Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Maribor (SLO) - Zagreb (CRO) autostrada

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adsx
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adsx » 24.06.2007 08:54

Czy autostrada jw jest już skończona ? Pytam ponieważ mam nie najlepsze doświadczenia związane z korkami na tej drodze szczególnie przed dojazdem do granicy Chorwackiej. Jechał ktoś ostatnio ?
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 24.06.2007 20:18

Adsx napisał(a):Czy autostrada jw jest już skończona ? Pytam ponieważ mam nie najlepsze doświadczenia związane z korkami na tej drodze szczególnie przed dojazdem do granicy Chorwackiej. Jechał ktoś ostatnio ?

Autostrada nie jest skończona i pewnie także w przyszłym roku nie będzie. Nie ma takich dat na oficjalnej stronie Słoweńców.

Pzdr
Tomek
pablo2222
Cromaniak
re

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.06.2007 20:37

nie mnie o tym sądzić czy się nadaje czy nie. Ja po prostu już go nie chcę. Co z nim robić niech zdecyduje ktoś inny. Chodzi mi o informacje na temat jak wyżej.
Pozdrawiam
Adsx
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adsx » 25.06.2007 15:53

Tomek napisał(a):
Adsx napisał(a):Czy autostrada jw jest już skończona ? Pytam ponieważ mam nie najlepsze doświadczenia związane z korkami na tej drodze szczególnie przed dojazdem do granicy Chorwackiej. Jechał ktoś ostatnio ?

Autostrada nie jest skończona i pewnie także w przyszłym roku nie będzie. Nie ma takich dat na oficjalnej stronie Słoweńców.

Thx, Tomek. Trudno. Wiecie, czasem przejechanie tego odcinka (Maribor - Zagreb) zajmuje 4 godziny... :-(
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 25.06.2007 16:02

:D Nie strasz mnie, taki krótki odcinek aż tak długo?? Może tylko od soboty do niedzieli. Jadę w poniedziałek .
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 25.06.2007 16:42

Andreas napisał(a)::D Nie strasz mnie, taki krótki odcinek aż tak długo?? Może tylko od soboty do niedzieli. Jadę w poniedziałek .

Zdecydowanie od soboty do niedzieli. W trakcie tygodnia jedzie się płynnie - parę razy zrobiłem Słowenię na tej trasie w czasie zbliżonym do 1 godziny.

Jeśli zaś chodzi o długi czas przejazdu w sobotę w szczycie sezonu jest to możliwe. Składają się na to 4 elementy:
- kontrola graniczna AU/SLO
- korki do bramek przed Mariborem - kiedyś jechałem te 6 km 1h :(
- problem z przejazdem przez Maribor
- dojazd do granicy i powolny przejazd przez granicę SLO / HR.

Pzdr
Tomek
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 25.06.2007 18:15

:D A w Zagrzebiu to którą autostradę wybrać , żeby do Trogiru dojechać najszybciej :D
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 25.06.2007 19:50

Andreas napisał(a)::D A w Zagrzebiu to którą autostradę wybrać , żeby do Trogiru dojechać najszybciej :D

Dużego wyboru to nie masz :) -> A1 (kierunek Split)

Pzdr
Tomek
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 28.06.2007 09:41

Czy jest szansa, że w niedziele jest lepiej?
Sobotę już ćwiczyłam - jest fatalnie, z rozpaczy pojechliśmy przez Celje - tyle samo trwało, tyle że jechaliśmy zamiast stać w korku, no i nowa trasa i miasto śliczne.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 28.06.2007 09:47

holm napisał(a):Czy jest szansa, że w niedziele jest lepiej?
Sobotę już ćwiczyłam - jest fatalnie, z rozpaczy pojechliśmy przez Celje - tyle samo trwało, tyle że jechaliśmy zamiast stać w korku, no i nowa trasa i miasto śliczne.

Jeśli do Chorwacji to zdecydowanie - większość ludzi jedzie w piątek po południu lub w sobotę.

Pzdr
Tomek

PS. Wczoraj nabyłem mapę Słowenii - końcówka autostrady wokół Mariboru jest tam wpisana na 2011 :((
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 28.06.2007 10:13

No to może uda się, bo wracać będę środku tygodnia :lol:
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 28.06.2007 11:26

Z wcześniejszych postów wynika, że autostrada jest cały czas w budowie.

W ubiegłym roku, gdy wracaliśmy w sobotę 15 lipca do domu KOREK w kierunku Chorwacji zaczynał się na rondzie przed Mariborem i ... wnioski nasuwają się same, szczególnie w sytuacji gdy w okolicach przejścia i nowych tuneli trwa budowa.
Mimo wszystko, życzę wszystkim (i sobie na pojutrze) bezproblemowej trasy na wakacje
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 28.06.2007 11:59

Pawełka napisał(a):... szczególnie w sytuacji gdy w okolicach przejścia i nowych tuneli trwa budowa...

Czy piszesz coś o budowie po stronie Słoweńskiej ???

Pzdr
Tomek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone