Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

08-21czerwiec 2012 Od Ruskamen-Omiś-Makarska-Dubrownik-Split

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anka001
Turysta
Re: 08-21czerwiec 2012 Od Ruskamen-Omiś-Makarska-Dubrownik-S

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka001 » 20.01.2013 14:29

Czekamy na dalsze opowieści ;)
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 16:01

Jestem ponownie.
Oglądałem wczoraj wieczorem film "The Impossible" - podobno na faktach autentycznych. Tsunami, które w 2004 roku zrównało z ziemią wybrzeże Azji Południowo-Wschodniej zabijając ponad 200tyś ludzi - to wydarzyło się naprawdę. Jest to również opowieść o rozdzielonej przez śmiercionośną falę rodziny a to już nie wiadomo czy fakt , chociaż moglo tak się wydażyć naprawdę , jak w tym filmie.
Polecam ten film wszystkim lubiącym tego rodzaju kino oraz hiszpańskie produkcje reżysera Juana Antonio Bayony .
Załączniki:
7510241.3.jpg
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 20.01.2013 16:39

mirasowski napisał(a):Jestem ponownie.
Oglądałem wczoraj wieczorem film "The Impossible" - podobno na faktach autentycznych. Tsunami, które w 2004 roku zrównało z ziemią wybrzeże Azji Południowo-Wschodniej zabijając ponad 200tyś ludzi - to wydarzyło się naprawdę. Jest to również opowieść o rozdzielonej przez śmiercionośną falę rodziny a to już nie wiadomo czy fakt , chociaż moglo tak się wydażyć naprawdę , jak w tym filmie.
Polecam ten film wszystkim lubiącym tego rodzaju kino oraz hiszpańskie produkcje reżysera Juana Antonio Bayony .

Pobieramy, pobieramy i oglądamy w te szare zimowe wieczory.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 17:16

Lecimy dalej z naszą relacją. Który to już dzień miał by być? 9?

IX dzień naszego pobytu w Cro. Rozpoczął się już planowaną pobudką koło 6 rano gdyż czeka nas wycieczka na wyspę Bracz. :D śniadanko potem spakowanie niezbędnych rzeczy, również kąpielówki, ręcznik itd. gdyż w planie plażowanie i moczenie w Jadranie na plaży Zlatni Rat.
Szybko wyjechaliśmy nawigacja ustawiona na Split port ,chociaż drogę już znaliśmy bo już raz byliśmy w tej pięknej miejscowości. Jesteśmy w Splicie i nie jadąc jak mówi nawigacja dojezdzamy do ślepej drogi,... chcieliśmy być mądrzejsi. :) Jeszcze jedna samodzielna próba znalezienia prawidłowej drogi , gdzieś naszym oczom ukrył się znak gdzie na ten prom.?
Cóż decyzja padła zawierzamy nawigacji i w drogę. I okazało się że nadrabiając 4km cofając się dotarliśmy do celu bez problemów. Kochana Navro. ad. Szybko do kasy kupić bilety prom zaraz odjezdza. Nerwowe szukanie miejsca gdzie tu należy wjechać, stanąć samochodem wszędzie zakazy. jest tutaj.
Idziemy się zapytać.. kogo... tu się zapytać . Widzimy polska rejestracja zapytamy . A oni też pierwszy raz i też nie wiedzą. Pytamy miłego pana w budce . który wyjaśnia nam skąd odchodzi promi gdzie należy ustawić się w kolejce samochodem. Ufff udało się wszystko pochytane teraz tylko czekać na prom.
Podchodzi jakiś pan chce nam umyć szyby mówię mu że nie trzeba on nalega ja nalegam że nie trzeba. ( znamy to z polskich skrzyżowań taki serwis szyb o nas to co chwilę) .
Chcę mu wręczyć pieniądze Kuny ( nie pamietam już ile to bylo) a on krzyczy "że to chyba za mało"... ze on chce EURo.... Wkurzyłem się strasznie, nie dość że za darmo kase koleś dostał , nie musi szyb myć, to jeszcze sapie.

Pałkę mam przy fotelu już nerwowo za czołem na nią zerkać ,ale odszedł na szczęście dalej kontynuować soje prace i innych turystów niepokoić.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 17:29

Podpływa prom, ale wielki sobie myśle. ile to pomieści aut. ?
Najpierw wysiadają i wyjezdzają turyści z wyspy, i dalej ..dalej ...wysiadaja szok ze tyle sie zmiesciło.
Busy, osobowe, rowery itp.
2.jpg
01.jpg

Wjezdzamy na prom kasują nam bileciki wskazują miejsce parkowania , bardzo ciasno ale stoimy , gaszę silnik i wysiadka. Mykamy do góry zająć miejsce widokowe.
Załączniki:
0.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.01.2013 19:05

Promem w Cro jeszcze nie płynąłem, więc chętnie się przejadę
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 20:49

jeszcze rzut oka na zatokę promową:
3.jpg

A więc jesteśmy już na promie kierunek Supetar który usytuowany jest w zatoce Św. Piotrana wyspie Bracz.
Zakładany czas jazdy ....czy chyba płynięcia, jak dobrze pamiętam około 50min. Zasiadamy na górnym pokładzie
6.jpg

i oglądamy . A takie towarzyszą nam widoki : mijają nas wracające z wyspy promy;
5.jpg
4.jpg
sabka22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sabka22 » 20.01.2013 20:54

Zasiadam i ja oraz czekam na cdn.tym bardziej że już w lipcu jedziemy z rodzinką pierwszy raz do Cro i również z Gliwic :lol:
Będziemy mieli do przejechania mniej więcej tyle co Ty,także wybieramy się nocą bo dzieciaczki małe więc wygodniej,mam nadzieję rano być na miejscu.
Pozdraiwam :papa:
banankochan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) banankochan » 20.01.2013 21:01

sabka22 napisał(a):Zasiadam i ja oraz czekam na cdn.tym bardziej że już w lipcu jedziemy z rodzinką pierwszy raz do Cro i również z Gliwic :lol:
Będziemy mieli do przejechania mniej więcej tyle co Ty,także wybieramy się nocą bo dzieciaczki małe więc wygodniej,mam nadzieję rano być na miejscu.

A dokąd jedziecie można wiedzieć? Zazdroszczę wam pierwsza wyprawa na Chorwację zawsze najlepsza :D
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 21:18

Dopłynęliśmy na naszą wyspę Brać- jest to najbardziej rozległa wyspa w grupie wysp dalmackich i trzecia największa w Morzu Adriatyckim.

Tak naprawdę zwiedzanie Supetaru sobie darowaliśmy (więc zdjęć nie będzie)
Najpierw zabłądziliśmy w tych wąskich uliczkach tego miastka ( zle zjechałem ). Nie umieliśmy znalezć odpowiedniej drogi. A plany były jechać na Bol na plaże Zlatni Rat i tam dłużej zabawić ..czyli kąpiel , opalanko i sporty wodne. A po drodze na Bol jeszcze wymyśliliśmy zwiedzić osadę Pučiśća, znane z kamieniołomu i wydobycia kamienia a kamień ten posłużył do zbudowania Białego Domu w Waszyngtonie.
Wracajmy do bładzenia po Supetarze . Momentami musiałem dosłownie lusterka chować by przejechać samochód (Toyota Yaris 1.3 ,2008r). W końcu po naprawdę sporych naprawdę sporych nerwach się udało . Kierunek Pusisca nawi pokazuje zaledwie 25km a czas 32min. Droga prowadziła krętymi, naprawdę uwierzcie mi emocjonującymi zakrętami raz w górę raz w dół.
Na kolejne wakacje planuje już zakupić kamerę samochodową do rejestracji jazdy. Taką cudowną jak tam na wyspie drogę warto by było nagrać.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 21:20

sabka22 napisał(a):Zasiadam i ja oraz czekam na cdn.tym bardziej że już w lipcu jedziemy z rodzinką pierwszy raz do Cro i również z Gliwic :lol:

My też wybieramy się w tym roku już na drugie wakacje do Cro. Dokąd jedziecie ??
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 21:35

Dojeżdzamy do Pučiśća , zmęczeni psychicznie trasą jaka wiodła. Droga trwała duzo dużo więcej niż wskazywała navi. Szukamy tych kamieniołomów by pozwiedzać po drodze robimy kilka zdjęć zobaczcie : a żar z nieba leciał nie miłosierny ponad 32st.C
Załączniki:
2.jpg
12.jpg
14.jpg
9.jpg
Ostatnio edytowano 20.01.2013 21:45 przez mirasowski, łącznie edytowano 1 raz
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 21:43

I wiecie co okazało się że kamieniołomy nie są udostępnione do zwiedzania. Więc wracamy i zwiedzamy te piękne miastko , w sumie to osada.
4.jpg
Na 2 zdjęciach przepiękne wyroby z kamienia z kamieniołomu Veselje.

zakupiliśmy tutaj zegar, polecam, przepiękny
8.jpg
Załączniki:
11.jpg
zatoczka
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 21:53

Jeszcze ostatni rzut na zatoczkę
13.jpg

i musimy lecieć dalej na wymarzoną plaże Zlatni Rad po polsku "Złoty Róg"
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 20.01.2013 22:03

Zobaczcie i wyobrazcie sobie przynajmniej na tej mapce jak ta trasa wyglądała naprawdę maskara ,teren górzysty, mnóstwo zakrętów i przepaści że strach był.
Załączniki:
Bez_tytułu_1.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

08-21czerwiec 2012 Od Ruskamen-Omiś-Makarska-Dubrownik-Split - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone