Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kryniu
Odkrywca
Re: Objazdy autostrad w SŁOWENII - dyskusja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kryniu » 12.08.2018 15:12

Do Podlehnika jest darmowa. Są znaki informujące że nie trzeba winiet
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 12.08.2018 15:29

andrew235 napisał(a):A słuchajcie takie pytanie. od którego momentu zaczyna się płatna droga w SLO (E59), na https://www.tolls.eu/slovenia zaznaczone jest od granicy CRO-SLO kawałek i potem od podlehnika - ale czy do tego zjazdu jest bezpłatnie? ruszam jutro do domu i tak myślę - będę wracał w nocy, poprzednio było w dzień na cevlin ale tam drogi na nocne eskapady średnie...
https://www.google.com/maps/place/9,+22 ... 15.8753799

czy jest bezpłatny?? rozwieje ktoś wątpliwości?

wiedza kosztuje, w tym wypadku kilkanaście minut i kilka poprzednich stron tego wątku
edit: trzy posty wyżej :evil:
andrew235
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew235 » 12.08.2018 15:35

dzięki. p.s. wiedza kosztuje...Czytam wątek regularnie i wiem co jest w nim napisane...a jeszcze taka ciekawostka jechaliśmy na dwa samochody i w sobotę wjazd z bezpłatnej drogi w podlehniku był zamknięty -korek i kierowali objazdem na drogę 689 - dużo dalej niż normalnie. poza tym autostrady w cro tragedia korki po 1h-1,5h - cały czas szukaliśmy objazdów drogami darmowymi. także trzeba grubo zastanowić się nad przejazdem w weekend...
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 13.08.2018 08:42

Hej.ja w tym roku wybrałem zmodyfikowany objazd MLPCv, czyli za Trate skręciłem zgodnie z objazdem na drogę 438 i zaraz potem równolegle do 433 aż do Lenart. Jechale tak w nocy około 2-3:30 11.08. Droga całkowicie pusta ale wąska i nie wybaczająca pomylek. Jak się pomyślisz to jedziesz dalej bez zawracania. Generalnie jednak ok. Da się jechać. W Cvetlin byłem około 3:30 i byłem jedyny.
poldi1969
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) poldi1969 » 13.08.2018 10:35

W Lenart dalej jest objazd? Na stronie promet.si już go nie ma.
Ok jutro pod wieczór się przekonam na własne oczy :)

-------------------------------
Objazd na dzień 14.08 nadal istnieje
Ostatnio edytowano 16.08.2018 09:00 przez poldi1969, łącznie edytowano 1 raz
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.08.2018 20:32

Godzina 14, wtorek czyli dzisiaj. 10 raz do Cro i pierwszy raz autostradą Słoweńską.
Powiem tak...
Cudownie!
29 min od granicy A do granicy Cro...
Na samej autostradzie minąłem moze 10 aut a na granicy Cro... zero samochodów, zero! Bylem sam na mojej bramce a za mną nikogo
Jak zrzuce fotki na kompa to pokaże wam granicę, puściusieńką.
Nawet jakby byl korek i stalbym pol godziny to pisze sie juz zawsze na taka drogę. Nigdy więcej MLP
Polecam
anlama
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anlama » 14.08.2018 20:44

O 14 byłeś na granicy Slo/Cro ?
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.08.2018 20:53

Tak jest.
Zawsze jeżdżę w tygodniu i zawsze jeździłem objazdem.
chorwamar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chorwamar » 14.08.2018 22:11

Garo&Justa napisał(a):Godzina 14, wtorek czyli dzisiaj. 10 raz do Cro i pierwszy raz autostradą Słoweńską.
Powiem tak...
Cudownie!
Na samej autostradzie minąłem moze 10 aut a na granicy Cro... zero samochodów, zero! Bylem sam na mojej bramce a za mną nikogo
Nawet jakby byl korek i stalbym pol godziny to pisze sie juz zawsze na taka drogę. Nigdy więcej MLP
Polecam

Oczywiście w środku tygodnia to i latem może się trafić pusta droga. Teraz jak już autostrada przebiega przez prawie całą Słowenię a już niedługo całą to przy małym ruchu sprawa jest prosta. Płacę 15€ i oszczędzam czas (co najmniej pół godziny przy braku objazdu objazdów) lub oszczędzam kasę w zamian za czas, uczciwa wymiana :)
Jest jeszcze jednak kwestia paliwa, zjeżdżając z autostrady jeszcze w Austrii zaoszczędzimy sporo na tankowaniu poza autostradą, no chyba że ktoś nie potrzebuje (choć trudno to sobie wyobrazić biorąc pod uwagę, że w Chorwacji jest najdroższe paliwo z tych krajów).
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 14.08.2018 22:30

Zawsze zjeżdżam w Pinggau. Dzisiaj 95 za 1.29. W sumie niepotrzebnie bo przed Slo, 95 była za 1.27.
moody78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moody78 » 17.08.2018 09:47

Czy ja dobrze zauważyłem, że od Trate do Lenart jest przejazd? Ale na powrocie trzeba objeżdżać przez Śv. Anne? Tak przynajmniej wywnioskowałem studiując natężenie ruchu na GM.
Trate-Lenart.png
Cezaryna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezaryna » 17.08.2018 10:53

Witam.
Dojechałem.
Droga z Trate do Lenart z objazdem przez Sv. Ane. Wąsko, ale bardzo malownicza. Twierdzę, że dla mocno zmotywowanych. Objazd wczoraj, około 10.00 trwał około 20 min.
Potem Lenart, w dalszym ciągu z kolejnym objazdem.
Oba dobrze oznakowane. W Lenart są alternatywne objazdy. Jeśli ktoś przegapi pierwszy z nich, proszę się nie cofać. Będzie kolejny :D
Potem Ptuj i zgodnie z instrukcjami z tego wątku Podlehnik i granica w Macelj.
Zero korków i utrudnień.
Teraz już tylko słońce i Adriatyk. :D
moody78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moody78 » 17.08.2018 11:34

Cezaryna napisał(a):Droga z Trate do Lenart z objazdem przez Sv. Ane. Wąsko, ale bardzo malownicza. Twierdzę, że dla mocno zmotywowanych. Objazd wczoraj, około 10.00 trwał około 20 min.
Potem Lenart, w dalszym ciągu z kolejnym objazdem.
Oba dobrze oznakowane. W Lenart są alternatywne objazdy. Jeśli ktoś przegapi pierwszy z nich, proszę się nie cofać. Będzie kolejny :D

:-D :sm: Dzięki
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 17.08.2018 16:06

Garo&Justa napisał(a):Godzina 14, wtorek czyli dzisiaj. 10 raz do Cro i pierwszy raz autostradą Słoweńską.
Powiem tak...
Cudownie!
Polecam

To ja byłem wczesniej bo ok 9.00 i na granicy były może 3 auta. Kontrola na zasadze sprawdzenia czy ilość dokumentów się zgadza
drakerc
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drakerc » 17.08.2018 21:18

Cześć,

będę bardzo wdzięczny za weryfikację, czy dobrze rozplanowałem drogę z Podlasia do Rijeki z ominięciem autostrady w Słowenii, czy też oczywiście wkopałem się w płatne rondo w Mariboru, bo już sam nie wiem. Jadę na LPG, tak więc dodane stopy w Czechach - najpierw stacja by zakupić winietę, później stacja z LPG (do godziny 20); auto ma 700km zasięgu na gazie, więc myślę że po tankowaniu w Mikulovie powinienem dotrzeć do Rijeki.

tinyurl.com/y8oqgn46
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Objazdy autostrady w SŁOWENII - dyskusja - strona 221
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies