Re: 2015 Rok weekendowych wyjazdów
napisał(a) 21monika » 28.10.2015 08:55
KRUSZYNIANYKruszyniany to wieś położona na szlaku tatarskim, ok. 10 km za Krynkami. Charakteryzuje ją przede wszystkim zróżnicowanie kulturowe i religijne mieszkańców, ale również piękna okolica . Bez problemu można tu spotkać ludność tatarską, co dostarcza okazji spróbowania niezwykłej kuchni tatarskiej, np. kołdunów, pierekaczewników, trybuszoków. Kompleks " Tatarska Jurta" umożliwia także bliższe zapoznanie się z kulturą tatarską, można tu zwiedzić prawdziwe jurty, a co roku jest tu organizowany Festiwal Tradycji i Kultury Tatarów Polskich. Największymi jednak atrakcjami w Kruszynianach są meczet oraz mizar – cmentarz tatarski. Meczet pochodzi z XVIII wieku, ale jego historia sięga króla Jana III Sobieskiego. Budynek jest zachowany w doskonałym stanie, można również zwiedzać jego wnętrze. Konstrukcja świątyni jest drewniana i postawiona na planie prostokąta. Ozdabiają ja dwie wieżyczki wykończone półksiężycami. Wnętrze jest podzielone na dwie części – oddzielnie dla kobiet i mężczyzn. Tuż za świątynią znajduje się stary cmentarz tatarski – mizar. Jest on również bardzo zadbany. Nagrobki są czytelne i nieco inne niż w religii chrześcijańskiej. Wszystkie zwrócone na wschód.
Opiekun i zarazem przewodnik bardzo ciekawie opowiada o nagrobkach, zasadach pochówku i dlaczego napisy są z drugiej strony tablicy nagrobnej, choć na nowszych pomnikach jest już "po naszemu i po ich niemu" czyli z dwóch stron.
Całość jest bardzo zadbana i nadal pełni funkcje mizara - mizaru na dobra nie wiem czy się odmienia inaczej cmentarza. Okazuje się, że jest to jedyny czynny cmentarz muzułmański i odbywają się tu pochówki ludzi z całej Polski.
No widzę, że niechcący wstrzeliłam się w klimat.
Wszyscy mamy teraz czas zadumy nad tymi, których już niema.
cdn.