 5.50 h STARTUJEMY :!: :!: :!:
"Yanosik" pokazywał 383 km. i 4,28 h do celu.

Z właścicielem pokoju umówieni byliśmy na 12 h, gdyby jakieś przygody się trafiły, mieliśmy spory zapas. Szaleć na drogach nie zamierzaliśmy, bo wolimy te kilka stówek wydać na kolejny wyjazd niż na Skarb Państwa. Ale już was nie zanudzam.

Około 10 h. byliśmy już w okolicach Pszczyny drogowskazy wskazywały około 60 km do Cieszyna.
Postanowiliśmy zrobić sobie dłuższy postój - zjechaliśmy i zatrzymaliśmy się na parkingu przy Żubrze. Kurcze już raz miałam mieć spotkanie z tym Królem Polskiej Puszczy.

może teraz się uda :wink:

Zostawiamy samochód pod czujnym okiem tego zwierza i idziemy w kierunku Pałacu.

1-DSC_0009.JPG

Wedle mapy mamy kawałek przez Park Zamkowy.
Latem musi być tu ślicznie :?: Pszczynka tworzy piękne jeziorka - oczka wodne - rozlewiska. Całość zajmuje 156 ha z parkiem w stylu angielskim i zespołem budynków Pałacowych.

1-DSC_0013.JPG
1-DSC_0014.JPG
1-DSC_0017.JPG

Jak widzicie ponownie spotykam Króla tym razem Zwierząt.

1-DSC_0018.JPG
1-DSC_0019.JPG

Pałac w 1946 zamieniony na muzeum, obecnie działające pod nazwą Muzeum Zamkowe w Pszczynie. W przeciwieństwie do wielu innych zamków i pałaców na Śląsku, zniszczonych na skutek działań II wojny światowej i bezpośrednio po niej, w Zamku w Pszczynie zachowało się oryginalne wyposażenie i meble, które sprawiają, że jest on obecnie jednym z najcenniejszych zabytków architektury rezydencjonalnej w Polsce.

Oglądaliście MAGNAT-a z Nowickim, albo w wersji serialowej BIAŁĄ WIZYTÓWKĘ :?: :?: :?: kurczę miałam nadzieję na zwiedzenie Pałacu, ale z jakiś powodów do 18 stycznia nie ma takiej możliwości. SZKODA w filmie wspaniale pokazane są dzieje tej budowli w ostatnich latach jej świetności.

cdn.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2016 00:36

A ha :D
Zaczęłaś relację 8)
No i bardzo dobrze :wink:

Zamek w Pszczynie to taki śląski Wersal, no prawie Wersal :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.01.2016 09:48

No to ślicznie ;)
Czytam Ustroń, widzę Pszczynę ;)
ale spokojnie - jakoś trzeba dojechać :)

21monika napisał(a):Wedle mapy mamy kawałek przez Park Zamkowy.
Latem musi być tu ślicznie :?: Pszczynka tworzy piękne jeziorka - oczka wodne - rozlewiska. Całość zajmuje 156 ha z parkiem w stylu angielskim i zespołem budynków Pałacowych.

Nie tylko latem, jesienią kolorową jest niesamowicie ;)

21monika napisał(a):Pałac w 1946 zamieniony na muzeum, obecnie działające pod nazwą Muzeum Zamkowe w Pszczynie. W przeciwieństwie do wielu innych zamków i pałaców na Śląsku, zniszczonych na skutek działań II wojny światowej i bezpośrednio po niej, w Zamku w Pszczynie zachowało się oryginalne wyposażenie i meble, które sprawiają, że jest on obecnie jednym z najcenniejszych zabytków architektury rezydencjonalnej w Polsce.

Oglądaliście MAGNAT-a z Nowickim, albo w wersji serialowej BIAŁĄ WIZYTÓWKĘ :?: :?: :?: kurczę miałam nadzieję na zwiedzenie Pałacu, ale z jakiś powodów do 18 stycznia nie ma takiej możliwości. SZKODA w filmie wspaniale pokazane są dzieje tej budowli w ostatnich latach jej świetności.

cdn.

Miałam okazję w końcu zwiedzić wnętrza zamkowe, co prawda z 30 dzikimi dzieckami :evil: :roll: ale jest tam niesamowicie, bo oprócz atmosfery zamkowej
Obrazek

jest tam dużo z pałacyków myśliwskich :)
Obrazek

Śliczna sala koncertowa.
Obrazek

Jeżeli będziesz w okolicy - to musisz zwiedzić Zamek :)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.01.2016 14:29

Bea.ta napisał(a):Śliczna sala koncertowa.
Obrazek

w której również odbywają się śluby :hearts:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 05.01.2016 17:15

Beato bardzo dziękuję za kilka zdjęć z wnętrz, jak wyżej pisałam po obejrzeniu Magnata w kinie dawno, dawno temu bardzo chciałam tam zajrzeć. I jak widać częściowo mi się to udało. :P

Aniu jak zawsze jesteś ............ na miejscu aby wesprzeć swoją wiedzą. I dodać coś ciekawego a o to chodzi abyśmy zwiedzali świadomie. :wink: Dziękuje

Dalej idziemy do Informacji Turystycznej - fajne miejsce. :D

1-DSC_0020.JPG

Brama Wybrańców.
Jest najstarszym budynkiem zespołu pałacowego zachowanym w niezmienionym kształcie, usytuowany w południowo-zachodniej części rynku. Zbudowany został w roku 1687 przez autora późnorenesansowej przebudowy pałacu, architekta Consiliusa i był siedzibą straży zamkowej. Jest to budynek murowany z cegły, otynkowany, parterowy, z załamanym w kierunku południowym skrzydłem, łączącym go z oficyną. Na narożniku znajduje się piękna okrągła baszta, pokryta stożkowym dachem. We wnętrzu sklepienia kolebkowe z lunetkami i stropy belkowane; na osi brama przejazdowa sklepiona kolebkowo-krzyżowo, ujęta kamiennym portalem zamkniętym półkoliście. Nad nim szczyt, w którym umieszczona jest tablica kamienna z inskrypcją zawierającą chronostych z datą budowy oraz dwa kartusze kamienne z herbami Baltazara Promnitza i Emilii Agnieszki Saskiej, będące kopią pierwotnych, wmurowanych obecnie w ścianę przejazdu.

1-DSC_0021.JPG

Napis głosi: "OMNIPOTENS COELI, TERRAE PELAGIQVE CREATOR EXCVBIIS POSTES FVLCIAT HOSCE SVIS", co znaczy: "Wszechmocny nieba, ziemi, morza Twórca niech wartą swoją tejże bramy strzeże". Dojście do budynku "Warty" od strony rynku wsparte jest na dwóch arkadach rozpiętych nad odtworzonym zarysem dawnej fosy. Pszczyńscy "wybrańcy" strzegli zamku do 1875 r.

1-DSC_0022.JPG

A to już rynek.

1-DSC_0025.JPG

1-DSC_0026.JPG

1-DSC_0027.JPG

Rynek otoczony jest urokliwymi, starannie odrestaurowanymi kamienicami z XVIII i XIX wieku. W północnej pierzei znajduje się okazały ratusz (XVII w.) i przylegający do niego kościół ewangelicki (XVIII w.). Po zachodniej stronie rynku znajduje się Brama Wybrańców. Na płycie rynku znajduje się replika zabytkowej studni, ławeczka księżnej Daisy oraz (nieczynna) fontanna.

1-DSC_0023.JPG

Stąd swój bieg zaczyna wiele ulic Starego Miasta, w tym najpiękniejsza z nich – ulica Piastowska, zwana również pszczyńskim deptakiem.

1-DSC_0029.JPG

A tak są ilustrowane nazwy ulic odchodzących od Rynku.
cdn.
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 05.01.2016 17:17

Lednice napisał(a):A ha :D
Zaczęłaś relację 8)
No i bardzo dobrze :wink:

Zamek w Pszczynie to taki śląski Wersal, no prawie Wersal :roll:

Cały kompleks w raz z Parkiem jest piękny. :D
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.01.2016 18:45

21monika napisał(a):przejazdu.
ławeczka księżnej Daisy

mam podobne :oczko_usmiech:
Jubilat wycieczka 108.jpg
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 05.01.2016 22:24

No właśnie :D Aniu

Pełny romantyzm. :wink: I tak pozwalasz na takie spoufalanie :?: :wink:

Zabytkowy Park Pszczyński składa się z trzech różniących się od siebie części. Główna, środkowa część to właściwy Park Zamkowy. Od wschodu sąsiaduje z nim znacznie mniejszy, ciągnący się wzdłuż Pszczynki Park Dworcowy, a od zachodu – tzw. Dzika Promenada lub Zwierzyniec, tj. duże, mniej zagospodarowane tereny leśno-parkowe w dolinie Pszczynki, powstałe po osuszeniu w 1792 r. wielkiego stawu miejskiego.

I właśnie Zwierzyniec nas najbardziej zainteresował. A dokładnie Żubry - zbliżała się pora karmienia.
Skoro nie spotkałam ich na Podlasiu to tym razem postanowiłam nie odpuścić. :D

1-DSC_0034.JPG

Chyba mu przeszkadzam przy śniadaniu :mrgreen:
Tak groźnie łypie na mnie okiem :?:

1-DSC_0038.JPG

Pokazowa Zagroda Żubrów w Zabytkowym Parku Pszczyńskim
to nie tylko Król Puszczy ale cały kompleks z zwierzętami, które kiedyś żyły w Puszczy Pszczyńskiej i sam Franciszek przyjeżdżał polować na nie.
i fajna ścieżka dydaktyczna dla dzieci.

1-DSC_0039.JPG

1-DSC_0043.JPG

1-DSC_0048.JPG

1-DSC_0052.JPG

1-DSC_0056.JPG

Jest tu nawet szopka Bożonarodzeniowa.

1-DSC_0058.JPG

W budynku spotkaliśmy przykładową zagrodę i wypchane zwierzęta z czasów świetności Puszczy i Pałacu Pszczyńskiego.

1-DSC_0059.JPG

1-DSC_0060.JPG

1-DSC_0064.JPG

I na pożegnanie

1-DSC_0074.JPG

Zmykamy już bo Ustroń czeka :P

Skansen Zagroda Wsi Pszczyńskiej, Brama Chińska, Herbaciarnia, Groby Anhaltów, Piwnica Lodowa, Ludwikówka i Stajnie Książęce z Pałacem zostawiamy na następny raz, bo na pewno tu jeszcze wrócimy.

cdn
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2016 22:37

Jaki Franciszek polował na żubry :?:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 06.01.2016 11:33

Lednice napisał(a):Jaki Franciszek polował na żubry :?:

Ok. Chodzi mi o Cesarza (dla mnie oni wszyscy to takie Franciszki'' ).

Książę pszczyński, Hans Friedrich von Teuss XVII, często gościł cesarza Wilhelma II. Zadowolony z polowań cesarz w nagrodę delikatnie mówiąc podprowadził mu żonę. To tak w luźnej interpretacji historii. A tu kilka cyt. z mądrych ksiąg min. Wikipedii.

"...marszałek von Bülow tak po latach podsumował w Mémoires pobyt cesarza w Pszczynie: „W pszczyńskim zamku, urządzonym z azjatyckim przepychem, cesarz trwonił czas przez większą część wielkiej wojny, miast pokazać się walczącym na froncie”.

"...Zachwycony Hans Heinrich XV w listach do Daisy wymienił, jakie wspaniałe osobistości gościły w zamku, a więc cesarz austriacki Karol i arcyksiążę Fryderyk Habsburg, car bułgarski Ferdynand i następca tronu Borys, feldmarszałek Paul von Hindenburg, generalicja państw centralnych, premierzy i ministrowie...."

"Do zamku w Pszczynie zapraszani byli też bohaterowie wojenni, wśród nich Manfred baron von Richthofen, który miał na swoim koncie około 80 zestrzelonych samolotów. Z tej wizyty szczególnie zapadło mu w pamięci polowanie na żubra. (więcej o tym na blogu Barbary Borkowy www.daisypless.worpress.com. „Czerwony Baron i pszczyńskie żubry”).

Tadeuszu nie próbuję tu odtwarzać szczegółów historycznych tylko troszkę wpleść faktów.
I dziękuje za każde sprostowanie, bo historii nie wolno zakłamywać. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2016 12:13

Nie chodziło o sprostowanie 8)
Myślałem, że polował jakiś ważny Franciszek i chciałem go zidentyfikować 8)

Cesarz Wilhelm II siedział w Pszczynie, bo nie znał się ani trochę na dowodzeniu wojskiem, choć oficjalnie był naczelnym wodzem armii. Uznano, że najbezpieczniej dla niego samego ( i dla wszystkich żołnierzy ) będzie trzymać go w zamku, tak żeby nie wydawał żadnych rozkazów :roll:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 06.01.2016 12:22

Lednice napisał(a):Cesarz Wilhelm II siedział w Pszczynie, bo nie znał się ani trochę na dowodzeniu wojskiem, choć oficjalnie był naczelnym wodzem armii. Uznano, że najbezpieczniej dla niego samego ( i dla wszystkich żołnierzy ) będzie trzymać go w zamku, tak żeby nie wydawał żadnych rozkazów :roll:

.........siedział i polował, bo to lubił i umiał najlepiej. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Z weekendowych wyjazdów Bracki Supetar i nie tylko - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone