Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kawa, cola, mineralna, można zabrać napój izotoniczny. My bierzemy reklamówkę bułek z różnym "nadzieniem", jabłka, słodycze i co kto lubi. Generalnie chodzi o to, żeby jedzonko było zróżnicowane, było go dużo i nie trzeba było się bawić przygotowywaniem w trakcie podróży.
Ja z kolei polecam bułki z masełkiem, sałatą,opiekanym mięskiem hamburgerowym, na to położonym plasterkiem ogórka konserwowego a wszystko to posmarowane sosem majonezowo-musztardowo-ketchupowym. Pycha.... Gdy jechaliśmy do Chorwacji ( pierwszy raz) na naszą 2 + niespełna 2,5 letnia Ami zrobiłam takich bułek 12 nie wiedziałam ile czasu zajmie nam podróz, czy nie utkniemy i takie tam ....To bułki rozeszły się na pierwszym postoju, gdyż naszym współ-podróżnikom bardzo smakowały:) Później my częstowaliśmy się bułkami przyjaciół
Opiekane kurze silikony lub udka i chlebek , banany , kanapka z żółtym serem , i zestaw "suchaczy" (chlebek ryżowy , paluszki.....).Woda mineralna , herbata w termosie , cola . Nigdy nie zabieramy słodyczy i jaj na twardo .