napisał(a) walp » 05.04.2014 14:59
dhmegi napisał(a):Czytam Wasze posty i dochodzę do wniosku, że według niektórych z Was zdjęcia zrobione przez profesjonalistów są zbyt ładne, aby były prawdziwe i że miejsca pokazane na tych zdjęciach nie są w rzeczywistości tak piękne. Według mnie nie ma znaczenia, jak dane zdjęcie jest zrobione. Jeśli się tam było, to ma się z tego miejsca wspomnienia. I właśnie wrażenia, jakie się w danym miejscu odebrało, przekładają się na nasze odczucie piękna tego miejsca.
Jest taka znana łacińska sentencja, która brzmi: „piękne jest to, co ujrzane, wzbudza upodobanie”. Wynika z niej pewna uniwersalność piękna, jako wartości. Generalnie powinno być tak, że piękne miejsca są po prostu piękne, niezależnie od tego kto patrzy, jak fotografuje itp.
W rzeczywistości jednak, ta uniwersalność rozbija się o nasze subiektywne wrażenia i zgadzam się ze zdaniem Bociana, który pisał:
Bocian napisał(a):Te zdjęcia są bardzo ładne. Technicznie wyciągnięte w maxa. W taki sposób można przedstawić dziesiątki różnych miejsc w Cro. Zdjęcia sa zrobione w taki sposób aby przedstawić to co w tych miejscach najlepszego i często z takich ujęć jakich zwykły zjadacz kruha nie uświadczy.
I to jest prawda.
Zanim udam się do jakiegoś miejsca, dużo czytam, oglądam. Tak było też przed ostatnim wyjazdem na Istrię. Mam nawet folder agencji turystyczne przedstawiający Rabac i okolice. Zdjęcia super, kolory bajeczne, ujęcia z lotu ptaka - normalnie raj.
Tylko, że w rzeczywistości - mimo, że było pięknie, o czym pisałem w postach dotyczących Istrii - zabrakło gdzieś tej
rajskości.