Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów
napisał(a) 21monika » 04.11.2015 22:47
A teraz na coś dla ciała
bo dla ducha już było w tym dniu dostatek
Kierujemy się do Tatarskiej Jurty
Gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta prowadzone przez tatarską rodzinę Bogdanowiczów oferuje bardzo ciekawe i naprawdę smaczne potrawy tatarskiej kuchni.
Pierekaczewnik, kołduny tatarskie, pieremiacz, cebulniki, kibin, czebureki - te nazwy brzmią tajemniczo i nie wiadomo czego można się po nich spodziewać. Mogę jednak z czystym sumieniem je polecić z tym że nie sądzę aby ktoś mógł wszystkie je spróbować za jednym razem gdyż są bardzo sycące i niektóre dość ostre. Jest to charakterystyczne dla kuchni tatarskiej i wszystkie potrawy są tłuste i ostre.
Warto jednak skusić się i delektować niespotykanym smakiem.
- kołduny tatarskie w rosole
- manaty
- listkowiec
O kawie po tatarsku już nie wspomnę.
Smacznego.
Oprócz stałej propozycji kulinarno- noclegowej, Tatarska Jurta organizuje także cykliczną imprezę SABANTUJ i OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL KUCHNI TATARSKIEJ, podczas których poprzez zabawę, taniec, muzykę przybliżana jest kultura, religia oraz tradycje.
A teraz Jurta i oczywiście konie.
- Głośno zagwiżdż a koń przygalopuje. Taki napis jest na poprzeczce ogrodzenia.
Niestety w realu nie zobaczyliśmy - zwiedziliśmy Jurty
po prostu była już zwinięta
Bardzo pouczające.
Powoli zbieramy się w dalszą drogę.
ze smutkiem kierujemy się do opelka.
cdn