Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 13.10.2011 08:57

Lidia K napisał(a):... Curevac chwali się przepaścistym kanionem. W tym miejscu ma być do dna doliny 1200m :!: ale to grecki kanion Vikos ma tytuł najgłębszego w Europie !

Cześć Lidia. Miło że jesteś.

Z tymi "naj..." to już kiedyś przerabialiśmy na forum - chyba przy okazji wodospadów.
Każda pliszka (kraj) swój ogonek chwali, i szczyci się, że to u nich jest ten "naj..."
Dopiero dokładne pomiary pokazują co i jak ...

Lidia K napisał(a):... po drugie wydawało się nam, że jako katolicy nie powinniśmy wchodzić do kościołów innej wiary !!!

No ja takich zahamowań absolutnie nie mam a wręcz przeciwnie.
(aczkolwiek doskonale rozumiem) :D

PZDR.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 13.10.2011 09:03

Lidia K napisał(a): Kiedyś szliśmy dolinką w górskich butach z jedną parą kijków i usłyszeliśmy jak dzieci do rodziców mówiły, że jesteśmy "planinary". :D A polski odpowiednik "chodzącego po górach" ciekawe jakby mógł brzmieć może góralik (no bo nie góral czy góralka) :wink:

Górołaz? :D

Pięknie tu. Echhhhhhhh. :D

Pozdrawiam
Jola
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.10.2011 09:08

Crayfish napisał(a):
No ja takich zahamowań absolutnie nie mam a wręcz przeciwnie.
(aczkolwiek doskonale rozumiem) :D

PZDR.

Z czasem pozbyliśmy się zahamowań. Podróże kształcą i Cromaniacy również. To właśnie z forum dowiedzieliśmy się, że do muzułmańskich świątyń można wstąpić (czasami). Wystarczy zapytać czy można :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 09:11

Lidia K napisał(a):... jako katolicy nie powinniśmy wchodzić do kościołów innej wiary

jedyne, co mnie, czasami, powstrzymuje, to brak wskazówek, jak się zachować.

W Turcji rozwiązali ten problem, stawiając piktogramy o zdjęciu butów, zakazie wstępu do pewnych części domu modlitwy dla kobiet, wieszając dla kobiet odpowiednie chusty, którymi te mogą się okryć.

Niemniej, szczerze mówiąc, kilka razy przechodziłem koło cmentarzy żydowskiego, protestanckiego i muzułmańskiego,
i właśnie ten ten brak "instrukcji" powstrzymał mnie przed tym "świętokradztwem".

Natomiast, skoro jest to miejsce ogólnie dostępne, to czemu nie zajrzeć?
W najgorszym przypadku można się powstrzymać przed robieniem zdjęć, jak się ma wątpliwości.

Najwyżej spróbują cię nawrócić, albo - ale to chyba tylko z jednego ;) - wyrzucą :D

PS czy na moście w Tarze nie powinno być twojego cienia?

:D
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 13.10.2011 09:15

Witam Jolę.

weldon napisał(a): ... czy na moście w Tarze nie powinno być twojego cienia?

... hehe ...
było dość wcześnie rano, więc na fotce jest chyba cień innego przęsła niż to, na którym stałem.

PS. spostrzegawcza bestia ... :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 13.10.2011 09:17

Podoba mi się tutaj/tam ... aż musiałem cofnąć się kilka stron by poczytać i obejrzeć raz jeszcze ! :)

Crayfish napisał(a):.... zaczynamy atak dość mocnym podejściem.

Do tego wspaniała pogoda, jaką trudno spotkać w górach, pojedyncze obłoczki zwiastują całkowity brak kłopotów.
Nie pozostaje nam nic, jak tylko niespieszna wspinaczka

... i to jest to co lubimy najbardziej ! 8) ... z akcentem na "niespieszna". 8) :)

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 13.10.2011 18:39

Nad Adriatykiem

...
Mijamy Podgoricę obwodnicą która biegnie na mapie jak równa krecha.
Docieramy w rejony Jeziora Szkoderskiego. Jest czarodziejskie.
Nie wszystkim się podoba, mnie oczarowuje na dłużej. Chętnie tu wrócę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Od Adriatyku dzieli nas już tylko jedno pasmo górskie, na które się wdrapiemy samochodem aby pożegnać jezioro

Obrazek

i przywitać Adriatyk

Obrazek

Lądujemy w malutkiej miejscowości Buljarica dysponującej ok. 2 km plażą - jak się później okaże, najmniej obleganą w rejonie.

Obrazek

Mapka z przejazdem z ostatnich dwóch odcinków.

Obrazek

Tu założymy bazę wypoczynkowo-wypadową na kolejny tydzień.
Znajdujemy przestronny, nowoczesny domek drewniany wyposażony w dwa pokoje,
kuchnię, łazienkę, TVSAT, klimę - wszystko za 20Euro/noc/domek tuż za auto-kampem "Maslina".

cdn...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 13.10.2011 22:05

Crayfish napisał(a):Lądujemy w malutkiej miejscowości Buljarica dysponującej ok. 2 km plażą - jak się później okaże, najmniej obleganą w rejonie.

Obrazek

Jak to jest najmniej oblegana plaża, to ja dziękuję. :wink:

W Chorwacji zawsze mieliśmy miejsce, gdzie byliśmy sami (albo prawie sami :D )
Żeby sprawa była jasna dodam, że nigdy nie byliśmy w Chorwacji w lipcu ani w sierpniu.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2011 23:54

Crayfish napisał(a):Ja też żałuję często, że nie wyciągnąłem aparatu tu czy tam,
ale w końcu nie to przecież najważniejsze ... ważne,
że w naszych głowach te najładniejsze obrazki zostają do końca życia.

Niestety, moja pamięć już nie jest taka trwała.
Teraz to zdjęcia mi przypominają, co mi się kiedyś zobaczyć udało...

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 16.10.2011 21:19

jan_s1 napisał(a):Jak to jest najmniej oblegana plaża, to ja dziękuję. :wink:

W Chorwacji zawsze mieliśmy miejsce, gdzie byliśmy sami (albo prawie sami :D )

Pełna zgoda.
No niestety tak to wygląda.
Plaże są szerokie, żwirkowe, o ciemnym, budowlanym kolorze.
Zdarza się jakaś inna (np. Petrovac - czerwony żwirek) ale rzadko.

Wybrzeże Czarnogóry nie jest tak wielkie jak w CRO (gł. przez brak wysp, półwyspów) więc bardzo oblegane.
Sporo turystów z Rosji i Serbii. Ale i Polaków nie brakuje.
Na plaży pety, gumy do żucia, pestki po owocach - tu trzeba złożyć hołd Chorwacji i jej eleganckim plażom.
Być może niewielkie jeszcze i bardziej dostępne ceny są dostatecznym powodem do przyjazdu do Czarnogóry (oprócz oczywiście krajobrazu)

PALENIE:
- palą chyba wszyscy miejscowi, od młodzieży po staruszków, kobiety i mężczyźni ... Fajki kosztują połowę tego co u nas.

PARKOWANIE:
- parkuje się wszędzie za darmo (jedyne opłaty płaciłem w Boce Kotorskiej), często dojeżdżając prawie na samą plażę.
Pytając miejscowego o płatne parkingi na godziny widząc stosowny znak - popukał się w głowę :-) - bzdura znaczy się.
Mandat za parkowanie dostaniemy chyba, gdy zaparkujemy dopiero na rondzie albo na przejściu na pieszych.

KONTROLE POLICYJNE:
- podczas całego pobytu wakacyjnego jedyną kontrolę policyjną dostrzegłem w ... Austrii i Chorwacji
Nie znaczy to jednak że nie ma - ja nie widziałem.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.10.2011 17:57

Toś wylądował na najbardziej obleganej plaży w Buljaricy :D po lewej stronie tam gdzie był klif... od strony wschodniej była plaża, na której myśmy właśnie plażowali - puuuusta była, ale jak to Rysio powiedział... "co ty wiesz o pustych plażach :?:" pokazując plażę na Pagu :lol: A robiłeś DOKŁADNIE odwrotną drogę do naszej :lol: przynajmniej jak do tej pory ;)

Co do palenia i parkowania się zgadzam, a i do policji również, bo nie wi-dzia-łem, za to tylko jak wjechaliśmy do Bośni - 30 E :evil: oczywiście w krzakach siedzieli... :evil:, cóż, jak się ograniczenia ignoruje, to sobie człowiek w brodę pluje :lol:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.10.2011 18:57

Leszek Skupin napisał(a):Toś wylądował na najbardziej obleganej plaży w Buljaricy :D po lewej stronie tam gdzie był klif... od strony wschodniej była plaża, na której myśmy właśnie plażowali - puuuusta była, ale jak to Rysio powiedział... "co ty wiesz o pustych plażach :?:" pokazując plażę na Pagu :lol: A robiłeś DOKŁADNIE odwrotną drogę do naszej :lol: przynajmniej jak do tej pory ;)

Nie było tak źle, z każdym dniem nieco mniej ludzi.
Tym bardziej, że przyjechałem w niedzielę ... od poniedziałku się wyludniło.
Ale tylko w tej miejscowości. Gdzie indziej nadal był horror.
Tutaj pozamykali stragany, zamknęli kemping - ten wzdłuż plaży.
Nawet fajnie się zrobiło .... ludzie już tylko leżeli głównie przy budynkach po prawej stronie plaży.
A tą waszą widziałem, ale z lenistwa nie chciało mi się taki kawał leźć. :D
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 18.10.2011 13:49

Koniec sierpnia Vielika Plaża w Ulcinj u ujścia Ady Bojana - tłoku niet

Obrazek :D

Obrazek

plaże między Petrovacem a Sv.Stefanem
Obrazek
Obrazek

i plaża w Bjularicy w tym czasie
Obrazek

tez zrobiłem podobne kółko :D , ponieważ leca teraz dwie równoległe relacje z tych terenów to ja sobie na cropelce po Nowym Roku powklejam swoje fotki , jak trochę je obrobię , 8)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 18.10.2011 15:59

armar napisał(a):Koniec sierpnia Vielika Plaża w Ulcinj u ujścia Ady Bojana - tłoku niet

tam nie dotarłem ...

armar napisał(a):tez zrobiłem podobne kółko :D , ponieważ leca teraz dwie równoległe relacje z tych terenów to ja sobie na cropelce po Nowym Roku powklejam swoje fotki , jak trochę je obrobię , 8)

A i trzecia by nie zaszkodziła... sobie myślę.
Ale oczywiście - jak uważasz ...
PZDR. :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.10.2011 21:42

Jezioro Szkoderskie w planach moich zajmuje stałą pozycję :wink: ale w tym roku niestety nie udało się go odwiedzić
Następnym razem już nie odpuszczę . . . czarodziejskie jest - to fakt.

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone