Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

100 lecie naszego HNK Hajduk

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pinija
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pinija » 15.02.2011 09:07

Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.02.2011 09:13

Niesamowita oprawa 100-lecia, mury Dubrovnika, Split tonący w czerwieni rac. Mnie kibola aż ciary po plecach przechodzą.
Jeszcze milej się robi widząc relacje Waszych mediów, u nas GW&TVN znaleźli by racę która spadła na głowę przechodnia albo przykopciła fragment zabytkowego muru i byłaby epopeja o kibolach-niszczycielach :(
Sve najbolje Hajduk !!!
pinija
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pinija » 15.02.2011 09:24

jeszcze troche fotel
galeria zdjec na stronie Hajduk-a
http://www.hajduk.hr/?otvori=vijest&vijest=1733
pinija
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pinija » 15.02.2011 09:30

Maciej napisał(a):Niesamowita oprawa 100-lecia, mury Dubrovnika, Split tonący w czerwieni rac. Mnie kibola aż ciary po plecach przechodzą.
Jeszcze milej się robi widząc relacje Waszych mediów, u nas GW&TVN znaleźli by racę która spadła na głowę przechodnia albo przykopciła fragment zabytkowego muru i byłaby epopeja o kibolach-niszczycielach :(
Sve najbolje Hajduk !!!

unas stosunek do Hajduka jest troche inny bo za hajdukiem sie nie kibicuje z Hajdukiem sie ZYJE hajduk jest na slubach , weselach, pogrzebach race sa ogulnie dostepne i w naszej tradycji jest kibicowanie jest pujscie na mecz w niedziele
moze/prawdopodobnie to co leon napisal ze pierwsza porodowka w splicie byla naprzeciwko "PLIONARE - STARI PLAC " ( pierwsze boisko hajduka) dlatego po urodzeniu pierwszy kontakt ze swiatem po wyjsciu z szpitala byl widok na boisko hajduka
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.02.2011 10:27

No i to jest piękne, pewne rzeczy trzeba poczuć, żeby zrozumieć, tak jest z kibicowaniem.
U nas w Wielkopolsce Lech ma prawie podobny status co Hajduk w Dalmacji, wiadomo temperamenty nie te - ale zainteresowanie klubem, sukcesami wykracza znacznie poza krąg kibiców. No ale media centralne zdecydowanie tej miłości nie podzielają. U Was widzę nawet zagrzebskie tv nie szukają dziury w całym :-)
PozdraV
pinija
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pinija » 15.02.2011 12:58

Maciej napisał(a):No i to jest piękne, pewne rzeczy trzeba poczuć, żeby zrozumieć, tak jest z kibicowaniem.
U nas w Wielkopolsce Lech ma prawie podobny status co Hajduk w Dalmacji, wiadomo temperamenty nie te - ale zainteresowanie klubem, sukcesami wykracza znacznie poza krąg kibiców. No ale media centralne zdecydowanie tej miłości nie podzielają. U Was widzę nawet zagrzebskie tv nie szukają dziury w całym :-)
PozdraV

prawda wiedza ze ich dynamo niebedzie mial takich warunkow jak Hajduk i katich kibicow
Marcin82
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin82 » 15.02.2011 17:08

Prawda jest taka,że czy to w Splicie,Dalmacji czy całej Chorwacji ludzie żyją piłką.Futbol jest religią,fanatyzm wpajany od urodzenia.Co za tym idzie piłką żyje cały naród,od małego na całego :wink: W Polsce niestety ostatnie bastiony fanatyzmu niszczone są przez media,które kreują obraz kibola bandyty.Wszystkie pozytywne akcje np.charytatywne rozkręcane przez kibiców dla ludzi w potrzebie nie są wcale zauważane niestety..tak jak wspomniał kibic Lecha,dla nich pożywką jest tania sensacja,a gdy coś zbroją kibice to już jest temat na kilka dni.Oczywiście znajdą się wypadki,które w polskim świecie kibicowskim nie powinny mieć miejsca,ale niestety wszystkiego i wszystkich nie upilnujemy.
W Chorwacji piłka to hobby,u nas niestety powoli piłka staję się biznesem,który próbuje wypchnąć ze stadionów fanatyków,dla których klub jest całym życiem.
Mam tylko nadzieję,że trud pokoleń,które wpajały Nam do głów co to jest honor,jedność,braterstwo.Pokoleń dla których oprócz ukochanego klubu najważniejszą wartością jest rodzina..nie pójdzie na marne.
W 2016r przypadnie 100 rocznica powstania Legii Warszawa,i mam nadzieję,że ulice Warszawy będą wyglądały jeszcze piękniej niż cała Dalmacja w nocy z soboty na niedzielę :wink:

TO TRZEBA PRZEŻYĆ,ŻEBY TO ZROZUMIEĆ,ŻEBY W TO UWIERZYĆ :!: :!:
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 16.02.2011 00:01

Klub któremu kibicuję swój jubileusz stulecia obchodził już 3 lata temu. Poza całą masa okolicznościowych gadżetów, kilku publikacji prasowych i pozbawionych pompy uroczystości z udziałem pseudo działaczy piłkarskich, obchody nie odznaczyły się niczym szczególnym. Oczywiście kibice na Galerze zadbali o stosowne oprawy widowisk piłkarskich, jednak było to dalekie od tak spektakularnych obchodów jak te w Splicie...w całej Dalmacji właściwie.
Pomijając to, że Łódź to miasto derbowe i obchody nie skupiły by wszystkich mieszkańców wokół tego wydarzenia, to nie bez znaczenia pozostaje fakt o którym wspominali koledzy wyżej, czyli tworzenie brudnego PR-u wokół rodzimej piłki i kibiców...przede wszystkim kibiców. Jestem eŁKaeSiakiem w trzecim pokoleniu i mój ojciec opowiadał mi jak wyglądało to (ruch kibicowski) w latach 60 i 70 kiedy to on był aktywnym kibicem ŁKS. Opowiadał jak inna była atmosfera medialna i odbiór społeczny wydarzeń sportowych w Łodzi. Meczami ŁKS-u żyła cała Łódź. Za ŁKS-em jeździły tysiące kibiców po Polsce. Zakłady pracy organizowały dla chętnych transport na najciekawsze spotkania, popularni muzycy wykonywali pieśni wielbiące mój klub (do dziś zresztą śpiewane z powodzeniem na trybunach nie tylko w Łodzi :wink: ). Kibice ŁKS byli zresztą prekursorami powstania ruchu kibicowskiego w Polsce. Pierwsi zorganizowali się w tzw. Klubie Kibica (jakieś 20 lat po powstaniu Torcidy), pojawiły się pierwsze szaliki, flagi...(do dziś trwa spór ŁKS-u z Polonia Bytom o palmę pierwszeństwa gdzie właściwie zadebiutował pierwszy szalik :) ). A dziś?! Z kibica chce się na siłę zrobić klienta/widza, często nie oferując wartościowego produktu w zamian (żenujący poziom piłkarski). Do tego, tych którzy bez względu na formę drużyny, pogodę, obowiązki przychodzą kibicować swoim ulubieńcom, zniechęca się do tego wypisując niestworzone historie o wszechobecnym bandytyzmie. Za odpaloną race klub jest karany meczem bez udziału publiczności lub/i karami finansowymi. Pirotechnika która tak wspaniale uświetniła obchody Hajduka, w Polsce jest zwalczana.
Pozostaje nam pogratulować Torcidzie wspaniałego widowiska oraz życzyj kolejnych nie mniej hucznych jubileuszy.
beges80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beges80 » 16.02.2011 09:22

Mi się podoba taka taka nutka

pozdro z niebieskich Katowic
mojekp
Croentuzjasta
torcida

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 17.02.2011 18:12

"tajemniczy" - pozdrowienia dla Torcidy - Ruda Śląska (najlepszy fanklub Torcida Ruda Śląska) od starej wiary z "parkowej" najstarsi biancoverde w Polsce
A Hajduk Split, sposób kibicowania i pasja jaką wyzwala w Dalmatyńczykach to coś niesamowitego -
Dalmatinac sam...

miło popatrzeć
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 17.02.2011 18:56

nutka wpadła ci w ucho, w tym sezonie Kielce też trzeba odwiedzić
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 17.02.2011 21:20

Wjazd Górnika na stację Biancoverde

pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 18.02.2011 11:59

raffiu napisał(a): ...pojawiły się pierwsze szaliki, flagi...

Pamiętam mój pierwszy...chyba z 83 roku, zrobiony na drutach przez mamę :) (końcówki oczywiście czerwone :wink: )

Gratulacje dla Kibiców Hajduka i z okazji 100-lecia klubu i fantastycznych obchodów , tylko pozazdrościć
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 18.02.2011 13:07

pt napisał(a):
raffiu napisał(a): ...pojawiły się pierwsze szaliki, flagi...

Pamiętam mój pierwszy...chyba z 83 roku, zrobiony na drutach przez mamę :) (końcówki oczywiście czerwone :wink: )

Gratulacje dla Kibiców Hajduka i z okazji 100-lecia klubu i fantastycznych obchodów , tylko pozazdrościć

też miałem szalik wydziargany na drutach przez mamę. Końcówki oczywiście białe :wink:. Mój szalik powstał gdzieś w końcu lat 80.... :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.02.2011 22:49

"Wojny na stadionach" Właśnie zaczął się film
http://www.cyfrowypolsat.pl/program-tv/ ... 114417683/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

100 lecie naszego HNK Hajduk - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone