Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.12.2011 15:47

http://v2.lscache7.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/37321843.jpg

Tak wygląda ta tablica - znalazłem na Google Earth.

Pozdrawiam
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 30.12.2011 15:49

Hmm nie pamiętam dokładnie było to przy jednej z ulic w Centrum , poprostu szwędaliśmy się i znaleźliśmy to , tak jak wspomniałem jest tam nadal targ owocowo-warzywny , miejsce zbrodni upamiętnia tablica pamiątkowa .
ja byłem tram w 2009 roku , jest moja relacja na forum z tamtych wakacji ( pod tytułem Wakacje 2009 Bośnia , Czarnogóra , Żuljana , Rogoźnica ) aczkolwiek o samym bazarze chyba nie wspominałem za to jest parę wstawek o innych zdarzeniach z czasu wojny z terenu Bośni .....
tu masz ciekawy artykuł na temat Markale :
http://mojesarajevo.blogspot.com/2008/1 ... nacja.html
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 30.12.2011 16:03

O widzę ze Crayfish pokazał CI to pięknie .

Za jeden Dzień Sarajewo i Srebrenica - to nie możliwe .
Srebrenica to symbol ale po we wschodniej Bośni jest wiele miast gdzie miały miejsca masowe pogromy ludności Bośniackiej - Foca , Wiszegrad ( ze słynnym mostem z którego w pierwszych dniach wojny Serbowie zrzucali do rzeki ciała zaszlachtowanych Bośniaków , w tym kobiet i dzieci ) Zepa itd.

Pod Wiszegradem urodził sie jeden z najznamienitszych wezyrów ottomańskiej Turcji - serbski braniec , wychowywany na janczara ( walczył z Polakami pod Wiedniem ) który doszedł na sam szczyt - Mehmed Pasza Sokolović .

Sam przejazd z Sarajewa do Srebrenicy to trzeba liczyć ok. 3 godzin :?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.12.2011 16:15

No ładnie, to mi jeszcze parę miejsc dołożyłeś. Wychodzi na to, że z tydzień w tej Bośni i Slawonii muszę spędzić :D :D

3 godziny do Srebrenicy :?: :roll: :roll: :roll: Przecież to tylko 150 km!

armar napisał(a):ja byłem tram w 2009 roku , jest moja relacja na forum z tamtych wakacji ( pod tytułem Wakacje 2009 Bośnia , Czarnogóra , Żuljana , Rogoźnica )

Twoją relację tez czytałem wczoraj i też mam ją dodaną do ulubionych :D :D
Ostatnio edytowano 30.12.2011 16:31 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 30.12.2011 16:30

Raul73 napisał(a):3 godziny do Srebrenicy :?: :roll: :roll: :roll: Przecież to tylko 150 km!

Może pełne 3 to nie.
Ale w dwie możesz się naprawdę nie wyrobić.
To nie autostrada.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 30.12.2011 16:35

No to wygląda na to, że trzeba będzie to na 3 dni rozbić:

1 dzień: Vukovar + Ovcara i potem nocleg gdzieś po drodze,
2 dzień: Srebrenica + Sarajevo i nocleg w stolicy
3 dzień: Sarajevo i wyjazd do Chorwacji

Chciałbym jeszcze usłyszeć od was radę, którędy lepiej przejechać z Vukovaru do Srebrenicy (z noclegiem): przez Bośnię (trasa przez Tuzlę) czy przez Serbię? Gdzie wyjdzie taniej nocleg i którędy szybciej?
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 30.12.2011 17:29

Raul73 napisał(a):Chciałbym jeszcze usłyszeć od was radę, którędy lepiej przejechać z Vukovaru do Srebrenicy (z noclegiem): przez Bośnię (trasa przez Tuzlę) czy przez Serbię? Gdzie wyjdzie taniej nocleg i którędy szybciej?

Ja niestety tam nie jechałem. :?
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 18.04.2012 18:47

Crayfish czy mógłbyś polecić, jako znawca Czarnogóry, jakieś ciekawe miasteczko ze średnio obleganą i zaśmieconą plażą ?
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 24.04.2012 00:03

Przeczytałem dopiero teraz. Za to od deski do deski. Gratuluję świetnej wyprawy i równie dobrej relacji. Być może parę pomysłów wykorzystam. Sarajewo, Durmitor... Pięknie.

Pozdrawiam :)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 05.06.2012 21:21

Zeluu napisał(a):Crayfish czy mógłbyś polecić, jako znawca Czarnogóry, jakieś ciekawe miasteczko ze średnio obleganą i zaśmieconą plażą ?

:oops: znawcą się nie czuję, ale dziękuję za uznanie :D

Zależy kiedy zamierzasz jechać ... w sezonie myślę, że wszędzie będzie w miarę tłoczno.
Ja wybierałem Buljaricę właśnie z tego powodu - brak ścisku.
Pobyt potwierdził to, plaża jest bardzo długa, więc można znaleźć coś dla siebie.
Pozostałe bardziej znane kurorty będą raczej zatłoczone, nie wiem jak w Ulcinij, bo nie dotarłem do tej długiej plaży, ale ta miejska mnie skutecznie zniechęciła.
W Buljaricy są pojedyncze domy, w których można wynająć kwatery, kempingi i pola namiotowe.
Jeśli chodzi o jakość piachu i czystość na plaży to najlepiej wg mnie wypadł Petrovac, ale ludzi tam naprawdę sporo, nawet we wrześniu.

Krzychooo napisał(a):Przeczytałem dopiero teraz. Za to od deski do deski. Gratuluję świetnej wyprawy i równie dobrej relacji. Być może parę pomysłów wykorzystam. Sarajewo, Durmitor... Pięknie.

Dziękuję.
Warto odwiedzić, zwłaszcza kiedy jeszcze nie zadeptane przez turystów.
A przebywanie w górach przez cały dzień bez widoku ludzi - no cóż ... dla mnie to bajka - tylko TY i NATURA.

PS.
... ale dawno mnie nie było na forum ... :?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.08.2012 09:33

Fajnie, że podrzuciłeś link w sąsiednim wątku.

Poranek minął w miłej podróży. :wink:
8)
czekor68
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 22.11.2012 12:58

[quote="Crayfish"]Jezioro Szkoderskie

Odcinek G-H z ostatniej mapki.

Obrazek

Dojazd do punktu G dostarcza wielkiej frajdy, zwłaszcza że położony jest na przełęczy.
Jak to na przełęczy bywa, szybko zmieniamy widok, jednak droga dla niektórych
może wydawać się nieco niebezpieczna.
Tak było z moją towarzyszką, która nie pozwoliła mi niestety zatrzymać się w okolicach przełęczy aby zrobić fotkę. :-)
Zatrzymujemy się dopiero gdzieś przed H, aby dokładniej popatrzeć na to bajkowe jezioro.
Widać w lornetce duże stada kormoranów.
Oczywiście nie zauważamy pelikanów, którymi chwalą miejscowi jezioro.
Zresztą pelikanem chętnie nazywają tu swoje hotele i restauracje.
To tutaj zatrzymują się "na parkingu" ptaki lecące z północy w południowe ciepłe kraje.

Obrazek

Mam na przyszły rok plany zobaczyć Durmitor i J. Szkoderskie.Dam radę z osobna co nieco w jeden dzień obejrzeć?Wypady odbywały by się z Mlini więc do granicy z Montenegro niedaleko.W tym roku tylko Kotor i Periast zwiedziłem.
czekor68
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 22.11.2012 13:24

Crayfish napisał(a):
Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):SĘPY .... im wyżej ... tym drożej ...
całe szczęście że mamy własne zapasy .... a pogoda wymusza picie ....

O ile mnie pamięć nie myli, to ja się tam szwendałem już prawie pod wieczór, a i tak gorąco było. Natomiast nikogo z napojami nie widziałem.

Sprzedały już wszystko i poszły sobie ... 8)

A co do temperatury - zastanawiałem się, czy Boka ma może jakieś inne właściwości ?
Akurat jak ją odwiedzaliśmy było najgoręcej podczas 3-tyg. wyjazdu. Przypadek ... ?

Twierdzę mam w planie ze znajomymi w przyszłym roku zdobyć.Czy jest jakaś opłata za wstęp ?.
Zgadzam się w starym mieście tych tłumów nie było widać a byłem w połowie lipca w godz południowych.
Pozdrawiam fotki piękne.
Czesław.
MWN
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.11.2012 17:38

czekor68 napisał(a):
Crayfish napisał(a):Jezioro Szkoderskie

Dojazd do punktu G dostarcza wielkiej frajdy, zwłaszcza że położony jest na przełęczy.
Jak to na przełęczy bywa, szybko zmieniamy widok, jednak droga dla niektórych
może wydawać się nieco niebezpieczna.
Tak było z moją towarzyszką, która nie pozwoliła mi niestety zatrzymać się w okolicach przełęczy aby zrobić fotkę. :-)

po dojeździe do punktu G była zadowolona? :roll: :roll:
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja. - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies