Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 09.11.2011 09:44

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):budynek prywatny

Jakiś publiczny też będzie? ;)

zdemaskowałeś mnie ...
.... nie miałem jak podpisać :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.11.2011 11:12

Spóźniona jak zwykle bo już pojechałeś dalej ale ja się wróciłam do Kotoru.
Crayfish napisał(a):Zwykłe ptactwo - SĘPY ...

Nas powitało stado kóz

Obrazek

Na twierdzę wchodziliśmy z prawej strony skałek wiec mogliśmy uwiecznić dużo murów.
Obrazek
Kotor bardzo nam się podobał. W przeciwieństwie do Dubrownika odwiedzanego przez tłumy turystów pozwolił na spokojne delektowanie się swoim pięknem i zwiedzenie wszystkiego o wiele mniejszym nakładem sił i czasu.

W Peraście zatrzymaliśmy się na chwilkę w drodze do Dubrownika a że było to wczesnym rankiem gdy górskie poranne mgły schodziły z otaczających gór widok jak często w Czarnogórze był nieziemski
Obrazek

Obrazek

Z wielką ciekawością zaglądam gdzie nas ze sobą zabierzesz.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 09.11.2011 11:15

Lidia K napisał(a):a że było to wczesnym rankiem gdy górskie poranne mgły schodziły z otaczających gór widok jak często w Czarnogórze był nieziemski

Faktycznie nieziemski ! :roll:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 09.11.2011 11:30

Crayfish napisał(a):Chyba drugi raz w takiej temperaturze nie zdecydowałbym się. Ale za bardzo chciałem tam wejść.

A ja mam inaczej. Jak zwiedzam, jak pot leje się ze mnie to mówię sobie:
"nigdy więcej w życiu".
A potem te trudy zacierają się w pamięci i pozostają pozytywne wrażenia. :D
pzdr :wink:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 09.11.2011 11:49

Lidia K napisał(a):W Peraście zatrzymaliśmy się na chwilkę w drodze do Dubrownika a że było to wczesnym rankiem gdy górskie poranne mgły schodziły z otaczających gór widok jak często w Czarnogórze był nieziemski

mariusz-w napisał(a):Faktycznie nieziemski ! :roll:

8O ... magicznie ... dziękuję Lidio za wklejki fotek. Chwyciłaś fantastyczny moment !

Lidia K napisał(a):Kotor bardzo nam się podobał. W przeciwieństwie do Dubrownika odwiedzanego przez tłumy turystów pozwolił na spokojne delektowanie się swoim pięknem i zwiedzenie wszystkiego o wiele mniejszym nakładem sił i czasu.

nam się niestety bez turystów nie udało. Ale delektować jest się czym w starym mieście.

longtom napisał(a):... A potem te trudy zacierają się w pamięci i pozostają pozytywne wrażenia...

no i tutaj już mamy tak samo ... :D

Pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 09.11.2011 12:10

Crayfish napisał(a):
longtom napisał(a):... A potem te trudy zacierają się w pamięci i pozostają pozytywne wrażenia...

no i tutaj już mamy tak samo ... :D

Pozdrawiam.

Dokładnie mam tak samo. Nie pamiętam jak bolało, pamiętam, że bolało. Tak właśnie ponoć ma ludzki mózg. Usuwa z pamięci to jak bolało. Mój to robi dość szybko.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 10.11.2011 08:04

Kotor-Cetinje

Wyjeżdżamy z Perastu w kierunku Kotoru.
Jako ciekawostkę można jeszcze podać, że cieśnina Verige w XVII w. w obawie przed piratami
była ... zamykana na noc łańcuchem w rejonie dzisiejszej przeprawy promowej Kamenari-Lepetane.

Z Kotoru udajemy się drogą w kierunku Cetinje.
Droga poprowadzona po stromych zboczach górujących nad Boką Kotorską
sama w sobie jest jedną z tutejszych atrakcji. Widoczki, które oferuje mogą zachwycać,
ale również niejednemu kierowcy czy pasażerowi przyspieszy tętno.
Piękno krajobrazu uszczupla tylko zamglone powietrze - być może z powodu dzisiejszej wysokiej temperatury.

Obrazek
widok z trasy Kotor-Cetinje .1

Obrazek
widok z trasy Kotor-Cetinje .2

Obrazek
widok z trasy Kotor-Cetinje .3

Obrazek
widok z trasy Kotor-Cetinje .4

Obrazek
widok z trasy Kotor-Cetinje .4

W końcu dostrzegamy panoramę Cetinje, które umościło sobie posłanie na płaskowyżu wśród okolicznych wzgórz i gór.
W 1482 r. książę Ivan Crnojević przeniósł swoją siedzibę znad Jeziora Szkoderskiego
do położonego w górach Cetinje, które zostało stolicą Czarnogóry do 1918 r.

Obrazek
widok na Cetinje
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 10.11.2011 08:10

Crayfish napisał(a):Piękno krajobrazu uszczupla tylko zamglone powietrze - być może z powodu dzisiejszej wysokiej temperatury.

Widoczności może i przeszkadza ... pięknu nie ! :)

Pięknie ! 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.11.2011 08:24

Crayfish napisał(a):widok z trasy Kotor-Cetinje .2

Ździebko wyszczerbione te zapory ...

Nie szanują tam samochodów ;)
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 10.11.2011 09:23

weldon napisał(a):
Crayfish napisał(a):widok z trasy Kotor-Cetinje .2

Ździebko wyszczerbione te zapory ...

Zapory są raczej wystarczające, najwięcej emocji jest na mijankach z ciężarówkami ;-) Przepiękna trasa, super też myślę na rower, szczególnie w odwrotną stronę :lol: Choć w czerwcu widzieliśmy też takich co w ponad 30-stopniowym upale drałowali tam do góry...

To i ja się wreszcie ujawniam bo poczytuję z ciekawością od jakiegoś czasu, szczególnie fajnie było zobaczyć przepiękne fotki z Durmitoru :lol:
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 10.11.2011 10:33

Crayfish piękne zdjęcia.
Zawsze miło wracam do Montenegro również do zdjęć
:D

Pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 10.11.2011 11:30

mariusz-w napisał(a):
Crayfish napisał(a):Piękno krajobrazu uszczupla tylko zamglone powietrze - być może z powodu dzisiejszej wysokiej temperatury.

Widoczności może i przeszkadza ... pięknu nie ! :)

... o tak lepiej brzmi, zdecydowanie !

weldon napisał(a):Ździebko wyszczerbione te zapory ...

... a wiesz, że jest w tym sporo prawdy - jeśli chodzi o samochody.
W Czarnogórze królują marki VW i pozostałości po rodzimych i sąsiedzkich konstrukcjach.

_chudy_ napisał(a):To i ja się wreszcie ujawniam bo poczytuję z ciekawością od jakiegoś czasu, szczególnie fajnie było zobaczyć przepiękne fotki z Durmitoru :lol:

Witaj Chudy - miło mi.

pelkin1971 napisał(a):Crayfish piękne zdjęcia.
Zawsze miło wracam do Montenegro również do zdjęć

Dziękuję.

PZDR.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.11.2011 11:55

Tą drogą jechaliśmy w przeciwną stronę, czyli w dół. To jedna z najpiękniejszych dróg, jakimi dane mi było przejechać, zwłaszcza w połączeniu z widokami z drogi na szczyt Lovcenu :idea: .
Najbardziej utkwiła mi w głowie konieczność cofania pod górę i przyklejania się do owych betonowych barierkowych klocków tak, by mogły przejechać jakieś wycieczkowe autokary :cool: .
Mimo to i tak najwięcej adrenaliny wyzwoliła we mnie droga i mijanki na sv Jure...
W Cetinje jakoś chyba za mało czasu spędziliśmy :? , popatrzę chętnie co tam słychać :D .

Pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 10.11.2011 12:27

kulka53 napisał(a):Tą drogą jechaliśmy w przeciwną stronę, czyli w dół. To jedna z najpiękniejszych dróg, jakimi dane mi było przejechać, zwłaszcza w połączeniu z widokami z drogi na szczyt Lovcenu :idea: .
Najbardziej utkwiła mi w głowie konieczność cofania pod górę i przyklejania się do owych betonowych barierkowych klocków tak, by mogły przejechać jakieś wycieczkowe autokary :cool: .
Mimo to i tak najwięcej adrenaliny wyzwoliła we mnie droga i mijanki na sv Jure...

... dla mnie, jeśli chodzi o byłą Jugosławię to trasa hard numer 1 to też sv. Jure,
potem droga wzdłuż Szkoderskiego od przełęczy z Albanią po Virpazar, oraz ta Kotor-Cetinje.
A cofanie pod górę - zwłaszcza małżonka przeklinała te momenty ...

kulka53 napisał(a):W Cetinje jakoś chyba za mało czasu spędziliśmy :? , popatrzę chętnie co tam słychać :D .

... i tu niestety rozczaruję.
Nie byłem - przejeżdżaliśmy tylko, za bardzo chciałem zobaczyć zakole Crnojevicy,
a dzień we wrześniu już krótki.
Chciałem dotrzeć tam za dnia i za dnia wrócić nad wybrzeże.
Droga dojazdowa do zakola przez nas obrana nie pozwalała za Cetinje rozpędzić się zbytnio,
prowadząc serpentynami raz w górę raz w dół.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2011 12:37

kulka53 napisał(a):Tą drogą jechaliśmy w przeciwną stronę, czyli w dół.

Też zjeżdżałem w dół.
A widoki - o ile dobrze pamiętam - były jeszcze bardziej przymglone.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone