Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

..:: SKARBONKA na 5,- zł ::..

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 27.07.2009 12:05

W relacji Janusza Bajcera z tegorocznego pobytu w Turcji przeczytałem, że podobnie jak ja, krakuscity i ita ciułał przez cały rok bilon 5 złotowy :)
Uważam, że pomysł jest warty podłapania przez resztę, bo w sposób bezbolesny dla portfela, przez cały rok można uciułać ok. 20-25% ogólnych wakacyjnych wydatków. Januszowi udało się w ten sposób zebrać 800,- zł. Ja z moją Gosią też od zeszłych wakacji zbieramy do naszego ceramicznego miśka każdą "piątkę", którą dostaniemy w sklepie, jako resztę :) W moim przypadku dochodzi już do maniakalnego kombinowania, żeby zakupy, za które płacę gotówką, kosztowały tyle, żeby z dużym prawdopodobieństwem można myło przypuszczać, że wśród wydawanej reszty znajdzie się moneta 5 złotowa :) Sprawdza mi się to w 85% :)
W sobotę 8 sierpnia będzie uroczyste rozbijanie miśka, chociaż nie ukrywam, że z ciężkim bólem serca, bo przez rok był niemalże członkiem naszej rodziny ;) Po cichu liczymy na jakieś 1000,- zł (chociaż ja coś czuję, że będzie tam więcej ;)), co przy planowanym budżecie wakacyjnym na poziomie 5000 - 6000,- zł stanowi to niemały zastrzyk finansowy :)
A! No i żeby nie kusić losu, skarbonka nie może mieć otworu, przez który można ją opróżnić bez konieczności jej rozbijania. To tak, żeby nie kusić losu ;)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 27.07.2009 12:11

My jakieś 2 lata temu założyliśmy osobne konto "wakacyjne", na które przelewamy zaraz po wypłatach po 10% naszych dochodów. Mamy zrobione stałe zlecenia. Przywykliśmy już do tego i wcale nas to "nie boli". Za to tuż przed wyjazdem mamy konkretną sumę do dyspozycji. Oglądałam kiedyś na niemieckiej telewizji program, w którym jakiś mądry ktoś radził właśnie odkładać na początku miesiąca określona kwotę, mówił wtedy też, żeby codziennie wieczorem opróżniać portfele z monet i wrzucać je do skarbonki. Korzystać z niej można np idąc do kina, czy na kolację ;) .
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 27.07.2009 12:17

Pytanie się rodzi, czy od razu zamieniać na euro czy czekać do wakacji :) ?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 27.07.2009 12:25

Ja niestety mam skarbonkę otwieraną, ale własnie od razu wymieniam na euro,
które natychmiast wkładam do koperty wyraźnie zaznaczonej WAKACJE W CHORWACJI .
Nie ruszę tego :twisted: ;)
becia25
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) becia25 » 27.07.2009 12:37

świetny pomysł...że też na to wcześniej nie wpadłam :?: jak tylko wrócę z Cro zaczynam składać w skarbonkę na następny wyjazd :P dzięki :P
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 27.07.2009 12:47

My też należymy do tej grupy zbieraczy pięciozłotówek z hasłem "piątka - nie pieniądz" :)
Fakt zaczęliśmy kilka dni przed tegorocznym wyjazdem na wakacje, ale zbieramy już na przyszły rok.
Polecam zakup skarbonki w Chorwacji (my właśnie taką kupiliśmy w tym roku). W sieci sklepów "Aqua" (praktycznie w każdej miejscowości można spotkać te biało-niebieskie sklepiki). Skarbonka kształtem przypomina puszkę po sardynkach, jest wysoka na ok. 12cm. Tradycyjnie dla wyrobów z tego sklepu jest biała w niebiesko-błękitne rybki. Od góry dwie dziurki do wrzucania (podpisane "na banknoty", "na gotówkę") - w obie mieszczą sie polskie pięciozłotówki :D
I co najważniejsze zamknięcie analogiczne do konserw, otworzysz tylko raz, po napełnieniu :D
Dlatego w przyszłym roku planujemy zakup ... następnej skarbonki :lol:
Miłego oszczędzania
Goszka
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 27.07.2009 12:53

Ja na tegoroczne wakacje odkładam już o jakiegoś czasu 100 miesięcznie:) oj uskładało się już sporo więc wakacje będą bez oszczędzania zbytniego :)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 27.07.2009 13:11

Świnka skarbonka przejrzysta nieotwieralna została zakupiona na Gwiazdkę, "piątek" w sklepie nie wydam choćby nie wiem jak ładnie prosili o drobne. Nie wolno wrzucać monet mniejszych niż 5, ale wolno wrzucać papierki :D Uroczyste rozbicie nastąpi za 3 tygodnie, bo za 5 wyjazd, więc trzeba jeszcze wymienić te piątaki. Wszyscy nasi znajomi dostali od Gwiazdora (to On nosi prezenty w Wigilię w Wielkopolsce) takowe świnki z napisem wakacje 2009. Nie wrzucają tak pieniędzy bo stwierdzili, że potem szkoda będzie rozbić - jakie to poznańskie :wink:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 27.07.2009 18:06

Ja po przeczytaniu początku tegorocznej relacji pana Janusza też zaczęłam zbierać "piątki" :) Ciekawe ile uzbieram przez miesiąc i ciut bo tyle było wtedy do naszego wyjazdu :)

Po przyjeździe też będziemy zbierać na następne wakacje :)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 27.07.2009 18:21

My wrzucamy drobne do naszej świnki od kilku miesiecy, nie ma tam narazie dużej sumy, więc nie ruszamy świniaka. Będzie na wyjazd na narty, albo na "za rok" :) Sposób na oszczędzanie bardzo dobry i przyjemny, bo po kazdym wrzuceniu przez nas pieniążka, druga osoba musi chrumknąć, na znak, że świnka nakarmiona :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2009 18:32

moondek napisał(a):W relacji Janusza Bajcera z tegorocznego pobytu w Turcji przeczytałem, że podobnie jak ja, krakuscity i ita ciułał przez cały rok bilon 5 złotowy :)

Z tym ciułaniem to było tak , 4 lata temu kupiliśmy świnkę i zaczęliśmy wrzucać piątki (i nie tylko) .
Obrazek

Rok temu przed wyjazdem do Chorwacji świnka została otwarta

Obrazek Obrazek

poukładaliśmy piątki w słupki, każdy słupek to 10 piątek

Obrazek

i uzbierało się około 4800zł

:!: :D
W połowie sierpnia ubiegłego roku kupiliśmy następną świnkę, 1/3 już jest zapełniona tylko piątkami, jak będzie full to zrobimy " świniobicie".
To jest fajna zabawa i przy okazji troszkę kasy uzbiera się na wakacje.
Super, że nie tylko Krakusy - centusie w ten sposób oszczędzają.

Życzymy wytrwałości. :wink: :!:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 27.07.2009 18:37

Pojemna ta świnka :wink:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 27.07.2009 18:52

krakuscity napisał(a):i uzbierało się około 4800zł

I Ty kupiłeś Qashqaia?... Ech Janusz... ;)
beatrycze
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatrycze » 27.07.2009 20:36

Witam! Proszę mnie również dopisać na listę nieszkodliwych świnko-zbieraczy drobniaków. :P Zbieram od listopada ubiegłego roku. Do puszki wrzucam codziennie wszystkie drobne jakie tam są. Podobnie jak Moondek popadłam w lekką schizofrenię i codziennie staram się rozmienić jakiś banknocik i broń boże dać sprzedawczyni końcówkę drobnymi. :oops: Mąż patrzył na mnie jak na nieszkodliwą dziwaczkę , aż do wczoraj kiedy rozbiłam bank i było tam ponad 800 zł. I teraz mu łyso :lol: Braku tych drobniaków na codzień nie odczuwałam. Zbieractwem zaraziłam też koleżankę w pracy i ona również uzbierała zacną sumkę. Pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2009 20:55

moondek napisał(a):W relacji Janusza Bajcera z tegorocznego pobytu w Turcji przeczytałem, że podobnie jak ja, krakuscity i ita ciułał przez cały rok bilon 5 złotowy :) .....

Hejka Moondki :lol: ...nie stresujta się ludziska, że pani w markecie zamiast piątki wydała Wam 2+2+1 :lol: Na priva podam Wam numer mojego konta, złóżcie stałe zlecenie w banku i przelewajcie tam swoje "piątaki". Po roku (po odliczeniu kosztów...hm...manipulacyjnych) oddam Wam kasiorę, a za różnicę może jaką imprezkę się zrobi :lol:
Z piętaszkowym pozdrowieniem
slapol
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies