Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

100 Euro na osobe za każdy dzień pobytu ????!!!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 21.05.2004 12:00

Leon napisał(a):...niestety to prawda ale jest jeszcze troche gorsza mianowicie na jeden dzien trzeba miec 150 Euro... Jest to stari przepis, i dawniej, jusz pare lat trzeba bilo miec 100 Euro za niby dzien. Sprawdzanie tego jest prawem diskrecijnim celnika. Zazwiczaj w 99,9 % sie tego nie sprawdza bo tak jest i z innimy krajami EU oraz w bilich republik Jugoslawii. Oczewiscie tego sie turistow z Polski nie pita i nie sprawdza. Oprucz tego jezeli traficie na zlosciwego co jest rzadko na granici CRO mozna powiedziec ze sie w cro spendzi tylko pare godzin na przejazd, do Wloch, Bosni itd (ps..tego wam nie powiedzale). Jezeli nie uwierzi to zaproponujcie mu ze bi sie wybral z wami do nastempnej granici :wink: Albo mu pokarzcie karte kreditowa lub cos podobnego. Jezeli natomiast bendzie jakisz glupek totalni to go mu powieccie jezeli on na co dzien ma 150 Euro to po cholere siedzi na tej granici w jasno niebieskim mundurku :twisted:
Kiedisz dawno bo w 1989 roku jak opci wjerzdzal do Polski tez musial miec forse, co dzien widac kolo 20 tys zloty i miec kwit na to ze zmienil walute w banku a nie u cinciazy. Kiedisz na Kolbaskowie jak mnie pitali waszi celnici i straz graniczna ile mam forsi waluti ze saba (trzeba bilo wipisac take kwity) powiedziale spokojnie ze mam pare drobnich marek i nic wiencej poniewarz nie wierze Polskim sluzbom mundurowim i uwarzam ze by za ich posterunkem 10 metrow dalej bil napadnienty i opkadroni z forsi i ze co miesianc dostaje do banku czek 1500 marek niemieckich na drobiazgi. Oj jak sie wsciekli, a oczy mialy take 8O 8O i wtedi sie nauczyle co to jest "twarda" granica. A ja tylko chciale bic troche zlosciwy 8)

A kiedy już to wszystko zawiedzie- na pierwsząlinię ognia wysyła sie siedzącą obok dziewczynę - kilka trzepnięć rzęsami i po sprawie!
Sprawdzone! :D
Jackus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackus » 21.05.2004 16:47

XT600 napisał(a):
Jackus napisał(a):Cro dpiero za okazaniem walizki pieniędzy, bo załóżmy mam zamiar spędzić tam 3 miesiące. Śmieszne i żenujące :lol:

no przesadziles z tymi 3 miesiacami. Bo o ile dobrze pamietam na pobyt pow 2 miesiecy trzeba miec wize. (moge sie mylic z tymi 2 miesiacami) ale wiem ze na dluzszy pobyt wiza jest potrzebna, gdzies czytalem na www

pozdro..

Masz rację, ale tylko w tym że się mylisz z tymi 2 miesiącami. W Chorwacji bez wizy można przebywać 90 dni, czyli dokładnie 3 miesiące, czyli tyle ile napisałem że będę w Cro. Reasumując, na granicy pokażę celnikom 15 euro/dzień czyli za 3 miechy wyjdzie 13500 eurodukatów. Cała suma w banknotach o nominale 10, czyli 1350 eurokarteczek. Spakuję to do reklamówki z Biedronki. Oczywiście to tylko taki przykład, bo łatwiej byłoby zdobyć taką sumę niż tyle urlopu ;)
Pozdrowienia
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.07.2004 07:49

Swego czasu,z ciekawości,wyślałem maila do Ambasady HR w Warszawie z prośbą o potwierdzenie obowiązku posiadania 100 euro/dzień.A oto odpowiedź :cry: 8O :wink: :

"Szanowny Panie,
Przy wjeździe na teren Republiki Chorwacji, służby odpowiedzialne za
kontrolę graniczną mają prawo żądać od obywateli innych państw
przedstawienia środków na utrzymanie podczas pobytu w Chorwacji oraz na powrót do własnego kraju lub kraju trzeciego. Przekraczając granicę
Republiki Chorwacji cudzoziemiec musi posiadać 100 EUR na każdy dzień
przewidywanego pobytu. Jeżeli cudzoziemiec posiada notarialnie poświadczone zaproszenie od osoby prawnej lub osoby fizycznej z Republiki Chorwacji lub potwierdzenie rezerwacji pobytu, zobowiązany jest przedstawić dowód posiadania środków w wysokości od 50 EUR na każdy dzień pobytu.
Z powazaniem,
Wydzial Konsularny".
Bez komentarza...
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 10.07.2004 09:15

Swego czasu taki przepis był przy wjeżdzie do Austrii ,ze trzeba mieć 200 szylingów na każdy dzień,ale nikt tego w praktyce nie sprawdzał.
Czy ktoś kiedykolwiek był sprawdzany teraz w Chorwacji pod kątem ile ma pieniędzy?
Nie.Co roku przyjeżdza do Chorwacji 10 mln turystów i nikogo nie kontrolowali.
Chorwacja wydaje mnóstwo pieniędzy na promocję kraju,więc wprowadzając w życie taki przepis strzeliliby sobie samobója.
Także nie martwmy się bzdurnymi przepisami i nie wprowadzajmy
elementu niepewności przy wyjeżdzie do Chorwacji,bo i po co.
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.07.2004 09:55

Nie miałem zamiaru wprowadzać niepewności,a jedynie chciałem wyjaśnić sprawę od strony formalnej,bo jak praktycznie jest , to wszyscy wiemy.
I to by było na tyle.
Pzdr.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

100 Euro na osobe za każdy dzień pobytu ????!!!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone