Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

20 dni na Bałkanach czyli góry i atrakcje turystyczne

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 06.08.2014 12:51

porywy wiatru zaczęły się zmagać z każdą chwilą, w między czasie minąłem po drodze trójkę turystów którzy szli do góry, nie wiem jakiej byli narodowości ale na pewno nie Polacy ale im nie zazdroszczę, i zaczęło się była taka ulewa ze chyba jak żyje to nie przeżyłem na szlaku. ciapek wyglądał bardzo żałośnie bo mokre włosy z połączeniem z silnym wiatrem robiły z niego wygląd jak 7 nieszczęść , trochę mi było jego zal. Ja natomiast miałem kurtkę przeciw deszczową więc od pasa w dół (łącznie ze stringami :lol: :lol: :lol: ) byłem mokry. spodnie zrobiły się mokre i ciężkie. buty o dziwo nawet nie przemokły bardzo. kiedy doszedłem do ruin zamku skączyła się ulewa i zaświeciło słonce. Wtedy zobaczyłem drugiego ciapka. chwila zastanowienia gdzie może być Stach i nagle pojawia się za mną. Okazuje się ze Stach doszedł do schronu chwile tam pourzędował i właśnie wraca.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 06.08.2014 12:56

Znowu szwedzki stół wszystko co mam dobre do jedzenia dla ciapka wszak jak by był niedaleko sklep mięsny to bym zrobił mu prezent za towarzystwo i mógłby sobie z niego wziąść tyle ile uniesie ,
niestety teraz kawałek szlaku będzie wiodło przez wysoką trawę i mimo to ze buty bardzo do tej pory nie przemokły to teraz dokończy się dzieło przemoczenia butów. znowu jestem zły na siebie ze nie podjechałem autem do Glavas ale trudno. Marze tylko o powrocie do hotelu i wizycie w restauracji i obszernym obiedzie.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 06.08.2014 13:27

Teraz trochę liczb z Glavas na dinare jest według pudła 8 km ja przebyłem to w czasie 3h i 10 min ale w tym przerwy było ok 20 min . na dół czas 2h.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 06.08.2014 13:31

w restauracji przeglądam menu na szczęście są zdjęcia posiłków, jeden wygląda znajomo - pierogi. w końcu coś polskiego. zamawiam . kelner się pyta jaka sałata do tego i czy frytki mają być. niech będzie dziwne te pierogi z takimi dodatkami. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: po chwili przynosi piersi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: teraz to już nie wiem czy te piersi w menu wyglądały jak pierogi czy mi się zdawało ze to pierogi czyli ot taka fatamorgana.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 06.08.2014 13:56

po ,,,pierogach,,, jadę się przejechać do miejscowości wcześniej, widziałem tam ładny kościółek na wzgórzu.
Załączniki:
DSCN4010.JPG
DSCN4011.JPG
DSCN4013.JPG
DSCN4014.JPG
DSCN4016.JPG
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 06.08.2014 14:04

Dzień Czwarty - Jeziora Imostki , Wodospady Kravica, Medjugorje
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 09:06

Najpierw jechałem drogą nr. 1 potem drogą nr. 60. Na całej długości droga jest równa do tego są ładne widoki po jednej i drugiej stronie -- góry. Same jeziorka znajdują się nad miastem. Są one umieszczone jedno koło drugiego w niedużej odległości od siebie. Najlepiej auto zostawić na parkingu bezpłatnym nad jeziorkiem niebieskim (to do którego można zejść. )
Załączniki:
DSCN4039.JPG
widok na jeziorko niebieskie z punktu widokowego.
DSCN4042.JPG
widoczną drogą schodzi się na sam dół
po lewej stronie u góry drugi punkt widokowy na jeziorko
na wprost za drzewami znajduje się drugie jeziorko
DSCN4045.JPG
DSCN4047.JPG
DSCN4055.JPG
widok na jezioro niebieskie z drugiego punktu widokowego
DSCN4057.JPG
to ma być jeziorko czerwone. podziwiać można go tylko z drogi bo nie prowadzi na dół żadna droga. no chyba ze ktoś by chciał skoczyć na główkę.
DSCN4059.JPG
DSCN4060.JPG
pytanie dla wiedzących - co to za szczyt. jak jestem nad jeziorkiem i patrze w stronę morza.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 09:12

to chyba nie jest SV. JURE . nad Makarską.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.08.2014 11:24

ładne ujęcia z jeziorek, dobrze naturalnie doświetlone
wajheczka napisał(a):to chyba nie jest SV. JURE . nad Makarską.

oj raczej tak :)
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 16:32

myślałem ze JURE jest dalej za tą górką dopiero.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 16:36

Po jeziorkach pora na wodospady. granice cro-bih przejeżdżam praktycznie bez zatrzymywania się. na wylocie z miejscowości ljubuski jest drogowskaz na wodospady więc trudno jest ten skręt przejechać.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 16:43

parking jest nowy . cena 0,5 e lub 1 marka za wstęp. w sumie to nie wiem za co się płaci czy za wstęp czy za parking. w związku z tym ze nie ma prawie ludzi to obsługa pozwala mi zjechać na sam dół autem prawie do wodospadów. na piechotę to pewnie z 5 minut bo utwardzonej drodze. na samym dole jest tylko parę miejsc parkingowych.
Załączniki:
DSCN4073.JPG
parking
DSCN4074.JPG
widok z parkingu
DSCN4075.JPG
widok na wodospady z parkingu
Ostatnio edytowano 07.08.2014 20:25 przez wajheczka, łącznie edytowano 1 raz
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 20:23

Tuż przy wodzie znajdują się dwa większe punkty gastronomiczne.
Załączniki:
DSCN4062.JPG
widok z wodospadów na budowaną autostradę
DSCN4064.JPG
DSCN4065.JPG
DSCN4070.JPG
DSCN4071.JPG
DSCN4072.JPG
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 07.08.2014 21:01

żeby nie było ze nic my nie jemy to po wodospadach był czas na popas a potem jazda do Medjugorie. Tam najpierw przejazd przez całe miasto w poszukiwaniu kwatery , potem podjeżdżamy pod pierwszy dom , Stach wchodzi i za chwile jest nocleg za 10 e. warunki przemilczę. w cenie jest trochę darmowego wina. właścicielka wygląda na amatorkę trunków. Stach idzie na miasto ja w miejsce objawienia i na górę KRIŽEVAC
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 09.08.2014 08:45

tak jak większość opisuje to miejsce i ja opisze. to miejsce z punktu wiary to ma nie dużo wspólnego. na każdym kroku stragany sklepy liczy się tylko mamona kasa. Będąc tam to czułem się jak bym był na stadionie dziesięciolecia za jego dobrych czasów. Jak na 30 maja i późna godzinę liczyłem ze nie będzie dużo pielgrzymów ale jednak było dość sporo. auto zostawiłem na parkingu poniżej współdłużne.
Załączniki:
Przechwytywanie.PNG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

20 dni na Bałkanach czyli góry i atrakcje turystyczne - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone