Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

11 miesięczny brzdąc gdzie jechać do Chorwacji - konkrety

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
misiagesia
Globtroter
Re: 11 miesięczny brzdąc gdzie jechać do Chorwacji - konkret

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiagesia » 07.04.2014 12:00

My przeżyliśmy całą podróż z brzdącem 10-miesięcznym :)

relacja murter-8-22-06-2013-r-t41524.html

W tym roku powtórka z 22 miesięcznym w terminie planowanego urlopu. Rodzi się nam inny problem, mały teraz ma czas że na nóżkach siam... No a nasz mutsy evo trochę zajmuje miejsca w bagażniku, moje pytanie (chcemy wypożyczyć wózek na urlop) - jaki, żeby był wygodny dla brzdąca (nasz mały wygląda jak 3letnie dziecko - chudy szeroki w ramionach i wysoki), nie był za ciężki i bardzo ważne - mało miejsca w bagażniku zajmował. Będę wdzięczna za odpowiedzi na PW :)))) Chcemy jechać do dalmacji środkowej, gdzieś gdzie nie ma dużo ludzi i spokój cisza i cykanie :D jeszcze rozmyślamy, ale może zaproponujecie miejscowość?? Rozważamy Brist.
juwicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) juwicz » 07.04.2014 12:34

Prywatnych wiadomości też nie mogę wysłać, więc pozostaje kontakt via mail (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
misiagesia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiagesia » 07.04.2014 12:44

Dzięki!!

Fajna relacja :) doczytam w wolnej chwili bo mój mały łobuz właśnie wstał :).
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 07.04.2014 12:58

misiagesia - my mieliśmy/mamy wózek Jedo "Fyn" - rodzimej produkcji :)
Wózek udało się spakować do bagażnika w reno thali razem z dwoma walizkami, łóżeczkiem turystycznym, lodówką i wieloma innymi gadżetami. Tak więc śmiało polecam. Tylko nie wiem czy chodzi ci o typową spacerówkę/parasolkę czy spacerówkę na stelażu po gondoli.
Osobiście bym nie polecał parasolki, chyba że na same proste i równe chodniki.

Wózek musi mieć duże, pompowane kółka i skrętne. Dla Ciebie i dla dziecka będzie wygodniej.

pozdr
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 07.04.2014 13:56

W tamtym roku córka miała 12 miesięcy....bylismy w Novi Vinodolski...wysoko wiec blisko..nad wodą park, więc i cień, nam bardzo pasowało ....byliśmy w ciemno. jednak z malym dzieckiem i wózkiem polecam pierwsze dwie linie od morza jeśli chodzi o kwatery....dalej trzeba sie już wysoko w góre wspinać, co z dzieckiem jest męczące.
weSoLuTka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) weSoLuTka » 07.04.2014 16:42

DolnoŚlązak własnie tego obawiam się w dubrowniku, ale na szczescie to wenecja ;)
dzieki za info o "parasolcE" bo wlasnie chcielismy kupic na wyjzd, zeby byla lzejsza do noszenia (ewentualnego):P:P

juwicz, ja poprosze o linka :) chetnie poczytam i gratuluje malucha kolejnego :) adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Powiedzcie mi jeszcze jak wyglada zapoatrzenie w sklepach jesli chodzi o jakies mieso, czy lepsze wedliny dla malucha?
misiagesia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiagesia » 07.04.2014 17:20

Jeśli chodzi o tego typu rzeczy to najlepsze.jadło wzięliśmy w.lodowce że.soba. I tak w tym roku zrobimy. Dla dorosłych dobre szybki sa ala szwarwaldzka. Mięsa nie kupowałam.
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 07.04.2014 20:31

"Parasolka" jest tylko dobra do miasta i to takiego gdzie jest chodnik, który nie pamięta PRL-u , tak jak ja (równy).
"prawdziwy" wózek da radę nawet na piaszczystej plaży, nasz się sprawdził, dlatego radzę wziąć coś "większego" kosztem miejsca w bagażniku.
aha, przypomniałem sobie, nasz wózek nie sprawdził się tylko w jednej sytuacji. Na bramkach do tramwajów wodnych w Wenecji, okazało się że jest parę cm za szeroki i trzeba było go przenosić nad bramką.

Odnośnie jedzenia, to my braliśmy dosyć sporo tego wszystkiego, fakt jest faktem że prawie połowa wróciła do domu, ale od nadmiaru głowa nie boli :)

My baliśmy się, że córa może źle zareagować na "nowości" w jadłospisie i woleliśmy zabrać praktycznie wszystko czym roczne dziecko się żywi (od słoiczków, mięsa,sera aż po mleko oczywiście)

Tak na marginesie, okazało się we Włoszech (2-gi tydzień wakacji), że nam mleka braknie na 3-4 dni
i musieliśmy dokupić.
Niestety we Włoszech mleka Bebilon nigdzie nie mogliśmy znaleźć.
Dziwnym trafem spotkaliśmy mleko praktycznie w takim samym opakowaniu (kolory, rysunki itp) co Bebilon, tylko inna nazwa i producent. Reszta wyglądała prawie identycznie (z zewnątrz) i na szczęście małej posmakowało, może nie odczuła różnicy :)

Mogę dodać jeszcze z mojej strony, że nasze pierwsze rodzinne wakacje (2+1) były najbardziej udane.
Zobaczyliśmy i zwiedziliśmy tyle nowych miejsc co nigdy wcześniej jadąc tylko we dwoje.
Grunt to mieć miejscówkę (nocleg) blisko kilku większych miejscowości gdzie w max 1 godz można dojechać autem i pozwiedzać (czyt. pospacerować) całą rodzinką. My tak robiliśmy: rano plaża, po południu zwiedzanie, albo na odwrót. W ten sposób najmłodszemu członkowi rodziny nigdy się nie nudziło :)
DolnoŚlązak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DolnoŚlązak » 07.04.2014 20:49

W Dubrovniku, takie schodki też można spotkać :)

zdjęcia z aparatu 153.jpg

Tak czy inaczej warto jechać :!:
weSoLuTka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) weSoLuTka » 09.04.2014 09:51

misiagesia, przeczytalam Twoja relacje, ach jak widze te fotki to już chce tam być (i oczywiscie mieć taką pogode ;))
przy okazji bardzo cenne uwagi kacpra dot. podrozy z dzieckiem :)

DolnoŚlązak, dzieki za info. Nasza corka jest antysloiczkowa, no moze jakies deserki wciagnie, ale o jakims obiadku ze sloiczka nie ma mowy...
My bylismy w dubrovniku, ale chyba 6 lat temu, przy 40 stopniach w cieniu i weszlismy na mury... i w sumie pamietam tylko te mury, ze nam mega dogrzalo i mielismy dosc dubrovnika :D:D
pulalula
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pulalula » 16.04.2014 10:17

Wydaje mi się, że łóżeczko turystyczne przyda się nawet gdy dziecko śpi z rodzicami. Będzie je można bezpiecznie zostawić śpiące w sypialni, bez obawy,że spadnie z łóżka, bo wiadomo, że rodzice chodzą spać później i w tym czasie mogą np. wypoczywać na tarasie:)
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 16.04.2014 10:31

Cóż...jeśli chodzi o wózek...my mielismy ze sobą parasolkę...u nas się rewelacyjnie sprawdziła...do wożenia piwa i napojów ze sklepu....nasza córka była akurat na etapie poruszania sie wszędzie albo na własnych nogach za rękę albo rękach członków wyprawy...wózek był be!. Przydał nam sie może ze dwa razy tak naprawdę. Na plażę łatwiej było bez ( ale my mielismy blisko ), a do miasta tak jak pisałam...zakupy jechaly na wózku, dziecko z dala :D Także zalezy od dziecka...jak mało jeździ..nie ma co taszczyć wielkiego klamota ze sobą, lepiej wziąść jakies nosidełko albo mała parasolkę. No ale tak jak napisałam....to zalezy
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 16.04.2014 10:50

kadetdudi napisał(a):Czyli wiemy już, że można jechać z takim maluchem:)
A teraz pojawiają się inne pytania:
- do celu mamy ok. 1200 km (Igrane). czy jechać z noclegiem czy za jednym zamachem?
- czy targał ktoś ze sobą łóżeczko turystyczne?
- czy da się przy tak małym dziecku w ogóle poopalać czy na plaży absorbuje on cały czas?

Jedziemy we wrześniu. Wstępnie mam plan zatrzymać się w Siofoku na Węgrzech, no i zabrać ze sobą łóżeczko turystyczne. Ewentualnie synek (11 miesięcy) będzie spać z nami. Takie ot małe dylematy... :)

My do Novi Vinodolski 1200 km...wyjazd z centrum Polski o 19, mały postój wieczorem koło 21, mały postój na przewinięcie koło 6 rano, godzinna przerwa na wybieganie się i drzemke kierowcy w aucie kolo 9, o 12 w południe na miejscu....bez problemów ( jedynym było zaśnięcie w foteliku...dziecko przyzwyczajone do przewracania się w łóżeczku, ale i to dało sie załatwić mizianiem i nuceniem w ucho ).
My mieliśmy własne łóżeczko i bardzo sie przydało. Mała nie spi nigdy z nami i nie lubi.
I tak...dziecko cały czas absorbuje chyba,że spi na plaży..niestety na to musicie się nastawić...w tym przypadku im wiecej osób tym wiecej mozliwości , bo kazdy zajmie sie dzieckiem po trochu i jest ok,ale mimo wszystko to zupełnie inny urlop :D
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 16.04.2014 10:53

Aha...i jeszcze jedno..nie wiem czy inni rodzice tez to zauwazyli....pierwszego dnia po podróży, w nowym miejscu nasze dziecko było rozdrażnione, płaczliwe...niemozliwe jednym slowem....na drugi dzień, po całej nocy spędzonej w łóżeczku...jak ręka odjął. Czemu się nie dziwię bo i dorosłych męczy taka sytuacja.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2014 12:27

elka505 napisał(a):Aha...i jeszcze jedno..nie wiem czy inni rodzice tez to zauwazyli....pierwszego dnia po podróży, w nowym miejscu nasze dziecko było rozdrażnione, płaczliwe...niemozliwe jednym slowem....na drugi dzień, po całej nocy spędzonej w łóżeczku...jak ręka odjął. Czemu się nie dziwię bo i dorosłych męczy taka sytuacja.

A to już chyba bardziej zależy od dziecka, bo ani mój syn, ani córa szwagra takich problemów nie ma. Są rodzice, jest bezpiecznie :D

elka505 napisał(a):Cóż...jeśli chodzi o wózek...my mielismy ze sobą parasolkę...u nas się rewelacyjnie sprawdziła...do wożenia piwa i napojów ze sklepu....

Ja też z doświadczenia polecam parasolkę, może być zwykła, ale lepsza taka chociaż z metalowym krzyżakiem pod pupą i plecami. Szwagier woził w 2013 dorobek na plażę, a mała (13 miesięcy) u mamy lub cioci na rękaw "szła" na plażę. Parasolka na spacery po Dalmackich miejscowościach super. Osobiście nie polecałabym nosidełka, u mnie latem w PL się nie sprawdzało, więc w Cro było totalnie do d... (mąż i syn stale byli mokrzy jak było ciepło)

W zeszłym roku była Podgora (13 miesięcy miała mała szwagra) i okolica w wózku zwiedzona. Polecam miejscowość dla dzieci, zwłaszcza jej skrajne części.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

11 miesięczny brzdąc gdzie jechać do Chorwacji - konkrety - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone