Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów
napisał(a) 21monika » 28.12.2015 21:17
Przed nami most wjazdowy do miejscowości.
Kiedyś kiedy byłam mała i jeździłam "na wieś do wujostwa" , straszono mnie takimi mostami, że trzeba będzie pocałować w rękę starą Cygankę jak pierwszy raz się wjeżdża do miasta.
Bardzo długo zastanawiałam się jak taka Cyganka pozna się, że ktoś wjeżdża do miasta pierwszy raz.
Tak więc wchodzimy do miasta
Cyganki nie spotkaliśmy
Mijamy zaporę i ..............
Zalewem Nowomiejskim nazywamy ponad 32 ha zbiornik zaporowy na rz. Sonie, leżący w gminie Nowe Miasto, nieopodal Płońska (18 km), Ciechanowa (27 km) i Warszawy (57 km). Ok. 7 km od łowiska przepływa rzeka Wkra. Na Zalewie znajduje się łowisko specjalne (ochronne) Polskiego Związku Wędkarskiego. Łowiskiem opiekuje się Koło w Nowym Mieście, przynależące do Okręgu Ciechanowskiego. Od wielu lat, ze względu na dość sporą presję wędkarską, zarybiane gatunkami ryb, które świetnie się tu wspólnie czują tj. linem, węgorzem, sumem, szczupakiem, karpiem, sandaczem i karasiem pospolitym. Sporadycznie kleniem, jaziem, karasiem srebrzystym i boleniem.
A my nic nawet jednej rybki na stół wigilijny
Latem fajna sprawa, ale dziś troszkę wieje i chmury nic dobrego nie wróżą.
Przespacerujemy się kawałek deptakiem wzdłuż lustra wody.
Akwen ten ma wydłużony kształt, przy czym plaża i tereny rekreacyjne znajdują się po jego lewej stronie; tutaj też zaprojektowano parking, deptak spacerowy i ścieżkę rowerową. Po prawej stronie zalewu rozciągają się łąki.
I tak dotarliśmy do końca spaceru z "kijem i lustrem".
Jeszcze dotrzemy do samochodu i do domu.