Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basik_63
Cromaniak
Re: 2012 Ja Te Volim Vrboska ♥

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basik_63 » 03.11.2012 14:50

Super relacja i boskie zdjęcia. :)
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 04.11.2012 13:13

Pożegnanie z Hvarem

Z samego rana pakujemy samochód, zgodnie ze wskazówkami właścicielki klucz zostawiamy pod wycieraczką apartmanu i ruszamy krętą drogą w stronę Sucuraju. Mamy w pamięci ogromną kolejkę, jaką mijaliśmy zjeżdżając z promu i po cichu liczymy, że nie przyjdzie czekać na prom do południa albo i dłużej :wink:

Dzień dzisiejszy był przedmiotem dylematów i wielu rozmyślań :wink: Mogliśmy zostać jeszcze jedną noc na wyspie i ruszyć potem prosto do domu lub ostatnią noc spędzić na lądzie. Wybraliśmy drugą opcję - w poniedziałek musieliśmy się stawić w Polsce, a powrót w niedzielę i to jeszcze w ostatni weekend wakacji był ryzykowny i nie mogliśmy sobie pozwolić na poślizg związany np. z przeładowaniem promu :wink:
Hvar jest cudowny, ale jakaś cząstka ciągnęła nas do czegoś nowego i nieznanego... :wink:

Z bólem serca opuszczamy więc lawendową wyspę. Sobota poświęcona będzie Bośni :D

Ale zanim to nastąpi musimy swoje odstać :wink:
Obrazek

Nie wracamy sami :wink: Do Polski z nami jedzie Humak - lawendowy osiołek :wink:
Obrazek

Prom odpływa, a my nadal czekamy w kolejce :wink: Robimy więc ostatnią Hvarską sesję :wink:

Obrazek

Obrazek

I krótki spacer po Sucuraju...
Obrazek

suszenie fig
Obrazek

Więcej nie będzie... bo moje modlitwy zostają wysłuchane i promy tego dnia nie kursują rozkładowo :D

Po 10-15 min nadpływa następny
Obrazek

i w drugiej połówce kolejki mieścimy się na nim :D

Sucuraj zostaje z tyłu
Obrazek

autoportret :wink:
Obrazek

Zbliżamy się do Drvenika
Obrazek

Jedziemy dalej, znaki kierująde do Dubrovnika kuszą, ale w tym roku mamy inne plany...

mijamy żyzną Dolinę Neretvy i przydrożne stragany (tutaj można kupić figowy dżem)
Obrazek

Obrazek

i pomału żegnamy Dalmację...

Przed Metkovicem stajemy w korku, w którym ponad godzinę wleczemy się do granicy...
w takim momencie, gdy na zewnątrz jest ponad 40 st klima jest błogosławieństwem, przed nami rodzina w starym golfie, okna i drzwi pootwierane, ale efekt jest niewielki, gdy auto stoi... Chorwaci machają ręką żeby jechać, ale Bośniacy skrupulatnie sprawdzają paszporty i tym razem też zieloną kartę... W końcu przekraczamy granicę... jedziemy dalej, straciliśmy sporo czasu, więc trzeba nadgonić :D

cd za chwilę :wink:
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 04.11.2012 14:31

Dzień pachnący orientem
... i nie tylko

Bośnia przywitała nas obrazkiem, jaki obawiałam się zastać na Hvarze... Oprócz skwaru jaki lał się z nieba, Bośnię trawiły pożary :cry: A my podążaliśmy w ich stronę...

Obrazek

Najpierw jednak trzeba było rozejrzeć się za stacją benzynową. Nigdy wcześniej nie tankowaliśmy w BiH i miałam obawy jak marudząca na tych wakacjach cytryna zareaguje na takie "orientalne danie" :wink: okazało się, że niepotrzebnie, a ceny połowę niższe niż w Cro :D Tankujemy na full i ruszamy dalej.

Mamy w planach zobaczyć to, co w zeszłym roku zostawiliśmy na później...

Pierwszy przystanek - Pocitejl.

Obrazek

Do miasta przybywamy w samo południe. Z termometr pokazuje 44 stopnie... co to dla nas :wink: Dubrovnik, Medjugorje... do listy ekstremalnych wyczynów gdy słońce w zenicie możemy dopisać wspinaczkę na mury w Pocitelj :P

Ma ktoś ochotę posapać z nami? :wink:

Miasto amfiteatralnie usytuowane za zboczu nad zieloną Neretvą swe początki ma w czasach rzymskich. Na gruzach rzymskich budowli w średniowieczu powstała twierdza i osada piratów. W XIV w. miasto zostało zajęte przez bośniackiego króla Tvrtka I, a w połowie XV w. przez kilkanaście lat panował tu węgierski król Maciej Korwin, który przy pomocy Dubrovnika, traktującego Pocitelj jako ważny gród obronny przed Turkami, odnowił i wzmocnił twierdzę.W 1471 miasto zajęli Turcy, a w XVIII w. przez krótki czas było pod panowaniem Wenecjan. Turcy odzyskawszy Pocitejl wznieśli wysoką basztę, wzmocnili gród i wraz z podgrodziem otoczyli murami obronnymi. Okres ich dominacji nadał miastu charakter orientalny i uczynił z niego najnowocześniejsze miasto regionu. Zbudowano meczet, medrese, łaźnię, do której wodę doprowadzono z Neretwy, han (zajazd), wieżę zegarową (sahat kula). Wsród ogródów i winnic powstały orientalne domy przystosowane do tarasowe go położenia i pochyłości miasta.
Pod panowaniem monarchii Austro-Węgierskiej rozwój miasta został zahamowany. W czasie wojny ojczyźnianej było oblegane najpierw przez oddziały serbskie, potem bombardowane przez Chorwatów. Zniszczeniu uległy meczet, łaźnia, karawanseraj i wiele tureckich domów z XVIII wieku.
Rekonstrukcja części historycznych budowli zakończyła się w 2002 roku.

Wąskimi, kamiennymi uliczkami wspinamy się na mury, których najwyższym punktem jest wieża obronna Kula Gavran-Kapetanovića

Obrazek

Obrazek

Miasto o tej porze prawie całkowicie wyludnione, mijamy niewielu schodzących z góry, utrudzonych turystów :wink:
Obrazek

Obrazek

W końcu zdobywamy basztę
Obrazek

W której jest naturalna klimatyzacja :wink:
Obrazek

Z wieży jest doskonały widok na panoramę miasta i okolicy
Z lewej meczet, a poniżej medresa z kopulastymi sklepieniami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dreptamy wąskimi uliczkami wiodącymi wśród orientalnych domostw
Obrazek

Widok na miasto z innej strony
Obrazek

Meczet Sisman Ibrahima-Pasy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uff gorąco, ale było warto :D Skończyły się zapasy wody, więc wracamy.Na parkingu robimy zapasy owoców i ruszamy dalej :D
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 05.11.2012 09:10

Wspaniała relacja :D Przepiękne zdjęcia :D . Po Pagu zdecydowaliśmy się w przyszłym roku na Hvar. Czytając relację zakochuję się w nim coraz bardziej :wink: . Czy mogę prosić namiary na kwaterę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Dziękuje i pozdrawiam.
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 05.11.2012 13:09

Naprawdę pięknie i jeśli to nie problem proszę o namiar na kwaterę.

:papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.11.2012 14:26

trevia napisał(a):Uff gorąco, ale było warto :D

Ja myślę :!: :D
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 05.11.2012 19:40

cambriaaa napisał(a):Wspaniała relacja :D Przepiękne zdjęcia :D . Po Pagu zdecydowaliśmy się w przyszłym roku na Hvar. Czytając relację zakochuję się w nim coraz bardziej :wink: . Czy mogę prosić namiary na kwaterę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Dziękuje i pozdrawiam.

Hvar ze swą soczystą zielenią mocno kontrastuje z Pagiem :D Cieszę, się że relacja nie odstraszyła, a zachęciła do odwiedzenia "Chorwackiej Madery" :wink:

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Naprawdę pięknie i jeśli to nie problem proszę o namiar na kwaterę.

Dzięki :D Już wysyłam namiary :D
longtom napisał(a):
trevia napisał(a):Uff gorąco, ale było warto :D

Ja myślę :!: :D

No zdecydowanie tak! Zwłaszcza, że obyło się bez udaru :lol: :wink:

A teraz tęsknię za ciepełkiem... :wink:

Pozdrawiam cieplutko :papa:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 08.11.2012 23:36

Bardzo lubię Počitelj. Widziałem go - podobnie jak Wy - w drodze powrotnej z Hvaru.

Ten dym to prawdziwy czy jakiś trik? ;) Wygląda świetnie.

trevia napisał(a):Widok na miasto z innej strony
Obrazek
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 09.11.2012 18:02

Krzychooo napisał(a):Bardzo lubię Počitelj. Widziałem go - podobnie jak Wy - w drodze powrotnej z Hvaru.

Ten dym to prawdziwy czy jakiś trik? ;) Wygląda świetnie.

trevia napisał(a):Widok na miasto z innej strony
Obrazek

Coś mi się wydaje, że podążamy Waszymi śladami :wink:

To nie są efekty specjalne :wink: Dym jest najprawdziwszy i jeszcze pojawi się w relacji...
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 14.11.2012 21:23

-Trevia-bardzo ładne zdjęcia,jakim aparatem robiłaś zdjęcia :wink:
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 14.11.2012 21:45

Zdjęcia faktycznie bardzo dobre! Nawet sobie dzięki nim obiecałem, że przy najbliższej okazji odwiedzę Pocitejl, bo prezentuje się pięknie. :)

Pozdrawiam!
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 15.11.2012 19:12

mervik napisał(a):-Trevia-bardzo ładne zdjęcia,jakim aparatem robiłaś zdjęcia :wink:

Dzięki za dobre słowo :D Aparat to Nikon d90+Nikkor 18-105 Vr +Nikkor 50 1.8 D + w większości przypadków polar, czasem cokinowy ND

razpol napisał(a):Zdjęcia faktycznie bardzo dobre! Nawet sobie dzięki nim obiecałem, że przy najbliższej okazji odwiedzę Pocitejl, bo prezentuje się pięknie. :)

Pozdrawiam!

Dzięki :D :oops: Bardzo mi miło, zwłaszcza, że zachęciły do odwiedzin :D

Coś nie bardzo mi idzie pisanie kolejnego odcinka... ale muszę się w końcu zmobilizować :wink:

Pozdrawiam!
Arlena88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arlena88 » 16.11.2012 13:39

trevia napisał(a):Coś nie bardzo mi idzie pisanie kolejnego odcinka... ale muszę się w końcu zmobilizować :wink:

No właśnie. Musisz :) Czekam na kolejne świetne fotki.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 17.11.2012 17:09

trevia napisał(a):Coś nie bardzo mi idzie pisanie kolejnego odcinka... ale muszę się w końcu zmobilizować

troszeczkę się postaraj zmobilizować :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.11.2012 17:20

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 15:03 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone