Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kielce - Orebic początek lipca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrzysiekKB
Turysta
Kielce - Orebic początek lipca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekKB » 22.06.2014 15:20

Witam serdecznie, jestem nowy na tym forum, chciałem zapytać w istniejącym już wątku ale komunikat admina mi zabronił więc założyłem nowy, mam zamiar wyjechać w niedzielę 06.07.14r. do Orebica z okolic Kielc popołudniem (od 7 mam rezerwację) czytam i czytam o tych trasach i sam juz nie wiem jak jechać, kolega podpowiedział mi taką trasę : Kielce- Kraków - Chyżne- Doly Kubin(SK) - Zylina(SK)- Bratysława- dalej przez Węgry do autostrady i resztę trasy autostradami az do celu (jak na foto)
mówił że na tej trasie jest przeważająca część z dwupasmowymi szybkimi odcinkami i zaleta że winietek dodatkowych nie trzeba kupować (tylko Słowacja i Węgry). Kierowcą niestety będę sam i zastanawiam się czy warto sie tam pchać czy też z Bratysławy na Wiedeń i dalej przez Słowenię, jest to mój pierwszy wypad samochodem w taką trasę (do tej pory panisko zad woziło samolotem). Swoją drogą mam wolne miejsca w aucie i jakby się chciał ktoś zabrać to zapraszam, towarzystwo w postaci drugiego autka też mile widziane
Załączniki:
Kielce-orebic.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2014 17:38

Trasa tzw. "86", jako jeden kierowca dasz radę, sam tą trasą jeździłem, z tym że winiety na Węgry nie potrzebujesz, byle byś od Nagykanizsa nie wjechał na Wegierską autostradę. Z tymi drogami dwupasmowymi to na Węgrach przesada.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2014 18:13

Z Bratysławy jedź na Wiedeń, dalej na Graz. Opracuj sobie objazd słoweńskiej autostrady, objazd granicy SLO-HR przez Rogatec i leć autostradą w maxa do Ploce.
KrzysiekKB
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekKB » 22.06.2014 21:10

I właściwie dwie przeciwstawne opinie;, a jak oceniacie przebieg w Polsce, czy nie szybciej na Katowice i dalej na Bielsko-Białą i do granicy czy też jak opisałem przez Chyżne? Czy ta 86 z Bratysławy to dwupasmówka, ew czy jeden pas ale bez głupich ograniczeń typu 40 itp ? Jak przygladam sie mapie to wychodzi mi ze jazda na Wiedeń a potem na Graz i potem objazd tej Słoweńskiej autostrady to trochę się kółko nadkłada - rzeczywiście szybciej się tym kołem objeżdża niż tą 86 ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2014 21:16

Moim zdaniem nie ma możliwość aby na Katowice było szybciej nawet jeśli doliczymy czas dojazdu eską do A1.
p007
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) p007 » 22.06.2014 21:18

Jednej odpowiedzi/drogi na pewno nie dostaniesz .

Ja w zeszłym roku testowałem W-WA - Orebicz . Rozbiłem to z postojem w Plitvicach - dwa noclegi . Jechałem W-wa -Cieszyn - Bratysława - Csorna - Redics - Lendava- Cakovec - Zagrzeb - Karlowac - Plitvice na raz potem Plitvice - Ploce - Neum -Orebicz .

Jak na raz kawał drogi .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.06.2014 21:22

86tka na Węgrzech to nie dwupasmówka tylko normalna krajówka;
dojeżdżasz do Siewierza i ciut za nim wskakujesz na A1 i lecisz autostradami jak tutaj z winietą A i CZ
wg Google'a wychodzi szybciej niż ta wskazana Ci przez kolegę
Ostatnio edytowano 22.06.2014 21:26 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2014 21:25

te kiero napisał(a):lecisz autostradami jak tutaj z winietą A i CZ

Albo przez Ston.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.06.2014 21:28

Bocian napisał(a):
te kiero napisał(a):lecisz autostradami jak tutaj z winietą A i CZ

Albo przez Ston.

faktycznie nie zwróciłem uwagi, że pokierowało na prom, thx
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 22.06.2014 23:19

Czas dojazdu do Żyliny podaną trasą jest zbyt długi aby pchac się tamtędy mając przed sobą daleką podróż. Gdybyś jechał do pólnocnej Dalmacji a jeszcze lepiej bardziej na północ Chorwacji to można rozważyć tę trasę.

Ja jadę do Orebiča 11.07 z Krakowa.
Ponieważ zrezygnowaliśmy z noclegu po drodze, jadę najszybszą trasą : Czechy, Austria, SŁowenia, Chorwacja - autostrady( większośc drogi znam doskonale). Przy pokonywaniu takich odległości bez noclegu liczy się czas przejazdu a droga do Źyliny i potem 86 ( którą bardzo lubię jeździć) to nie są najszybsze trasy.
KrzysiekKB
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekKB » 24.06.2014 11:48

Dzięki wielkie wszystkim za wskazówki, jednak mykne przez CZ-A-SL bo jeden kierowca swiata nie zwojuje, co prawda jazda w trasy nie jest mi obca ale takiej długiej sam nie pokonywałem, obczaje sobie tylko dokładnie objazd na Słowenii
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.06.2014 08:26

KrzysiekKB napisał(a):, kolega podpowiedział mi taką trasę : Kielce- Kraków - Chyżne- Doly Kubin(SK) - Zylina(SK)- Bratysława- dalej przez Węgry do autostrady i resztę trasy autostradami az do celu (jak na foto)
e

Jak jedziesz przez Chyżne z Kielc to rozważ lepiej trasę :
Kielce- Kraków - Chyżne- Doly Kubin(SK) - Banska Bystrzyca - Budapeszt - Leteneye - Cro

Trochę trzeba "pocierpieć" na Słowacji ale przez Węgry juz się fajnie jedzie - juz przed Budapesztem masz ekspresówkę a potem cały czas autostrada na samo miejsce w Cro.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 25.06.2014 09:09

Moi znajomi ktorzy zawsze z nami jada z okolic Kielc, zawsze Kieruja sie na Budapeszt.
wegierska 86 to mordęga zwlaszcza w dzien.
KrzysiekKB
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekKB » 26.06.2014 08:17

Urwal Nac, Ci Slowency juz calkiem poglupieli, wprowadzili dodatkowe podkategorie w autach do 3,5t i wedlug nich winieta dla mnie bedzie kosztowala 80€
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 26.06.2014 08:39

dlatego olewa się Słowenię i jedzie się przez Węgry.
O wiele taniej i nie ma tłoku na drodze czy na granicy HU-CRO
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies