Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

11 miesięczny brzdąc gdzie jechać do Chorwacji - konkrety

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda
Re: 11 miesięczny brzdąc gdzie jechać do Chorwacji - konkret

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.06.2015 10:58

alechandro napisał(a):Czy Wy naprawdę uważacie, że urlop w Cro z 10 miesięcznym itd, dzieckiem to przyjemność czy tylko robicie dobrą minę do złej gry ? Osobiście uważam, że to drugie...

Czyli co??? lepiej siedzieć z takim dzieckiem w domu?
Spokojnie, jeśli to nie jest pustynia, księżyc czy inny Pag to nie widzę problemu, żeby pojechać do Chorwacji.
Sama byłam z półtorarocznym dzieckiem pod namiotem na Loparze i żyjemy do dzisiaj.
Zawsze można zabrać babcię, nianę czy inną opiekunkę :)
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 16.06.2015 11:04

piekara114 napisał(a):
magdalena_r napisał(a):A jak przeżyliście drogę z takim maluchem? My mamy do pokonania 1200km, o ile w jedną stronę to będzie prawdopodobnie jazda w nocy, to na pewno z powrotem będzie już gorzej..

1200 km nocą ze spankiem dla kierowcy to ok. 15 h jazdy. Jazda na noc do Cro to podstawa.
A powrót proponuję taki (sprawdzony wprawdzie ze starszym synem, ale dla nas z południa z nad Bałtyku jazda 10 lat była jak wyprawa do Cro, a i przez szwagra z córą przetestowana): wymeldować się ok. 10/11 do której macie czas. Podjechać na północ ze 2 godz. i tam plażować (np. plaża koło Trogiru-tam często na powrocie się zatrzymywaliśmy) albo Rogoznica/Primoste - to jeszcze coś zobaczycie. Potem obiadek (my właśnie w knajpce na tej plaży w Divulje). I już macie ok. godz. 17. I do PL zostało już zaledwie 1000km, dziecko po plaży i obiadku powinno być zmęczone i pospać ze 2 h. Kolacja na parkingu z bieganiem i o 21 ciągniecie do PL.

przepraszam z gory za urazenie kilku osob, ale podroz po kilku godzniach plazowania to tylko mogla wymyslic osoba siedzaca na fotelu pasazera a zgodzic sie kierowca, ktory nie potrafi powiedziec NIE. Wedlug mnie jest to skrajnie niebezpieczne ladowac sie do samochodu na kilkanascie godzin jazdy bezposrednio po kilku godzniach plazy, nie wspomne juz o walorach zapachowych.

z Chorwacji mozna wracac w nocy takze, wystarczy wyjechac o 18 i zanichac ostatniej nocki i tyle, wzglednie kierowca w tym dniu moze miec taryfe ulgowa i odpoczywac wiecej
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.06.2015 12:43

kazow - a czy jazda na noc po całym dniu pracy różni się czymś od jazdy po całym dniu plaży? W sumie różni: w pracy stres, bo urlop zaczynasz i trzeba wszystko pozamykać, przekazać itp., a na plaży luz i tylko myśl, że to ostatnia kąpiel w Jadranie w tym sezonie...
A na wielu plażach są prysznice, więc spokojnie można spłukać się z soli, a "walory zapachowe" jak wyjdziesz na parking na 30st na półgodziny przy biegających dzieciach to takie same jak po plażowaniu i płukaniu prysznicem...

Od 11 lat stosuję podobny system powrotów, nie ważne skąd i zawsze się sprawdzał...
A co do kierowcy/pasażera - jestem zapasowym kierowcą, ale nie dostają kierownicy, bo małż woli sam prowadzić. I co ważne - do PL wraca się szybciej i mniej zmęczonym - raz że po urlopie, dwa - jedzie się z ciepłego do chłodniejszego, więc mniejsze zmęczenie. To moje doświadczenie/odczucie i moich najbliższych i kliku znajomych.
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 16.06.2015 12:57

Szczerze powiem, ze dla mnie jest jednak roznica. Lezec pare godzin na 30+ stopniach, a potem jechac to masakra.Moze dlatego ze ja nie jestem wielbicielem ogromnych upalow. Sam jak mam jechac po poludniu to jako kierowca odpuszczam kilka godzin i zostaje w pokoju albo glebokim cieniu.

Nie wyobrazam sobie tez wsiasc do samochodu po prysznicu na plazy. Moze dziwny jestem ale to dla mnie bylby duzy dyskomfort, moze 2 godziny jazdy tak, ale kilkanasie to na pewno. Dla mnie podroz to wazna czesc wakacji i duza frajda wiec siedzenie sola to ja dziekuje. Serio wole wrocic do pokoju, normalny prysznic i dopiero jazda.
magdalena_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdalena_r » 25.06.2015 17:02

alechandro napisał(a):Czy Wy naprawdę uważacie, że urlop w Cro z 10 miesięcznym itd, dzieckiem to przyjemność czy tylko robicie dobrą minę do złej gry ? Osobiście uważam, że to drugie...

My na pierwszy urlop wybraliśmy się, gdy córka miała skończony rok. Na Węgry, bo bliżej - nasze dziecko nie jest miłośnikiem podróży. Miałam ogromne obawy. I cieszę się, że pojechaliśmy - było wspaniale. I z pewnością nie należę do osób, które są hedonistami i na pierwszym miejscu stawiają swoje przyjemności - wręcz przeciwnie, wszystko kręci się wokół dziecka. Dobre przygotowanie i organizacja sprawiły, że ten wyjazd był cudownym wypoczynkiem. Każdy powinien decydować sam, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, bo każde dziecko jest inne.

Co do powrotu po plażowaniu to my w ogóle specjalnie plażowania jako takiego nie przewidujemy. I pewnie gdzieś się przemieścimy na obiad, a po drodze pewnie zaplanujemy jakieś spanie.
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 29.06.2015 11:40

Moja pierwsza córka miała 7 miesięcy jak pojechaliśmy do Breli. Cudowne wakacje.
Dwa lata temu miała niecałe 3 lata, pojechaliśmy do Rogoznicy. Równie udane.
Wczoraj wróciłem z Istrii, starsza córka ma obecnie 4,5 roku a młodsza 9 miesięcy. To były równie udane wakacje jak poprzednie.

Alechandro - źle wstałeś, że próbujesz siać ferment?
Trzeba tylko odpowiednio sobie wszystko zorganizować a takie dziecko będzie sprawiało mniej kłopotu niż niejeden dorosły...
magdalena_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdalena_r » 01.07.2015 11:51

My w końcu zmieniliśmy lokalizację z Podstrany na Bibinje, mam nadzieję, że to dobry strzał.
Był ktoś z Was w tej miejscowości? Zaraz poszperam na forum w poszukiwaniu jakichś informacji.

Czy możecie podpowiedzieć też, co warto do jedzenia lub przegryzienia zabrać ze sobą (dla dziecka)? Jakieś sprawdzone chrupki, ciastka, biszkopty?

pozdrawiam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.07.2015 11:53

magdalena_r napisał(a):Czy możecie podpowiedzieć też, co warto do jedzenia lub przegryzienia zabrać ze sobą (dla dziecka)? Jakieś sprawdzone chrupki, ciastka, biszkopty?

Jeśli dziecko coś lubi to nie widzę problemu - zabieram.

Pzdr
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.07.2015 12:06

magdalena_r napisał(a):
Czy możecie podpowiedzieć też, co warto do jedzenia lub przegryzienia zabrać ze sobą (dla dziecka)? Jakieś sprawdzone chrupki, ciastka, biszkopty?

pozdrawiam :)

Ty znasz swoje dziecko najlepiej i wiesz czym go karmić :)
Zabierasz sprawdzone rzeczy, żeby dziecko było zadowolone a Ty spokojna, albo na odwrót :)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 01.07.2015 12:47

Jak czytam pewne sprawy to nie wiem czy szkoda mi tych dzieci , ze mają takie matki ( rodziców ) czy samych rodziców.
Odnosi się to ogólnie do ogółu dzisiejszych czasów poniekąd też i tutaj czy zabrać małe dziecko czy nie...lepiej nie; niech siedzi w domu a my razem z nim.

Syn jak miał niecały rok został wpakowany do auta i wypad z nim - to była Chorwacja. Nie zastanawialiśmy się prawie nad niczym bo to nie ma sensu - grunt aby był zdrowy i po temacie. Tam się czuł doskonale ( jest alergikiem ) zero czasowych katarów - nie miał alergii. Awantury były - jak wyciągany był z wody po godzinie siedzenia w której mógł siedzieć dosłownie chyba non stop.
Pamiętać należy od zabezpieczeniu dziecka przed słońcem - filtr , kapelusz, koszulka i po temacie. Nad Bałtykiem grozi mu o wiele więcej chorób niż na Adriatykiem.

Są przypadki kiedy go nie zabieraliśmy - chcieliśmy mieć spokój i czas dla siebie a po drugie i tak by pewnie wolał z babciami czy dziadkami iść poszaleć niż szlajać się ze starymi po zamkach czy innych dziwnych sprawach.

Wracając do początku - dzieciak w dzisiejszych czasach nie jest absolutnie żadna przeszkodą w podróży i urlopie pod warunkiem, ze rodzice nie są kwoczący bo wtedy sami sa generatorami problemów.
Oczywiście musi też być ułożony bo widzieliśmy już niejedno dziecko jak dowodziło starymi a starzy byli wniebowzięci...do czasu. I tak im minąl urlop :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.07.2015 12:52

Jeszcze można zabrać opiekunkę lub babcię - jeśli ktoś ma stracha przebywać z własnym dzieckiem :)
Bo takie przypadki też znam :)
magdalena_r
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdalena_r » 01.07.2015 14:33

My mamy babcie na co dzień, potrzeba mi odpoczynku ;)

W szczególności dlatego, że moi rodzice są absolutnie przeciwni wyjazdowi z małą do Chorwacji (główne argumenty: gorąco, daleko, brak jodu) i lepiej jechać nad Bałtyk. Ale może i oni się w końcu wyluzują, bo jeszcze rok temu mówili, że z dzieckiem do 4 r.ż. w ogóle nie powinno się jeździć, bo to, bo tamto. :roll:

Ja jestem taką matką kwoką, że będę wiozla rosołek w termosie :lol: :oops:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.07.2015 14:40

magdalena_r napisał(a):Ja jestem taką matką kwoką, że będę wiozla rosołek w termosie :lol: :oops:

dziecko otrujesz :roll:
:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2015 22:37

Wiedziałem, że jak zwykle można liczyć na Wasze "cenne" i pouczające rady...ale to jak to w końcu jest ? Analizując różne wątki można byłoby zauważyć, że jedne osoby mają różne zdania na ten sam temat w zależności od rozmówcy, hipokryzja czy co ? :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 01.07.2015 23:08

alechandro napisał(a):Wiedziałem, że jak zwykle można liczyć na Wasze "cenne" i pouczające rady...ale to jak to w końcu jest ? Analizując różne wątki można byłoby zauważyć, że jedne osoby mają różne zdania na ten sam temat w zależności od rozmówcy, hipokryzja czy co ? :lol:

Nie wiem o co Ci chodzi - ale jakbyś mnie o to zapytał - odpowiedziałabym Ci tak samo.
Ja wiem, że do pierwszego dziecka podchodzi się inaczej, ale odpowiadam teraz jako matka trójki, bezniańkowa, bezbabciowa,
Najmłodsza miała 8 miesięcy jak przejechała się w okolice Szczecina, a półtora roku - jak zaliczyła pod namiotem pierwszą Chorwację z trzydniowym deszczem, w towarzystwie 4,5 letniego i 12 letniego brata.
Żyje i ma się świetnie ;) Oni także :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

11 miesięczny brzdąc gdzie jechać do Chorwacji - konkrety - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies