Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trevia
Croentuzjasta
Re: Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 11.07.2016 11:05

Uwaga niedźwiedź!

W Stonie robimy przystanek na kawę i obowiązkowy zakup soli.
DSC_0258.jpg

DSC_0262.jpg

Potem jeszcze dolina Neretvy, Bośnia i już mkniemy autostradą w stronę Zagrzebia.

W Otocac zjeżdżamy z autostrady i kierujemy się do Kutereva. Widoki za oknem zmieniają się i czuć, że przenosimy się do innej krainy, tak różnej od dobrze znanej Dalmacji.
DSC_0272.jpg

O tym, że gdzieś w Lice zlokalizowane jest schronisko dla niedźwiedzi słyszałam kilka lat temu, w tym roku pojawiła się w końcu okazja (kosztem Pagu 8) ), a dzięki relacji Vesny :papa: temat stał się bliższy :)

Do Kutereva oddalonego od Otocac o jakieś 15 km wiedzie asfaltowa droga, dość wąska i kręta. Faktycznie po jakimś czasie zaczynamy się zastanawiać, czy ma ona kiedyś swój koniec, ale w zasadzie bez problemu trafiamy do celu, a im bliżej, tym więcej znaków ;)
DSC_0273.jpg

Unikalny projekt jakim jest schronisko w Kuterevie, powstał w 2002 roku we współpracy z wydziałem medycyny weterynaryjnej w Zagrzebiu i chorwackimi organizacjami ekologicznymi. To tutaj schronienie znajdują sieroty niedźwiadków, które w różnych okolicznościach straciły swoje matki.
DSC_0288.jpg

Na miejscu pracują wolontariusze z całej Europy. W czasie naszej wizyty, obok Chorwatów, byli tam młodzi ludzie z Belgii i Francji. Każdy z nich, wyjeżdzając, zostawia włąsnoręcznie zrobiony totem.
DSC_0275.jpg

Wszędzie czuć kult niedźwiedzia.
DSC_0289.jpg

Podchodzi do nas młoda Chorwatka i zaczyna opowiadać o schronisku. Dowiadujemy się podstawowych informacji o miśkach i rozmieszczeniu schroniska. Szybko jednak zostajemy sami, gdyż nasza przewodniczka lepiej czuje się w języku niemieckim niż angielskim ;) Jednak cały teren jest pokryty tabliczkami informacyjnymi :)
DSC_0296.jpg

DSC_0291.jpg

Jesteśmy po 17 i akurat trafiliśmy na porę karmienia, dzięki czemu udaje nam się zobaczyć misie. W ciągu dnia podobno śpią.
DSC_0305.jpg

DSC_0315.jpg

Osobiście przeżyłam dwa dość duże zaskoczenia:
-Pierwsze: to one są takie małe???
-Drugie: miśki jedzą arbuzy, kukurydzę i chrupią lód :D
Faktycznie dieta niedźwiadków z Kutereva składa się głównie z owoców, warzyw, a mięso jak twierdzi nasza przewodniczka dostają raz, dwa razy w miesiącu.
DSC_0323.jpg

DSC_0336.jpg

Obecnie pod opieką schroniska znajduje się 9 niedźwiadków w wieku od roku do 10 lat. Misie, zamieszkujące teren 2 h, zostaną tu już do końca życia, nie potrafiłyby przeżyc na wolności.
DSC_0367-2.jpg

Cały czas nowe niedźwiadki potrzebują pomocy, dlatego w planie jest zakup dodatkowych działek. W Kuterevie nie ma biletów wstępu, można nabyć kartki, pamiątki ofiarując dowolne datki i w ten sposób wesprzeć misie.
DSC_0343-2.jpg

DSC_0353.jpg

DSC_0348.jpg

Na wizytę trzeba sobie zarezerwować co najmniej 1-2 godz. Miejsce jest wyjątkowe, nie tylko ze względu na misie, ale też na spokój i atmosferę panującą wokół. :hut:
Nam bardzo się tu spodobało. Pora poszukać noclegów.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 14.07.2016 07:30

Mega klimatyczne to Kuterevo 8)

Pięknie dziękuję za szczegółowy opis :wink:

W Kuterevie potwierdzają, że najlepiej być rano, lub późnym popołudniem, bo w ciągu dnia miśki chowają się przed upałem... zobaczymy czy uda nam się tak to zaplanować, żeby nie wyszedł środek dnia...
DaveZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaveZ » 14.07.2016 15:05

Super miejsce. Muszę zapamiętać i wziąć pod uwagę przy następnej podróży do Chorwacji.
Dzieciaki byłyby zachwycone :D
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 14.07.2016 17:28

„Sielskie Kuterevo”

Wracamy kilkaset metrów, do mijanej wcześniej karczmy. Okazuje się, że prowadzi ją sympatyczne małżeństwo Dobravka i Tomo. Żadne z nich nie mówiło po angielsku, więc miałam pierwszą okazję sprawdzić mój chorwacki w praktyce :D Jakimś cudem moje „imate slobodne sobe” zostaje zrozumiane, dogadaliśmy się co do pokoju (bez rezerwacji nie jest wcale o niego tak łatwo), a nawet zamówiłam kolację i śniadanie :D
DSC_0387-2.jpg

W trakcie gdy gospodarze przyrządzali posiłek i przygotowywali pokój, rozejrzeliśmy się po okolicy.
W Kuterevie wręcz uderza spokój, cisza i harmonia. Ludzie, zwierzęta żyją w symbiozie, psy obok kogutów, owiec i kóz. Sama mieszkam na wsi, ale ta wieś była jakby z poprzedniej epoki, klimatyczna, sielska, wszystko odbywa się tu w harmonii z przyrodą. Nocleg miał być tylko tranzytem, a okazał się atrakcją samą w sobie. Tegoroczne wakacje były okraszone sporą dawką stresu, więc taka odskocznia od cywilizacji okazała się miodem na nasze serca.

Atmosfery tej nie można zamknąć w kadrach, ale spróbuję choć w części pokazać sielski klimat Kutereva.
DSC_0368-2.jpg

DSC_0370.jpg

DSC_0379.jpg

DSC_0373-2.jpg
DSC_0382-2.jpg
DSC_0385.jpg
DSC_0393-2.jpg

Kolacja była wyborna, doskonale przygotowane mięsa z grilla, chleb przed momentem wyciągnięty z pieca, swojskie sery, warzywa, nie obyło się tez bez kieliszka domowej rakiji wypitej za zdrowie gospodarzy :hut: A wszystko w towarzystwie serdecznych ludzi i przyjaznych zwierzątek.
DSC_0392.jpg

DSC_0402.jpg

DSC_0033-2.jpg

Ranek przywitał nas dzwonkami owiec biegnących na pastwisko i deszczem. W nocy temperatura bardzo spadła. Trzeba było wygrzebać z walizek ciepłe ubrania. Gospodyni zaparzyła mi przepyszną ziołową herbatę z miodem i cytryną (słysząc moje zachwyty zapakowała mi słoiczek suszu na drogę), a gospodarz opatulił mnie ciepłym pledem :D Od tego mementu herbata z kwiatu czarnego bzu będzie mi się kojarzyła z porankiem w Kuterevie :D

DSC_0026.jpg
DSC_0021.jpg

P1010545.jpg
P1010546.jpg

Do wyboru mieliśmy śniadanie ‘europejskie’ lub tradycyjne jakie jadają tutejsi mieszkańcy czyli polentę z jogurtem. Naturalnie zdecydowaliśmy się na to drugie i było przepyszne, podobnie jak domowy dżem z mirabelek :smo:
DSC_0034.jpg

Na miejscu można też zakupić rakiję i miód (odhaczone), a na pamiątkę dostaliśmy drewniane łyżki, które teraz z sentymentem wykorzystuję w kuchni. Żal opuszczać to miejsce, ja na pewno będę tu chciała wrócić i na pewno na dłużej 
DSC_0033-4.jpg

Tym miłym akcentem kończę (nareszcie) moje przynudzanie i relację z wakacji 2015.
Jubileuszowy wyjazd okazał się wyjazdem, który zapamiętam do końca życia. 8) :lol: Jak zwykle w Chorwacji nie było nudno, pogoda dopisała, noga końcem roku wróciła do pełni sprawności :D Dziękuję wszystkim, którzy podróżowali z nami, za miłe słowa i cierpliwość, bo wiem, ze relacja ciągła się w nieskończoność. :oops:
Do zobaczenia, może w Cro :hut: :papa: :D
Lisior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lisior » 14.07.2016 19:33

Przepiękna relacja. 8O Uwielbiam ludzi z taką wrażliwością, którzy na dodatek potrafią się nią dzielić z innymi. Dziękuję za Trpanj. W ubiegłym roku, z mojego wakacyjnego tarasu w Brist patrzyłam na wieczorne światła tej miejscowości i zastanawiałam się jak tam jest. Dzięki Tobie już wiem :papa:
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 14.07.2016 22:52

Nawet to sprawnie zakończyłaś ;) Moja Korcula tez w 2015...gdzies tam jest relacja... ;)
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15 - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies