Witam wszystkich serdecznie.
Opuszczamy Wenecję i Włochy ku radości niektórych ( z powodu zbliżających się kąpieli morskich) ruszamy do Chorwacji. Trasa z Wenecji drogą SS14, o którą pytałam wiosną.
Droga bezpłatna, dobrej jakości i tu koniec plusów. Bardzo dużo rond, krzyżówek co znacznie spowalnia tempo jazdy. Z Wenecji wyruszyliśmy ok 14, więc wiadomo było, że trzeba zanocować po drodze, a rano wypoczęci będziemy szukać lokum na Ciovo.
Mijamy
i wreszcie:
Trasa od Rijeki bardzo męcząca, ruch duży i te zakręty. Młoda sporo spała, ale jak się tylko przebudziła od razu pytanie: Czemu tyle zakrętów ?? Dojechaliśmy do Sv.Juraj - ok. 300 km. Przy drodze znajdujemy nocleg za 30 E (3 osoby), warunki dobre, cena też, więc zostajemy.
Rano, śniadanko i w drogę. Wreszcie nasze klimaty
Trasa na Ciovo - zjechaliśmy na autostradę, żeby uniknąć dalszych zakrętów
W końcu:
Poszukiwanie noclegu przebiegło dosyć sprawnie, trwało ok godziny, więc do przeżycia, ale upał dawał popalić. Wybraliśmy Slatine i mniej więcej wiedziałam jakie są ceny a proponowane niezbyt mi się podobały. Więc dzielnie szukaliśmy aż znaleźliśmy to czego nam potrzeba - czyli dobre warunki, dobra cena i widok na morze, a do plaży wystarczyło przejść przez ulicę.
Tak więc niedługo potem pierwsza kąpiel i zasłużony odpoczynek.