Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

20 dni na Bałkanach czyli góry i atrakcje turystyczne

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 10.03.2015 14:05

O ile sam hotel z zewnątrz wygląda w miarę to w środku lata 70 ubiegłego wieku. Recepcjonista zaprowadza nas na piętro otwiera drzwi i to co widzę to mnie przestrasza. Do tego cena 17.5 euro za osobę za noc. NNIIEE :twisted: :evil: Pociesza mnie ze piętro wyżej jest lepszy. Po dotarciu wyżej i otwarciu drzwi próbuje zaświecić światło ale okazuje się ze jest wyłączone na całym poziomie. Widok nie wiele lepszy od tego z dołu, a na dodatek zapach z lat 80 ubiegłego wieku. Dziękuje do widzenia. :roll: :wink: :lol: :x :P Za tą cenę w takich warunkach to bym wolał spać w aucie. Nie wiem jeszcze ze za chwile będzie jak to się mówi z deszczu pod rynnę. Jedziemy do restauracji. :mrgreen: :mrgreen:
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 10.03.2015 14:16

No to się zdziwiłam, bo z zewnątrz rzeczywiście wygląda całkiem fajnie. W takiej sytuacji też bym poszła do restauracji i bynajmniej nie na jedzonko :) lub nie tylko
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 11.03.2015 11:46

Tym razem idzie Staszek. Czekam spokojnie w aucie wszak poszedł fachowiec wiec na pewno załatwi. Po chwili jesteśmy w środku. 7.5 e za noc ze śniadaniem. Warunki. Przemilczę :D :D :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted: Albo napisze. O ile łazienka jest po remoncie i ładna ,to pomieszczenie gdzie mamy spać jest duże. Po jednej stronie jest kuchnia ze zlewem , na drugim łóżka. Podłoga jest drewniana z dziurami, aż strach pomyśleć co jest pod podłogą. Do tego nie zbyt przyjemny zapach. a na deser okazuje się pościel nie jest prana i ktoś ileś dni już spał pod nią. Z tego wszystkiego to chyba będę spał w łazience w brodziku. :lol: :roll: :mrgreen: :smo: :oczko_usmiech: Z tęsknotom spoglądam przez okno , bo wygląda na to ze obok jest budowany domek z miejscami noclegowymi, ale do zakończenia prac jeszcze daleko. Trudno nie ma wyboru więc dwie noce przeżyję.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 11.03.2015 11:55

Po obiedzie lub kolacji bo już późno było , jedziemy zobaczyć gdzie zaczyna się szlak na Maglic. Początek szlaku jest asfaltowy , jadę ok. 3 km i zawracam. Idziemy spać, wszak jutro będzie trzeba wcześnie wstać. :evil: :evil: który to już raz wcześniej :twisted: :twisted: W nocy o pierwszej budzi
mnie potężna ulewa. O ile ta w Zabliaku była ,,ogromna,, i wydawało się ze już większej nie może być to się okazało ze jednak może być.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 11.03.2015 15:38

Dzień 17-Maglić 2386

W nocy miałem sny-koszmary ze szczury wychodzą spod podłogi, ze pająki chcą wciągnąć za obraz więc pobudka była wczesna i o 7 wyjazd na Maglic. Na przeciw stacji benzynowej -która jest zlikwidowana- skręcamy w lewo
DSCN5127.JPG

i jest tabliczka
DSCN5128.JPG

jedziemy asfaltową drogą prawie 5 km do szlabanu, pogoda w miarę dobra, przypomina mi się ze czytałem u Franza ze za szlabanem kończy się asfalt , potem jest droga kamienista ale w dobrym stanie. Tylko ze to było jakiś czas temu. a teraz ?. 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O
Dojeżdżamy do szlabanu
DSCN5129.JPG

i teraz najważniejszy moment. Szlaban jest opuszczony, jeżeli jest zamknięty to z tego miejsca będzie trzeba na piechotę z buta a to mi się nie uśmiecha. Stachu wysiada z auta , podchodzi do szlabanu- chwila nie pewności i 8-O 8-O
Ostatnio edytowano 21.03.2015 22:16 przez wajheczka, łącznie edytowano 1 raz
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 11.03.2015 15:44

I szlaban idzie w górę :)
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 11.03.2015 15:48

wajheczka napisał(a):W nocy miałem sny-koszmary ze szczury wychodzą spod podłogi, ze pająki chcą wciągnąć za obraz

i czemu mnie to nie dziwi...
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 12.03.2015 20:57

tercja napisał(a):I szlaban idzie w górę :)

Czyli jesteśmy uratowani. Za szlabanem następna tabliczka
DSCN5130.JPG

Oraz kończy się asfalt a zaczyna hm hm co to jest bo to drogi nie przypomina, nawet na Ukrainie nie ma takich dróg. Miejscami zostało zrobione koryto lub nawet dwa w którym spływała woda po wczorajszej ulewie i nie tylko. Ogólnie to wystają małe i większe kamienie które zostały wypłukane przez wodę. Jazda wygląda od prawej do lewej strony , na 1 biegu. Zastanawiam się czy można złapać 4 kapcie naraz i dochodzę do wniosku ze na tej drodze na pewno, wystarczy mieć tylko trochę starsze opony. Ja mam w dobrym stanie ale czy to wystarczy do przejazdu. Zobaczymy. Chwilami muszę jechać albo z prawej lub lewej strony , tuz przy krzakach , gałęziach. Potem się okaże ze lakier będzie zarysowany, ale konie w kwiecie wieku więc nie ma co się rozczulać. Gorzej jak by to było nówka . W pewnym momencie spodem zaryłem o wystające kamienie. :evil: :evil: :twisted: :twisted: :devil: :devil: :nice: :nice:. W innym miejscu obsunęła się ziemia z góry na drogę i prawie na styk przejeżdzam. Uf niewiele brakowało. Jak bym wiedział ze ta droga tak wygląda to bym na pewno nie pojechał swoimi koniami tylko wynajął kogoś z miejscowości gdzie śpimy. Trudno teraz nie ma odwrotu. Najgorsze co mogło by mnie tu spotkać to mijanka z drugim autem. Od drogi głównej do Lokva Demecista jechałem 1.20 min przy czy pierwsze 5 km po asfalcie więc bardzo szybko a następne 10 km to w żółwim tempie. Po drodze mijamy Dragos Sedlo 1264m , wracając to się tu zatrzymamy.
DSCN5131.JPG

DSCN5132.JPG
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 13.03.2015 08:53

Jakbym jakiś horror czytała:) no ale 5km to nie 20. I pogoda już piękniejsza.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.03.2015 09:02

po takiej jeździe to mi już było obojętne jaka pogoda będzie.
DSCN5220.JPG
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.03.2015 09:08

Po przyjechaniu na miejsce wysiadam z auta tak wk…..y ,zły ,zdenerwowany ze musiałem jechać taką drogą ze muszę gdzieś rozładować tą złość. Napis informuje ze 3 godziny do celu , ja szedłem 1.50 min plus 10 minut przerwy na jedzenie . Pomogło. :mrgreen:
Na początku idziemy razem ze Staszkiem ale po chwili Stachu rezygnuje bo zaczynają się ,,schody,, i postanawia ze zawróci i pójdzie po drodze którą żeśmy jechali i po drodze będzie oglądał- doglądał puszcze . No to ja mogę włączyć 5 bieg.
tercja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tercja » 13.03.2015 09:15

wajheczka napisał(a):po takiej jeździe to mi już było obojętne jaka pogoda będzie.
DSCN5220.JPG

całe szczęście, że na Ukrainie są lepsze drogi :lol:
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.03.2015 09:32

szlak jest bardzo dobrze wyznaczony i ścieżka jest wydeptana więc nie da się zabłądzić.
DSCN5133.JPG

widok z parkingu
DSCN5136.JPG

zaraz na początku jest kamień upamiętniający hm zapomniałem o czym przypomina
DSCN5137.JPG

DSCN5139.JPG

w oddali morze mgieł.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 13.03.2015 20:44

...
Załączniki:
DSCN5142.JPG
DSCN5143.JPG
DSCN5144.JPG
widać cel wyprawy
DSCN5150.JPG
DSCN5158.JPG
zaczynają się ubezpieczenia -lina
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 21.03.2015 12:54

...
Załączniki:
DSCN5159.JPG
DSCN5162.JPG
DSCN5164.JPG
DSCN5165.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

20 dni na Bałkanach czyli góry i atrakcje turystyczne - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone