Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2 trasy banska woda ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
djscreamvip
Plażowicz
2 trasy banska woda ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) djscreamvip » 30.04.2006 17:46

witam wybieram sie do bansa voda pierwszy raz jedziemy w polowie sirpnia bedzie to nasz pierszy wypad na chorwacjie i dlatego poszukuje sprawdzonej trasy znalazlem juz kilka i prosze o rade "piersza to
Cieszyn --> Brno --> Wiedeń ---> Graz ---> Maribor ---> Zagrzeb ---> Split--banska voda ,jednak z tego co sie orjentuje jest to dosc droga trasa ze wzgledu na autostrady jakie to koszty?druga to polecacie ze wzgledu na widoki i tansza w kosztach oplat ale dlusza a czy sa jednak na tej trasie jakies oplaty
........--> Wiedeń ---> Graz ---> Klagenfurt ---> przełęcz LoiBpass ---> Ljubjlana ---> Postojna ---> Rijeka wybrzezem moze do Vinjerac tu bym zjechal na autostarde do splitu puzniej dalej wybrzezem ale czy sie oplaca zjechac na ten odcinek na autostarde jakie beda tam oplaty ,zeby nie bylo ze wykupie winietke a jej nie wykozystam bo przejade 100km...ze jedziemy powoli z duza iloscia przystanokow na fotki itd.predkosc podruzna to max 120 wiecej nie mogo ze wzgledu na ekonomie mojej beaty .pozdrawiam i prosze o pomoc
Zbyszek_mat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_mat » 30.04.2006 20:26

Zastanów się jeszcze nad trasa przez Węgry ja od 5 lat jezdze przez Węgry Bosnie
djscreamvip
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djscreamvip » 01.05.2006 05:32

dzieki za rade ale mi zalezy na widokowej trasie ,ale jesli bedzie ona zbyt meczoca bede musial wzias autostrady czyli trase jeden ale moze nieco ulec zmianie prosze o jakies komentaze jescze bo nie wiem ktoredy mam jechac.dodam ze trasa ma byc dos szybka a zarazem tania
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.05.2006 07:14

My od wielu lat jeżdzimy trasą przez Węgry, dlaczego:
Mówie o odcinku Bratysława-Zagrzeb.
1. trasa przez Austrie iSłowenie 425km
w tym ok 60km ciągłrgo remonu za Mariborem, opłata 7,6 Eur za Austrię+ jakies grosze (ale są) za Słowenie.
Korki w okolicach Wiednia, chyba że będziesz ten odcinek jechał w nocy, lub nad ranem.
Dość często kolejka na granicy Słoweńsko-Chorwackiej kiedyś stałem 3 godzimy. Spanie w Austii dośc drogie.
2. trasa przez Węgry 342 km w tym 80 autostradą
Spokojna z pięknymi widokami (może troche senna jazda przez Węgry- ale jadę na wakacje a nie spiesze sie do pracy).
Tanie noclegi, bezproblemowe na Węgrzech.
Dodatkowo robimy zakupy w Węgierskim Tessco, naprawde tanio.
Maksymalnie na trasie przez Austrie zaosczędzisz 1-godz- ale czy warto??
djscreamvip
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djscreamvip » 01.05.2006 15:01

ta posiedzialem i moze pojade przez wegry mozna jaka doklada trase jaka rozpiske a ja porownam ja z moja ?;i jaki jest koszt oplat przez wegry do splitu ?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.05.2006 15:46

Przez Węgry brak opłat Autostrada do BUDAPESZTU JEST BEZPŁATNA-ALE JEDZIEMY KILKA KILOMETRÓW.
Braysława- Rajka-Level Csoam-Szombately-Kemed-Lenawa(słowenia)-Cackowac (tu w Banku wymieniam euro na Kuny)- wjeżdzam na autosradę na Split.(agrzeb-Split 157 Kun.
w SŁOWENI MOŻNA ZATANKOWAĆ PALIWO JEST STOSUNKOWO TANIE.
My jedziemy z Warszawy spokojnie bez problemów wieczorem jesteśmy przy granicy Węgier i Słowenii. Tam też nocujemy. Bez problemów.
W Szombathely jest Tesco tam robimy zakupy szczególnie winne, są doskonałe a ponadto dużo tańsze niż w chorwacji, no i jescze troche salami itd. Sorry ale mam duży terenowy samochód.(polecam wina Kenfankos.)
Wstajemy 7.00 i spokojnie ok 14 jesteśmy w Splicie. Tam prom i na Korcule. Bezstresowo bo to przecież wakacje.
Acha w ubiegłym roku moja rodzina ze Szwecji jechała przez Austrie bo jechali z Hamburga. Jak obliczyliśmy trasę przez Austrie jechali dłużej niż my przez Węgry.A jechali Volvo s-80 i lubią dusić gaz.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.05.2006 15:55

Zapomniałem zapytać skąd wy jedziecie?
djscreamvip
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) djscreamvip » 01.05.2006 16:27

jedziemy z pod krakowa i wydaje mi sie ta trasa sympatyczna .czyli jedyne oplaty to autostrada chorwacka a to jest cena w jedna strone.wielkie dzieki za info
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.05.2006 12:35

djscreamvip - czas pomyśleć o wymianie klawiaturki bo Ci polskich znaków nie wybija i "ó" :lol:
bansa voda - gdzie to jest bo na Chorwacji raczej nie :cry:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 08.05.2006 13:51

djscreamvip napisał(a):jedziemy z pod krakowa i wydaje mi sie ta trasa sympatyczna .czyli jedyne oplaty to autostrada chorwacka a to jest cena w jedna strone.wielkie dzieki za info

Ja tez wybieram sie tą trasą (Słowacja- Wegry- Słowenia 11km). Chyba najbardziej optymalna co do odległości i kosztów.
A tak w ogóle to nie musisz pisać, że z pod Krakowa. Wszyscy wiedzą gdzie jest Chrzanów. "Moja babicka pohazi z Chrzanova" ;-)
Pozdro
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 09.05.2006 15:35

Zbyszek_mat napisał(a):Zastanów się jeszcze nad trasa przez Węgry ja od 5 lat jezdze przez Węgry Bosnie

Hej.
Napisz proszę jeśli możesz trasę najszybszą,ale też ładną przez BiH.Wybieram się na Rivierę Makarską i wydaje mi się że najlepiej będzie przez BiH.Ile mniej więcej dana trasa trwa?
Pozdrav
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.05.2006 10:21

djscreamvip napisał(a):witam wybieram sie do bansa voda pierwszy raz jedziemy w polowie sirpnia bedzie to nasz pierszy wypad na chorwacjie i dlatego poszukuje sprawdzonej trasy znalazlem juz kilka i prosze o rade "piersza to
Cieszyn --> Brno --> Wiedeń ---> Graz ---> Maribor ---> Zagrzeb ---> Split--banska voda ,jednak z tego co sie orjentuje jest to dosc droga trasa ze wzgledu na autostrady jakie to koszty?

Na wstępie chciałby spytać czy nie masz czasami na myśi miejscowości Baska Voda - czy tylko taka zbieżność. OSobiście byłem dwa razy właśnie w Basce Vodzie. Za każdym razem w/w trasą - więc nie mam porównania co do innych - ale tą jedzie się tak wygodnie, że nie chce próbować innych.
Co do kosztów to mnie (100% jazdy na LPG) dwa razy po 1210km (czyli tam i spowrotem) wraz z winietami wyszło 540-550 PLN. Ale w Chorwacji autostradą tylko do Karlovacia a potem do Splitu normalnymi drogami. Więc czy to jest drogo? Za pierwszym razem jechaliśmy w dwie pary więc wyszło po 270 na parę. Za drugim razem jechaliśmy sami.
W tym roku chcę jechać jak najszybciej bo jedzie z nami 2,5 letnai córeczka więc nie patrzę na koszty tylko na czas przejazdu więc już planuję cała autostradę do Splitu i bez tankowania LPG w Moriborze. Więc koszt przejazdu wzrośnie o jakieś 320 PLN.

djscreamvip napisał(a):druga to polecacie ze wzgledu na widoki i tansza w kosztach oplat ale dlusza a czy sa jednak na tej trasie jakies oplaty
........--> Wiedeń ---> Graz ---> Klagenfurt ---> przełęcz LoiBpass ---> Ljubjlana ---> Postojna ---> Rijeka wybrzezem moze do Vinjerac tu bym zjechal na autostarde do splitu puzniej dalej wybrzezem ale czy sie oplaca zjechac na ten odcinek na autostarde jakie beda tam oplaty ,zeby nie bylo ze wykupie winietke a jej nie wykozystam bo przejade 100km...ze jedziemy powoli z duza iloscia przystanokow na fotki itd.predkosc podruzna to max 120 wiecej nie mogo ze wzgledu na ekonomie mojej beaty .pozdrawiam i prosze o pomoc

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone