Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2000 km po Rodos - czy to mozliwe? Rodos AD 2011

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Czesiek63
Cromaniak

Postnapisał(a) Czesiek63 » 11.03.2012 20:48

i skąd My to znamy :) pozdrawiam super zobaczyć to wszystko Twoimi oczami :!:
andrzej29
Cromaniak

Postnapisał(a) andrzej29 » 11.03.2012 20:54

kkra napisał(a):ja na Rodos mieszkałam akurat od strony Morza Śródziemnego (Faliraki)
ale jeżdżąc po wyspie (lipiec) kąpałam się wiele razy w Morzu Egejskim i było znacznie cieplejsze!! nawet ochłodzić się nie byłam w stanie.

Czyli kolega miał pecha,że trafił na zimną wodę w morzu ale fotki są super.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 11.03.2012 21:12

andrzej29 napisał(a):
kkra napisał(a):ja na Rodos mieszkałam akurat od strony Morza Śródziemnego (Faliraki)
ale jeżdżąc po wyspie (lipiec) kąpałam się wiele razy w Morzu Egejskim i było znacznie cieplejsze!! nawet ochłodzić się nie byłam w stanie.

Czyli kolega miał pecha,że trafił na zimną wodę w morzu ale fotki są super.

heh, no trochę żartowałem z ta zimną wodą i niedobrym piwem :wink:
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 11.03.2012 21:46

O, widzę, że relacja została wznowiona, super ;)
i widzę "nasze" miejsca... Lindos wieczorową porą - super! My byliśmy około południa, kiedy temperatura sięgała 40 stopni :roll:
kkra
Cromaniak

Postnapisał(a) kkra » 12.03.2012 08:46

My byliśmy koło 9.00 a już upał był niemiłosierny!
widzę, że sporo osób wspomina swoje wakacje:)
wawerek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wawerek » 12.03.2012 09:21

Super relacja:)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 12.03.2012 10:05

tony montana napisał(a):Słowo się rzekło a słowo Kaszuba (Kaszuby?)

Jak Kaszuba z Kaszubą, więc chyba słowo Kaszuba :lol:

Pozdrawiam.
8)
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 12.03.2012 11:25

Magda O. - witaj ponownie :)

kkra - ja za drugim razem w Lindos byłem od 10.30 rano - na górze na Akropolu nie dało się wytrzymać, ale o tym później (w końcu to przecież najcieplejsze miejsce na Wyspie Słońca :)

Czesiek63, wawerek - witam i zapraszam :)

kaszubskiexpress - gdy za malolata dorabiało się na budowie - tam panowie rozmawiając w kwestii przeszłości o pewnych miejscach mówili "tam, gdzie słowo honoru jest ważniejsze od pieniędzy" :wink: heh
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 12.03.2012 13:08

Następnego dnia po wieczornym Lindos chciałem podzielić się wrażeniami z Michaelem. Jego Rodos Cars znajdowało się w samym hotelu, po drodze do restauracji. Puste miejsce i smętnie leżące foldery grubo po godzinie 9, od której Michael zwykle świadczył pracę świadczyły jednak o tym, że coś musiało się stać. Osobiście stawiałem na nocny telefon od znanego już nam ministra Wenizelosa, który nie wiedząc o kluczowej roli Michaela dla greckiej gospodarki, uruchomił złośliwie bezlitosną machinę urzędniczą mającą na celu prześwietlenie wszystkich operacji, które Michael i jemu podobni pracownicy Rodos Cars wykonywali z turystami.

A przecież taki Michael ma dużo większy wpływ na postrzeganie przez nas, turystów kraju jako takiego, pod kątem, czy ludzie są w nim życzliwi, chętni do pomocy, uśmiechnięci, pogodni. To przez osoby zatrudnione w szeroko pojętym sektorze turystycznym (wypożyczalnie sprzętu, handlarze, sklepikarze etc) wyrabiamy sobie TAKŻE opinie o tym, czy warto pojechać tam kolejny raz (i zasilić budżet tego kraju, gminy itd. Pewnym zastrzykiem przychodu). Kontakty z urzędnikami ograniczają się do kontaktów z drogówka ;), niewiele osób rozmawia, czy choćby próbuje porozumieć się z napotkanymi przypadkowo autochtonami (choć osoby z Cropli jak nieraz czytałem, są w tym względzie wyjątkami); ja w każdym razie w większości przypadków trafiałem na gospodarzy miłych i serdecznych, którzy interesowali się w granicach przyzwoitości gośćmi, zawsze pytali czy wszystko ok, częstowali rakiją, czy ofiarowywali pomoc w postaci dwóch bezpieczników do auta (była niedziela i mesianiker był na urlaubie, a na tanksztele nie wiadomo było czy taki towar będzie), jak miało to miejsce w gospodarstwie agroturystycznym w południowej Bawarii, gdzie zatrzymaliśmy się na dwa dni po drodze do słonecznej Italii (te relację obiecuje przeprowadzić po Rodos

Wpływ Michaela na PKB patrząc w ujęciu makroekonomicznym jest niebagatelny i nie chciałbym, aby musiał się tłumaczyć w dusznym urzędzie w południe; wolałbym, żeby siedział na swoim miejscu, czarował Włoszki i był moim frendem ;)

No dobra ,zostawmy na chwilę Michaela (nie ma on przecież odgrywać roli ledżendery Rambo z relacji Anakina ;)) i jedźmy dalej po Rhodes
:wink: :D

Petaloudes!
Dolina Motyli (choć właściwie były to ćmy jednego gatunku), w okresie od czerwca do września przylatują tam zwabione słodkim zapachem żywicy drzew ambrowca - w przypadku tego miejsca hasło "będą nas miliony" - jest absolutnie prawdziwe, a nawet rzekłbym, że aktualne - BYŁY ich miliony :D

to żółto - czarne miedzy liśćmi to te ćmy

Obrazek

Obrazek

check out ten kamień
Obrazek

coś jak mini-Plitvice? :wink:

Obrazek

Koza Zenobia - zdjęcie z drogi

Obrazek

bye
jacek77
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jacek77 » 13.03.2012 23:14

Ale trafiłem, właśnie dziś popołudniu sfinalizowałem w biurze podróżniczym wywczasy na Rodos (wylot 11 czerwca, miejsce docelowe Pefkos niedaleko Lindos) zasiadam do czytania i oglądania
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 14.03.2012 14:39

jacek77 napisał(a):Ale trafiłem, właśnie dziś popołudniu sfinalizowałem w biurze podróżniczym wywczasy na Rodos (wylot 11 czerwca, miejsce docelowe Pefkos niedaleko Lindos) zasiadam do czytania i oglądania

jacek77 - Dobry wybór! Pefkos jest bardzo blisko Lindos, na wieczór jak znalazł podjechac do Lindos na zimne Mythos czy co tam lubisz :wink:
Do stolicy wyspy 30, do Prasonisi z 40, do interioru rzut beretem .... matko.... to jak właściwie ... ja zrobiłem te 2000 km... ? :wink: :wink:
jacek77
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jacek77 » 14.03.2012 19:02

tony montana napisał(a):
jacek77 napisał(a):Ale trafiłem, właśnie dziś popołudniu sfinalizowałem w biurze podróżniczym wywczasy na Rodos (wylot 11 czerwca, miejsce docelowe Pefkos niedaleko Lindos) zasiadam do czytania i oglądania

jacek77 - Dobry wybór! Pefkos jest bardzo blisko Lindos, na wieczór jak znalazł podjechac do Lindos na zimne Mythos czy co tam lubisz :wink:
Do stolicy wyspy 30, do Prasonisi z 40, do interioru rzut beretem .... matko.... to jak właściwie ... ja zrobiłem te 2000 km... ? :wink: :wink:

..no właśnie, według Google maps z jednego końca na drugi jest troche ponad 100 km a na szerokośc będzie góra trzydzieści km
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 18.03.2012 15:13

rodos cz5

Wieczorne Lindos tak się nam spodobało,że trzeba było tam pojechać w ciągu dnia, tym bardziej, że czekała na nas na górze prawdziwa perełka architektury: pozostałości starożytnego miasta otoczone XV wiecznym murem zbudowanym przez Joannitów.
Pomny ostrzeżeń z przewodników zarekomendowałem wyjazd tuz po śniadaniu, na miejscu byliśmy koło 10 rano. Upał był już niemiłosierny, najlepsze jest to, że pisząc w temperaturze pokojowej nie jesteśmy w stanie sobie nawet tego wyobrazić - gdy myślimy o miejscach, które odwiedziliśmy w upale czasem zastanawiamy się czemu nie zobaczyliśmy więcej, tylko siedzieliśmy w cieniu ;)

Aby wejść na Akropol kolejka, no to jest czas na fotki:

plaża w LIndos

Obrazek

czekamy, aby wejść tam, na górę

Obrazek

on też czeka

Obrazek

Obrazek

no to idziemy w końcu na górę

Obrazek

LIndos z Akropolu

Obrazek

trochę wody...

Obrazek

zatoczka Św Pawła

Obrazek

Część Akropolu, było już tu w innych relacjach trochę zdjęć więc ograniczę się..

Obrazek

tygrys...

Obrazek

Obrazek

Po trudach zwiedzania czas odpocząć na dachu (a co inni mogli to i my możemy)

Obrazek

Jak już pisałem - Lindos jest na maxa warte odwiedzenia zarówno za dnia jak i w nocy - za dnia co prawda to nieco męczarnia ;) chyba do wytrzymania jest tylko październik lub maj ;) bo lipiec i sierpień - o każdej porze w dzień temperatura jak w Dolinie Śmierci ;)
kkra
Cromaniak

Postnapisał(a) kkra » 18.03.2012 15:25

trudno się nie zgodzić!!
zdjęcia piękne!
aleksandra6400
Croentuzjasta

Postnapisał(a) aleksandra6400 » 18.03.2012 21:56

Piękne zdjęcia,moja ukochana Grecja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα