napisał(a) mysiaty » 30.08.2013 14:01
Rysio napisał(a):mysiaty napisał(a):Dokładnych warunków tej klazuli nie ma w internecie.
Od 15 listopada 2012 roku
KLAUZULA ZWIĘKSZONEJ ODLEGŁOŚCI HOLOWANIA W PZU AUTO POMOC SUPER
Ustala się, z zachowaniem pozostałych niezmienionych niniejszą klauzulą postanowień umowy ubezpieczenia PZU Auto Pomoc (PAP) w wariancie Super, że za opłatą dodatkowej składki, § 30 pkt 2 ogólnych warunków ubezpieczenia PZU ogólne warunki ubezpieczeń komunikacyjnych otrzymuje następujące brzmienie:
„2) holowania pojazdu w przypadku jego unieruchomienia wskutek wypadku, awarii pojazdu lub użycia niewłaściwego paliwa, jeżeli naprawa na miejscu, o której mowa w pkt 1, nie jest możliwa przez przedstawiciela PZU SA; holowanie odbywa się jednorazowo do wybranego przez ubezpieczonego miejsca:
a) w przypadku wypadku ubezpieczeniowego zaistniałego na terytorium RP - na odległość od miejsca zatrzymania pojazdu do docelowego miejsca holowania,
b) w przypadku wypadku ubezpieczeniowego zaistniałego na terytorium innych niż RP państw Europy (z wyłączeniem Mołdawii i Rosji), a także na terytorium Algierii, Maroka, Izraela i Tunezji w związku z wypadkami ubezpieczeniowymi, które zaszły na terytorium tych państw - na odległość do 1.000 km, liczoną od miejsca zatrzymania pojazdu do docelowego miejsca holowania; w przypadku holowania na odległość dalszą niż 1.000 km, koszty holowania powyżej tej odległości ponoszone są przez ubezpieczonego;
w razie zajścia wypadku, awarii pojazdu lub użycia niewłaściwego paliwa poza godzinami pracy warsztatu (np. w porze nocnej lub w dni wolne od pracy), PZU SA organizuje i pokrywa także koszty parkowania pojazdu do dnia, w którym możliwe będzie jego dalsze holowanie do warsztatu, przy czym okres ten nie może być dłuższy niż 3 dni; holowanie na parking i z parkingu traktowane jest jako jednorazowe holowanie, którego koszt pokrywa PZU SA;
jeżeli wypadek ubezpieczeniowy zaszedł za granicą RP, a docelowe miejsce holowania pojazdu znajduje się w RP, wówczas PZU SA organizuje i pokrywa koszt holowania za granicą RP na odległość do 1.000 km, liczoną od miejsca zatrzymania pojazdu do granicy RP oraz od granicy RP do docelowego miejsca zamieszkania; w przypadku holowania za granicą RP na odległość dalszą niż 1.000 km, koszty holowania powyżej tej odległości ponoszone są przez ubezpieczonego;"
ŹródłoZ tego wynika, że holowanie do wskazanego przez Ciebie punktu uzależnione jest od tego czy samochód zostanie lub nie naprawiony. Jeśli będą w stanie naprawić to niestety nie będą Cię holowali tylko zapłacisz za naprawę po stawkach jakie będą np obowiązywały w wybranym przez PZU warsztacie czyli np. ASO.
Wielkie dzięki za klauzulę.Mam oddział PZU obok pracy i polazłem tam .Pan Kierownik wspomniał o takiej klauzuli , dał mi "PZU ogólne warunki ubezpieczeń komunikacyjnych" i powiedział,że tam wszystko znajdę
Nie zgodzę się z Twoim wnioskiem.
W warunkach ogólnych , w definicjach stoi tak:
"
23) naprawa na miejscu:
a) w PAP – usunięcie przez przedstawiciela PZU SA usterki technicznej w zakresie niezbędnym do kontynuowania jazdy, bez konieczności holowania pojazdu do warsztatu,",
Oczywiście jak go naprawią od razu na drodze i będzie on spełniał wszystkie warunki , aby mógł poruszać się po drodze , to pozamiatane.Płacę jak piszesz i jadę dalej.
Natomiast w sytuacji kiedy psuje się auto,przyjeżdża przedstawiciel PZU z lawetą lub bez,nie potrafi,nie może naprawić auta na drodze ,to ja go grzecznie proszę,żeby odholował mnie do np.ASO w Lublinie i PZU pokrywa koszty jak opisane jest w Klauzuli.
Może w innych miejscach warunków są jakieś ograniczenia,ale nie wynikają one z par 30 pkt 2 i Klazuli.
Istnieje jeszcze taka możlwość, że czegoś tutaj nie ogarniam.
Pozdrawiam
jacek