Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
loverosa
Cromaniak
Re: 2012 Ja Te Volim Vrboska ♥

Postnapisał(a) loverosa » 14.09.2012 05:37

A zatoczka jak daleko jest od kwatery?
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 14.09.2012 10:06

loverosa napisał(a):A zatoczka jak daleko jest od kwatery?
Mięśniak napisał(a):Ja niemoge cudna plaza , daleko od Waszej kwatery jest ona ? Byliście na niej sami czy ludki tez były ?

10-15 min piechotą :) Najpierw szutrem, a potem w dół wydeptaną ścieżką... mam gdzieś fotki jak to wyglądało, jak znajdę to wstawię :wink: Byli też inni ludzie, ale niedużo (końcówka sierpnia) :wink:
altezza napisał(a):Cudnie tu u Ciebie :)

Dzięki! :D
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 14.09.2012 10:18

CROberto napisał(a):Jezu......kolejny skrawek raju utraconego.......(pominiętego 8O )

Na tej wyspie człowiek nie jest w stanie dotrzeć w ciągu jednego urlopu do wszystkich fajnych miejsc... :wink:

Jak teraz przeglądam relacje, bo wcześniej nie miałam na to czasu i z innych powodów o których pisałam :wink: to widzę jak wielu ciekawych miejsc nie odwiedziliśmy... ale taka "niewiedza" ma też swój mały plusik - części tych, do których dotarliśmy, nie widziałam wcześniej nawet na fotkach, więc były jeszcze większe 8O i :D jak coś "odkryliśmy" :wink:

CROberto napisał(a):Fotka - mistrzostwo świata..... 8)

Tak wiało i chlapało, że co 2 zdjęcie musiałam wycierać obiektyw :wink: cud, ze coś wyszło :D
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 14.09.2012 20:59

Uvala Soline i nocna Vrboska

Wieczorem udaliśmy się na plażę nr 2 - czyli tą hotelową... spacerem promenadą prowadzącą z miasta :D

Obrazek

Na miejsce dotarliśmy, gdy było już prawie ciemno, więc nie mam zdjęcia żwirkowej plaży :| Po drodze mijamy jednak dwie kolonie zmierzające w stronę miasta. Jakoś ta plaża nie robi na mnie dużego wrażenia... po pierwsze wolę skałki... po drugie oczami wyobraźni widzę to całe stado rozwrzeszczanej młodzieży na tej ograniczonej powierzchni... :roll: :wink: dla niektórzych plusem moze być infrastruktura turystyczna - fast-foody, lody, bary i zabawy typu jazda na bananie :wink:

Idziemy zerknąć na pobliskie skałki...
Obrazek

Obrazek

W oddali Zecevo
Obrazek

Rekonesans zakończony :wink: Ładnie tu, jest nawet wypożyczalnia windsurfingu jakby ktoś był zainteresowany :wink: ale następny dzień spędzimy w zatoczce nr 1 :D

Powrotną drogę umila nam muzyk grający na trąbce w knajpie położonej na drugim brzegu :D

Wieczorna Vrboska :smo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam! :D
Ostatnio edytowano 19.10.2012 19:57 przez trevia, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_77
Cromaniak

Postnapisał(a) mariusz_77 » 14.09.2012 22:10

I ja też się przyłączę by dalej odkrywać z Wami to co jeszcze nie odkryte a tak przepiękne...
Pozdrawiam :papa:
blazejek2005
Odkrywca

Postnapisał(a) blazejek2005 » 19.09.2012 10:30

Witam. Po przeczytaniu tych paru stron jestem po prostu oczarowany tym miejscem. Naprawdę wspaniałe zdjęcia. Jak na razie Vrboska jest u mnie na pierwszym miejscu planów wakacyjnych na następny rok.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Może macie jakieś namiary na ciekawe kwatery? adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

My w tym roku spędziliśmy wspaniałe wakacje w Orebiću na Peljesacu, więc mogę polecić bardzo faje miejsce z możliwością rezerwacji bezpośrednio u właściciela.
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 19.09.2012 10:40

trevia napisał(a):
W oddali Zecevo
Obrazek

A tak niedawno Zecevo opływaliśmy kajaczkiem. :?

Miło pozaglądać w znajome miejsca. :D

pzdr :wink:
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 20.09.2012 12:18

Odgrzebuję się z natłoku codziennych spraw.

Stari Grad

Dzisiaj krótka wycieczka do Starego Gradu :D Leżenie zbyt długo na plaży nie służy nikomu :wink:

Panoramka
Obrazek

Parking strzeżony :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Renesansowy dom poety Petara Hektoriviča
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 19.10.2012 19:57 przez trevia, łącznie edytowano 1 raz
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 20.09.2012 12:41

Obrazek

Obrazek

Spacerujemy po nabrzeżu i pięknych uliczkach Starego Gradu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaglądamy do kościoła sv. Stjepana, robimy zakupy i wracamy. Stari Grad bardzo nam się spodobał, jednak jako miejscówka w moich oczach wygrywa Vrboska :wink: :D
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 20.09.2012 17:06

Piękne zdjęcia, z niecierpliwością czekam na CD...
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 20.09.2012 20:11

mariusz_77 napisał(a):I ja też się przyłączę by dalej odkrywać z Wami to co jeszcze nie odkryte a tak przepiękne...

Witaj :D Zapraszam :)
blazejek2005 napisał(a):Witam. Po przeczytaniu tych paru stron jestem po prostu oczarowany tym miejscem. Naprawdę wspaniałe zdjęcia. Jak na razie Vrboska jest u mnie na pierwszym miejscu planów wakacyjnych na następny rok.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Może macie jakieś namiary na ciekawe kwatery?

Miło mi, że Vrboska z moich zdjęć się podoba :D Na żywo jest jeszcze ładniejsza :wink: Mam nadzieję, że się nie zawiedziecie :D Będą jeszcze fotki z tego miejsca... z trochę innej perspektywy :wink:

Nie wiem, czy szukacie czegoś podobnego, ale mogę wam podesłać namiary na ten nasz apartman... :)
W Orebicu byłam w ubiegłym roku... na pewno tam jeszcze kiedyś wrócimy... zwłaszcza, że Peljesac to również mój ulubiony Dingac :D :wink:

A tak niedawno Zecevo opływaliśmy kajaczkiem.

Kajaczek to super sprawa... :D Zwłaszcza w Cro! Zazdroszczę :D

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Piękne zdjęcia, z niecierpliwością czekam na CD...

Dzięki :D W następnym odcinku wybierzemy się na odkrywanie wyspy :wink:
olcia85
Odkrywca

Postnapisał(a) olcia85 » 21.09.2012 07:53

trevia napisał(a):Obrazek

cdn :)

ach...człowiek się rozmarzył:/
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 02.10.2012 21:26

Zdmuchuję grubą warstwę kurzu z wątku i jedziemy na całodniową wycieczkę po wyspie :D

Wycieczka po wyspie - czyli Hvar, Pitve, Święta Niedziela i lawendowe żniwo
Z samego rana pakujemy prowiant, plażowe odzienie i ruszamy :D Tuż za Starym Gradem skręcamy na starą drogę do Hvaru. Droga wije się szczytem gór, a w dole majaczy błękitny Jadran. Widoki są niesamowite, ruch minimalny więc wolno posuwamy się naprzód.

Obrazek

Pierwszy przystanek zaliczamy przy dopiero co rozpakowującym się straganiku - Pani wyciąga szlachetne trunki... zastanawiamy się, czy już coś kupować, wszakże degustacja z samego rana może trochę zamglić oko i zdjęcia będą niewyraźne... jednak pamietamy jaki problem był z namierzeniem rakiji w zeszłym roku, więc na wszelki wypadek bierzemy dwie butelki :wink: I lawendowy olejek, żeby poczuć klimat :wink:

Chwilę później przystanek :wink:

Obrazek

I panoramka Velo Grablje
Obrazek

Kawałek dalej zatrzymujemy się (nie po raz ostatni rzecz jasna :wink: ) przy malutkiej kapliczce...
Obrazek

a poniżej coś w rodzaju pustelni...albo piwnicy :wink:
Obrazek

Dalej jest jeszcze ładniej

Obrazek

backstage :wink:
Obrazek

iii pierwsze ślady lawendy :wink: :D
Obrazek

Obrazek

i jeszcze jeden widoczek
Obrazek

O tym co działo się potem nie muszę pisać... powiem tylko, że to chyba dobrze, że pierwszy raz dotarliśmy tu w sierpniu, a nie w czerwcu... :wink: euforia totalna-u pań oczywiście, postronny obserwator nie zrozumiałby jak można się tak nakręcać na suche krzaczki :wink: :lol: myk w te krzaczory, zrywamy pozostałości lawendy aby zrobić choć mały bukiet :wink: nie bacząc, że z rąk leje się krew i normalnie nigdy nie weszłabym w klapkach w takie chaszcze i rozgrzane skałki... :wink: :lol:

Nasz Pan po kilkunastu minutach, nie mogąc się doczekać, postanowił pomóc i mówiąc, że "tu jest przecież zielona" nazbierał naręcze czegoś... nie wiem dokładnie czego, ale lawenda to nie była... choć nawet trochę podobna :wink: :lol:

kiedyś tu wrócę w czerwcu :wink: z nożyczkami :lol:

Obrazek

Obrazek

Nie lubię wstawiać swoich zdjęć, ale w polu lawendowym musiałam :wink: naprawdę nie spodziewałam się, że znajdę tu jeszcze coś o tej porze roku :D choć miałam od razu suszony bukiet, to stoi teraz obok lapka i paachnie :P

Obrazek
Ostatnio edytowano 19.10.2012 20:00 przez trevia, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_77
Cromaniak

Postnapisał(a) mariusz_77 » 02.10.2012 21:38

znam tą krew na rękach :D :D ale też i na nogach... by zebrać kilka bukiecików :D :D przezornie miałem w samochodzie nożyczki :D :D
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 02.10.2012 21:57

Łup zapakowany, w całym autku rozchodzi się cudowna woń lawendy. Teraz pora zająć się rannymi :wink: Jedziemy dalej :D

Obrazek

Tylko w ramach formalności, gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, gdzie rozegrała się akcja odcinka :wink:
Obrazek

Obrazek

Kolejnym punktem wycieczki będzie miasto Hvar. Jest to dla nas w pewnym sensie podróż sentymentalna, gdyż właśnie od tego miejsca rozpoczęła się nasza przygoda z Chorwacją z przed dziesięciu laty. O Hvarze można usłyszeć różne opinie. Nie wszyscy są nim zachwyceni, ja mam stąd super wspomnienia z cudownych 2 tygodni wakacji. Byłam ciekawa, czy po tym czasie i wielu odwiedzonych chorwackich miastach, nie zmienię zdania...? :roll: :D

Samochód zostaje na parkingu, a my ruszamy odkrywać stare kąty :wink:
Obrazek

Słońce jeszcze nie w zenicie, więc pierwszym punktem będzie Spanjola. Wdrapujemy się na wzgórze i zdobywamy twierdzę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies