Witam Buber!!!
Widzę, że już szczęśliwie dojechaliście nad Jadran.
Pozdrowienia!
P.S. W wolnej, bardzo wolnej chwili napisz jeszcze co tam słychać.
Buber napisał(a): Wiecie wieczorny Mostar, bosniackie dziewczyny i od razu czlowiek pisze o glupotach i nie wszystko.
Buber napisał(a):Volare - ciesze sie ze tuchow sie odezwal - pracowalem tam ladne 3 lata i mam pare milych wspomnien z okolic; sorry ze nie odpisalem od razu - nagle czasu zabraklo - z pogode jest troche w kratke - na ogol sloneczko, ale poxnym wieczorem i rano czasem poleje (np. niedziela). czasem 10 km na poludnie jest totalnie inna pogoda. w tej chwili nad sv Jurem bura chmura a na dole ok.
Slick pozdrawiam - musimy sie gdzies spotkac w realu (pewnie na kochanym rynku )
Kir i shtriga - moi drodzy gdyby m.in. nie Wasze relacje pewnie w tym roku nie byloby Mostaru. Kafejka oczywiscie ta sama - schodki w dol. W Rose niestety internet kaput.
Garsc informacji - moze przydatnych
Hotel neptun - dojazd dobrze oznakowany (nawet poziomo). O hotelu napisal juz duzo Irish. Ja mieszkam w dependanse - wszystko co trzeba jest, miejsca duzo (nie trzeba przeciskac sie bokiem obchodzac lozka), ze staroci jedynie stolarka okienna, a la pozny Gierek. Z minusow - daleko do portu c.a. 20 minut - hotel lezy na krancu tucepi polozonym najblizej makarskiej.
W Tucepi najlepiej w porcie pobrac sobie w infocenter mapke i takie tam.
W tym tez porcie 3 bankomaty, konzum i studenac. Duzy market Konzuma znajduje sie niedaleko przy skrzyzowaniu na drodze do Vrgoracu. Kursy 1E = 7,24-7,25Kn. 1kugla w tym sezonie 5kn, najwiecej daja za internet cafe - pierwsza lodziarnia w strone portu.
OFERTA tzw. turystyczna - Wycieczki do Bola i do Jelsy (razem), banany (40kn), skutery(150kn za 10 minut), parasailingi (300kn) i takie tam - duzo tego wszedzie. Lezaczek 25K za godzine.
Buty do plywania - przy hotelach 40kn, w porcie 50kn.
Internet cafe - jedno jedyne - miedzy hotelami a portem, czasem ciezko znalezc bo zasloniete przez ciuchy czynne 10-13 i 17-22, za godzine 30 kn, mozna przepalic plyte i inne.
Robie sobie wycieczki bo nie jestem typem plazowym i tak:
Makarska parking 7kn/1g. - wszedzie jedna cena - najlepiej przy samym porcie blisko klasztoru franciszkanow. Muzeum muszlowe jest czynne 10-12, z wyjatkiem niedziel i prazdnikow - za 10 Kn., warto isc na polwysep do twierdzy (ruin) i kosciolka - piekne widoki.
Omis parking na kwitek 4kn/1g., twierdza 10kn. (koniecznie)
Wyjazd na Sv. Jure - nie bylem jeszcze - gosc przy ulazie powiedzial mi ze mozna juz od 6.00. -= osoba 25kn.
Robia droge miedzy Sestanowacem a Brela - asfalt juz wylany - szeroki highway, ale na poboczach kamyczki, spychacza i inne. Wg monikak71 exit w sestanovacu chyba jeszcze nie dziala - zjezdzala w Splicie.
Wlasnie - spotkalem w Tucepi monikak71 z mila ekipa, a dzisiaj bylem u Plumka i Suzi.
TO NIE JEST TEKST REKLAMOWY
Ten kto majac mozliwosc, nie byl w Zivogoscach Blato w Mr olimpia, to w Chorwacji nie byl i wiele stracil.
Trafic mozna wg opisu na stronie plumkowej, tyle ze z drogi glownej nie ma drogowskazu paintball, a jest normalny Zivogosce Blato.
Pozdrav - nastepny meldunek pewnie z Orebica.
Buber
Powrót do Nasze relacje z podróży