napisał(a) Kir » 23.06.2006 14:08
Zanim zaczniesz zbierać na podwodną obudowę zastanów się najpierw czy pod wodę nie kupić innej, nawet używanje cyfrówki ale jakby dedykowanejpod wodę.
Bo pod wodą jest mało światłą a więc czym jasniejszy obiektyw tym lepiej i czym mniejsze szumy na wyzszych czułościach tym lepiej. Wydaje mi się też że może być pomocny stabilizator obrazu,ale doświadczeńia nie mam
Bo możesz sobie kupć super obudowę a zdjecia z normalnego kompakta i tak bedą nie do oglądania. Ja baaaardzo długo szukałem odpowiedniego aparatu. Jeżeli aparat ma być pod wodę to jasność obiektywu musi być nie mniejsza niż 2.8 w całym zakresie.
Ja specjalnie kupiłem Olympusa 5050 bo on ma 1.8-2.4 o ile dobrze pamiętam. I te 2.4 to często jest za ciemno bo w słoneczny dzień przy Iso 100 czasy wychodzą ok 1/20-1/30 sekundy a najwyzsza czułośc jakiej da się uzywać to 200 bo 400 to tylko szumy widać.
Wszystkie fotki w tym watku:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9466
są zrobione tym aparatem.
A jak chcesz to robić na powaznie to jeszcze przynajmnie 2 latarki podwodne by się przydały, albo specjalna lampa błyskowa na wysięgniku.
Ludzie z bazy nurkowej z której usług korzystałem mieli Canona chyba S40 w obudowie podwodnej. MImo że rozbili zdjęcia tak jak ja, jakoś do dziś nie pochwalili sie co im wyszło. Bo jednak sprzęt musi być wybrany dobrze, może w Egipcie gdzie jest płycej i bardziej jasno zwykły kompakt się nadaje ale w Hr trzeba sprawę przemyśleć.
No myślenie przy takich fotkach jest baaaaaaaardzo wskazane zwłaszcza o trybach naświetalani ai sposobie pracy AF. Czasem potrzebna jest miarka w oczach