Witam!
Od miesiąca regularnie przeglądam cro.pl, które okazało się bardzo pomocne w pierwszym wypadzie na Chorwacje;). Wczoraj wróciłem z wyspy Ciovo z dwoma niewiadomymi i wydaje mi się, że "Chorwackie ABC" będzie najodpowiedniejszą grupą na zadanie pytań. Kieruje mną czysta ciekawość;)
1) Niewiarygodnie hałaśliwe grzechotanie: czy ktoś wie co to za owad? nic nie widać, a grzechocze strasznie. Najpierw myślałem, że łożysko w aucie daje silniej znać o sobie, ale to na szczęście odgłosy natury;) W nocy cichną, żeby wraz ze wschodem słońca zaczynać znowu grzechotać.
2) Drugą niewiadomą są zielone owoce, które dostaliśmy w dniu wyjazdu. Zielone, okrągłe, średnicy 4-5cm, bardzo słodkie, w środku czerwone z malutkimi pestkami, zjada je się w całości, podobno świeże mają 0 (zero) kalori i dopiero jak się ususzą nabierają ich. Właścicielka mówiła, że jest to owoc ekskluzywny na północy. Na początku myślałem, że to marakuja, ale nie wyglada na ten owoc - może to jakaś odmiana? Zetkną się ktoś z Was z czym takim?
Dziękuję z góry za pomocne odpowiedzi;)
Pozdrawiam
wawior85