Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szery
Odkrywca
Re: Moja bajka - Skąpany w winie Pelješac i mityczny Mljet

Nieprzeczytany postnapisał(a) szery » 26.12.2014 21:52

Jakim programem obrabiasz zdjęcia? Szczególnie te z falami.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 26.12.2014 23:44

Myślę, że te zdjęcia to nie kwestia obróbki zdjęć a umiejętności fotografa. "Zamrażanie" wody to moja pięta achillesowa, próbuję, próbuję i ciągle nie wychodzi mi to tak doskonale....no, dobra, mnie nie wychodzi nawet dobrze ;)
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 27.12.2014 12:12

Aldonka napisał(a):I już wiem, już wiemy oboje - wracamy do siebie :D
Cudowny Peljesac, wspaniałe zdjęcia. Świetnie się z Wami podróżuje. I mimo, że Dubrownik jest mi dobrze znany to ten Twój, wieczorny urzekł mnie, oczarował...

Jak to pięknie brzmi - wracać do siebie :D Też czuję, jadąc do Cro, jakbym wracała do drugiego domu :D :wink:

te kiero napisał(a):piękne ujęcia, chyba bym stamtąd mógł nie wychodzić, a jaka temp. w tych piwnicach (?)
muszę się tam wybrać, bo i restauracja jest super (już widziałem w kilku relacjach)

Spędziliśmy tam więcej czasu niż planowaliśmy :wink: Temperatura jest bardzo przyjemna :D O restaurację nie zahaczyłam, czyba, że chodzi Ci o tą w Boraku? :D

Vjetar napisał(a):Łał, jestem pod wrażeniem klimatycznych zdjęć. Czekam na c.d.

Pozdrawiam

Cześć Vjetar :papa: Cd będzie niebawem :D
emi13214 napisał(a):O a w tych piwnicach winnych nie byłam !!!! Gdzie to dokładnie?
Bocian napisał(a):I ja nie byłem choć za tunelem byłem już chyba ponad 10 razy :)

Winnica Matuško w Potomje. Trzeba odbić z głównej drogi w prawo jadąc od str. Orebiča i kawałek przed tunelem w lewo, są znaki więc trafić jest całkiem łatwo :)

szery napisał(a):Jakim programem obrabiasz zdjęcia? Szczególnie te z falami.

Aldonka napisał(a):Myślę, że te zdjęcia to nie kwestia obróbki zdjęć a umiejętności fotografa. "Zamrażanie" wody to moja pięta achillesowa, próbuję, próbuję i ciągle nie wychodzi mi to tak doskonale....no, dobra, mnie nie wychodzi nawet dobrze ;)

Rawy wywołuję w Lightroomie. Tak jak pisze Aldonka, zdjęcia z falami nie były jakoś specjalnie bardziej obrabiane :wink: Taki efekt można uzyskać nakładając na obiektyw szary filtr i bawiąc się czasem naświetlania :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.12.2014 12:22

trevia napisał(a):
Winnica Matuško w Potomje. Trzeba odbić z głównej drogi w prawo jadąc od str. Orebiča i kawałek przed tunelem w lewo, są znaki więc trafić jest całkiem łatwo :)

Tak, wiem dokładnie gdzie to jest :) Chodzi o to, że tak jak pisałem, nie ciągnie mnie bo u Bobo w Anadingač mam do winopoju jedno pięterko :) Dla mnie jego wino jest najsmaczniejsze. I ma najlepszy stosunek jakości do ceny :)
Pozdrav.
emi13214
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi13214 » 27.12.2014 14:05

Ja niestety nie wiedziałam, ale jest po co wracać. Dzięki za wyjaśnienie.
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 27.12.2014 14:26

Bocian - w Twoim przypadku to tak jak wozić drzewo do lasu :wink: :P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.12.2014 19:16

trevia napisał(a):Bocian - w Twoim przypadku to tak jak wozić drzewo do lasu :wink: :P

Uważam, że tak dobrego Dingača poniżej 100kun ciężko będzie znaleźć :)
Ale dla chętnych Bobo ma także w cenie 1500 kun za flakon :) Opowiadał mi, że przyjechał Rosjanin, zapytał co ma najlepszego i kupił takie trzy :D
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 27.12.2014 19:20

Po wizycie w winnicy znów, zamiast jechać na prom, zmieniamy plany iiii..... jedziemy zobaczyć zatunelową część półwyspu :D

Obrazek

Obrazek

Pozostając pod wpływem winnych klimatów kierujemy się do Boraka :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonko pięknie grzeje więc chcemy jeszcze troszkę poplażować :) Decyzja wydaje się być dobra... zwłaszcza, że nad Mljetem właśnie przechodzi ulewa :roll:

Obrazek

Fale trochę straszą, ale przynajmniej nie mają 7 metrów :mrgreen:
Obrazek

Popołudnie mija leniwie na kąpieli, opalaniu...
Obrazek

I wpatrywaniu się w chmury, które przyjmują kształt dziwnie przypominający czyjąś twarz :P

Obrazek

w żwirku znajduję zielone szkiełko... i od razu przypomina mi się wiersz

Kraju, kraju ujrzany przez zielone szkło.
Szare osiołki płyną jak łzy zarosłym dnem wspomnienia.
Te krajobrazy, nim spadną, wiszą na rzęsach i drżą,
Szare osiołki płyną, jak łzy - zarosłym dnem wspomnienia.

Wspomnienie, K.K. Baczyński

Obrazek

Przez zielone szkiełko patrzę na zieloną wyspę... już niedługo tam dotrzemy.

No właśnie, już najwyższa pora ruszać w drogę. Chwila ochłody w knajpce ze znanym napisem Matuško i czas pożegnać to spokojne miejsce.

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.12.2014 19:59

trevia napisał(a):
te kiero napisał(a):piękne ujęcia, chyba bym stamtąd mógł nie wychodzić, a jaka temp. w tych piwnicach (?)
muszę się tam wybrać, bo i restauracja jest super (już widziałem w kilku relacjach)

Spędziliśmy tam więcej czasu niż planowaliśmy :wink: Temperatura jest bardzo przyjemna :D O restaurację nie zahaczyłam, czyba, że chodzi Ci o tą w Boraku? :D

na stronce Matusko jest info o restauracji, rozumiem, że to gdzieś na miejscu

ostatnio chodzi mi bardzo po głowie Peljesac, Twoje zdjęcia + kilka relacji bardzo przekonują
zastanawiam się nad miejscowością
Ostatnio edytowano 27.12.2014 20:19 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 27.12.2014 20:10

swietna relacja! doskonałe fotki!
Przypomniał mi się "nasz" Peljesac z września 2013
a przejazd przez tunel mam na youtube :)
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 27.12.2014 20:12

Te Kiero - ta knajpa ze zdjęć na str. internetowej winiarni jest w Boraku. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.12.2014 21:12

trevia napisał(a):Te Kiero - ta knajpa ze zdjęć na str. internetowej winiarni jest w Boraku. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :wink:

Jest w Borku ;) Na końcu, tam gdzie dochodzi droga dla samochodów i jest mały placyk i zejście na większą plażę... Jak dla mnie to słabsza z dwóch knajpek w tym miejscu, choć po ostatnim pobycie w konobie rodziny Breanović (Dalmatinska Kuća) mit tej ostatniej podupadł :) Popatrzymy w przyszłym roku. Teraz najlepsza dla nas okazała sie konoba przy samym tunelu. Prowadzi ją wokalista z Klapy Dingac, Roko.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 27.12.2014 22:44

Hej Trevia,wróciłaś! Fajnie wrócić na Peljeśac z Tobą :) Moje urodziny również przypadły w czasie pobytu na Bałkanach,mam nadzieję ,że i w przyszłym tam je spędzę :) co do winiarni,nas również miła pani spytała czy chcemy zobaczyć piwnice ;) Tylko tych delfinów Ci zazdroszczę :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.12.2014 23:56

Bocian napisał(a):Jak dla mnie to słabsza z dwóch knajpek w tym miejscu

Nam w tym roku wszystko tam bardzo smakowało, szczególnie ośmiornica :) No, ale w kwestii knajp słuchałabym się raczej Bociana, ja nie znam ich dość dobrze :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.12.2014 09:17

dzienks za info, raczej lubię mieć dobrze zaplanowanych kilka miejsc do odwiedzenia,
a reszta to spontan
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15 - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone