Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basik_63
Cromaniak
Re: 2012 Ja Te Volim Vrboska ♥

Postnapisał(a) Basik_63 » 03.11.2012 15:50

Super relacja i boskie zdjęcia. :)
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 04.11.2012 14:13

Pożegnanie z Hvarem

Z samego rana pakujemy samochód, zgodnie ze wskazówkami właścicielki klucz zostawiamy pod wycieraczką apartmanu i ruszamy krętą drogą w stronę Sucuraju. Mamy w pamięci ogromną kolejkę, jaką mijaliśmy zjeżdżając z promu i po cichu liczymy, że nie przyjdzie czekać na prom do południa albo i dłużej :wink:

Dzień dzisiejszy był przedmiotem dylematów i wielu rozmyślań :wink: Mogliśmy zostać jeszcze jedną noc na wyspie i ruszyć potem prosto do domu lub ostatnią noc spędzić na lądzie. Wybraliśmy drugą opcję - w poniedziałek musieliśmy się stawić w Polsce, a powrót w niedzielę i to jeszcze w ostatni weekend wakacji był ryzykowny i nie mogliśmy sobie pozwolić na poślizg związany np. z przeładowaniem promu :wink:
Hvar jest cudowny, ale jakaś cząstka ciągnęła nas do czegoś nowego i nieznanego... :wink:

Z bólem serca opuszczamy więc lawendową wyspę. Sobota poświęcona będzie Bośni :D

Ale zanim to nastąpi musimy swoje odstać :wink:
Obrazek

Nie wracamy sami :wink: Do Polski z nami jedzie Humak - lawendowy osiołek :wink:
Obrazek

Prom odpływa, a my nadal czekamy w kolejce :wink: Robimy więc ostatnią Hvarską sesję :wink:

Obrazek

Obrazek

I krótki spacer po Sucuraju...
Obrazek

suszenie fig
Obrazek

Więcej nie będzie... bo moje modlitwy zostają wysłuchane i promy tego dnia nie kursują rozkładowo :D

Po 10-15 min nadpływa następny
Obrazek

i w drugiej połówce kolejki mieścimy się na nim :D

Sucuraj zostaje z tyłu
Obrazek

autoportret :wink:
Obrazek

Zbliżamy się do Drvenika
Obrazek

Jedziemy dalej, znaki kierująde do Dubrovnika kuszą, ale w tym roku mamy inne plany...

mijamy żyzną Dolinę Neretvy i przydrożne stragany (tutaj można kupić figowy dżem)
Obrazek

Obrazek

i pomału żegnamy Dalmację...

Przed Metkovicem stajemy w korku, w którym ponad godzinę wleczemy się do granicy...
w takim momencie, gdy na zewnątrz jest ponad 40 st klima jest błogosławieństwem, przed nami rodzina w starym golfie, okna i drzwi pootwierane, ale efekt jest niewielki, gdy auto stoi... Chorwaci machają ręką żeby jechać, ale Bośniacy skrupulatnie sprawdzają paszporty i tym razem też zieloną kartę... W końcu przekraczamy granicę... jedziemy dalej, straciliśmy sporo czasu, więc trzeba nadgonić :D

cd za chwilę :wink:
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 04.11.2012 15:31

Dzień pachnący orientem
... i nie tylko

Bośnia przywitała nas obrazkiem, jaki obawiałam się zastać na Hvarze... Oprócz skwaru jaki lał się z nieba, Bośnię trawiły pożary :cry: A my podążaliśmy w ich stronę...

Obrazek

Najpierw jednak trzeba było rozejrzeć się za stacją benzynową. Nigdy wcześniej nie tankowaliśmy w BiH i miałam obawy jak marudząca na tych wakacjach cytryna zareaguje na takie "orientalne danie" :wink: okazało się, że niepotrzebnie, a ceny połowę niższe niż w Cro :D Tankujemy na full i ruszamy dalej.

Mamy w planach zobaczyć to, co w zeszłym roku zostawiliśmy na później...

Pierwszy przystanek - Pocitejl.

Obrazek

Do miasta przybywamy w samo południe. Z termometr pokazuje 44 stopnie... co to dla nas :wink: Dubrovnik, Medjugorje... do listy ekstremalnych wyczynów gdy słońce w zenicie możemy dopisać wspinaczkę na mury w Pocitelj :P

Ma ktoś ochotę posapać z nami? :wink:

Miasto amfiteatralnie usytuowane za zboczu nad zieloną Neretvą swe początki ma w czasach rzymskich. Na gruzach rzymskich budowli w średniowieczu powstała twierdza i osada piratów. W XIV w. miasto zostało zajęte przez bośniackiego króla Tvrtka I, a w połowie XV w. przez kilkanaście lat panował tu węgierski król Maciej Korwin, który przy pomocy Dubrovnika, traktującego Pocitelj jako ważny gród obronny przed Turkami, odnowił i wzmocnił twierdzę.W 1471 miasto zajęli Turcy, a w XVIII w. przez krótki czas było pod panowaniem Wenecjan. Turcy odzyskawszy Pocitejl wznieśli wysoką basztę, wzmocnili gród i wraz z podgrodziem otoczyli murami obronnymi. Okres ich dominacji nadał miastu charakter orientalny i uczynił z niego najnowocześniejsze miasto regionu. Zbudowano meczet, medrese, łaźnię, do której wodę doprowadzono z Neretwy, han (zajazd), wieżę zegarową (sahat kula). Wsród ogródów i winnic powstały orientalne domy przystosowane do tarasowe go położenia i pochyłości miasta.
Pod panowaniem monarchii Austro-Węgierskiej rozwój miasta został zahamowany. W czasie wojny ojczyźnianej było oblegane najpierw przez oddziały serbskie, potem bombardowane przez Chorwatów. Zniszczeniu uległy meczet, łaźnia, karawanseraj i wiele tureckich domów z XVIII wieku.
Rekonstrukcja części historycznych budowli zakończyła się w 2002 roku.

Wąskimi, kamiennymi uliczkami wspinamy się na mury, których najwyższym punktem jest wieża obronna Kula Gavran-Kapetanovića

Obrazek

Obrazek

Miasto o tej porze prawie całkowicie wyludnione, mijamy niewielu schodzących z góry, utrudzonych turystów :wink:
Obrazek

Obrazek

W końcu zdobywamy basztę
Obrazek

W której jest naturalna klimatyzacja :wink:
Obrazek

Z wieży jest doskonały widok na panoramę miasta i okolicy
Z lewej meczet, a poniżej medresa z kopulastymi sklepieniami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dreptamy wąskimi uliczkami wiodącymi wśród orientalnych domostw
Obrazek

Widok na miasto z innej strony
Obrazek

Meczet Sisman Ibrahima-Pasy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uff gorąco, ale było warto :D Skończyły się zapasy wody, więc wracamy.Na parkingu robimy zapasy owoców i ruszamy dalej :D
cambriaaa
Odkrywca

Postnapisał(a) cambriaaa » 05.11.2012 10:10

Wspaniała relacja :D Przepiękne zdjęcia :D . Po Pagu zdecydowaliśmy się w przyszłym roku na Hvar. Czytając relację zakochuję się w nim coraz bardziej :wink: . Czy mogę prosić namiary na kwaterę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Dziękuje i pozdrawiam.
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 05.11.2012 14:09

Naprawdę pięknie i jeśli to nie problem proszę o namiar na kwaterę.

:papa:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 05.11.2012 15:26

trevia napisał(a):Uff gorąco, ale było warto :D

Ja myślę :!: :D
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 05.11.2012 20:40

cambriaaa napisał(a):Wspaniała relacja :D Przepiękne zdjęcia :D . Po Pagu zdecydowaliśmy się w przyszłym roku na Hvar. Czytając relację zakochuję się w nim coraz bardziej :wink: . Czy mogę prosić namiary na kwaterę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Dziękuje i pozdrawiam.

Hvar ze swą soczystą zielenią mocno kontrastuje z Pagiem :D Cieszę, się że relacja nie odstraszyła, a zachęciła do odwiedzenia "Chorwackiej Madery" :wink:

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Naprawdę pięknie i jeśli to nie problem proszę o namiar na kwaterę.

Dzięki :D Już wysyłam namiary :D
longtom napisał(a):
trevia napisał(a):Uff gorąco, ale było warto :D

Ja myślę :!: :D

No zdecydowanie tak! Zwłaszcza, że obyło się bez udaru :lol: :wink:

A teraz tęsknię za ciepełkiem... :wink:

Pozdrawiam cieplutko :papa:
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 09.11.2012 00:36

Bardzo lubię Počitelj. Widziałem go - podobnie jak Wy - w drodze powrotnej z Hvaru.

Ten dym to prawdziwy czy jakiś trik? ;) Wygląda świetnie.

trevia napisał(a):Widok na miasto z innej strony
Obrazek
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 09.11.2012 19:02

Krzychooo napisał(a):Bardzo lubię Počitelj. Widziałem go - podobnie jak Wy - w drodze powrotnej z Hvaru.

Ten dym to prawdziwy czy jakiś trik? ;) Wygląda świetnie.

trevia napisał(a):Widok na miasto z innej strony
Obrazek

Coś mi się wydaje, że podążamy Waszymi śladami :wink:

To nie są efekty specjalne :wink: Dym jest najprawdziwszy i jeszcze pojawi się w relacji...
mervik
Koneser

Postnapisał(a) mervik » 14.11.2012 22:23

-Trevia-bardzo ładne zdjęcia,jakim aparatem robiłaś zdjęcia :wink:
razpol
Cromaniak

Postnapisał(a) razpol » 14.11.2012 22:45

Zdjęcia faktycznie bardzo dobre! Nawet sobie dzięki nim obiecałem, że przy najbliższej okazji odwiedzę Pocitejl, bo prezentuje się pięknie. :)

Pozdrawiam!
trevia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trevia » 15.11.2012 20:12

mervik napisał(a):-Trevia-bardzo ładne zdjęcia,jakim aparatem robiłaś zdjęcia :wink:

Dzięki za dobre słowo :D Aparat to Nikon d90+Nikkor 18-105 Vr +Nikkor 50 1.8 D + w większości przypadków polar, czasem cokinowy ND

razpol napisał(a):Zdjęcia faktycznie bardzo dobre! Nawet sobie dzięki nim obiecałem, że przy najbliższej okazji odwiedzę Pocitejl, bo prezentuje się pięknie. :)

Pozdrawiam!

Dzięki :D :oops: Bardzo mi miło, zwłaszcza, że zachęciły do odwiedzin :D

Coś nie bardzo mi idzie pisanie kolejnego odcinka... ale muszę się w końcu zmobilizować :wink:

Pozdrawiam!
Arlena88
Globtroter

Postnapisał(a) Arlena88 » 16.11.2012 14:39

trevia napisał(a):Coś nie bardzo mi idzie pisanie kolejnego odcinka... ale muszę się w końcu zmobilizować :wink:

No właśnie. Musisz :) Czekam na kolejne świetne fotki.
mervik
Koneser

Postnapisał(a) mervik » 17.11.2012 18:09

trevia napisał(a):Coś nie bardzo mi idzie pisanie kolejnego odcinka... ale muszę się w końcu zmobilizować

troszeczkę się postaraj zmobilizować :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 17.11.2012 18:20

.
Ostatnio edytowano 02.11.2024 16:03 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Gorąca Korčula, spopielały Pelješac i sielskie Kuterevo’15 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies