Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 04.11.2011 20:48

Twierdza Kotor

Nic to .. ciepło jak cholera ... ale idziemy.
Droga przypomina wspinaczkę górską ... już widać koniec, ale to nie ten, za chwile znów to samo ...
Całą przyjemność psuje nam temperatura oraz ... przejrzystość powietrza, dzisiaj jest naprawdę malutka, szkoda.
Widziałem super zdjęcia z tej twierdzy, dzisiaj niestety nie zobaczymy takich widoków.
Ale to dzisiaj tu jesteśmy i cieszymy się z tego co jest nam dane.
Do twierdzy - a raczej jej ruin prowadzi podobno 1426 schodów (wersje różnią się).

Czy twierdza spełniała swoje funkcje?

Podobno nikt jej nie zdobył. Choć przechodziła w różne ręce.
Np. - w 1539 r. Turcy, zaatakowali Kotor. Najechało ich ok. 30 tys. wspieranych przez przeszło 200 okrętów.
Miasta nie zdobyli, nie tylko dzięki murom obronnym, ale także dzięki niezwykłej determinacji obrońców.
NIESAMOWITE - widząc ile mieszkańców dzisiaj liczy to miasto (ok. 1,5 tys.) !!!

Łączna długość murów wynosi 4 km. Ich grubość waha się od 2 do 16 metrów, a wysokość sięga 20 metrów.
Po ostatnim trzęsieniu ziemi twierdza została pozostawiona sama sobie. Droga do niej jest uszkodzona i nie naprawiona jeszcze na całym odcinku. Może dlatego po drodze będziemy mijać kosciół Matki Bożej od Zdrowia :-)

Poniżej fotki z drogi do twierdzy uwzględniające wyjątkowe położenie Kotoru:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 04.11.2011 21:35

Widok z drogi niesamowity !
... no to z twierdzy ! :roll:

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 04.11.2011 22:37

mariusz-w napisał(a):Widok z drogi niesamowity !
... no to z twierdzy ! :roll:

Z twierdzy to tam ... faktycznie mureczek pozostał,
platformę poziomą wylali z betonu ... żeby można było zdjęcia porobić /po trzęsieniu ziemi/

Po drodze zamiast punktów historycznych - muzealnych napotykamy inne punkty:
ŻYWE ....
- wyposażone w wodę butelkowaną bez jakiejkolwiek jakości : zimną (z termosu - cena ok. 2E/1l) bądź normalną (1E/1l).
Zwykłe ptactwo - SĘPY .... im wyżej ... tym drożej ...
całe szczęście że mamy własne zapasy .... a pogoda wymusza picie ....
Piotrek Byrdziak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek Byrdziak » 05.11.2011 15:05

Dokładnie 22-09-2011 w tym roku byłem w tym miejscu,też było gorąco i fotki jakby takie same.
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2011 19:30

Crayfish napisał(a):SĘPY .... im wyżej ... tym drożej ...

O ile mnie pamięć nie myli, to ja się tam szwendałem już prawie pod wieczór, a i tak gorąco było. Natomiast nikogo z napojami nie widziałem.

Crayfish napisał(a):A o Baranji - pierwszy raz od Ciebie usłyszałem. Zresztą nie tylko o niej ...

Wiesz, mało kto o niej słyszał, bo to już taka mniej znana kraina. Trzeba by zajrzeć na jakieś forum o Chorwacji. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 06.11.2011 20:09

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):SĘPY .... im wyżej ... tym drożej ...

O ile mnie pamięć nie myli, to ja się tam szwendałem już prawie pod wieczór, a i tak gorąco było. Natomiast nikogo z napojami nie widziałem.

Sprzedały już wszystko i poszły sobie ... 8)

A co do temperatury - zastanawiałem się, czy Boka ma może jakieś inne właściwości ?
Akurat jak ją odwiedzaliśmy było najgoręcej podczas 3-tyg. wyjazdu. Przypadek ... ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2011 20:24

Crayfish napisał(a):A co do temperatury - zastanawiałem się, czy Boka ma może jakieś inne właściwości ?
Akurat jak ją odwiedzaliśmy było najgoręcej podczas 3-tyg. wyjazdu. Przypadek ... ?

Pewnie te strome i wysokie zbocza za nią działają jak zwierciadło i robi się niezła patelnia.

Pozdrawiam,
Wojtek
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 08.11.2011 00:52

Crayfish do tej pory nie potwierdziłem swojej obecności, ale jak najbardziej też u Ciebie bywam. :)
Nie ma co ukrywać, że dorzucasz kolejne piękne miejsca, które warte są odwiedzenia.
Zresztą tak samo skutecznie czyni to Leszek i Rafał.

Wiem, że Prutas nie dał się osiodłać, chociaż "siodło" było też pod ręką (a raczej w zasięgu oka :wink: ), ale widać było (jak sam powiedziałeś), że obcowaliście z naturą sam na sam.

Dzięki Twoim zdjęciom, można się przekonać, że nie trzeba osiągać wszystkich celów, aby też doświadczać fajnych chwil i widoków.

Ciężko równać się z osobami, które w tematyce gór mają wiele do powiedzenia, (post pisany właśnie w sąsiedztwie takiej osoby :)) ale też wielu znajdzie się takich, aby utożsamiać się właśnie z Tobą i być zadowolonym z możliwości przebywania w pięknym otoczeniu, bez względu na wysokość.

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.11.2011 14:04

[quote="nomad"][/quote]

Dziękuję za dobre słowo i pozdrawiam zdobywcę kraterów.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.11.2011 19:21

PERAST

Perast to małe miasteczko w Boce Kotorskiej położone naprzeciwko cieśniny Verige, u podnóża masywu Lovcenu.
Przybywamy tu w okropnym skwarze, tuż po odwiedzinach twierdzy Kotorskiej.

Wysoka temperatura nie sprzyja zwiedzaniu, powietrze w Boce wydaje się być nico mętne.
Okazuje się, że do miasta prowadzi droga ze szlabanem - ruch pojazdów jest ograniczony.
Parkujemy i idziemy na piechotę w kierunku miasteczka.
Strasznie tu sennie i czas jakby nie biegnie. Momentami Perast wydaje się wyludniony.

Już w XIV w. budowano tu okręty, a okres największego rozkwitu
to - jak w tych okolicach - panowanie weneckie.
W XVII w. chuligani z Ulcinja (piraci ma się rozumieć) najechali miasteczko,
splądrowali i pobrali mieszkańców w niewolę.
Przetrwało kilka pałaców starych rodzin i kościoły.

Obrazek
cieśnina Verige

Obrazek
widok z Perastu w kierunku Kotoru

Obrazek
Perast od wschodniej strony

Obrazek
mocno ograniczone stanowiska plażowe

Dochodzimy wkrótce do kościoła św. Mikołaja z XV w., przed którym znajdują się popiersia wybitnych mieszkańców:
- admirała floty rosyjskiej Zmajevicia
- pilota floty admiralskiej Markovicia
- malarza Kokolji
(wszyscy żyli XVII-XVIII w.)

Przed kościołem ożywiają się na nasz widok również sprzedawcy obrusów.

Obrazek
dzwonnica kościoła św. Mikołaja

Obrazek
kościół św. Mikołaja

Obrazek
popiersia mieszkańców

Obrazek
jakiś inny kościółek

Obrazek
miejscowa straż pożarna

Obrazek
budynek prywatny

Naprzeciwko Perastu leżą dwie wysepki: sveti Djordje i Gospa od Skrpjela.
Ta druga to sztuczna utworzona wysepka, związana z legendą o obrazie Madonny.
Na wyspie św. Jerzy natomiast znajdują się ruiny klasztoru benedyktynów i cmentarz kapitański.

Obrazek
wyspa św. Jerzy
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.11.2011 19:54

Crayfish napisał(a):PERAST

Ładne te Twoje fotki, a w tej części opowieści, pierwsza mi się spodobała szczególnie.

Wyspa za to fajna, lubię takie miejsca ... chętnie bym w takim zamieszkał, spokój, daleko od ulicznego i cywilizacyjnego hałasu, zielono, rośinki, blisko woda, zgubić się nie ma gdzie, a w razie co do stałego tylko skok. :lol:

Pozdrawiam.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 08.11.2011 20:08

Plaże Montenegro co prawda mnie nie pociągają, ale do Kotoru chętnie bym się wybrała :), Perast też mi się podoba :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.11.2011 20:30

Crayfish napisał(a):- admirała floty rosyjskiej Zmajevicia

Niesamowity życiorys miał facet.

Ciekawe, ale zrobił takie wrażenie swoimi zwycięstwami nad Szwedami w czasie Wojny Północnej,
że Piotr I wysłał swoich oficerów, prawdopodobnie po nauki, do Peresta właśnie.
Miejscowość może nie wygląda za specjalnie, a, jak się okazuje, miała spory wpływ na losy świata.

Dzięki za informacje, bo się znów ciekawych rzeczy dowiedziałem.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 09.11.2011 08:15

mariusz-w napisał(a):... lubię takie miejsca ... chętnie bym w takim zamieszkał, spokój, daleko od ulicznego i cywilizacyjnego hałasu, zielono, rośinki, blisko woda, zgubić się nie ma gdzie, a w razie co do stałego tylko skok...

mam podobnie :)

dangol napisał(a):Plaże Montenegro co prawda mnie nie pociągają, ale do Kotoru chętnie bym się wybrała :), Perast też mi się podoba :D

Kotor i Perast są na pewno warte odwiedzin w Czarnogórze

weldon napisał(a):... Dzięki za informacje, bo się znów ciekawych rzeczy dowiedziałem.

zazwyczaj to ja się dowiaduję ciekawostek od Ciebie, tym bardziej dziękuje. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2011 09:21

Crayfish napisał(a):budynek prywatny

Jakiś publiczny też będzie? ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone