Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

10 dni czerwca w Drage

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 25.07.2014 08:15

Mam pytanie. Czytałem Wasze starsze i nowsze relacje m.in. z Drage i Pakośtane. Pojawił się tam wątek komarów. Czy jest to duży problem? Ja byłem tylko trzy razy w Cro i nie spotkałem tam nigdy komarów. Czy obecność komarów w tym rejonie to bliskość jeziora Vransko?
Zytek20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zytek20 » 25.07.2014 09:19

giba0909 napisał(a):Mam pytanie. Czytałem Wasze starsze i nowsze relacje m.in. z Drage i Pakośtane. Pojawił się tam wątek komarów. Czy jest to duży problem? Ja byłem tylko trzy razy w Cro i nie spotkałem tam nigdy komarów. Czy obecność komarów w tym rejonie to bliskość jeziora Vransko?

Nie wiem jak w innych rejonach, ale w Drage komary były niestety. Przekonaliśmy się o tym już po pierwszej nocy kiedy to nasze dziecko wstało rano i miało ślady bytowania komarów na buzi, rączkach i nóżkach. Także niestety trzeba było wieczorem albo gasić światło albo zamykać okna no i małą smarować sprayem od komarów (nas się o dziwo nie czepiały). W dzień nie było problemów z komarami.
Dodam, że w zeszłym roku w Silo na Krku w sierpniu problem nie istniał.
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 25.07.2014 10:13

Zytek20 napisał(a):Magda, my też na Kornaty z Biogradu płynęliśmy :wink: A co do osiołków to widzieliśmy je niestety tylko na tabliczce, mimo usilnego wypatrywania:(. Nie mieliśmy też szczęścia do delfinów na Kornatach... :x

a przepraszam, niedoczytałam, ale to dlatego, że na laptopie często mi się cro.pl rozjeżdża na zdjęciach i czasem ucieka mi tekst. My płynęliśmy stateczkiem Šangulin, a osiołki spotkaliśmy plażując kawałek od miejsca, gdzie są kawiarnie, pod drzewami :) delfiny chyba widziałam... w pewnym momencie kapitan wyłączył silniki, domyśliłam się, że zobaczył delfiny. Zaczęłam ich wypatrywać, ale siedzieliśmy z tyłu statku i zdawało mi się, że dwie płetwy odpływały od statku ;) jestem zła na siebie, że nie przeszłam na przód statku, bo tam pewnie bym je zobaczyła ( o ile były).
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 25.07.2014 10:15

Zytek20 napisał(a):
giba0909 napisał(a):Mam pytanie. Czytałem Wasze starsze i nowsze relacje m.in. z Drage i Pakośtane. Pojawił się tam wątek komarów. Czy jest to duży problem? Ja byłem tylko trzy razy w Cro i nie spotkałem tam nigdy komarów. Czy obecność komarów w tym rejonie to bliskość jeziora Vransko?

Nie wiem jak w innych rejonach, ale w Drage komary były niestety. Przekonaliśmy się o tym już po pierwszej nocy kiedy to nasze dziecko wstało rano i miało ślady bytowania komarów na buzi, rączkach i nóżkach. Także niestety trzeba było wieczorem albo gasić światło albo zamykać okna no i małą smarować sprayem od komarów (nas się o dziwo nie czepiały). W dzień nie było problemów z komarami.
Dodam, że w zeszłym roku w Silo na Krku w sierpniu problem nie istniał.

My też w zeszłym roku na początku lipca mieliśmy z nimi problem. Na szczęście miałam "psikacza" i wkład do gniazdka, więc jakoś przeżyliśmy.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 25.07.2014 11:31

Zapytam jeszcze jak prezentują się plaże w Drage i Pakośtane. Czy znajdzie się trochę cienia dla dzieciaka, czy jest tłoczno itp.
Zytek20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zytek20 » 25.07.2014 12:15

W Drage plaża przy kempingu Oaza Mira otoczona jest drzewkami także cień się znajdzie. Ta następna, w drugiej części Drage i po drugiej stronie kampu też otoczona drzewami. Co do Pakostane, nie wiem, nie pamiętam;)
ireneusz1977
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ireneusz1977 » 25.07.2014 12:51

Zytek20 napisał(a):
ireneusz1977 napisał(a):Ireneusz rozpoczął i własciwie to co miał do napisania napisał,
Irek

: A w tym roku też Chorwacja u Was?

Tak, w tym roku też Chorwacja i tez okolica Zadaru przy czym klimaty wyspiarskie. Bylismy na wyspie Pasman, krótkie streszczenie jest pod adresem:
dobropoljana-na-wyspie-pasman-blogie-lenistwo-t46046.html
jacakam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacakam » 16.08.2014 12:03

giba0909 napisał(a):Zapytam jeszcze jak prezentują się plaże w Drage i Pakośtane. Czy znajdzie się trochę cienia dla dzieciaka, czy jest tłoczno itp.

W samym Pakostane nie ma za wiele cienia. Są tam umiejscowione parasole na plaży w samym centrum ale ... ciężko znaleźć miejsce i tłoczno tam.
DSC00896.JPG

Jak się pójdzie w prawą stronę plaży to dojdzie się do miejsca gdzie zmienia się ona w dość trudną dla dzieci plaże aby w końcu przejść w plażę zamkniętą. Ten kawałek jest dostępny tylko dla gości z campingu Pine Beach. Po jej zakończeniu są plaże z dużą ilością cienia (z drzew) a za nią jest kawałek plaży już ogólnodostępnej. Nie chodziliśmy tam jednak bo za daleko mieliśmy ale nie wyglądała na najczystszą. Stanowczo najbardziej nam odpowiadała ta tuż obok głównej plaży po jej prawej stronie. Nie było jeżowców i łagodne zejście do wody.
DSC00584.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.08.2014 12:21

To za daleko nie poszedłeś...
500=700m dalej cisza, luz, pinie, piasek na dnie, rowery wodne, piwo, kawa, naleśniki, etc.
jacakam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacakam » 17.08.2014 09:53

FUX napisał(a):To za daleko nie poszedłeś...
500=700m dalej cisza, luz, pinie, piasek na dnie, rowery wodne, piwo, kawa, naleśniki, etc.

O której plaży mówisz ???
plaża.png

My byliśmy w zaznaczonym miejscu a ta o której mówisz to gdzie ???
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.08.2014 10:27

https://goo.gl/maps/i71eD

i kawałek na północ lub południe.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

10 dni czerwca w Drage - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone