Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2007 - Grecja - wyspy jońskie - szukam chętnych

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
MCR
Cromaniak
2007 - Grecja - wyspy jońskie - szukam chętnych

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 23.01.2007 23:56

24 sierpnia wyjeżdżam z Wrocławia w kierunku Zakynthos, jadę przez Serbię i
Macedonię (z noclegiem), następnie Saloniki (kilka godzin na zwiedzanie
miasta), Meteory, Korynt, Akrokorynt, Mykeny + okolice, Killini.
Do 2 września pozostaję na Zante, następnie jadę na Kefalonię (+oczywiście
wypad na Itakę, Lefkadę etc) i tutaj jestem do 7 września, gdzie w godzinach
porannych ruszam w stronę Aten.
Na Ateny przeznaczam jeden dzień i jadę do Polski
Jeśli ktoś jest chętny na taki wypad (albo w podobnym terminie potrzebuje
dostać się w jedno z miejsc, które będę mijał), to mam obecnie dwa wolne
miejsca w aucie.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś chętny :) (za paliwo + opłaty drogowe
solidarna zrzutka :) ).
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.01.2007 01:04

Spóźniłeś się kolego równo o rok :wink: bo podobną trasę z wyspami jońskimi włącznie przerobiłem w sierpniu 2006.
Jak na 2 tygodnie to plan jest bardzo ambitny i rozumiem że zakładasz ruch non stop? Zważ tylko że sama Kefalonia to jest minimum 3 dni żeby zobaczyć to co trzeba - wyspa znacznie większa od np. Hvaru dla jasnosci. Mi się w 5 dni nie udało wszystkiego na niej zobaczyć. Ale jechać zawsze warto.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 24.01.2007 09:05

Hehe, a ja dla odmiany w zeszłym roku na Bracu siedziałem :)
Co do planu - owszem. Przeznaczam po 2-3 dni na objazd każdej z wysp i kolejne tyle na plażowanie. Oczywiście wiem, że wszystkiego się nie da, ale to jest kwestia kompromisu. Albo dokładne zwiedzanie jednej z nich, albo oglądanie tego, co najlepsze w kilka (wiem, da się to przejechać i w jeden dzień, ale różnica pomiędzy zwiedzić a przejechać jest ogromna).
Temat rzucam dość wcześnie, ale z drugiej strony wiele osób wakacje planuje z dużym wyprzedzeniem a ja uważam, że lepiej jechać w kilka osób, niż w 2, choćby ze względu na koszty :)
Jeśli chodzi o noclegi, na Zante jestem praktycznie zdecydowany na
http://www.kavospsarou.gr/

A tak przy okazji, opisywałeś gdzieś swoją podróż? Jeśli nie, to pomęczę Cie o szczegóły ;)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 24.01.2007 14:27

Moją zeszłoroczną przygodę z Grecją nadmieniłem tu:
forum/viewtopic.php?t=9987&postdays=0&postorder=asc&start=150

Niestety nie pokusiłem się jeszcze o szerszą relację (z lenistwa) a byłoby o czym pisać bo przygód było bez liku bo i kawał świata przejechałem - to była najdłuższa i najciekawsza trasa w moim życiu.
W wolnej chwili wrzucę ci link do mojej galerii, którą najpierw muszę uzupełnić o Grecję.
Póki co powiem ci jedno: plan masz dobry bo sprawdzony przeze mnie :wink: Nie zapomnij tylko o Meteorach bo tych nie zuważyłem na twojej liście marzeń a jest to taki sam hit jak Ateny, Mykeny itd. Pytaj czego ci trzeba, jak wiem to pomogę :wink:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 24.01.2007 19:50

Meteory widziałem już, ale oczywiście będą i w tym roku (dokładnie to będzie trasa Saloniki, Meteory, Korynt. Ateny w drodze powrotnej).
Z niecierpliwością czekam na fotki z relacji, oczywiście ja swoje też umieszczę ;>
portogaribaldi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) portogaribaldi » 07.02.2007 20:12

chętnie zabrałbym sie z Tobą do Grecji, ale mam wątpliwości czy taki wspólny wypad może się uda (różnica wieku, temperamentu, zachowań, potrzeb itd.) - gdzie będziecie nocowac? przecież w pewnym sensie bylibyśmy na siebie skazani, jakim samochodem dysponujecie ?
pomysł na wyjazd świetny - byłem w Grecji 1995r. w okolicach Salonik - było faktycznie cudownie i nienajdrożej.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 07.02.2007 20:38

Myślę, że udać, to się uda. Tak naprawdę chodzi wyłącznie o wspólny dojazd (jakby nie patrzeć wyjazd w dwie osoby to mniej więcej 900zł dodatkowych kosztów). Na miejscu każdy może iść w swoją stronę (tu chodzi o udane wakacje, a nie o wspólne przesiadywanie).
Noclegi będę rezerwował w kavospsarou - apartamenty 2 osobowe.
Auto to Peugeot 307SW, benzyna. Oczywiście klimatyzacja jest (dwu strefowa), z ciekawszych rzeczy - solardach, czyli dach ze szkła. Fajna sprawa :)
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 07.02.2007 21:45

MCR napisał(a):Hehe, a ja dla odmiany w zeszłym roku na Bracu siedziałem :)
Co do planu - owszem. Przeznaczam po 2-3 dni na objazd każdej z wysp i kolejne tyle na plażowanie. Oczywiście wiem, że wszystkiego się nie da, ale to jest kwestia kompromisu. Albo dokładne zwiedzanie jednej z nich, albo oglądanie tego, co najlepsze w kilka (wiem, da się to przejechać i w jeden dzień, ale różnica pomiędzy zwiedzić a przejechać jest ogromna).
Temat rzucam dość wcześnie, ale z drugiej strony wiele osób wakacje planuje z dużym wyprzedzeniem a ja uważam, że lepiej jechać w kilka osób, niż w 2, choćby ze względu na koszty :)
Jeśli chodzi o noclegi, na Zante jestem praktycznie zdecydowany na
http://www.kavospsarou.gr/

A tak przy okazji, opisywałeś gdzieś swoją podróż? Jeśli nie, to pomęczę Cie o szczegóły ;)

Czy ktoś już sprawdził ten app.???
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 07.02.2007 21:48

Wygląda nieźle, blisko plaży (klimy nie ma, ale wentylatory w zamian). Do dyspozycji gości dwa rowery (nie trzeba za nie płacić), dwa kajaki i łódka.
Bardzo miło się koresponduje z właścicielem, jest pomocny i wiele rzeczy można z nim załatwić (jak choćby pomoc w zdobyciu wyśmienitego piwa Vergina Red ;D ).
Okolica spokojna i cicha, plaża ładna, a jak ktoś chce rozrywek, to Alikanas jest 1.5km dalej (20 minut piechotą)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 24.02.2007 13:42

Jakby ktoś był jednak zainteresowany, to mój program wycieczki jest następujący
(dość ambitne, ale "na styk" powinno się udać:) ).
Wyjazd 24 sierpnia.
Dzień 1 - wyjazd z Wrocławia, dojazd w okolice Nis'u (Serbia) - nocleg.
Dzień 2 - dojazd do Salonik, krótkie zwiedzanie miasta (3 godziny powinny
wystarczyć), wyjazd w okolice Katerini (zapewne Paralia) - nocleg.
Dzień 3 - poranne powitanie z morzem :) około 10 wyjazd do Aten. Przyjazd
planuję w okolicach godziny 17. Zakwaterowanie w hotelu (znalazłem bardzo fajny
i tani, jak na Ateny), krótka drzemka. Wieczorem wypad na Plakę, jakaś miła
kolacyjka.
Dzień 4 - Rano (pewnie około 6-7) zwiedzanie miasta. Około 12 wyjazd w stronę
Peloponezu. Zwiedzanie Koryntu (starożytny + akrokorynt) - 3 godziny, Mykey 2
godziny, Navplion 3 godziny, Epideraus - tutaj tylko kilka fotek teatru, max
godzina. Po zrobieniu "pętelki" wyjazd w stronę Diakopton'u - nocleg.
Dzień 5 - Rano przejazd koleją z Diakoptonu (zdaje się około 6:30. 5 godzin w
dwie strony powinno wystarczyć). Wyjazd w stronę Killini, przeprawa na
Zakynthos, zakwaterowanie w apartamentach (rezerwację mam w www.kavospsarou.gr).
Dzień 6 - 9 - Zakynthos. Zwiedzanie, plażowanie etc.
Dzień 10 - do południa ostatnie zabawy na Zante, wyjazd w kierunku portu,
transfer na Kefalonię, zakwaterowanie w www.viglavillage.com (tam mam
rezerwację) - nocleg.
Dzień 11 - plażowanie na Kefalonii
Dzień 12 - wycieczka z KTELem (taki grecki PKS :D ) na Itakę (albo samodzielnie,
jeszcze się zobaczy) - cały dzień na Irace, wieczorem powrót do apartamentów)
Dzień 13-14 - zwiedzanie Kefalonii i ogólnie rzecz biorąc - obijanie się :)
Dzień 15 wyjazd w stronę Poros - transfer do Killini. Wyjazd w stronę Olimpii -
zwiedzanie (około 3 godziny). Dojazd w okolicę Patras - nocleg.
Dzień 16 - wyjazd w stronę Delf, zwiedzanie (3 godziny).
Następnie (w zależności od tego jak mi się uda urlop zorganizować) albo wyjazd w
stronę Meteor i nocleg (wtedy + 1 dzień urlopu i powrót do Polski 10 września)
albo wyjazd w stronę Polski (z noclegiem w okolicy Nisu).
Dzień 17 (lub 18, w zależności od opcji) - przyjazd do IV RP ;-)

Plan zdaje się być dość ambitny, ale w/g mnie (przy odrobinie "zdrowego"
zmęczenia) jest to fajna opcja wypoczynku połączonego ze zwiedzaniem. Mam
nadzieję, że się uda :)

Powrót do Grecja - Ελλάδα