Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
prezesxxll
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesxxll » 17.08.2016 08:53

Witam

Wyjeżdzamy w piątek 19.08 do Tucepi z polski południowo wschodniej około godziny 14, jedziemy Barwinek Koszyce Miszkolc, Budapeszt Zagrzeb I dalej autostrada w strone Riwiery Makarskiej, czy w tym terminie mam się obawiać jeszcs korków ?
staszek107
Turysta
Powrót w niedziele

Nieprzeczytany postnapisał(a) staszek107 » 17.08.2016 14:57

Witam w niedziele mam wracać z Podgory. Jak korki w niedziele czy może lepiej przedłużyć do poniedziałku? ktoś wracał w niedziele pozdrawiam
słoma79
Cromaniak
Re: Powrót w niedziele

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 17.08.2016 15:03

Zaraz Ci temat moderacja przesunie, ale może zdążę :D
Ja wracałem teraz w niedzielę z Živogošće.Wyjazd 9.30.
Zero korków i utrudnień.Jedynie w Lučko, ale to załatwiłem wjeżdżając na bramki płatne kartą.Granica, Wiedeń, Poysdorf, Brno...wszystko z marszu :mrgreen:
staszek107
Turysta
Re: Powrót w niedziele

Nieprzeczytany postnapisał(a) staszek107 » 17.08.2016 15:14

dzięki za info bo się waham..:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2016 17:49

słoma79 napisał(a):Zaraz Ci temat moderacja przesunie, ale może zdążę :D

Oczywista oczywistość :wink: :idea:
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 17.08.2016 17:58

prezesxxll napisał(a):Witam

Wyjeżdzamy w piątek 19.08 do Tucepi z polski południowo wschodniej około godziny 14, jedziemy Barwinek Koszyce Miszkolc, Budapeszt Zagrzeb I dalej autostrada w strone Riwiery Makarskiej, czy w tym terminie mam się obawiać jeszcs korków ?

Nie, korki to mit.

Oczywiście inna sprawa jeśli jest jakiś wypadek na trasie albo remont.
Themichaltv
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Themichaltv » 17.08.2016 21:49

Witam,
W następnym tygodniu wyjeżdżamy z Kotliny Kłodzkiej na Peljesac.
Planujemy jechać przez Boboszów ( to na 100% ).
Zastanawiamy się nad ominięciem Mikulova jadąc 2 do Brzecława , a następnie dojechaniem do 7 w Wilfersdorfie.
Rozważamy się nad tą trasą po tym jak pewnego roku Czesi postanowili zwinąć asfalt. Można się domyśleć jakie utworzyły się korki.
Poza tym droga z Drasenhofen do A5 jest bardzo zatłoczona.
Czy ktoś jechał tą trasą, i ew. jakie opinie?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 17.08.2016 22:34 przez Themichaltv, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2016 22:12

Themichaltv napisał(a):Witam,
Zastanawiamy się nad ominięciem Mikulova jadąc 2 do Brzecława , a następnie dojechaniem do 7 w Wilfersdorfie.
Rozważamy się nad tą trasą po tym jak pewnego roku Czesi postanowili zwinąć asfalt. Można się domyśleć jakie utworzyły się korki.
Poza tym droga z Drasenhofen do Mistelbach jest bardzo zatłoczona.
Pozdrawiam

Nie wiem dlaczego jechaliście przez Mistelbach.
Co do drogi przez Breclav, to 3/4 autostrady z Brna do Breclav jest w remoncie i jest zamknięty jeden pas ruchu.
Przez miasto Breclav szybko nie pojedziecie, mogą być korki.
Asfalt nie jest zwinięty na drodze do Mikulova.
Czasem są korki w Poysdorf. Ale najpierw sprawdźcie w google.maps, czy naprawdę są ( włączyć opcję natężenie ruchu ).
Jak jest korek na 100%, to można pojechać na Breclav, inaczej nie ma to sensu

PS: Boboszów na 100% 8) W waszym przypadku to oczywiste, ale jak ktoś jedzie w Wrocka przez Boboszów, to podziwiam.
Ja jak jadę w dzień przez Czechy od poniedziałku do soboty, to nie dam rady jechać ich drogami krajowymi ze średnią prędkością większą niż 50 km/h
Mnóstwo kierowców, którzy jak jest dozwolone 90, to jadą 70,
a w mieście jak jest dozwolone 50, to jadą 40 8)
( przeważnie kierowcy dostawczaków i małych ciężarówek wyglądających jak wraki, do tego sporo emerytów, którzy jadą w żółwim tempie )
Światła, zwężenia, remonty, tiry w dużych iloścoach, do d... taka jazda
Themichaltv
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Themichaltv » 17.08.2016 22:37

Belvoir napisał(a):
Pozdrawiam

.
Co do drogi przez Breclav, to 3/4 autostrady z Brna do Breclav jest w remoncie i jest zamknięty jeden pas ruchu.
Przez miasto Breclav szybko nie pojedziecie, mogą być korki.
Asfalt nie jest zwinięty na drodze do Mikulova.
Czasem są korki w Poysdorf. Ale najpierw sprawdźcie w google.maps, czy naprawdę są ( włączyć opcję natężenie ruchu ).
Jak jest korek na 100%, to można pojechać na Breclav, inaczej nie ma to sensu

PS: Boboszów na 100% 8) W waszym przypadku to oczywiste, ale jak ktoś jedzie w Wrocka przez Boboszów, to podziwiam.
Ja jak jadę w dzień przez Czechy od poniedziałku do soboty, to nie dam rady jechać ich drogami krajowymi ze średnią prędkością większą niż 50 km/h
Mnóstwo kierowców, którzy jak jest dozwolone 90, to jadą 70,
a w mieście jak jest dozwolone 50, to jadą 40 8)
( przeważnie kierowcy dostawczaków i małych ciężarówek wyglądających jak wraki, do tego sporo emerytów, którzy jadą w żółwim tempie )
Światła, zwężenia, remonty, tiry w dużych iloścoach, do d... taka jazda

Dzięki, Mistelbach już poprawione, mój błąd.
JacekPlacek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekPlacek » 17.08.2016 23:22

Ja rownież jadę przez boboszòw 19.08.
Podjełem decyzję nieodwołalnie że omijam ołomoniec jadąc przes sviravy droga kiepska ale omijam 3 remonty dróg później brno-mikulov -Wiedeń mam w razie co opcje objazdu Wiednia - graz - objazd MLP i później kwestia obladowanią granic slo -cro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2016 23:48

JacekPlacek napisał(a):Ja rownież jadę przez boboszòw 19.08.
Podjełem decyzję nieodwołalnie że omijam ołomoniec jadąc przes sviravy droga kiepska ale omijam 3 remonty dróg później brno-mikulov -Wiedeń mam w razie co opcje objazdu Wiednia - graz - objazd MLP i później kwestia obladowanią granic slo -cro

Droga kiepska, jedzie się 50 km/h, ale wybierasz taką drogę, bo się boisz remontów, które w 90% nie powodują korków,
tylko jedzie się 80-100 km/h :!:
Rozumiem, że jest korek na odcinku Ołomuniec-Brno, więc jedziesz przez Svitavy.
Ale w pozostałych przypadkach :?:
Twój wybór

W jaki sposób chcesz objechać Wiedeń :?:

Można pojechać trasą Brno-Bratysława-A6-A4-Schwechat-ekspresówka S1-autostrada na Graz A2
I kosztuje to słowacką winietę ekstra. I jak w Wiedniu nie ma gigantycznego korka, to traci się na tym z pół godziny.
I można wpaść w pułapkę, bo autostrada A4 przed Wedniem jest często zakorkowana. Czyli możemy wpaść z deszczu pod rynnę.

Jak wielki korek jest na A23 w Wiedniu, to można się bawić wytyczaniem różnych tras, np. pojechać S2 i potem A22
Ale i tak się potem wraca na A23 i ląduje w korku. Nic to nie da.
Pomysły z tym, żeby zjechać autostrady i przebić się zwykłymi ulicami to fantazja. Dopiero tam są korki, jedzie się bardzo wolno.
trzeba po prostu wybrać taka porę przejazdu przez Wiedeń,żeby nie jechać w dzień roboczy po południu.
I wtedy na 90% będzie OK
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 18.08.2016 09:25

Pozdrawiam

Witam, jechalismy z Kotliny Kłodzkiej do Baski Voda, wczoraj wróciliśmy.W obie strony jechaliśmy Kudowa Zdrój-Hradec Kralove-Pardubice-Chrudim-havlickovy Brod-Jihlava-Znojmo Hate Granica CZ-AU- Wiedeń-Mureck-Lenart -Ptuj -Macejl- -Baska Voda .Czechy bez winiety utrudnienia tylko za Jihlavą Swiatła 5 razy-w nocy niema znaczenia ogólnie trasa OK :D
route666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) route666 » 18.08.2016 09:34

te kiero napisał(a):
Belvoir napisał(a):Ciężarówki nie mogły jechać w niedzielę i w poniedziałek, więc we wtorek ruch był większy
Turyście trudno było zauważyć różnicę w natężeniu ruchu, bo tamtędy nie jeździ codziennie.
Większa ilość ciężarówek korkowała trasę na przejściu granicznym i na bramkach autostradowych
I to jest całe wytłumaczenie.

uff, no to mamy wyjaśnione w 100%, bez możliwości zgłoszenia innego powodu

Witam wracałem 16.8 z Baśki Voda i trafilem na ten potworny korek ,przed ostatnią bramką przed granicą CHR-SLO sie zaczeło,potem tunel zamknięty puszczali co jakiś czas ,po 2,5 godzinach byłem 100m przed szlabanem granicy CHR....I Postanowłem zawrócić zjazdem na trakostane i na inne przejście graniczne-czas objazdu 15 minut i byłem już na drodze do Ptuj .Nie znam powodu korka ale przed ostatnim tunelem 2 karetki widziałem na sygnale jechały w strone granicy,podejrzewam wypadek.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.08.2016 10:51

route666 napisał(a):

Witam wracałem 16.8 z Baśki Voda i trafilem na ten potworny korek ,przed ostatnią bramką przed granicą CHR-SLO sie zaczeło,potem tunel zamknięty puszczali co jakiś czas ,po 2,5 godzinach byłem 100m przed szlabanem granicy CHR....I Postanowłem zawrócić zjazdem na trakostane i na inne przejście graniczne-czas objazdu 15 minut i byłem już na drodze do Ptuj .Nie znam powodu korka ale przed ostatnim tunelem 2 karetki widziałem na sygnale jechały w strone granicy,podejrzewam wypadek.

Jeżeli jest duży ruch, to zamykają tunel tak aby auta w nim nie stały.
juras73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) juras73 » 18.08.2016 11:54

potwierdzam, żeby samochody dla bezpieczeństwa nie stały w tunelu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 410
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies