Byliśmy z 8 miesięczną córką (i 2 starszaków 8 i 10 lat) - jeśli tylko dziecko jest takie pogodne i cierpliwe jak nasze, to przejazd 1100 a 1400 km to bez różnicy, więc ja bym puściła się niżej, nie tylko Istria i okolice.
Polecam miejscówkę dla dzieci idealną - Zaton Holiday Village - byliśmy w mobilhomie, warunki super, czysto, zacieniający las, plaża piaszczysta, kilkadziesiąt metrów w głąb morza płasko, płytko, na terenie campu baseny, sensoryczne place zabaw. Jak wybieracie się w maju/czerwcu, to ceny są znośne, w sezonie dużo wyższe. Ale i tak warto.
Teren idealny na spacery z wózkiem, blisko spacerowy Nin, blisko Zadar...
Ale równie dobre są inne miejscówki - myśmy z naszą najmłodszą dali radę nawet w Breli, po 105 schodkach do plaży Za to promenada kilkukilometrowa pozwalała na długie popołudniowo-wieczorne spacery....
Ze sprzętów mieliśmy WSZYSTKO
Łóżeczko turystyczne, maty edukacyjne, krzesełko do karmienia, wózek parasolka, nosidło, chustę, namiocik plażowy, kółko z gatkami do pływania, nawet... turystyczną dmuchaną wanienkę
Teraz, na wyjazd z 20 miesięczną maludą, odpadną nam maty edukacyjne, krzesełko do karmienia, chusta i nosidło Łóżeczko jedzie, bo apartament duży, wózek jedzie, bo lubimy spacery, wanienka pojedzie, bo... tak mi wygodniej, a jest dmuchana, więc miejsca nie zajmuje , kółko z gatkami do pływania pojedzie (ale kupię rozmiar dla ponadroczniaka), namiocik plażowy też i dojdą klamoty typu wiaderko, łopatka, grabki
Jazda dla nas - i dzieci - to przyjemność, bierzemy ją na raz, ale z możliwością długich przerw - nikt nas nie goni, od wyjazdu z własnego placu jesteśmy "na wakacjach".
Fotelik dobrze jest wyposażyć w chłonną wyściółkę - u nas równie dobrze jak frota, sprawdziła się zwykła tetra.
Pilnujcie nagrzanych na słońcu sprzączek z pasów w foteliku! Ja oparzyłam na szczęście siebie, a nie małą, ale było blisko :/
Oczywistości dot zostawiania, a raczej niezostawiania dzieci gdziekolwiek bez opieki uważam za... oczywiste